yle.fi

Osa 10. Paluu rauhan töihin tammikuusta toukokuuhun 1809Wegelius saapuu Hovimäkeen kastamaan kartanon nuorta perillistä Carl-Magnusta. Anna on palannut töihin ja hänetkin kirkotetaan samalla.

Maaliskuussa 1809 Aaron on Raskin ja Modigin kanssa Uumajassa. Venäläisten hyökkäys aiheuttaa sekasorron, ja Modig loukkaantuu räjähdyksessä. Aaron näkee hevoshaassa tutunoloisen hevosen, joka osoittautuukin Ruskoksi. Toivo kapteenin löytymisestä syttyy. Aaron etsii Magnusta kaikkialta, ja lopulta löytääkin tämän huonokuntoisena kirkkoaitasta muiden kuolevien joukosta. Yhteinen matka kohti kotia alkaa.

Huhtikuussa Sundelius järjestää keisarin vierailua Hovimäkeen. Samalla hänelle selviää uuden lapsen olemassaolo. Sundelius alkaa järjestää Johannan asioita, vaikkei olekaan tämän holhooja. Vaikka Johanna ei ole kuullut Magnuksesta pitkään aikaan, ei hän salli tunkeilevan veljensä puuttua asioihinsa.

Kartano elää taas toukotyöaikoja, eikä töille ole tekijää. Seppä on huonossa kunnossa ja sota on niellyt miehiä. Frieda hoitaa sodassa toisen kätensä menettäneen Modigin förvalttarin tehtäviin.
Magnus ja Aaron matkaavat vaivalloisesti kohti kotia. Magnuksen elämänvoimat hupenevat, mutta Aaron ei halua antaa periksi. Aurinkoisena toukokuun päivänä he viimein saapuvat kotikonnuille, missä heidät otetaan riemulla vastaan.

Lähetä linkki