Prisma Studio: Yksin vai eristyksissä?

Julkaistu keskiviikkona 30.04.2014 1 3

Turkka Huhtala haastoi itsensä viiden päivän eristykseen.

TV1 tiistaina 6.5.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 7.5. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Autiosaari, viisi päivää. Mukana vain ruokaa, vaatteet ja oma mieli.

Toimittaja Turkka Huhtala haastoi itsensä olemaan yksin, täysin eristyksissä muista ihmisistä. Hän matkasi saarelle, jotta kukaan ei voisi häiritä hänen ihmiskoettaan.

Miksi Turkka syö omenan joka päivä kello 9.00?

 

Lomaa – ehkä ei

Viisi päivää eristyksissä, seurana vain oma mieli – vaikuttaa lähestulkoon lomalta. Vankilapsykologi Pertti Hakkarainen ei vähättele aikaa. Jo tuossa ajassa ihminen joutuu kohtamaan sen, mitä yksinäisyys todella merkitsee.

Joillekin se voi olla pelkoa, mielen syövereihin painettujen asioiden pulpahtamista pintaan, toisille suorastaan vapauttava kokemus.

 

Milloin extreme-suoritus?

Yksin oleminen ja yksinäisyys ovat kaksi eri asiaa. Voit tuntea itsesi yksinäiseksi, vaikka ympärilläsi olisi tuhansia, jopa miljoonia ihmisiä. Toisaalta, voit olla yksin, vaikkapa keskellä Atlantia, niin, että lähin ihminen on tuhansien kilometrien päässä.

Yksinpurjehtijalle yksinäisyys on valinta. Kyseessä on suoritus, joka loppuu aikanaan. Raivoisa, myrskyävä meri voi tehdä yksinäisyydestä kuitenkin kokemuksen, joka saa matkan tuntumaan järjettömältä ja loputtomalta.

Kolmanteen Atlantin ylitykseen valmistautuva Ari Huusela tietää, miten viikkoja kestävä yksinäisyys vaikuttaa mieleen. Sosiaalinen deprivaatio, muista ihmisistä eristäytyminen niin, että maailma tuntuu epätodelliselta paikalta.

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Lue myös:

Oikea Robinson Crusoe

 

Suosittele3 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 06.05.2014

Eihän ns. autiolla saarella tarvitse keksiä koko ajan tekemistä. Kannattaa käyttää tilaisuutta nimenomaan hyväksi ja opetella olemaan. Olisi miljoonan dollarin paikka saada tutustua siihen, miltä tuntuu vain olla vain itsensä kanssa. Tuntea se, mitä sinä tunnut! Ja luulen, että Turkalla tuli tätä ehkä ikävä kun viisi päivää kuluikin liian nopeasti? (ja sen kai tietää kaikki, että jos ihmisellä on tylsää, tylsyys tulee sisältä. Mistään ulkoahan se ei voi tulla, muutenhan kaikki ihmiset tuntisivat olonsa tylsäksi yksin ollessaan, ja näinhän ei toki ole).

Olisi mahtavaa, jos Turkka voisi hieman jatkaa kokeilua ja testata sensory deprivation tankin (kutsutaan myös floatation tank -nimellä). Tankissa ei saane kellua kuin tunnin tai kaksi, mutta kokeilisit silti ja raportoisit meille! (Floatation tankkeja käytetään nykyään rentoutusbisneksessä ja kylpylöissä).

Yksinolo, olo itsensä kanssa, on opeteltavissa oleva taito. Älkää - pliis - vetäkö johtopäätöstä ja yleistäkö, että yksinolo pitkiäkin aikoja olisi mitenkään epänormaalia! Tieteen tehtävä ei ole olla näin ennakkoluuloinen tai yksioikoinen.

Vankiloissahan, eristysselleissä ihminen alkaa "oireilla" juuri siksi, että joutuu - ehkäpä ensimmäistä kertaa elämässään - kohtaamaan itsensä ja omat ajatuksensa. Olemaan itsensä kanssa. Kiire arkielämässä (ja koko ajan jonkin asian tekeminen) on tehokasta pakoa itsensä kohtaamisesta.

Mielestäni ihminen tarvitsee sekä seuraa että yksinoloa. Jos ei koskaan ole yksin, ei tunne itseään muutoin kuin toisten kautta.

Ei itsensä kohtaamisen tarvitse olla raakaa. Miksi ihminen itseään pelkäisi. Itsensä kohtaamisen tulisi olla normaalia meille kaikille. Elämästä tulee hyvä, kun tuntee 'lähimpänsä'.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä