Keppiä ja porkkanaa Turku 2011
Onnea, Turku! Kun 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden juhlahumu starttaa lauantaina jokirannassa, on bloggaaja proosallisesti raportoimassa.Suomi-sarjan jääkiekko-ottelua Naantalista Lapin Kansalle. Kyllä, juuri sille liberaalijulkaisulle pohjoisesta. Ja juuri siihen kellonaikaan. Aina ei voi voittaa.
Sillä tuleeko avajaiskuoron kohuttu esitys playbackina ei lopulta ole merkitystä. Tärkeintä on, että jo alkumetreillään Turun kulttuuripääkaupunkivuosi näyttäisi generoivan kaikenlaista kulttuurikeskustelua kaupungissa. Niin positiivista kuin negatiivistakin. Sekä jotain siltä väliltä. Ja mikä tärkeintä, kaupunki näyttäisi pystyvän toleroimaan molempia näkemyksiä ilman ongelmaa. Hienoa, tämä on todellisen kulttuurikaupungin merkki jos joku. Ja yksi sulka lisää meidän kaikkien hattuihin. Kulttuuri ja yhteisö, joka pystyy käsittelemään sekä kehut että kritiikit, on yleensä selvitymiskamppailussaan vahvoilla.
Itse olen vakuuttunut lyhyen kokemuksen perusteella juhlavuoden toisesta sydämestä, Logomosta, poikkeuksellisena fasiliteettina. Urheilun ja korkeakulttuurin saralla areenahankkeet yleensä aiheuttavat massiivisia kävijäpiikkejä ko. laitoksiin, joten nähtäväksi jää miten korkeaan lentoon Logomo vielä omassa roolissaan ehtii. Vaikka lauantaina sokat ovat Köydenpunojankadullakin jo irti, on hyvä muistaa että sadan prosentin käyttöasteella ja loppuun saakka rakennettuna keskus on suunnitelman mukaisesti vasta vuonna 2013. Näkymä tulevaisuudelle on joka tapauksessa huima ja vakuutan, että DBTL:n ja Ruisrockin perspektiivillä en hehkuta aivan turhaa asiaa tällä kertaa.
Kulttuuripoliittisesti seuraava läpimurto Turussa (ja muualla Suomessa) voisi olla siirtyminen yksityisten pääomistajien ja post-julkishallinnollisen luovan toiminnan pariin laajemminkin. Minun visiossani julkishallinnon tehtävänä on luoda mahdollisuuksia, ei ankeita juhlapuheita tai vasemman käden spektaakkeleja. On oltava poissa tieltä ja annettava muiden tehdä. Sikäli 2011 säätiöineen ja politrukkeineen on tietenkin vielä vanhan koulukunnan toimintaa mutta jostainhan on aloitettava. Mitä Logomo ja Linnateatteri edellä, sitä muut perässä?