Teemalauantai

Takaisin

26.12. Teemalauantai: Casablanca

Lauantai 26.12.2009 klo 21.00

Casablanca / YLE
Elämää suurempia tarinoita toisen maailmansodan aikaisesta Casablancasta. Kaikkien aikojen elokuvaklassikon jälkeen nähdään dokumentti kaupungin todellisista sankareista ja oikeista vakoojista.

21.00 Casablanca (Casablanca, 1942)
Kaikkien aikojen palvotuimpiin rakkauselokuviin kuuluva Casablanca aloittaa Kino Klassikon rakkauselokuvien sarjan.
Jännittävien tapahtumien taustalla sykkii elämä toisen maailmansodan aikaisessa satamakaupungissa: marokkolaisia, ranskalaisia, vakoojia, pakolaisia, natseja, seikkailijoita, opportunisteja, kollaboraattoreita... Sekä Rick, puolueeton kyyninen kapakanpitäjä, Ilse, hänen suuri rakkautensa, ja Laszlo, vastarintaliikkeen sankari.
Casablanca on osa Ranskan Marokkoa, ja Ranskassa valta on nyt natseilla ja näitä myötäilevällä nukkehallituksella. Casablanca on kuitenkin myös epätoivoisten pakolaisten toivon paikka: sieltä saattaa hyvällä onnella ja kalliisti maksetulla viisumilla päästä Lissabonin kautta Amerikkaan.
Pääosissa Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Peter Lorre. Ohjaus Michael Curtiz, USA 1942.

22.40 Todellinen Casablanca (Les ombres de Casablanca, 2009)
Dokumenttielokuva siitä, mitä Casablancassa Pohjois-Afrikassa oikeasti tapahtui toisen maailmansodan vuosina 1941-42. Tositarinan päähenkilö on Saksan ja Neuvostoliiton valtaamasta Puolasta paennut, Casablancaan päätynyt Mieszczyslaw Slowikowski, vakoilijanimeltään "Rygor". Millaiset ovat Rygorin todellisen tarinan yhteydet Casablanca-elokuvaan?

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!

Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.