yle.fi

Osa 3. Ja joutui armas aika toukokuusta kesäkuuhun 1799Pastori Wegelius saapuu kartanolle kirkottamaan Johannaa, kun toukotöiden valmistelut ovat aluillaan. Magnus on katsastamassa vilja-aittoja etumies Flinkin kanssa, josta Wegeliuksella ei ole hyvää sanottavaa. Johanna kertoo innoissaan cembalosta pastorille, joka alkaakin tutkia soittimen kuntoa. Cembalon sisältä löytyy nahkapussi, josta paljastuu rahoja ja velkaseteleitä, joiden alkuperää pohditaan.
Mamselli saa vihiä rahojen löytymisestä ja raivostuu, koska kuvittelee rahojen kuuluvan hänelle. Etumies Flink houkuttelee mamsellia viinankeittoon ja viljavarkauteen. "Emme me mitään varkaita ole" sähisee mamselli Flinkille. 

Kartanon kello kutsuu väkeä kylvämään. Torpparit odottavat pihalla vakkojensa kanssa. Magnuskin valmistautuu isännän ominaisuudessa kylvämään. Hämmennys on suuri, kun huomataan, että viljalaarit ovat tyhjät. Seppä alkaa tutkia Aaronin kanssa tapausta ja Magnus joutuu lähettämään torpparit koteihinsa. Mistä saada siemenviljaa ja pian?

Magnus on huolten painama. Hän riitele vaimonsa kanssa eikä tiedä, ketä epäillä viljavarkaudesta. Yöllä Johanna valvoo ja kuulee tiellä ääntä. Hän herättää Magnuksen, joka menee ottamaan selvää, mitä puistossa puuhataan. Flink kantaa viljasäkkejä ja saa hetkeksi Magnuksenkin uskomaan, että hän on kartanon asialla. Mutta kun mamselli Frieda ilmestyy verissä päin pimennosta, alkaa Magnukselle selvitä asioiden oikea laita. Flink säntää karkuun ja mamselli kertoo Magnukselle, miten kartanon asioita on hoidettu. Magnus pyytää Friedaa jäämään talousmamselliksi.

Kun Magnus heittää ylpeänä isäntänä ensimmäisen vakallisen siementä peltoonsa, saapuu Hovimäelle mieluisa vieras eversti Boije. Magnus esittelee kummisedälleen tiluksiaan ja sahaakin suunnitellaan.Illan tullessa Magnus saa tuliaisena kapteenin arvomerkit ja nimityskirjan.
Turun rykmentin uusi kapteeni kuulee myös kummisedältään tietoja levottomaksi käyneestä Ranskasta. Bonaparte kääntää vielä euroopan päälaelleen, ennustaa Boije.

Helluntaina Hovimäen väki tapaa kirkossa pitäjän muita säätyläisiä. Piirilääkäri Cederin perhe herättää Johannassa ihastusta, rovasti ja ruustinna huvitusta ja kihlakunnantuomari Pihlmanin töykeä käytös kummastusta. Seurapiirielämä raottaa nuorelle parille oviaan.

Lähetä linkki