Ollaan positiivisia 2011-projektille!

Valehtelisin jos väittäisin monenkaan tuntemani taiteen tai kulttuurin turkulaistuottajan pitävän vastajulkistettua kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa erityisen kiinnostavana. Jänne ei näemmä yksinkertaisesti veny kehumaan sekavaa tingeltangelia kohtaamisista, levenemisistä ja laajenemisista. Tarvittaisiin enemmän konkretiaa ja 2010-luvun ajattelua. Pois 70-lukulainen paatos maiden ja kansojen yhdistymisistä.

Ohjelmallisten puutteiden tai makueriäväisyyksien ohella tuottajilla ja artisteilla tuntuu kuulopuheiden perusteella olevan mahdolliseen antipatiaansa toinenkin syy. Heitä ei välttämättä huomioitu juhlavuoden valmisteluissa riittävästi. He eivät kelvanneet säätiölle töihin, heidän yhteistyöpyyntöihinsä ei vastattu ja kun vastattiin, säätiön nuori henkilökunta käyttäytyi heitä kohtaan jopa ylimielisesti. Tämä on yllättävää eritoten kun ottaa huomioon samaisen säätiön henkilökunnan melko matalan kokemustason alan töistä.

Onneksi perinteisellä 99% roskasuodattimella 2011 näyttää myös hyviä puoliaan. Burning Bridges -agentuuri kirjallisuudessa on kelpo idea. Juuri tätä on Turkuun kaivattu. Turku Design Ilmiö tuo esille osaamista, joka on valmis rajuunkin läpimurtoon sekä Suomessa että lähialueilla. Tutustukaa vaikka Klo Designin tai alan huippumodernilla äärilaidalla Provoken tekemisiin. Totuus löytyy paitsi kaurapuurosta myös design thinkingistä.

Ohjelmaan mukaan otetut Alf Rehnin luovan talouden ja julkisen infrastruktuurin kimpparakentamisen ajatukset taasen ovat Pekka Himasen lukiolaispohdintoja mennen tullen painokkaampia näköaloja alalla, joka tulee kasvamaan rajusti lähivuosikymmeninä. Live2011.com -sivusto vaikuttaa ainakin ideana lupaavalta (varsinkin jos palvelu vielä joku päivä avautuisi). Samoin Logomo tekee vaikutuksen huippuluokan tilaratkaisuna - jahka vuoden 2030 paikkeilla tunnetusti salamannopea kunnallispolitiikkaamme asian päätökseen nuijii.

Eli kyllä tämä tästä. Kun sulkee pois ankeimman virallis-poliittisen koohotuksen kulttuuripääkaupunkivuoden tarjonnasta, jää käteen myös herkkuja jotka säilyvät kaapissa pitempään. Tämä on yksiselitteisesti hieno asia kaupungissa, jossa kaikki rakenteelliset uudistukset taiteen, kulttuurin ja viihteen elinolojen parantamiseksi ovat paikallaan. Olemmehan esimerkiksi Tamperetta merkittävästi jäljessä lähes asiassa kuin asiassa mitä tukirakenteisiin tulee.

Samalla EU:n puhtaasti kirjoituspöydällä synnytetty kulttuuripääkaupunkivuosi-instituutio näyttää niitä puolia, jotka kestävät päivänvaloa sinänsä ilahduttavaa matkailumarkkinointihypeä kauemmin.

1 kommentti

on vaan aika kova hintalappu tapahtumavuodella, jos 50 miljoonan euron budjetilla ei juuri mitään saada aikaiseksi