yle.fi

Osa 6. Kuninkaan miehet syyskuusta lokakuuhun 1807

Tukholmassa Boije haluaa jäädä odottamaan kuningasta, koska Suomen kohtalo näyttää olevan ainoastaan hänen käsisään. Magnus jäljittää mamselli Friedan poikaa Fredrikssonia, jonka etumies Flink väitti kuolleen. Tukholmalaisesta kapakasta löytyykin tietoa hänen olinpaikastaan.
Magnus löytää surkean talon, Fredrikssonin lesken ja lapsen.

Tällä välin Boije tutustuu kapakassa taidemaalari Finnbergiin, joka tarjoutuu tekemään herroista muotokuvat.

Gustaf Sundelius ilmaantuu Magnuksen majapaikkaan ja tekee tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Sundeliuksella on suhteita kuninkaan suuntaan ja on valmis käyttämään niitä, jos vain Hovimäen äänet papinvaalissa menevät tuomiokapitulin ehdokkaalle Idmanille. Magnus suostuu, vaikka tilanne on vaikea; onhan hän antanut kunniasanansa Wegeliukselle. Vierailu kuninkaan luona epäonnistuu, koska sekava ja ailahtelevainen kuningas ei voi ottaa heitä vastaan. Kenraali von Tollin neuvo onkin: Suomen täytyy selvitä omin avuin.

Hovimäessä kihlakunnantuomari Pihlman yrittää saada Johannalta valtakirjaa papinvaaleihin ja tietenkin Idmanin puolesta. Johanna ei suostu moiseen, vaan luottaa miehensä paluuseen vaaleihin mennessä.
Magnus tuleekin ennen vaaleja, mutta sopimuksia on vaikea rikkoa. Onneksi Johanna keksii ratkaisun vaikeaan pulmaan. Wegeliuksesta tulee tiukan äänestyksen jälkeen Hirvikosken kirkkoherra.

Magnus alkaa kouluttaa ruotusotamiehiään sotimaan. Hän pestaa Aaronin joukkoonsa, koska on nähnyt tässä sotilaan ainesta. Seppä ei ota tietoa tyynesti vastaan. Aaron kuuluu pajalle hänen työtään jatkamaan. Seppä joutuu nöyrtymään kapteenin vaatimusten edessä.

 

Lähetä linkki