Teemalauantai

Takaisin

5.12. Teemalauantai: Doris Day

Lauantai 5.12.2009 klo 21.00

Mies joka tiesi liikaaTeemailta on omistettu laulavalle komediennelle, joka oli julkisuuskuvaltaan Hollywoodin puhtoisin tähti. Nykyisin Doris Day on julkisuutta karttava homoikoni ja kiihkeän fanituksen kohde.
Uuden hauskan dokumentin jälkeen nähdään Hitchcock-trilleri Mies joka tiesi liikaa, jossa Doris Day on pitkän uransa parhaassa, dramaattisessa roolissa.

Doris Day, supertähti kertoo Hollywoodin puhtoisimpana pidetystä, supersuositusta filmitähdestä, josta tuli homoikoni. Eloisan dokumentin kehyksenä on vanha tv-show What's My Line, jossa studiovieraat yrittävät silmät sidottuna arvata, kuka kuuluisuus studiossa istuu.
Doris Day oli 1950-60-luvuilla tavattoman suosittu elokuvatähti ja laulaja, jolla oli puhtoisen naapurintytön imago. Doris Dayn julkisen kuvan ja todellisen minän välillä oli kuitenkin suuri ero. Sitä kuvasti Groucho Marxin kuuluisa lohkaisu: "Tunsin hänet ennen kuin hänestä tuli neitsyt."
Doris Dayn suosituin vaihe elokuvissa alkoi 1950-luvun lopulla, kun hän ryhtyi tekemään romanttisia komedioita Rock Hudsonin kanssa. Niistä tunnetuin on Kaikki alkoi puhelimesta (Pillow Talk, 1959).
Vuonna 1922 syntynyt Doris Mary Anne von Kappelhoff eli Doris Day teki uransa aikana 39 elokuvaa ja yli 650 levytystä. Hänen levynsä olivat yhdeksän vuotta tauotta Top 40:ssä, tunnetuimpina Sentimental Journey, Secret Love ja Que sera, sera. Dayn elämäkerran kirjoittaja Tom Santopietro sanookin, että "Dorisin sielu on laulamisessa enemmän kuin näyttelemisessä".
Muuttuva aika teki Doris Dayn siivosta imagosta vähitellen vanhanaikaisen, ja Day jätti elokuvat vuonna 1968. Sen jälkeen hän teki vielä viisi vuotta televisiolle The Doris Day Show'ta - osin siksi, että hänestä oli tullut leski, yksinhuoltaja ja velallinen. Tässä roolissa Day oli luomufeministi, dokumentissa sanotaan.
Dokumentin sivujuonteena kulkee tarina vaaleanpunaisiin pukeutuneesta Doris Day -fanista nimeltään Kitten Key Sera, joka yrittää päästä idoliaan tapaamaan. Tähden tapaamista yrittävät dokumentin tekijätkin, tuloksetta, mutta puhelinyhteyden he sentään saavat paikallisessa radioshow'ssa Carmelissa Californiassa. Koko kaupunki kuhisee D-Dayn aikaan.

Doris Dayn paras elokuva on Alfred Hitchcockin ohjaama trilleri Mies joka ties liikaa, joka nähdään teemaillan päätteeksi. Day tekee elokuvassa vakavan, dramaattisen mutta julkisuuskuvaansa täydellisesti sopivan roolin perheenäitinä, jonka perhe joutuu keskelle vakoilu- ja murhakuvioita lomamatkalla Marokon Marrakeshissa.
Hitchcock oli ohjannut samannimisen elokuvan jo vuonna 1934, mutta hän halusi palata aiheeseen taitojensa huipulla suuren budjetin turvin.
Elokuvan kuuluisin kohtaus tapahtuu sinfoniaorkesterin konsertissa Lontoon Royal Albert Hallissa. Elokuvasta jäi elämään myös iskelmäklassikko Que sera, sera, jonka Doris Day laulaa useita kertoja: "Whatever will be, will be, the future?s not ours to see - que sera, sera."

klo 21.00 Doris Day, supertähti
(What A Difference A Day Made: Doris Day Superstar, USA 2009). 52 min.
Ohjaus: Andrew Davies & André Schäfer.Tuotanto: Arte, osatuottajana YLE Teema.

klo 21.52 Mies joka tiesi liikaa
(The Man Who Knew Too Much, USA 1956). 120 min.
Ohjaus: Alfred Hitchcock, pääosissa: Doris Day ja James Stewart.

Takaisin

21.00 Doris Day, supertähti
(What A Difference A Day Made: Doris Day Superstar, USA 2009). 52 min.
Ohjaus: Andrew Davies & André Schäfer.Tuotanto: Arte, osatuottajana YLE Teema.

21.52 Mies joka tiesi liikaa
(The Man Who Knew Too Much, USA 1956). 120 min.
Ohjaus: Alfred Hitchcock, pääosissa: Doris Day ja James Stewart.