yle.fi

Osa 2. Saunassa syntynyt maaliskuussa 1799Kartanon seppä Antti Matinpoika tuo poikiensa Iisakin ja Aaronin avustamana kohmeista Johannaa ja Magnusta torppansa lämpöön. Sepän vaimo Maria, pitäjän tunnettu lapsenpäästäjä, ottaa Johannan huostaansa. Pian naisväki siirtyy saunaan synnyttämään.Sepän tytär Anna auttaa äitiään parhaansa mukaaan.

Levoton Magnus ei kykene lepäämään, vaan päättää lähteä kartanolle Iisakin kanssa. Kartano osoittautuu isommaksi mutta huonokuntoisemmaksi, mitä Magnus on kuvitellut. Palvelusväki tuntuu pelkäävän talousmamselli Friedaa. Kun Magnus vihdoin yrittää päästä kartanon päärakennukseen, hän saa vastaansa musketilla osoittelevan vanhan kamaripalvelija Jonaksen ja kylmänhillityn mamselli Friedan. Mamselli on täysin eri mieltä kartanon perijästä kuin Wegelius, joka on saapunut paikalle selvittämään asioita. Tyly mamselli ei tahdo päästää herroja kartanoon vaan toteaa, että asiat selviävät, kun hänen poikansa Johan Fredriksson palaa Tukholmasta.

Mamselli linnoittautuu huoneeseensa. Wegelius ja Magnus pääsevät kartanoon ja Magnus tutustuu uuteen kotiinsa kamaripalvelija Jonaksen opastuksella. Myös tilan papereita tutkitaan, joita mamselli Frieda on tosin ehtinyt jo penkoa. Magnus käskee väkensä siivota ja lämmittää huoneet ja palaa sepän torpalle. Kuinka synnytys edistyy? 

Illan pimetessä sepän torpan saunaan syntyy pieni tyttö, joka kasteessa saa nimekseen Ulrika Eleonoora.

Kun Magnus ja sepän Aaron vievät matka-arkkuja kartanoon, niin huoneet ovat edelleen siivoamatta ja lämmittämättä. Mamselli Frieda on kieltänyt moiset puuhat ja laittanut väkensä muuhun työhön. Magnus rauhoittelee pelokkaita alaisiaan ja käskee näiden ryhtyä työhön. 

Magnus tuo perheensä kartanoon, joka on puunattu ja lämmitetty. Ulla-vauva laitetaan perintökehtoon ja Johanna vaeltelee ihastuksissaan salien ja huoneiden läpi. Hän ei ota uskoakseen, että Viaporin jälkeen hänelle suodaan koko tämä ihanuus. Kyökissä Johanna törmää lukittuun ruokakahveriin, ja avaimet ovat tietysti mamselli Friedalla. Magnus ryntää raivoissaan mamsellin luo ja tekee selväksi, kuka on kartanon emäntä. Mamselli lupaa lähteä, kun jäät lähtevät ja nakkaa emännän-avaimet Magnukselle. Samaan aikaan Johanna on löytänyt alakerrasta musiikkihuoneen, jonka nurkassa seisoo pölyn peittämä cembalo. Nuori rouva tietää tulleensa kotiin.

Lähetä linkki