Prisma: Enkelit ja tiede

Julkaistu tiistaina 10.07.2012 8 135

Monet kuolemasta pelastuneet kertovat enkelikokemuksesta. Tohtori Olaf Blake tutkii epilepsiapotilaan aivotoimintaa.

TV1 maanantaina 16.7. klo 19.00 - 19.50

Yle Areenassa 30 päivää

Ron Di Francesco kuuli äänen, kun hän oli paksun savun ja tappavien liekkien keskellä lentokoneiden osuttua World Trade Centerin torneihin 11.9.2001.
Ääni käski miestä poistumaan rakennuksesta turvaan ennen romahdusta.

Stephanie Schwabe kadotti suunnan, kun hän oli vedenalaisessa luolassa keräämässä näytteitä. Hän joutui paniikkiin, kunnes jokin – tai joku – käski hänen rauhoittua. Nainen ehti ajoissa pois ennen kuin happi loppui.

 

Luonnollista vai yliluonnollista?

Samanlaisia tarinoita kuullaan lentäjiltä, astronauteilta, kiipeilijöiltä, sukeltajilta ja jopa sotavangeilta.

Jokainen on tuntenut jonkin yliluonnollisen läsnäolon, ja se jokin on johdattanut heidät turvaan suurimman hädän hetkellä.

Voiko tällaisia tapahtumia selittää?

Moni sanoo, että suojelusenkeli oli paikalla. Onko kyseessä voinut olla jotain yliluonnollista vai tekeekö mieli tepposen stressaavassa tilanteessa.

 

Onko ihmisellä ”enkelivaihde”?

Prisma-dokumentissa Enkelit ja tiede (Science Of Angels) kaadetaan muureja tieteen ja yliluonnollisten ilmiöiden välillä ja tutkitaan tapauksia.

Teorian mukaan hengenvaarallisessa tilanteessa ihmisen aivot saattavat mennä "enkelivaihteelle", jolloin hänestä tuntuu, että ulkopuolinen henkilö saapur apuun.

Onko kyseessä kehon äärimmäinen refleksi? Voisiko ulkopuolisen henkilön aistiminen vaarallisissa tilanteissa olla jopa alkuperäinen syy ihmisten uskoon yliluonnollisille asioille?

Tuotanto: NGT, USA 2010.

Dokumentti uusitaan tiistaina 17.7. klo 22.35 ja sunnuntaina 22.7. klo 13.00.

 

Suosittele135 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

maanantaina 16.07.2012

Se isku kaksoistorneihin oli kylläkin 11.9.2001. Jotain rajaa historian uudelleenkirjoituksellakin pitäisi olla, Yleisradio!

maanantaina 16.07.2012

Kiitos WTC! Emme suinkaan kirjoita historiaa uudelleen. Oikea päivämäärä on tietenkin 11.9.2001.

Päivi
verkkotoimittaja

tiistaina 17.07.2012

Kiitos. Taitaa Ylekin pyöriä kesätyöntekijöiden voimin :)

maanantaina 16.07.2012

Vähintään enkelin välitystä on tarvittu myös elämän synnyssä Maan päälle, jotta kukin laji (engl. kind) on saanut alkunsa.

maanantaina 16.07.2012

"Onko kyseessä kehon äärimmäinen refleksi? Voisiko ulkopuolisen henkilön aistiminen vaarallisissa tilanteissa olla jopa alkuperäinen syy ihmisten uskoon yliluonnollisille asioille?"

