Fatbardhe Hetemaj: Suomalainen kestää huonosti kritiikkiä

Julkaistu keskiviikkona 29.07.2009 12 149

Fatbardhe Hetemaj ja Carlos Martinez tuomaroivat Suomi myytävänä -ohjelmassa.

Pieni kansa kärttää jatkuvasti kiitosta. Ihan merkillisyyksiin asti.

”Suomi on pieni kansa, ja pienelle on tärkeää pärjätä. Toki muissakin maissa ollaan huolissaan siitä, mitä heistä muualla ajatellaan”, tuumaa Vuoden pakolaisnainen Fatbardhe Hetemaj.

”Silti ihmettelen, miksi Italian pääministerin lausahduksista täällä niin suututaan. Hänen suustaanhan pääsee sammakoita.”

Fatbardhe Hetemaj on mukana TV1:n leikkimielisessä Suomi myytävänä -sarjassa. Hän on yksi kolmesta tuomarista – kaikki Suomeen muuttaneita ulkomaalaisia – jotka arvioivat mikä Suomesta tekee erityisen.

Älä suotta kehuskele

Hetemaj on taustaltaan Kosovon albaani. Hän saapui 7-vuotiaana perheineen Suomeen serbiväestön albaaneihin kohdistamaa sortoa pakoon.

Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden kandidaatti, ja jatkaa syksyllä opintojaan kauppatieteiden maisteriksi Hankenin kansainvälisellä linjalla.

Suomen Pakolaisapu valitsi hänet tänä vuonna Vuoden pakolaisnaiseksi.

17 vuotta Suomessa on paljastanut jo jotain täkäläisistä tavoista ja kulttuurista.

Jos kansakuntana kärtämmekin päänsilitystä, suomalainen yksilönä ei kestä sitä ollenkaan.

”Suomalainen suotta vähättelee usein itseään ja ominaisuuksiaan. Kehuja hänen on vaikea ottaa vastaan. Liekö taustalla ikiaikainen ajatus siitä, että ei saa ylpistellä. Kel onni on, se onnen kätkeköön.”

Jokainen löytää paikkansa

Hetemaj on saanut kotikasvatuksen tuloksena terveellä tavalla pelottoman itsetunnon. Hän säväytti arvovaltaista kuulijakuntaa keväällä Muutoksen Suomi -tilaisuudessa Presidentinlinnassa.

Nuori nainen piti eläväisen puheenvuoron suvaitsevuuden, lähimmäisestä välittämisen ja maahanmuuttajien hyvän kotouttamisen puolesta.

”Omat vanhempani lähtivät köyhistä olosuhteista, ja lukivat lakimiehiksi. He ovat muistuttaneet, että ei tarvitse olla paras. Jokainen löytää oman pelikenttänsä.”

”Perheessämme lapsia on aina kannustettu, mutta tekemisiämme on myös arvioitu kriittisellä otteella. Kaikista asioista pystytään puhumaan.”

Missä inhimillisyys?

Suomessa Fatbardhe Hetemaj´n mielestä parasta ovat luonto ja sauna. Suomalaisista perinneruoista miellyttää eniten makaronilaatikko.

”Äitini yhdistelee taitavasti suomalaisia ja kosovolaisia ruokia mausteiden avulla”, Hetemaj huomioi.

Mämmin olemassaolo ei sen sijaan ole nuorelle naiselle avautunut.

Perhekeskeiseen perinteeseen tottuneelle naiselle täkäläinen ääri-individualismi on ollut ihmetyksen aihe.

”Mihin ovat kadonneet inhimillisyys ja ihmisyys? Tilalle ovat tulleet raha, ura ja omistaminen. Suomalaisten masentuneisuus ja yksinäisyys ovat järkyttävä asia. Inhimillistä kanssakäymistä ei korvaa mikään.”

”Olen saanut kitkerääkin palautetta, kun olen nostanut asian esiin”, Hetemaj sanoo.

Kielen voi oppia

Terävästi havainnoiva Hetemaj tuuppaa mielellään pakolaisia ja maahanmuuttajia miettimään asemaansa vieraassa maassa.

”Olen aina sanonut, että Suomessa on osattava puhua suomea. Niille, jotka väittävät, että suomen kieltä ei voi oppia, voin aina todistaa muuta. Kyllä oppii, jos haluaa. Yksilölläkin on vastuu sopeutumisessa.”

Teksti: Päivi Suikkanen

 

Koomikot Ismo Leikola ja Niina Lahtinen ovat uusia Suomi-lähettiläitä.

