Prisma: Sydämen sopukoissa

Julkaistu tiistaina 15.10.2013 12 44

Ihmisen sydämestä on saatu uutta tutkimustietoa.

TV1 maanantaina 21.10.2013 klo 19.00 - 19.50, uusinta tiistaina 22.10. klo 23.45 ja sunnuntaina 27.10. klo 12.35

Yle Areenassa 30 päivää

Sydän on ihmisen elimistä kaikista vertauskuvallisin, sitä on pidetty inhimillisten tunteidemme ja koko olemassaolomme keskuksena.

Dokumentti (Of Hearts and Minds) selvittää, mitä uusimmat tutkimukset paljastavat sykkivän sydämen salaisuuksista?

Tuotanto:BBC

 

Suosittele44 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 21.10.2013

Kun katsot, pidä mielessäsi Elämän Sana:Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä Elämä lähtee.

keskiviikkona 23.10.2013

Kyllä.. aivan kuten Pyhä Raamattu meitä neuvoo.. Raamattu johon se on kirjoitettu jo useita satoja vuosia ennen kuin kukaan ihminen oli edes ymmärtänyt pientä osaa sydämen toiminnosta.

maanantaina 21.10.2013

Luonnontieteilijänä ja biologina tämän "tiededokkarin" katsominen oli yhtä suurta tuskaa. Juontaja oli alkujaan päättänyt oman näkökulmansa olevan oikea ja ohjelma oli kauheaa johdattelua ja vääristelyä. Raasu oli selvästi syvästi masentunut ja etsi pahaan oloonsa miellyttäviä vastauksia, muttei tätä tiededokumentiksi saisi sanoa. Olisin toivonut Prismalta vähän enemmän, kuin pseudotiedettä ja spekulointia masentuneelta ihmiseltä, jolla ei ole tietoakaan mistä puhuu.

tiistaina 22.10.2013

Täysin samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Moinen filosofinen pohdiskelu peruskoulun biologian oppimäärään perustuvan tiedon äärellä herätti lähennä myötähäpeän tunteita. Sydämen kammiotkin ovat muotoutuneet "ikään kuin evoluutio olisi ne kehittänyt kyseistä verenkierrollista tehtävää varten", vaikka ne ilmeisesti ovatkin luotu myllertävän tunne-elämämme tyyssijaksi. Pohjanoteeraus.

keskiviikkona 23.10.2013

Onhan täysin ymmärrettävää, että jos ajatusmalli johon luonnontieteilijät ja muut tutkijat ovat tukeutuneet koko ammattiuransa ajan asetetaaan kyseenalaiseksi, se tuntuu väärältä. Kuka haluaa myöntää työskelleensä väärien perus uskomuksien ja luulojen pohjalta koko työhistoriansa ajan. Otan osaa.. mutta vastamielipiteille pitää antaa myös jonkinlainen todistelu. Vain vetoamalla "juontajan filosofiseen malliin" ei riitä kiistämään niitä uusia faktoja joita lääketiede koko ajan löytää. Ei pidä olla sulkeutunut uusille löydöille sillä se ei ole muuta kuin silmien ummistamista. Kas maapallo ei olekkaan litteä.. tai kas kun tajusimme että aurinko ei kierräkkään maapalloa. Tieteen edistysaskeleita ei voi paeta tai kumota vetoamalla omaan titteliin tai työvuosiin. Nöyryyttä ajatteluun niin ehkä se mukavan lämmin tunne leviää myös sydämeen eikä jää kaaviomaiseksi arvoitukseksi aivoihin.
Mielestäni sulkeutuneisuus ja vanhoihin perinnäisiin uskomuksiin tarrautuminen jarruttaa tieteen edistystä ja sitä ei kukaan halua.

torstaina 24.10.2013

Tässä ohjelmassa ei kyllä paljastunut mitään uutta ja mullistavaa tutkimustietoa. Ja montakos vuosisataa sen maapallon muodon hyväksymiseen meni silloiselta auktoriteetilta, kirkolta, (melko yksinkertaisia, kenen tahansa toistettavissa olevia geometrisia laskutapoja käyttäen hankituista) tieteellisistä todisteista huolimatta? Kirkolliset tahothan juuri nojasivat vanhoihin ajatusmalleihin. Sitäpaitsi tämä dokumentti oli huuhaata myös biologianopiskelijan silmissä, ei tarvitse olla vuosikymmenien "kangistunutta" uraa takana huomatakseen epäjohdonmukaisuuksia tai suoranaisia virheitä asiaan perehtymättömän henkilön tuotoksessa.

tiistaina 12.11.2013

Mitä olennaisia suoranaisia virheitä ohjelmassa katsojalle sitten syötettiin? Ovatko ne edellisen kirjoittajan omia tuntemuksia vai selkeitä faktoja?

tiistaina 22.10.2013

Hieno dokumentti - kiitos.

tiistaina 22.10.2013

Muistan 80-luvulta faktoihin perustuvan musiikkikappaleen Joka sydän käy, jossa oli pikkusydän, keskisydän ja iso sydän. Vanha sukulaiseni sai vuonna 2005 keuhkokuumeen, kun hänen sydämensä ei jaksanut toimia täysillä.

keskiviikkona 23.10.2013

Erinomainen dokumentti - taattua Prisma-laatua..

Minulle ei tuota minkäänlaisia vaikeuksia ymmärtää oma sydämeni mekaanisena pumppuna, joka ei kovinkaan paljoa poikkea vaikkapa sian, vuohen tai mäyräkoiran sydämestä. Aivot vuorostaan hoitavat ajattelun, kuten ne tekevät myös sioilla, vuohilla tai mäyräkoirilla.

Yhden kirjan ihmiselle tämän saman asian hyväksyminen onkin jo vaikeampaa. Mitä heidän mielestä mahtaa tapahtua sydämensiirtoleikkauksissa? Saako siirtopotilas sydämen alkuperäisen omistajan persoonallisuuden?

torstaina 24.10.2013

Ihmeellistä valitusta täällä kommenteissa. Joo, kaikilla on toki oikeus mielipiteeseen, en sitä sano. Äärimmäisen typerää argumentoida asiansa vetoamalla olevansa jonkin alan professionaali. Totta kai pitää uskoa kun on niin ammattilaista! Odottakaas, haen kiinnostuskiikarini piironginlaatikosta...
Ja jos jokin kohta oli niin olennaisesti "väärin" tässä dokkarissa, niin voisitteko myös kertoa sen kommentissanne, kiitos.
Mun mielestä tää oli todella hyvä ja kaunis dokkari, saatan jopa katsoa toiseenkin otteeseen. Oli kulttuuria, historiaa, filosofiaa ja asiaa.
Komppaan aikaisempaa kommentoijaa; "Mielestäni sulkeutuneisuus ja vanhoihin perinnäisiin uskomuksiin tarrautuminen jarruttaa tieteen edistystä ja sitä ei kukaan halua."

torstaina 31.10.2013

Voisivatko asiantuntijat ottaa kantaa dokumentissä esitettyyn väitteeseen että sydänlihaksessa ja aivoissa on samantyyppisiä soluja - eli että sydämen ja aivon yhteistoiminta on monimuotoisempaa kuin olemme kuvitelleet. Onko tuokin tieto mambo jamboa?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä