yle.fi

Osa 9. Tuntemattomat ruotusotilaat huhtikuusta joulukuuhun 1808 Kalastajat pelastavat railoon joutuneen Magnuksen ja Ruskon. Magnusta hoidetaan kalastajan mökissä, jossa hän kelirikon saartamana kiireellinen viesti taskussa odottaa matkansa jatkuvan.
Hovimäessä Anna on palannut töihin, mutta pian selviää hänen pahoinvointinsa syy, raskaus. Anna huutaa lohduttomasti haluavansa kuolla. Annan tilanne puhuttaa niin Johannaa kuin Seppää ja Mariaakin.

Toukokuussa 1808 neljä rähjäistä sotilasta raahustaa kohti Hirvikoskea. Viapori on antautunut venäläisille, mutta nämä miehet Aaron mukaan lukien suunnittelevat vielä taistelevansa. Aaron kertoo Hovimäessä Johannalle Magnuksen katoamisesta Viaporissa. Johanna pyytää Aaronia hoitamaan kylvötyöt, johon Aaron suostuukin.

Sepän torpalla kaikki ovat neuvottomia sulkeutuneen ja ahdistuneen Annan edessä. Aaronkin yrittää lohduttaa sisartaan, mutta tuntee itsensä kovin avuttomaksi.
Magnus pääsee Tukholmaan ja sotakollegioon, mutta liian myöhään, Viapori on jo antautunut. Sotakollegion sihteeri kirjoittaa Magnukselle komennuskirjeen Klingsporin esikuntaan Raaheen.
Aaron lähtee myös sotimaan. Hän käy heittämässä hyvästit Stinalle ja lupaa naida tämän heti kun tulee takaisin.
Johanna huomaa olevansa myös raskaana. Hänen täytyy peitellä sitä, koska muuten Magnuksen salainen käynti kartanolla paljastuisi. Kyläläiset tosin epäilevät nähneensä kapteenin Hirvikoskella, mutta Johanna kieltää asian jyrkästi.

Elokuussa kartanoon saapuu Johannan veli Gustaf Sundelius venäläisen kapteeni Ulanovin kanssa ja pyytää Johannaa kirjoittamaan uskollisuudenvalan keisarille. Johanna kirjoittaa sen vastentahtoisesti.
Lähtiessään Sundelius uhkailee Finnbergia, joka edelleen asuu Hovimäessä. Sundeliuksen mielestä taiteilijan läsnäolo vaarantaa kartanon emännän maineen.

Vuoden lopulla sepän torpan saunassa Anna synnyttää pienen tytön, joka saa nimekseen Ester.

Lähetä linkki