yle.fi

Osa 5. Maailman turuilta elokuusta syyskuuhun 1807

Aika on vierähtänyt seitsemällä vuodella eteenpäin. Hovimäkeen saapuu sodassa kolhuja kokenut eversti Boije, joka pyytää Magnusta adjutantikseen Tukholman matkalle.

Boije haluaa sotakollegioon ja itsensä kuninkaan Gustaf IV Adolfin luo kertoakseen oman näkemyksensä poliittisesta tilanteesta Suomessa. Magnus suostuu, sillä hän on itsekin nähnyt armeijansa alennustilan. Johanna ei ole matkasta mielissään, mutta leppyy kun päättää itse lähteä Turkuun sukuloimaan. Ennen matkalle lähtöä pastori Wegelius poikkeaa huolestuneena kartanoon. Rovastin kuoleman jälkeen pitäjässä järjestetään papinvaalit, eikä tuomiokapitulin ehdokkaalla ole puhtaat jauhot pussissa. Wegelius haluaa varmistaa, että Hovimäen äänet tulevat hänelle.

Turussa Magnus ja Johanna yöpyvät Sundeliuksilla. Gustaf Sundelius, joka on tuomiokapitulissa töissä, esittelee Magnukselle oman ehdokkaansa papinvaaleihin ja utelee Tukholman matkan syytä, koska on itsekin sinne lähdössä. Magnus vaikenee kuin muuri. Johanna on pöyristynyt Sundeliusten Fredrik-pojan käytöksestä, eikä haluaisi jäädä Turkuun Magnusta odottamaan.

Sepän Aaron on Lindhofien kuskina ja tutustuu Sundeliusten Stina-piikaan sekä vallattomaan Matias-renkiin, joka kuskaa Aaronia Turun iloihin. Helena-rouvan tylyys saa Johannan lopulta lähtemään takaisin kotiin. Mukaansa hän järjestää Stinan, joka on Sundeliuksilla joutunut kokemaan kovia.

Hovimäessä Ulla ottaa äitinsä riemuiten vastaan. Hovimäen Sanna-piika ei innostu uudesta tulokkaasta, joka näyttää vielä sotkevan hänen mielitiettynsä Aaronin ajatuksia.

Magnuksen ja Boijen asiat Tukholmassa edistyvät huonosti. Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut pienen Suomen asioista

Lähetä linkki