Suomi myytävänä

 

Sisu, sauna ja Sibelius. Vai joulupukki, formulat ja tuhannet järvet? Vai mämmi, musta makkara ja avantouinti?

Vai jotakin, jonka arvoa edes me suomalaiset emme ole keksineet? Suomi on maailman paras paikka asua. Ihmiset ovat leppoisia ja luonto kauniimpi ja puhtaampi kuin missään muualla. Miksei tätä ymmärretä ulkomailla?

TV1:llä starttaa lauantaina 1.8. seitsemänosainen Suomi myytävänä -sarja, jossa koomikot Niina Lahtinen ja Ismo Leikola toimivat Suomi-lähettiläinä ja lähtevät leikkimieliselle ristiretkelle löytääkseen asiat, joilla muutkin saadaan ymmärtämään, mikä Suomesta tekee erityisen.

Kolme tuomaria

Kolme Suomessa asuvaa ulkomaalaista muodostavat tuomariston, jolle Niina ja Ismo esittelevät omat Suomi-suosikkinsa joka jaksossa. Yleisö saa äänestää omia suosikkejaan.

Mukhtar Abib on Somaliasta 20 vuotta sitten Suomeen pakolaisena saapunut sosiaaliohjaaja. Hän opiskelee kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen maisterinohjelmassa Helsingin yliopistossa ja toimii useissa luottamustehtävissä.

Fatbardhe Hetemaj on Kosovon albaani, joka saapui 7-vuotiaana perheineen Suomeen serbiväestön albaaneihin kohdistamaa sortoa pakoon. Hän on kauppatieteiden kandidaatti ja hänet valittiin tänä vuonna vuoden pakolaisnaiseksi.

Carlos Martinez on syntynyt 20 miljoonana ihmisen kaupungissa Mexico Cityssä. Hän muutti Suomeen 9 vuotta sitten - omien sanojensa mukaan "vahingossa" - opiskelemaan, muttei ole katunut hetkeäkään. Hän on valmistunut median ohjaajaksi ja työskennellyt kansainvälisissä projekteissa.

Tuotanto: Five Corners Productionin alkuperäisideasta Van Der Media Oy ja Suvi Mansnerus / YLE Viihde.

Lauantaisin alkaen 1.8. klo 21.15

Ohjelma uusitaan maanantaisin kello 18.30

Suomi myytävänä

Suosittele149 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 01.08.2009

"Olen aina sanonut, että Suomessa on osattava puhua suomea. Niille, jotka väittävät, että suomen kieltä ei voi oppia, voin aina todistaa muuta. Kyllä oppii, jos haluaa. Yksilölläkin on vastuu sopeutumisessa.”

Olemme asuneet Suomessa lapseni kanssa noin 6 vuotta, mutten vieläkään osaa puhua hyvin suomea yrittämisestäni huolimatta. Lapseni, joka on 6 vuotias puhuu jo suomea sujuvasti. Hetemaj itse on tullut lapsena Suomeen ja hänen ei ole ollut vaikeaa opetella kieltä, koska lapset oppivat kieltä nopeammin verrattuna aikuiseen.

Olisin kiinnostunut tietämään, mistä ihmeestä Hetemaj on valittu vuoden pakolaisnainen???!!! Mitä hän on saanut aikaiseksi? Hän on kasvanut ja kuluttautunut ihan kuin suomalaiset, koska on tullut lapsena tänne.

lauantaina 01.08.2009

Pieksämäkeläiset ihmetyttivät. Miten nuoret ihmiset voivat olla noin passiivisia, miksi he eivät yritä tehdä jotain elämälleen? Eläkeläisrouvat olivat ihania, iloisia ja tyytyväisiä. Ovatko nuoret saaneet kaiken liian helposti? Lottovoittoa vain odotellaan, kaiken pitäisi tulla eteen kultalautasella. Yksi noin 20-kymppinen odotteli eläkettä. Siis mitä? Voiko tuollaista olla ihan oikeasti?? En voi uskoa näkemääni.

tiistaina 04.08.2009

Olen yllä olevan kommentoijan kanssa samaa mieltä. Mitä lapsena Suomeen muuttanut ymmärtää pakolaisen integroitumisesta tähän yhteiskuntaan? Hän ansaitsisi tittelin pakolaislapsi vuodelta jotakin. Mitä Hetemaj on tehnyt pakolaisten asemaa parantaakseen? Toimiiko hän vapaaehtoisena pakolaisten parissa, esim. opettamassa kieltä, auttamassa sosiaalietuuksien hakemisessa, mitä hän konkreettisesti tekee? Hetemaj on lapsena Suomeen muuttanut, todella kunnioitettavasti opinnoistaan suoriutunut, kuten monet muutkin suomalaiset. Olisiko Hetemaj:lla ollut mahdollisuuksia ulkomailla opiskeluun ilman veljensä tuomaa taloudellista tukea?

maanantaina 10.08.2009

tiedoksi, että kalevalasta on tehty elokuva "sampo" se nåytettiin 60 luvun alkupuolella kaikissa kouluissa ja presidentti kekkonen totesi "tämä pitää kaikkien suomalaisten nähdä"

maanantaina 10.08.2009

Ilman muuta tehkää toki oikein kunnollinen elokuva KALEVALASTA! Suomalainen ohjaaja Renny Harlin ehkä osaisi löytää todellisen idean Kalevalasta. Meidän luonto on niin ihana, että se pitäisi edes tälläisessa elokuvassa tuoda koko maailman nähtäväksi. Tarina on ihana ja maisemat erittäin mielenkiintoisia ulkomaalaisille. HERÄTKÄÄ TOKI JO ! Tässä on todellinen idea. Olisin itse ehdottanyt sitä Rennylle jo paljon aikaisemmin, mutta en ole löytänyt osoitetta. Terveisin engelsmannin eukko, mutta kuitenkin ehta suomalainen ja syntynyt Kuusamossa. Terveisin Liisa

perjantaina 14.08.2009

Lukekaa täältä niistä perusteista.

http://www.pakolaisapu.fi/ajankohtaista/vuoden_2009_pakolaisnaiseksi_valittiin_fatbardhe_hetemaj.html

tiistaina 18.08.2009

Hatusta revitty!!!

sunnuntaina 23.08.2009

Fatbardhe Hetemaj nostaa rohkeasti esille sellaisia asioita suomalaisesta yhteiskunnasta, joiden olemassaolon suuri osa suomalaisista havaitsee, mutta konseksuksen nimissä kukaan ei uskalla sanoa mitään.
Hihkaisin riemusta, kun Fatbardhe Hetemaj "Suomi myytävänä" -ohjelmassa otti esille turhan vaatimattomuuden esittämisen ja sen, ettei se ketään kaunista. Samoin kuin tämä iänikuinen kunniansa kyliltä kysely (eli kysytään jokaiselta ulkomaalaiselta, että mitä meistä ajatellaan).
Nämä ovat kaksi sellaista asiaa, jotka ärsyttävät minua aivan arkipäivän elämässä ja yritän toimia niin, että omalta osaltani vaikuttaisin tapojen ja asenteiden muuttumiseen. Jos ei muuten, niin edes lähipiirin kautta.
Onpa poijaat syytä ottaa tästä nuoresta naisesta mallia. Sillä meilläkö muka huono itsetunto - ja HÖPÖ HÖPÖ. Yhden lajin hokema, jota kukaan ei älyä kyseenalaistamaan.
Lämpimät terveiseni sinulle Fatbardhe Hetemaj, jatka samaan malliin. Juuri tuollaisia älykkäitä, kyseenalaistavia ja rakentavaa kritiikkiä sisältäviä kommentteja tässä maassa tarvitaan. :)

torstaina 10.09.2009

Kiitos nyt siitäkin vähästä, että Suomi myytävänä ohjelman Talvisota kappale on renkuttanut päässäni kohta viikon. Se alkaa käydä raskaaksi. Työteho on kärsinyt, ihmissuhteet ovat kriisiytyneet, päihteitten käyttö on lähtenyt käsistä ja kappale jumputtaa päässäni, kuin Neuvostoliiton tykistökeskitykset Tapailleella. Kuka ottaa vastuun?
Muuten kiitokset lämpimästä ja kotikutoisen kansainvälisestä ohjelmasta!

tiistaina 22.09.2009

Fatbardhe Hetemajlle on noussut hattuun vuoden pakolaisnainen -titteli. Onko hän nyt uusi Suomen totuuden torvi?

Olen samaa mieltä Maahanmuuttajan kanssa, eli: "Olisin kiinnostunut tietämään, mistä ihmeestä Hetemaj on valittu vuoden pakolaisnainen???!!! Mitä hän on saanut aikaiseksi? Hän on kasvanut ja kuluttautunut ihan kuin suomalaiset, koska on tullut lapsena tänne"

Mikä Fatbardhe Hetemaj on suomalaisia arvostelemaan? Siksikö, että hän on pakolaisenakin etuoikeutettu, koska on varakkaasta perheestä lähtöisin, päässyt ja pystynyt opiskelemaan ja matkustelemaan? Ei suurimmallakaan osalla - tavallisia ja oikeita pakolaisia - ole sellaisia mahdollisuuksia. Ei edes kaikilla Suomessa syntyneillä suomalaisilla.

Mielestäni suomalaiset saavat olla juuri sellaisia kuin ovat - suomalaisia!

maanantaina 29.03.2010

Että tuo Fatbardhe Hetemaj osaa olla ÄRSYTTÄVÄ. Olen itsekin kosovon albaani; syntynyt, kouluttautunut ja elänyt koko pienen ikäni täällä. Olen siis eteläeurooppalaisista juuristani huolimatta suomalainen. Tuo Vuoden pakolainen -titteli on aivan naurettava - varsinkin, jos se annetaan sellaiselle, joka on asunut koko ikänsä Suomessa ja joka ei ole tehnyt oikeastaan mitään pakolaisyhteisön eteen.

Oma perheeni tuntee osittain kyseisen perheen ja tuo väittämä Fatbardhe Hetemajn vanhemmista on kyllä silkkaa valetta. Kysyin asiaa vanhemmiltanikin. He sattuvat tietämään, että Hetemajn mammalla ei kyllä ole mitään lakimiehen tutkintoa - eikä kyllä isäpapallakaan mitä todennäköisimmin. Kävin itse katsomassa julkisia verotietoja ja hänen isänsä on eläkkeellä, vaikka ei ole vielä edes 55-vuotias. Tämä on tätä kosovon albaanien työmoraalia; töitä tehdään nuorena noin 10 vuotta, minkä jälkeen voidaankin liukuvasti siirtyä varhaiseläkkeelle elämään lasten ja yhteiskunnan siivillä.

Minullekin pitäisi antaa ensi vuonna Vuoden pakolainen -titteli. Opiskelen (omasta kiinnostuksesta) suomen kieltä Helsingin yliopistossa ja opetan kerran viikossa suomea A2-kielenä vieraskielisille. Valmistumisen jälkeen minusta tulee äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettaja, joka tekee sen ohella kielenhuolto- sekä konsultointihommia. Monet ovat pitäneet tätä ihmeellisenä, mutta minusta itsestäni sen ihmetteleminen on hupaisaa: mitä ihmeellistä on siinä, että opetan ja opiskelen omaa äidinkieltäni, suomea?

Fatbardhe voisi ottaa päänsä takapuolestaan ja mennä töihin. Siinä samassa hän voisi lopettaa valittamisen siitä, että häntä kohtaan kohdistuu rasismia. Heti, jos Hetemaj ei saa hakemaansa työpaikkaa, niin kyse on rasismista? Ei siis liene mahdollista, että nimenomaiseen työhön on hakenut myös muita ihmisiä (:-O), jotka ovat yksinkertaisesti pätevämpiä kuin Hetemaj, jonka koulutus on jotakin niiiiiiiiiiiiiiiin ihmeellistä ja innovatiivista!

Hetemaj:n ylioppilastodistus ja sen arvosanat ovat muuten reilusti alle keskitason (B-C:n paperit) ja "yliopisto", josta hän valmistui kandidaatiksi, on valtion yliopisto Englannissa. Parhaat koulut Englannissa ovat yksityisiä kouluja, jotka maksavat maltaita. Koulu, jota Fatbardhe Englannissa kävi, hyväkyy opiskelijoikseen melkein keitä tahansa, jotka sinne hakemuksen laittavat menemään. Kyseinen koulu EI tarjoa opiskelijoilleen jatko-opiskelumahdollisuuksia. Siksi Hetemajn pitikin muuttaa pois sieltä ja hakea jatko-opiskelupaikkaa (eli maisterin tutkintoon johtavaa paikkaa) Hankenin kansainväliseltä linjalta. Sinne pääsee melkein 100% hakijoista, koska englanninkieliseen kauppatieteelliseen maisteriohjelmaan haluavat hakevat sitä Helsingin Kauppakorkeakoulusta eikä Hankenista (tietääkseni Hetemaj haki sitä myös Helsingin Kauppakorkeakoulusta, mutta sinne Hetemajlla ei ollut asiaa huonon koulumenestyksen takia). Naurettavaa touhua. Tämä Hetemaj on säälittävä ja turha TV-persoona, joka toivottavasti unohtuu - ja pian!

tiistaina 25.01.2011

Tasan samaa mielta kanssasi:)))

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä