Tukeeko Turun media populaarikulttuuriaan tarpeeksi?
Turun kulttuurielämä on ruohonjuuritasolla hyvin vilkasta. Tasoltaankin se yltää komeasti kansalliselle ja joskus jopa kansainväliselle huipulle. Huipulle päästäkseen turkulaisen osaamisen tulee kuitenkin ylittää suurin mahdollinen este - turkulainen mediahiljaisuus.
Pop- ja rockmusiikin saralla eritoten on vaikeaa olla ihmettelemättä tilannetta. Ennen kuin breikkaat muualla, et ole Turussa mitään. Missä on median vahva myötäeläminen Turun musiikkielämässä, missä nostojutut? Miksi turkulainen poppari on vieras omalla maallaan? Miksi vaatimattominkin Helsingin tai Tampereen yrittäjä on aina "merkittävämpi" kuin Turun vastaava mitä tulee julkaistuihin juttuihin ja niiden laajuuteen?
Turkulaisena Tampereesta on vaikeaa keksiä positiivisia asioita, se tiedetään. Mustamakkara ei ole ihmiselle sopivaa ravintoa eikä hämäläinen käsitys huumorintajusta juuri naurata. Mutta yhdessä asiassa hämäläiset ovat Turkua edellä. Kun Tampereella on nouseva bändi, siitä kirjoitetaan paikallisen aviisin viikkolehden kannessa. Turussa vastaava ilmiö sivuutetaan tylysti: "ei ole riittävän merkittävää materiaalia valtakunnallisesti".
Ei ole riittävän merkittävää materiaalia valtakunnallisesti? Mitä merkitystä sillä on, jokaisen paikallisen mediayksikön levikki sulaa käsiin heti Uudenmaantullin tai Pohjolan sillan jälkeen. Miksei siis keskityttäisi paikalliseen ja alueelliseen osaamiseen ilman ongelmaa? Vai onko ongelma siinä, että ei kyetä tunnistamaan eroja tai nousevia merkityksiä populaarikulttuurissa?
Populaaritähteys ei synny itsestään, se tarvitsee vahvaa mediaa tuekseen. Syttyessään tähteydellä voi olla merkittäviä etuja tarjottavanaan alueen taloudelle ja vetovoimalle. Turkukin on kiistatta netonnut merkitysetuja Daruden, Jaakko Salovaaran ja The Crashin vanavedessä. Konservatiivisesta rannikkokaupungista tuli kuin taikaiskusta modernin pop-osaamisen keskus 2000-luvun alun villeinä vuosina. Helpottaa kummasti uuden veronmaksajapohjan haalimista alueelle. Opiskelijoita, duunareita, johtajia, sijoittajia, mitä vaan.
Aikanaan kymmenisen vuotta sitten tulimme kaupunginjohtaja Armas Lahoniityn koolle keräämässä pop-työryhmässä todenneeksi, että Turku tarvitsee valtakunnallisen mediatalon tukemaan omaa populaarikulttuuriaan. Tampereella on YLE TV2 ja Helsingillä kaikki muu iso mediatoiminta (muusta alaa tukevasta teollisuudesta puhumattakaan). Ja kas kummaa, näillä alueilla populaarikulttuurikin on voimissaan. Ja ennen kaikkea, oma mediakoneisto pitää paikallisen populaariosaamisen suosiota ja merkityksiä yllä päivittäisellä tasolla.
Ei siis haittaisi olla kuskin paikalla Turussakaan. Voimme vain ajatella missä Turun populaarikulttuuri voisi olla nyt jos Tesvisio (eli nykyinen TV2) olisi aikanaan jäänyt Aurajoen rannoille. Manserockia nykymuodossaan ei välttämättä tunnettaisi ja Turun teatterielämä olisi jo viidennettäkymmenettä vuotta tuttua TV:stä erilaisista viihdeohjelmista. Ei huono näköala, vai kuinka? Populaarikulttuurinen menestys on aina vahvoilla jos sitä tukee omin ehdoin valjastettu joukkotiedotus. Ei siis pelkästään riitä, että käydään valtakunnallisen median vieraina Helsingissä, olisi päästävä sanelemaan myös sen julkaisuehdot.
Mutta valtakunnallisen median ohella Turkuun tarvittaisiin myös uusia tuulia rohkeammin haisteleva paikallinen media. Jostainhan on aloitettava. YLE:n Föribeat -sarja oli hyvä alku historian kunnioittamisen saralla. Paikalliset tulokkaat rohkeammin esille soittolistoilla, nettisivuilla, kansikuvissa ja artistivierailuissa. Tilaa ja vaikutusmahdollisuuksia on, 500-1000 levyä myyvät ulkopaikkakuntalaiset artistit eivät ole paikallisia merkittävämpiä. Kuitenkin niistä kirjoitetaan juttuja paikallisia artisteja enemmän. Outo yhtälö, joka syrjii paikallista osaamista pitkän kokemukseni perusteella kokolailla perusteettomasti.
5 kommenttia
Ke 26.05.2010 @ 10:43
Turussa paikallista populaarikulttuuria tukee jo toista vuotta Zoom FM.Toivottavasti kirjoittajalla ei ole täysin mennyt ohi paikallisradiokulttuuria uudistava radioasema.
Yllättäen Yhtymän suojista nouseva asema on jo vakiinnuttanut paikkansa turkulaisessa radiokentässä. (vaikeaahan sen ei luulisi tarjonnan vähyyden vuoksi olevan..)
"Uusia tuulia rohkeammin haisteleva paikallinen media" on jo olemassa, nyt tarvittaisiin enää sille rahoittajia. Suuret mediatalot ja viestintäyritykset eivät korusanoista huolimatta osaa haistella hiljaisia signaaleita. Turun underground on aina ponnistanut valtavirran ulkopuolelta, ja hyvä niin.
Mielestäni Turun Yle tekee kohdeyleisölleen sopivaa ohjelmaa, parit vanhan koulun paikallisradiot tekevät ohjelmaa formaatin ehdoilla, mutta kesäkuun alusta täydellä teholla aloittava Zoom FM on tekijöidensä ja kuulijoidensa summa.
Rahaa ei ole, lähetin on heikko, mainostajia jännittää tämä tällainen "paikallisradio", mutta tekijöitä riittää! Turku on täynnä kulttuurin ja musiikin moniottelijoita ja sopivasta sisäänpäin lämpiämisestä johtuen, kaikki tietävät toisensa jotain kautta.
Saas nähdä, miten miten visionäärit suhtautuvat käytännön toimiin...
- 93,4Mhz - zoomfm.fi - Turku -
To 27.05.2010 @ 13:37
While I'm Alive
Nightsatan
Vieläki Lepposaa!
KivesKives
Magenta Skycode
Mystons
Markus Perttula
Marty the Random Guy
Uniikki
Grammers
Vihan Muna
Jantso Jokelin
Dino Mansik
Jori Hulkkonen
Kauko Röyhkä
Sakea
Hevinkeliumi
Eurooppa 3
Kaamos
Ben's Diapers
Nelson's Folly
Status Quo Tribute
Michael Monroe
Liikkuvat Lapset
Auntie Mary
Ukkivainaa
AJU
Ritarikunta
Siinä lista paikallisista artisteista, joista olen viimeisen 9 kuukauden aikana kirjoittanut jutun turkulaiseen Aamuset-kaupunkilehteen. Vaikka valtakunnan parhaaksi kaupunkilehdeksi kuukausi sitten valittiinkin, ei Aamuset ole tietenkään valtakunnallisesti seurattu media, vaan oman kylän aviisi. Lehteä aktiivisesti avustavana voin kuitenkin omasta puolestani sanoa, että paikalliset asiat pyritään pitämään jatkuvasti visusti agendalla, ruohonjuuritasosta lähtien.
Terv,
Samu Valleala
vapaa toimittaja, Turku
La 29.05.2010 @ 10:27
Miksi TS:n radiokanavilla juuri kukaan ei puhu Turun murretta edes kevyenä versiona, miksi muiden alueiden osaaminen katsotaan rekrytoinnissa paremmaksi kuin turkulainen? Nummelinin Timpan kopioita ei tarvitse ottaa mukaan toimintaan mutta kuitenkin sellaisia ihmisiä, jotka tuntevat alueen historian, nykyhetken ja tulevaisuuden näkymät. Sekä ruohonjuuritasolta että isosta kuvasta katsottuna. Iltalehden lukeminen ääneen vieraalla murreasulla ei ole kauhean mielenkiintoista paikallisradiota loppuviimeksi.
Kyl meil turumurret puhutaa... kohta 30 vuotta turkulaisena antanee myös suht ok lähtökohdat tarkastella turkulaista historiaa, nykyhetkeä tahi mitä tilannetta tahansa, mistä vinkkelistä tahansa. Aamujuontoparini puolesta voin vain sanoa, että: missään ei puhuta niin selvää suomee, kun Kyröös, Karkus ja Kankoonpääs... Diakkilaisia on remmissä monta ja jokainen puhuu omalla murteellaan. Iltapökäleet kuuluvat olennaisena osana Zoomin lähetysvirtaosioiden olemattomalla budjetilla luotuun sisältöön.
Kiitti vinkeistä, mutta kesää kohden mennään omilla ambitioilla ja hyvä siitä tulee.
Markku Liukkonen.
PS: http://www.mediamonitori.fi/index.php/uutiset/radio/687-zoom-fm-tuo-alkuperaeisen-paikallisradion-takaisin