Prisma: Professorin ostoskärry

Julkaistu maanantaina 15.03.2010 4 164

Professori Leslie Regan tutkii terveysvaikutteisten tuotteiden ominaisuuksia.

TV1 maanantaina 22.3. klo 19.00

Ihmiset ovat hulluina tieteellisesti testattuihin tuotteisiin.

Elintarvikkeiden mainoksissa vilisevät Omega-3, antioksidantit, ruuansulatusta edistävät bakteerit ja muut samanlaiset ominaisuudet. Voiko kaupasta ostaa terveyttä ja elinvoimaa ja voiko tuoteselostuksiin luottaa?

Professori Lesley Reagan on epäileväinen, mutta tarttuu silti ostoskärryyn ja lähtee selvittämään dokumentissa Professorin ostoskärry (Professor Regan's Supermarket Secrets), mitä ihmiset oikeastaan suuhunsa laittavat ostaessaan luomuruokaa tai luontais- ja terveysvaikutteisia tuotteita.

Kauppojen hyllyt ovat täynnä menestystuotteita, jotka lupaavat suuria. Usein lupaukset on voideltu "tieteellisillä tutkimuksilla". Professori Reagan pistää tuotteet koville testeissä ja tutkii, lunastavatko tuotteet lupauksensa

 

Totuus luomusta

Professori aloittaa tutkimukset orgaanisista tuotteista. Luomuruoka herättää meissä kuvan idyllisestä maalaiselämästä, jossa kanat ruokitaan käsin ja jokainen kasvi istutetaan erikseen. Mitä muuta lisäarvoa sillä on?

Viljelijät väittävät, että luomuruuassa ei ole keinotekoisia lisäaineita tai lannoitteita, joten sen täytyy olla terveellistä. Mikä on totuus?

Kaikkein ristiriitaisimpia ovat tuotteet, jotka ovat muuttaneet ruuan lääkkeiksi. Terveysvaikutteinen ruoka on osa miljardibisnestä, mutta kuinka tieteellisiä ovat tulokset väitetyistä vaikutuksista?

Dokumentissa vierailee terveysruokaintoilija Adam Pinkerfield, joka haastaa professori Reaganin testaamaan erilaisia eksoottisia ruokia.

Terveysvaikutukset eivät lopu ruokaan. Myös pyykinpesujauhe voi olla biologista ja jotkut ilmanpuhdistajat ja -raikastajat väittävät pystyvänsä poistamaan ilmasta hajua ja haitallisia bakteereja.

Hyödyntämällä riippumattomia huippututkijoita sekä omaa tutkijan asennettaan Reagan johdattelee katsojia paljon lupaavien tuotemerkkien ja -mainosten viidakossa.

Tuotanto: BBC, Britannia 2007.

 

Dokumentti uusitaan tiistaina 23.3. klo 23.05 ja lauantaina 27.3. klo 11.10.

 

Prisma

 

Suosittele164 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 22.03.2010

Mitkä ovat hänen kotisivunsa, joilta löytää tiedon mm. Omega-3:sta?

tiistaina 23.03.2010

Professorin ostoskärry

BBC:n nettisivuilla on lisätietoa professori Lesley Reaganin ostoskärrystä.

http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/broadband/tx/supermarket/

Terveisin

Päivi Suikkanen
Verkkotoimittaja
YLE TV1

tiistaina 23.03.2010

Olipa professorilla puolueellinen kanta kaikesta huolimatta. Vaikutti siltä, että oli ostettu puhumaan kovan lääketieteen puolesta, sekä eettisesti paremmin tuotettua ruokaa vastaan. Pysyisi synnystysosaston puolella, jos kerran synnystyslääkäri on. Probiootit vaikuttavat suotuisasti ihmisen bakteerikantaan ja immuunivasteeseen ja monet lääkäritkin kehottavat niitä nauttimaan vastustuskyvyn tueksi. Ohjelmassa mm. koehenkilöt joivat probiootteja sisältävää juomaa kolme viikkoa ja totesivat etteivät huomaa terveydessään mitään eroa. Kuinka tämä professori joka kaiken kyseenalaisti ei tiennyt, ettei tuollainen aika kokeelle ole mikään ja ettei probiootit "tunnu" olona miltään. Olen itse nauttinut probiootteja kapseleina (luontaistuotekaupasta) jo pitkään ja voin todeta, etten sairasta näitä kausiflunssia enkä muitakaan vatsatauteja. Jo pelkästään se, että luomuruoka ja kasvikset tuotetaan eettisesti maapalloamme ja eläinten kärsimystä vähentäen pitäisi riittää niiden puolesta puhumiseen. Eikä tehokasvatetun ja luomukasvatetun ruoan erilaisesta mausta tietenkään puhuttu mitään, koska ero on selvä puoltaen luomua. Sille ei tietenkään voi mitään, jos on jo makuaistinsa pilannut eikä eroa maista. Täytyy sanoa, että oli tosi masentava ohjelma. Kehotankin lukemaan ohjelmassa esiintyvistä asioista ihan muualta, kuin hänen kotisivuiltaan.

tiistaina 06.04.2010

Loistava ohjelma ! Tutkivalle journalismille on aina tilauksensa. Tässähän ei puhtaasti keskitytty luomuruoan kritisointiin, vaan myös muut tuotteet saivat osansa päivittäistavarakaupan "myytinmurtaja" -hengessä. Riittääkö "voi auttaa / voi parantaa" -tyyppiset lupaukset kuluttajille ostopäätöksen tekemiseen ? Näihin tuotteisiin pitäisi saada isolla merkintä, jos kliiniset tutkimukset eivät tue väitettä.

Probioottien osalta tultiin samaan tulokseen kuin minkä tahansa lääkeaineenkin osalta eli hoitovasteita on juuri niin monta kuin on käyttäjiäkin. Pahimmillaan siis aiheuttavat jopa haittaa sotkemalla luontaisen tasapainon suolistossa, kuten ohjelmassa todettiin. Terveet ihmiset voivat vetää tuosta omat johtopäätöksensä. Toinen Busted-leiman saanut myytti olivat antioksidantit, joiden hyötyä ei ole missään osoitettu(paitsi amerikkalaisessa lääketeollisuudessa...), mutta tästäkin huolimatta niillä yritetään myydä tuotteita ihmeparannusta tarjoten.

Edelliselle kirjoittajalle voi analogiana sanoa, että kristillisen kirkon pappikaan tuskin pystyy antamaan puolueetonta tieto kristinuskosta, joten lähdekritiikki on aina paikallaan. Myös makuun liittyvien asioiden oikean laidan todistaminen taitaa vaatia muidenkin kuin luomutilallisten näkökulman. Toisaalta, jos usko on kova, niin kärpäsetkin ovat oikeassa lannan mausta...

Lisää tällaista puolueettomia dokumentteja Karpo-meiningillä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä