Klassinen Emma


Jaana Kärkkäinen Olivier Messiaen: Twenty Contemplations - Vingt regards sur l'Enfant-Jésus
Jaana Kärkkäinen, piano

Kotimaiseen kärkikaartiin kuuluva pianotaiteilija Jaana Kärkkäinen on toiminut muusikkona monipuolisesti erilaisissa rooleissa: solistina, kamarimuusikkona, opettajana, säestäjänä ja orkesterimuusikkona. Opintonsa hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa, Pietarin Rimski-Korsakov-Konservatoriossa ja Wienin Musiikkikorkeakoulussa. Kärkkäinen on esiintynyt solistina muun muassa RSO:n, HKO:n, Tapiola Sinfoniettan ja Avanti! kamariorkesterin kanssa kapellimestareina Sakari Oramo, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Lothar Zagrosek ja Martyn Brabbins. Kärkkäinen on kantaesittänyt teoksia monilta säveltäjiltä, kuten Erik Bergmanilta, Kimmo Hakolalta, Usko Meriläiseltä, Seppo Pohjolalta ja Veli-Matti Puumalalta sekä levyttänyt suomalaista musiikkia, muun muassa Usko Meriläistä ja Jouni Kaipaista. Soolo- ja kamarimusiikkikonsertteja sekä esiintymisiä erilaisissa nykymusiikkikokoonpanoissa Kärkkäisellä on ollut useimmilla kotimaisilla festivaaleilla, monissa Euroopan maissa sekä Japanissa.

Lahti SinfoniaAho & Nielsen: Klarinettikonsertot
Martin Fröst, klarinetti
Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä

Sinfonia Lahden maaliskuussa 2007 julkaisemalla levyllä (BIS-SACD-1463) soivat Carl Nielsenin ja Kalevi Ahon klarinettikonsertot. Orkesterin ylikapellimestari Osmo Vänskän johtamalla levyllä solistina esiintyy yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista klarinettitaitelijoista, ruotsalainen Martin Fröst. Levytys on Sinfonia Lahden ensimmäinen Super Audio CD –tekniikalla toteutettu äänite. Ahon konsertto on Fröstin tilausteos, ja hän oli myös solistina teoksen kantaesityksessä Osmo Vänskän johtaman BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa Lontoossa keväällä 2006. Kantaesitys sai erittäin positiivisen vastaanoton ja mm. Financial hehkutti konserttoa seuraavasti: ”Se ei ole pelkästään näyttävä kappale solistille ja orkesterille, se on mestariteos.” Teoksen Suomen-ensiesitys oli Osmo Vänskän johtaman Sinfonia Lahden konsertissa Sibeliustalossa syksyllä 2007. Arvovaltainen Gramophone-musiikkilehti nimesi toukokuun 2007 numerossaan nyt Emma -ehdokkaana olevan levytyksen Päätoimittajan valinnaksi (Editor’s Choice) summaten arvostelun ”Kaiken kaikkiaan harvinaisen huomattava levytys.”

Kati HämäläinenFrançois Couperin, Jean-Henry d’Anglebert
Kati Hämäläinen, urut
Lauluyhtye Plein-Jeu

Kati Hämäläinen on tunnettu vanhan musiikin spesialisti, Ranskan barokin musiikin erityistaitaja sekä instrumentalistina (cembalo ja urut), että musiikinjohtajana ja tutkijana. Hän johtaa perustamaansa yhtyettä Plein-Jeu, joka on erikoistunut Ranskan katolisen kirkon 1600-luvun lopun ja 1700-luvun alun vokaalimusiikkiin.
Tämä kahden CD:n äänitys sisältää koko François Couperinin urkutuotannon, 42 sävellystä (julkaistu 1690). Aikanaan nämä urkusävellykset soitettiin messussa vuorotellen yksiäänisen gregoriaanisen laulun kanssa, mutta näitä lauluosuuksia ei kuitenkaan annettu urkusävellysten mukana. Hämäläinen on etsinyt sopivat gregoriaaniset sävelmät Couperinin kollegan Guillaume-Gabriel Niversin sävelmäkirjoista ja tehnyt messuista rekonstruktiot sellaisiksi kuin ne omana aikanaan esitettiin. Messuja on täydennetty muutamalla Marc-Antoine Charpentierin sävellyksellä.

Rantatie KvartettiErik Tulindberg: Jousikvartetot nro 1-6
Rantatie-kvartetti:
Kreeta-Maria Kentala, viulu
Tiina Aho-Erola, viulu
Jouko Mansnerus, alttoviulu
Lea Pekkala, sello

Vuonna 2004 Tulindbergin jousikvartetoista valmistui kolmas esitysversio. Tekijänä oli barokin ja klassismin esityskäytännön suomalainen asiantuntija Anssi Mattila. Mattilan täydennystyön lähtökohtana on ollut tyylinmukaisuus. Hän on todennut kokeneensa roolinsa ennen muuta restauraattorina, taiteen entisöijänä. Aloite Tulindbergin kvartettojen uuteen laitokseen tuli Rantatie-kvartetilta, joka kantaesitti Mattilan esitysversiot Helsingin Juhlaviikoilla alkusyksyllä 2004.

Klassisen ajan soittimia käyttävä Rantatie-kvartetti on keskittynyt erityisesti vähemmän tunnettujen säveltäjien (esim. Kraus, Wikmanson, Onslow, Hensel, Zappa) teoksien esittämiseen, mutta ohjelmistoon kuuluu myös keskeisiä klassisia ja varhaisromanttisia kvartettoja. Suomalaisten säveltäjien musiikkia Rantatie-kvartetilla on ohjelmistossa sekä suomalaisen kvartettikirjallisuuden alusta että aivan viime vuosilta.

ZargosWebern-Vuori-Puumala-
Haapanen-Ahmas-Puurtinen
Zagros Ensemble

Zagros-profiililevy esittelee kamariyhtyeen, jossa kokeilunhalu ja ennakkoluulottomuus yhdistyvät tinkimättömään ja korkealaatuiseen musiikin tekemiseen. Pääpaino on suomalaisessa esittävässä säveltaiteessa ja luovassa ohjelmistosuunnittelussa: levyllä kuullaan Zagrosin viime vuosina kantaesittämää uutta musiikkia sekä klassikko nykymusiikin juurilta – Anton Webernin Kuusi bagatellia jousikvartetille.
Zagrosin nimikkolevyllä on haluttu löytää tuore näkemys kamarimusiikkilevyn kokonaisuuteen ja ilmaisuun. Ohjelmistoratkaisu yllättää: Webernin Bagatellit on sijoitettu levylle poikkeuksellisesti erilleen toisistaan. Näin ne luovat äärimmilleen tiivistetyllä sointimaailmallaan oman, läpi levyn jatkuvan tasonsa. Bagatellit myös asettuvat uudenlaiseen tilaan – ne ilmestyvät esiin vahvoina, yllättävinä kuvina ja luovat levylle pohjavireen, jonka voi kuvitella jatkuvan uusimman nykymusiikin teosten noustessa esiin. Kuulija voi kulkea ajassa ja kysyä toistuvasti, mihin noin sata vuotta länsimaista musiikkia on tällä kertaa johtanut.

Lähetä linkki

Lähetykset

TV2
8.3. Gaalalähetys klo 19.10 - 21.10
9.3  Uusinta klo 23.30

YleX:

8.3. Etkot klo 14.00 -19.00
8.3 Gaala-lähetys klo 19.00-22.00

yle.fi
8.3. Etkot klo 17.00 - 18.00
8.3. Jatkot 22.30 - 23.30

Areena

YLE Areena


Gaalalähetys katsottavissa YLE Areenassa 15.3. saakka.

Yle.mobi

Yleisöäänestys on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille.