Prisma: Ihmisen kehityshistoria

Julkaistu keskiviikkona 03.04.2013 28 57

Tohtori Alice Robert tutustuu ihmisen historiaan seuranaan ugandalainen Nipper-simpanssi.

TV1 maanantaisin 8. - 22.4. klo 19.00 - 19.55, uusinta tiistaisin klo 22.55 - 23.45 ja sunnuntaisin klo 13.05 - 14.00

Yle Areenassa 7 päivää

Kolmiosainen dokumenttisarja Ihmisen kehityshistoria (Origins of Us) selvittää, mikä on ihmislajin menestyksen salaisuus?

Muutokset ihmisen anatomiassa ovat antaneet huiman kilpailuedun. Miten ja miksi meistä on tullut tällaisia kuin nyt olemme?

Tuotanto: BBC, 2011.

 

8.4. Luusto

Sarjan ensimmäisessä osassa tarkastellaan, miten luustomme kehittyi pystykäyntiin soveltuvaksi. Tohtori Alice Roberts tutustuu Lucyksi kutsutun naaraspuolisen ihmisapinan luurankoon, joka eli 3,2 miljoonaa vuotta sitten.

Luuranko on säilynyt harvinaisen hyvin, joten löytö oli aarre menneisyyden tutkijoille. Siitä selviää, että ihmisapina oli jo oppinut kävelemään kahdella jalalla, vaikka liikkui yhä myös kiipeilemällä.

Kävelemään oppiminen kertoo, että esi-ihmiset etsivät uusia asuinsijoja. Kun Itä-Afrikka alkoi kuivua ja aavikoitua, lajien oli pakko siirtyä kauemmas ruohoisille maille tai muuten niitä uhkasi tuhoutuminen.

Seisominen ja käveleminen vaativat eri lihaksia kuin kiipeily, ja samalla pitää pysyä tasapainossa. Miten homo erectus selvisi hengissä savannilla villipetojen kanssa?

 

15.4. Suolisto

Ihmisen esi-isien ravinnonhankkimistavoilla ja ruokavaliolla on ollut ratkaiseva merkitys koko lajin evoluutiolle. Hadza-heimon ikivanhassa tavassa jakaa ruokansa voi nähdä jo avioliiton idun.

 

22.4. Aivot

Alice Roberts tarkastelee homo sapiensin aivojen kehitystä. Mitä Ison hautavajoaman fossiilit kertovat aivojen evoluutiosta ja miten tarve ymmärtää lajitovereita on jouduttanut aivojen koon kasvua?

 

Muualla netissä

Origins of Us (ohjelman nettisivut, BBC Two)

 

Suosittele57 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 08.04.2013

Tieteellisesti, eikä muutenkaan ole todistettu ihmisen olevan todiste evoluutiosta. Päinvastoin, ihmiskunta rappeutuu geenivirheiden takia. Eikä suinkaan kehity. Ei ole koskaan kehittynytkään. Siksi on turha tällaisia satuohjelmia lähettää. Tulee voimakas myötäsäälin tunne yrittäessäni katsoa tällaista.

tiistaina 09.04.2013

"Tiedon pahin vihollinen ei ole tietämättömyys vaan illuusio tietämyksestä."

maanantaina 15.04.2013

Sepä se ero tieteen ja höpöndeeruksen välillä onkin, että tiede ei koeta todistaa ihmisen olevan sitä tai tätä ;)
Ihminen ei siis ole 'todiste evoluutiosta'. Todisteet ovat paljon laajemmat ja jos nämä kommentoijan kaltaiset yhden kirjan lukijat vaan vaivautuisivat tutkimaan kritisoimaansa asiaa, saattaisivat myös ymmärtää että kyse ei ole sattumasta, kuten vähän myöhemmän kommentin kirjoittaja luulee.
Kiva ja mukavasti tehty sarja. Luonnollisesti tiedettä popularisoitaessa on pakko jättää porautumatta turhan syvälle yksityiskohtiin.

maanantaina 08.04.2013

Aivan niin ! Sopii ihmetellä miksi tällaista ohjelmantekoa rahoitetaan? Ja ketkä rahoittavat? Täydellistä höpö-höpöä, jota kukaan ei kai sentään ota vakavasti.