Ihmisella tai tutkijoilla on ainakin "Selittely-reaktio":
Joku on nähnyt jotakin, joka on oikeasti olemassa.
Tutkija on epäluuloinen ja keksii asialle oman selityksen. Sen jälkeen hän uskoo omaan selitykseen. Ja yrittää sen jälkeen myydä oman ajatuksensa totuutena. Ehkä jopa onnistuu siinä.
Valitetettavasti tällä "totuudella" ei toisinaan ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Mutta hänen selitystään pidetään totuutena, koska se kuulostaa uskottavalta tai siksi koska hän on tutkija.
Meniköhän tälläisessä tapauksessa kaikki oikein? Poljettiinkohan totuus maahan?
Näin tapahtuu valitettavan usein. Kun emme tunne asiaa, se selittelemme.
Arjessa toimimme näin usein. Tunnetuin tapaus tästä on, joka liittyy tähänkin aiheeseen, kun Jeesus tuli maailmaan. Jumalan poika syntyi keskellemme ensi jouluna (josta alkaa ajanlaskumme, vaikka vuosi ei ilmeisesti ihan täsmää ).
Pääsiäisenä tapoimme hänet, koska hän ei voi olla totta eli se joka hän sanoi olevana. Miksi? Koska Jumalan Poika, joka itse on Jumala (yksi persoona), teki itsestään Jumalan vertaisen ollessaan ihmisten silmien edessä kosketeltavana. Se oli liikaa sen ajan uskonnolliselle hienotunteisuudelle ja ihmisten omille ajatuksille. Ja kuitenkin moni eli ja elää vieläkin päivittäistä elämäänsä yhteydessä häneen, Jeesukseen. Eikä se vaadi mitään "äärimmäistä stressireaktiota", vaan tulla vain lapsen kaltaiseksi ja uskoa ja luottamista Häneen. Ja senkin saamme nähdä Raamatun sanan kautta. Ja ehtoollisella saamme edelleen ottaa vastaan Hänet: hänen ruumiinsa ja verensä.
Mutta ymmärrän että tämä voi olla jonkin mielestä liian paksua. En voi uskotella ketään. Jumala itse antaa uskon itseensä.
Hassuinta tässä on, kun lopetin ylläolevan kirjoittamisen, luin vasta sitten, että varmistuskysymyseni on "Missä kuussa vietetään joulua?" :) Jeesus itse antaa uskon itseensä ja vahvistaa oman olemassa olonsa...
Nyt vielä mietin, että uskaltaako näiden viestien läpikävijä julkaista tämän vai ajatetteleeko hän, että Jeesuksesta puhuminen on liikaa? Vai onko Jeesus hänelle aivan liikaa ?

tiistaina 17.07.2012

Tässäkään tapauksessa tiede ja hengellisyys eivät välttämättä ole ristriidassa. Stressi tilanteessa aivot alkavat toimia tavalla, joka mahdollistaa eri tyyppisen informaation vastaaottamisen kuin normiolosuhteissa. Tiede tutkii tässä tapauksessa sitä miten vastaanotin toimii, mutta ei poista mahdollisuutta, että itse informaatio tulee vastaanottimen ulkopuolelta. Äärimmäisissä sterssitilanteissa aivot alkavat tuottamaan mm. DMT:tä, joka tunnetaan myös "Spirit Molecule" nimellä, jolla voi olla osansa näissä kokemuksissa. Suosittelen kiinnostuneita lukemaan Rick Strassman tutkimukset, joissa valvotuissa olosuhteissa DMT:tä pistettiin koehenkilöiden suoneen.

keskiviikkona 18.07.2012

Tosta WTC tornien (3 kpl) on paljon pamistu ja suurelle osaa maailmaa on käynyt selville, että amerikkalaiset itse tuhosivat omat torninsa. Todennäköisesti tornien hävittämisen idea syntyi Manhattanin juutalaisen vapaamuurariloosin piirissä. Tuhoamisen päiväksi valittiin kyynisesti Pinochetin sotilaskaappauksen vuosipäivä. Eiköhän Henry Kissinger ollut taaskin taustahahmo kuten Chilen kaappauksessa. Kissingerin hyvä ystävä YK:n pääsihteeri Kofi Annan junaili sitten hyökkäysluvan Afganistaniin.

keskiviikkona 07.11.2012

Mielen sisäisten äänien kuulemisesta kiinnostuneille suosittelen tutustumista Suomen Moniääniset ry:n nettisivuihin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä