Mistä on pienet Logomot tehty?

Katsotaan onnistuuko some-tyylinen assosiointikokeilu Made In Turussa hyvin, huonosti vaiko ei ollenkaan.

Linkistä löytyy Logomon havainnekuvia. Tehtävänä on ehdottaa taloon sisältöjä.

Eli mitä konkretiaa odotat Turkuun kunnostettavalta luovan talouden keskukselta? 

Tapahtumia, työtiloja, vaihtoehtoisia elokuvateattereita, näyttelyitä, yritysneuvontaa,  kauppoja, baareja?  Vaiko jotain aivan muuta?

Mitkä ovat mielestäsi ne taiteen ja kulttuurin alueet, jotka ovat juuri nyt nousussa Turussa? Ja sama luovuutta hyödyntävän liike-elämän puolella?

Vai onko koko höpinä luovasta taloudesta sittenkin vain taiteen ja luovuuden häpäisemistä kuten myös on väitetty? Sana on vapaa!

 

PS. Logomo ei tietenkään ole ainut luovan talouden keskus lajissaan Euroopassa. Lisävinkkejä ideoinnille voi hakea tutustumalla esimerkiksi Trans Europe Halles -sivustoon.

 

4 kommenttia

Logomo on ideana hieno, ja itse kannattaisin juuri kahviloiden ja muiden hengauspaikkojen sijoittamista kulttuurintarjonnan lomaan.

Mutta on se aika irvokasta, kun radan toisella puolella syydetään hirveät määrät rahaa Logomoon, ja toisella puolella lähes viidensadan lapsen ja nuoren kuvataidekoulu on lopettamisuhassa - siksi, ettei lasten kuvataidekasvatukseen sitoutuneen "kulttuuripääkaupungin" päättäjiltä riitä tukea koululle. Eli siis näyttäviä eleitä Turussa osataan tehdä, mutta ruohonjuuritason tuki todelliselle kulttuurille, oli sitten kyseessä lapset tai ihan aikuiset taiteilijat työtiloineen, on tältä kaupungilta täysin kateissa.

Kieltämättä kulttuuripääkaupunkivuodessa ja samanaikaisessa kulttuurin valtionosuuksien väärinkäytössä koulujen ja lähikirjastojen sulkemisineen on melko häiritsevä klangi. Sinänsä hyvien intentioiden toiminta uhkaa mennä nollasummapeliksi. Jääkö tammikuussa 2012 käteen muuta kuin tyhjää?

Silti luovaan talouteen satsaamisessa on järkeä. Ainakin jos luova talous lunastaa lupauksensa ruohonjuuritasolta huipulle toimivana elinkeinoelämän uudistajana Richard Floridan hengessä. Aktivoidaan ja virkistetään poikkikategorista toimintaa monialaisesti perustasolta erikoistehtäviin, ei suosita pelkästään korkeapalkkaisia eliittejä. Ongelmissa olevaa elinkeinorakennetta Turussa luova talous ei yksinään välttämättä korjaa mutta tuo potentiaalisen uuden huipputoimialan muiden rinnalle joka tapauksessa. Parhaimmillaan vaikutukset voivat olla massiivisia uusista työpaikoista aluesuunnitteluun ja poliittisen järjestelmän muutospaineeseen. Humanisti kohtaa insinöörin ja kauppaoppineen ja päinvastoin - tässä yhdistelmässä on Logomonkin mahdollisuus mitä suuremmissa määrin.

Minusta tuntuu, että koko luovan talouden käsite on monelle hämärä. Joillekin se on yhteiskunnan tuella tapahtuvaa puuhastelua ja toisille tavoitteellista liiketoimintaa siinä kuin muukin yrittäminen.

Logomon tulevaisuus perustuu toivottavasti jälkimmäiseen, jotta keskukseen sijoitetuille varoille saadaan konkreettista, euroissa mitattavaa katetta. Jos ja kun Logomon yrittäjien toiminta on liiketaloudellisesti kannattavaa voi kaupunki suunnata yhteisiä varoja reilummin ruohonjuuritason tukemiseen.

Logomon omistajat ovat Hartela ja Turun kaupunki. Ensinmainitulla on niukka enemmistö omistuksessa. Eli kyseessä on ns. public/private -omistusmalli. Mikä taasen mahdollistaa paitsi markkinahintaisen myös subventoidun työ-, toimisto- ja esiintymistilavuokrauksen. Eli Logomossa voidaan siis harjoittaa luovan talouden toimintaa inklusiivisesti siten, että voidaan olla perinteisessä mielessä sekä epäkaupallisia että kaupallisia saman katon alla. Kahden poolin synergiassa on suuret mahdollisuudet. Kaupalliset magneetit tulevat eittämättä liiketaloudellisin painotuksin Logomoon mukaan mutta innovaatiohenkeä on mahdollista lisätä undergroundin (taide, kulttuuri) ja ruohonjuuritason (freelancerit) kautta - tilapulassa olevat kuvataiteilijat hyvänä esimerkkinä siinä missä digitaalisen median toimistot, mainosfirmat, suunnittelutoimistot jne. myöskin.