maanantaina 08.04.2013

Missä on todiste Darvinismin totuudesta? Yksikään tutkimus ei todista ihmisen kehittyneen apinasta. Miksi YLE siis puffaa mokomaa epätieteellistä asiaa? Siis: Avaruuspölystä kehittyi flora ja fauna - ja ihminen on siinä faunan hienoin teos? Itsestään, sattumalta, ilman ohjausta, muuten vaan. Hah haa.

maanantaina 08.04.2013

Aihe olisi kiinnostava mutta toteutus ontuu pahasti.
Kuka ihme Ylellä on ostanut tälläisen flopin ja se lähetetään vielä parhaimpaan katselu aikaan. Eikö tämä sospisi sinne englantilaisten "natsi"-dokkareiden väliin jossa kaikki eri mieltä englantilaisten kanssa olevat leimataan Hitlerin kätyreiksi.

keskiviikkona 17.04.2013

Kiristäppä vielä vähän sitä pipoo niin hyvä tulee.

maanantaina 08.04.2013

Ja mikäs teidän neropattien kilpaileva 'teoria' evoluutiolle mahtaa olla..? :D

maanantaina 08.04.2013

Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen ohjelma. Hyvä hankinta YLEltä.

tiistaina 09.04.2013

En muista, kuinka monta lihasta kehossa on, mutta voimahan on niistä lähtöisin. Aivoja taas on isoja ja pieniä. Pienillä aivoilla ei pysty ajattelemaan nopeasti. Juomien nauttimisen kulkua olen katsonut usein videolta. Siinä juoma menee ensin suusta vatsaan ja nousee sitten pääkoppaan.

tiistaina 09.04.2013

Erittäin mielenkiintoinen,tämän tapaisia syvällisesti tieteellisiin aiheisiin pureutuvia ohjelmia ei voi tulla liikaa.Ensimmäinen jakso on kiehtova.

torstaina 11.04.2013

Kreationistit eivät ole tarjonneet darwinismin tilalle mitään tieteellisesti (=DNA-tutkimukseen, fossiileihin jne.) pätevää ja perustuvaa teoriaa ihmisen synnystä. Ainut, mitä he todellisuudessa tarjoavat, on todellisuudessa usko Raamatun kirjaimeen. Augustinuksen mukaan, jos Raamatun kirjaimellinen tulkinta johtaa järjettömyyteen, on Raamatun kohtaa tulkittava kuvaannollisesti. Lutherin mukaan apina ei itsestään matkimalla ihmisen käytöstä ei muutu ihmiseksi. Mutta Jumala voi Sanallaan muuttaa apinan ihmiseksi. (Martti Luther: Valitut teokset, Roomalaiskirjeen selitys, 3. luku, s. 103.) Darwin ei koskaan kieltänyt Luojan olemassaoloa, vaikka hän vanhana olikin agnostikko. Agnostikot eivät usko, että Jumalan olemassaolo voidaan todistaa tieteellisesti. Se ei tarkoita Jumalan olemassaolon kieltämistä. Ateistit väittävät voivansa todistaa, ettei Jumalaa ole olemassa. Juha Valsteen kirjat ihmisen kehityksestä, esim. Apinasta ihmiseksi ja Ihmislajin synty, ovat hyviä kirjoja, joita minä suosittelen kaikille. K. V. Laurikainen on kirjoissaan käsitellyt kristinuskon ja luonnontieteen suhdetta. Syntiinlankeemuksesta olen Jared Diamondin kirjan Tykit, taudit ja teräs ajatusten linjoilla. Ihminen oli alunperin metsästäjä ja keräilijä, joka mammuttien sukupuuton jälkeen oli pakotettu siirtymään maanviljelykseen ja karjanhoitoon. Ihmisen korkeakulttuurien kehitys alkoi siitä sekä hyvässä että pahassa ilman ulkoavaruuden matkailijoiden apua.

maanantaina 15.04.2013

"Ateistit väittävät voivansa todistaa, ettei Jumalaa ole olemassa."
Ei pidä paikkaansa. Ateisti on oikeutetusti sitä mieltä, että jumalan olemassa oloa ei voi todistaa. Ja tästä johtuen ateisti ei myöskään jumalan olemassa oloon usko.

Ei ole mahdollista luotettavasti todistaa, että jotain ei ole. Mutta ateistin ajatusmaailmassa pitää pystyä todistamaan, että jotain on, ennen kuin alkaa uskoa mitä tahansa satuja.

Onhan täysin mahdollista, että maailmamme onkin vain heijastus jostain "todellisesta". Tai että oikeasti universumimme sijaitsee jonkin jättimäisen kissan silmämunassa. Tai että kaiken galaktisen toiminnan ja elämän takana ja alkuunpanijana olisi jokin kaikkivoipa valkoinen mies.
Mutta niin kauan kuin mikään todiste (todistettavissa oleva seikka) ei näin osoita, ei ole mitään mieltä sellaiseen myöskään uskoa.

Kommenttiketjun kirjoittajien taso sai kyllä järkyttymään. Että joku elää siinä käsityksessä, että evoluutioteoria väittäisi että ihminen polveutuu apinasta, tai että ihminen olisi nykymuodossaan jokin evoluution päätepiste ja kruununjalokivi, tai että evoluutio ei olisi fakta... huhhuh.
Miettikääpäs käppänät vaikka koirien jalostusta. Jos evoluutiota ei tapahtuisi, miten koirarodut on saatu kehitettyä...?

torstaina 11.04.2013

Lasse Bergin kirja Kalaharin aamunkoitto käsittelee myös ihmisen evoluutiota ja kulttuuria. Pertti Rannan kirja Charles Darwinista on myöskin hyvä kirja lukea. Konrad Lorenzin mielestä ihmisen hybris on syynä kaikkeen evoluutiokritiikkiin, josta kyllä sanoisin luterilaisena itseni kokonaan irti. Minusta Martti Luther ei antanut missään kirjoituksessa sijaa millekään ihmisen ylpeydelle omista suurenmoisista saavutuksistaan. Lukekaa vaikka Martti Lutherin Sidottu ratkaisuvalta. Nils Edelmanin kirjan Viiaita ja veijareita geologian maailmassa kirjan pohjalta olen sitä mieltä, että kreationismi perustuu antiikin maailmankuvaan Platonin teoksissa. Platon erehtyi mm. Atlantis-myytissä kuten Kalle Taipale voi todistaa.

sunnuntaina 14.04.2013

Mihin unohtui ihmisen aivan ainutlaatuinen TASAPAINOAISTI !!???
Niin, se joka mahdollistaa KOLMIULOTTEISEN näkökentän ??

Kahdella jalalla kävely, juokseminen vaatii paljon muutakin kuin speciaalin nilkkarakenteen, polvet, lonkat ja niskan. Kallon kiinnittyminen selkärankaan jne.

Missä todisteet näistä välimuodosita ?? "ihmisapina" löydöt mahtuvat biljardipöydälle. Niin vähän niitä on.

Tämä ohjelma on jälleen pelkkää darwinistista propagandaa jonka tieteellinen arvo on nolla.

maanantaina 15.04.2013

Evoluutiossa on tärkeä osatekijä ollut poikasista huolehtiminen. Nisäkkäät ja nuo liskokauden jäänteet, linnut, huolehtivat poikaistaan, matelijat ja kalat varsin paljon vähemmän. Luonnonkatastrofin kohdatessa poikasista huolehtiminen voi pelastaa lajin. Yhteisöllisyys lienee kehittyneempi versio tästä.

maanantaina 15.04.2013

Ihan mahtava sarja, kiitos Yle! Tutkimus elämän synnystä on niin jännittävä asia, jota seuraa mielellään. Lisää van dokumenttejä laidasta laitaan, jotka käsittelevät ko. olevaa aihetta. Pahin miinus näissä sarjoissa on ollut ( ei johdu yle:stä) se, että uusinta tutkimustietoa viimeisen 10-15 vuoden ajalta on vähän esitetty. Uudet tutkimukset aminohapoista, mutaatioista, perimästä, biokemiasta ja yleseisti genetiikasta ovat olleet lähes maailmaa järkyttäneitä. Tämän vuoksi evoluutiteoria on saanut pahasti kritiikkiä ja sitä ovat todella kovan luokan tutkijat alkaneet kritisoimaan mekanismin puutteesta. Esim. USA.ssa, Israelissa, Japanissa, Ranskassa, Saksassa ja E-Koreassa on käyty kovaa keskustelua vaihtoehtoisista teorioista. Tilanne on todella jännittävä, koska olemme uuden murroksen kynnyksellä, tuntematon, jos mikä kiehtoo!!! En lähde ikuiseen väittelyyn kreationismin ja darwinismin välillä, mutta esitän muutaman mielenkiintoisen havainnon. Yleltä tuli äskettäin todella loista sarja Koodien Maailmasta. Todella mielenkiintoinen, koska professori Marcus du Satoy asetti perinteisen darwinismin kyseenalaiseksi ja asettamalla sen tillalle koodin, jota voidaan tulkita matematiikan avulla. Eli maailman on muokannut asia, jota voidaan kuvata matematiikalla ja kaikki on seurausta siitä. Johtopäätökset asiasta ovat erittäin rajuja :) Eräs vielä mielenkiintoinen asia, joka jäi mieleen biologian kursseista lukiossa, on nimenomaan matematiikka! Siellä opetettiin, että ihminen tarvitsee "vain" 30 000000 kohteeseen osuvaa mutaatiota, jotta ihminen muuttuisi toiseksi lajiksi. Tieteessä sukupolven iä`ksi määritellään 40 vuotta ja keskimäärin ihmisessä tapahtuu sukupolven aikana keskimäärin 3000 mutaatiota, joista 99% on haitallisia pitkän ajan kuluessa lajin perimälle. En tiedä miksi asia juolahti mieleen vasta lukion lopussa, mutta joku oli tehnyt ison mokan jossakin :) Nimittäin jos 40 vuotta kertaa 3000 mutaatiota kertaa 30 000000 mutatiota = 360 miljardia vuotta!!!! Mutta ei, kyse ei ollut mokasta vaan faktatiedosta!!!! Siis se on aika mikä tarvitaan vieläpä ilman virheitä, että ihminen muutuisi lajista toiseksi. Siis koko maailnan kaikkeuden ikä ei riittäisi siihen!!!!

maanantaina 15.04.2013

Tai ilman virheitä (sitä 99,9999%) ja haitallisten mutatioiden korjaamiseen tarvittavaa aikaa. Siis 30 000 000 jaettuna (40 x 3000), joka on 250 vuotta, on liian vähän. Siis yksi onnistunut mutaatio sukupolvesssa on liian vähän ja liian paljon vuosina ja liian monta onnistunutta mutaatiota sukupolvessa on liian vähän vuosina! Jännää on se, että virheiden vuoksi jokainen sukupolvi tarvitsee 30 000 000 mutaatiota!!!!

tiistaina 16.04.2013

Evoluutio olettaa, että täytyy olla se 3000 täsmä mutaatiota sukupolvessa, jotta 30 000 000 mutaation jälkeen ihminen muuttuisi lajista toiseksi. Mutta jos on lähes ihme, että perimän heikkenemisen jälkeen saadan edes yksi "hyvä" mutaatio, niin silloin tarvitaa 3000 sukupolvea, että saadan käytännössä se yhden sukupolven tarvittavat 3000 mutaatiota. siis silloin 40 x 3000 x 30 000 000 täytyy olla yhtälön... Pelottaa vähän, että tarkastavatko nuo asiaansa tutkivat tiedemiehet koskaan matematiikalla tuloksiansa :) Syytä olisi koska ihmiskunnan tarkin tiede on matematiikka. Toinen yhtälö voisi olla, että tarvitaan se 120 000 vuotta 3000 tuhanteen mutatioon. Eli parhaalla optimismillä ilman varaa virheisiin yhtälö olisi (30 000 000 / 3000) x 120 000a, eli tuollaiset 1,2 miljardia vuotta!!!!

tiistaina 16.04.2013

Miten voi olla kreationisteja nykypäivän suomessa? Miten on mahdollista että uskontojen propaganda myrkyttää vielä näin tehokkaasti ihmismieliä? Ihmiskunta on astumassa valoon uskontojen pimeältä keskiajalta, ja viimeiset taikauskoiset kultistit yrittää epätoivoisesti vetää meitä takaisin pimeyteen.

