yle.fi

Osa 4. Kohti uutta vuosisataa heinäkuusta joulukuuhun 1799

Hovimäessä valmistaudutaan Johannan nimipäiviin. Magnus rakennuttaa salaa huvimajaa ja seppä takoo tuuliviiriä. Kun juhlapäivän aattoilta kääntyy yöksi, ilma viilenee ja tyyntyy. Seppä hälyyttää koko tienoon kartanon viljaa pelastamaan. Koko yön Magnus ja Johannakin sytyttävät hallarovioita ja taistelevat muiden kanssa sadon pelastamiseksi.
Vihdoin aurinko nousee. Väsynyt ja nokinen väki palailee koteihinsa. Hovimäen nuoripari ei pääse raskaan yön jälkeen lepäämään, sillä talo täyttyy iloisista nimipäivävieraista.

Elokuussa Magnus saa postia rykmentistä. Hän joutuu lähtemään tarkastuskierrokselle ja harjoituksiin. Sepän Aaron pestataan mukaan.
Puustelli, jonka Magnus sai virkansa yhteydessä, osoittautuu kelvottomaksi asumiseen eivätkä ruotuharjoitukset tyydytä Magnusta ollenkaan.

Samaan aikaan Hovimäessä Ulla-vauva ja sepän Anna sairastuvat isorokkoon. Tauti on tullut Turusta kirjeen mukana. Lapset eristetään muusta väestä, ja mamselli ja Maria hoitavat heitä parhaansa mukaan. Lopulta tauti talttuu ja Magnuskin palaa kotiin.

Uuden vuosituhannen vaihtumista vietetään kartanolla vieraitten kera. Johannan veli Gustaf Sundelius saapuu koppavan vaimonsa ja Victoria-tädin kanssa ihmettelemään perinnön suuruutta. Sundeliukset yrittävät sysätä tädin Lindhofien elätettäväksi siinä kuitenkaan onnistumatta.
Johannan sukulaisten käyttäytyminen saa mamselli Friedan asettumaan tiukemmin omiensa puolelle. Ja Mamselli osaa yllättää. Vuosisata vaihtuu musisoinnin, puheitten ja ammuskelun merkeissä.

 

 

Lähetä linkki