tiistaina 16.04.2013

Mihin valoon ja miltä pimeältä ajalta? Usko teknologiseen kehitykseen ei välttämättä takaa humanistista kehitystä. Itse asiassa ihmiskunnassa väkivallalla tapettujen ihmisten määrä on räjähtynyt käsiin renesanssin jälkeen. Ja eikä niitä noitavainoja ollut keskiajalla vaan uuden ajan alussa. Tämän hetken fysiikan tietojen varassa ihmiskunnan tieteellinen tietämys pystyy 100% saavuttaessaan kattamaan vaan 5% universumista, jos otetaan huomioon aineen, että energian määrä. 95% jäisi ikuisen arvailun varaan.

tiistaina 16.04.2013

On nimenomaan kristinuskon ansiota ja juutalais-hellenistisen perinnön ansiota, tämä nykyinen tieteellinen kehitys länsimaissa. Itse asiassa moderni länsimaalainen tiede sai alkunsa nimenomaan kristiuskon parissa, koska uskottiin, että oli suotavaa tutkia Jumalan luomaa maailmaa. Raamatussahan Jumala nimenomaan kehottaa etsimään tietoa koska lopulta koko luomakunnan monimutkaisuus tulee paljastamaan Jumalan olemassa olon. Tämän seurauksena esimerkiksi fysiikan parissa on ollut ja on edelleen kovan luokan kristittyjä tiedemiehiä. Tässä muutamia tuunetuimpia eri alan fyysikoita ajan kuluksi ( En jaksa alkaa luettelemaa muiden tieteiden huippuosaajia, joukosta löytyy, jopa kovan luokan evoluutiobiologeja esim. Ronald Fisher ): Hunayn ibn Ishaq , Hildegard Bingen, Thomas Bradwardine, William Ockham, Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler, Galileo Galilei, Laurentius Gothus, Pierre Gassendi, Anton Maria of Rheita, Blaise Pascal, Isaac Barrow, Juan Lobkowitz, Robert Boyle, Isaac Newton, Colin Maclaurin, Firmin Abauzit, Leonhard Euler, Joseph Priestley, Michael Faraday, James Clerk Maxwell, Andrew Pritchard, James Prescott Joule, Heinrich Hertz, George Stokes, Lord Kelvin, Pierre Duhem, Mihajlo Idvorski Pupin, Pavel Florensky, J. J. Thomson, John Ambrose Fleming, Max Planck, Edward Arthur Milne, Robert Millikan, E. T. Whittaker, Arthur Compton, Georges Lemaître, Werner Heisenberg, William G. Pollard, Aldert van der Ziel, Carlos Chagas Filho, Sir Robert Boyd, Mariano Artigas, C. F. von Weizsäcker, Stanley Jaki, Allan Sandage, Charles Hard Townes, Ian Barbour, Freeman Dyson, Antonino Zichichi, John Polkinghorne, Owen Gingerich, John T. Houghton, Russell Stannard, Michał Heller, Robert Griffiths, George Francis Rayner Ellis, Colin Humphreys, Eric Priest, Christopher Isham, Joel Primack, William D. Phillips, John D. Barrow, Don Page, Stephen Barr, Karl W. Giberson, Jennifer Wiseman, Ard Louis, etc.

maanantaina 22.04.2013

Nimenoman kristinuskon ansiota..pyh..kirkkohan oli mukavasti jarruttamassa tieteellistä kehitystä..ja en sanoisi että kristinuskon ansiota tämä kehitys..saattoi olla kasvattu ''kovan luokan'' kristityiksi ja tämän vuoksi kiellettiin julkaisemasta löytöjä jotka voisivat murskata ''todellisen'' maailman käsityksen.
Big big scam.

ja nämä bbc:n dokumentit ihan mielenkiintoisia ja katsottavia.

sunnuntaina 21.04.2013

Loistava sarja, kiitos YLE. Odottelen innolla kolmatta osaa, jossa käydään läpi ihmisen aivojen kehitys. Luin vast'ikään Lasse Bergin "Kalaharin aamunkoitto" teoksen, jota tämä BBC:n tuottama laatudokumentti hienosti täydentää.

Voisi olla hyvä lähettää tähän heti perään uusintana Teemalla joku aika sitten esitetty dokumentti Darwinista - sekin taisi olla BBC:n peruja.

maanantaina 22.04.2013

Otapa selvää charles diakoni darwinin henkilöhistoriasta, niin saattaa tuo tuuletus laantua.
1. Darwin EI KOSKAAN valmistunut yliopistosta, vaan sai potkut lääketieteellisestä 6 kk. juopottelujen jälkeen. (Valmistui myöhemmin diakoniksi.)
2. Darwin EI KOSKAAN ollut missään töissä, vaan kuljaili isänsä perintörahoilla.
3. Beagle laivalla 5 v. mukana ollut 21 vuotias darwin oli mukana PALKATTOMANA kapteenin seuralaisena. EI tiedemiehenä, kuten ateisit valehtelevat.
4. Darwinin vanhemmat ja isovanhemmat olivat serkkuja keskenään lähikylistä.
5. Darwin oikeutti tieteellisen modernin rasismin.

Tässä näin alkuun.

tiistaina 23.04.2013

Bach, Beethoven, Mozart, Sibelius, Einstein, Newton, Rembrant, Leonardo da Vinci, Shakepeare, ... JOKO SYTYTTÄÄ!!!!..

Yritä kirjoittaa samanlainen nerolista tämän päivän ihmisistä...niin huomaat miten on käynyt.
Onko ihminen kehittynyt vai taantunut?

keskiviikkona 24.04.2013

Jos historiaa lukee, niin huomaa, että on todella kristinuskon ansiota, että tiede lähti kehittymään nykyiseen suuntaan. Esimerkiksi Roger Bacon ja Pierre de Maricourt (Petrus Peregrinus) Olivat vakaumuksellisia kristittyjä, mutta toisaalta myös aikansa (1200-luku) ensimmäisiä kokeellisia tutkijoita. 300 vuotta ennen Galileita tai gilbertiä! Kannattaa hieman tutkia syitä, että miksi tiede ei kehittynyt samalla vauhdilla muissa kullttuureissa kun länsimaissa otettiin keskiajalla ensimmäiset askeleet kohti empiiristä tiedettä. Itse asiassa länsimainen tieteellinen vallankumous alkaa 7.3.1277, jolloin pariisin piispa Étienne Tempier asetti kyseenalaiseksi aristoteelisen fysiikan väitteitä ja katsoin niiden rajoittavan erheellisesti Jumalan kaikkivaltiutta. Tästä alkaa huikea tieteen kehitys, mutta valitettavasti mukaan tulee naturalistinen idealogia, joka osaltaan on hidastanut tieteen kehitystä koska empiiristä tietoa suodatetaan naturalismin uskonnon läpi. Esimerkiksi monet genetiikan tutkijat ovat sitä mieltä, että syöpähoitojen kehitystä on hidastanut merkittävästi virheelliset päätelmät makroevoluutiosta, jonka syynä on nimenomaan naturalismi, eikä empiirinen tieto. Esimerkiksi erittäin arvostettu molekyylibiologian, että mikrobiologian tutkija Dr Ian Macreadie on sanonut, että: Evoluutio on aikansa elännyt teoria niin kuin Aristoteleen käsitykset fysiikasta. Tulevaisuudessa evoluution kannattajat tullaan muistamaan tieteen kehitystä hidastaneina pimeälle keskiajalle jääneinä idiootteina, joita myöhemmät sukupolvet häpeät samalla tavalla kuin nykyiset heitä, jotka uskoivat maan olevan litteä, eikä pyöreä. On jotenkin ironista, että raamatussa Jesajan kirjassa sanotaan maapallon olevan pyöreä lähes 700 vuotta eaa. Miksi kirkko instituutiona uskoi maan oleva litteä, johtui sen aikaisesta tieteestä, joka perustui Aristoteleen fysiikkaan. Uudet kristityt tiedemiehet nähtiin häiriköinä, jotka asettivat kyseenalaiseksi sen aikaisen tieteen ja Aristoteleen auktoriteetin, että kirkon aseman kaiken tiedon omistajana.

keskiviikkona 24.04.2013

Korjaan edellistä kirjoitusta sen verran, että kirjoitin vahingossa makroevoluutio, kun piti kirjoittaa, mikroevoluutio. Mielenkiintoinen aihe vie mennessään :) Tieteen historia on erittäin mielenkiintoista, kannattaa myös tutustua riitoihin rahoituksesta ja resurssien jaosta. Siinä maailmassa ei paljoakaan empiirinen tieto paina. Täyttä huvia, mutta osittain pelottavaa, koska käsitys objektiivisesta tieteestä on myytti.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä