2011 - Party like it's 1996?

Tuntuuko Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma jollain määrittelemättömällä tavalla entuudestaan tutulta? Huomaan pyöritelleeni tätä kysymystä mielessäni viime viikkoina, saamatta asiaan kuitenkaan varsinaista ratkaisua.

Kunnes vastaus viimein saapui kuin salama kirkkaalta taivaalta. Useimmat näistä kikoistahan on jo käytetty DBTL:n huippuvuosina 1990-luvulla.

Muistattehan: kuumat kesäyöt, populaarin ja korkeakulttuurin rajapintakokeilut Avanti!:n toimesta, Aurajokispektaakkelit Jimi Tenorista jokishakkiin, yökonsertit Samppalinnan maauimalassa. Ylpeänä itsestään sähisevä kulttuuriturkulaisuus.

Paitsi Miljoonasateen Rocktopus -spektaakkelia Samppiksessa oli mahdollista seurata Pan Sonicin elektronisen musiikin yökonserttia. Nappiin meni, 1300 maksanutta ja tapahtuman eräänlaisena jälkipolttona syntyi muutamaa vuotta myöhempi Alkumeri -konsepti.

Nyt, reilut kymmenen vuotta myöhemmin, samainen Alkumeri on osa 2011-ohjelmaa. Samoin jokispektaakkeli palaa kirjaimellisestikin Turkuun kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisissa. Avanti! on vaihtunut matkalla Kimmo Pohjoseen ja Haitaripainiin mutta tuotantojen ysäripostmodernistinen klangi on sama.

Hienoja nostalgisia hetkiä on varmasti tiedossa mutta miksi tyytyä vanhoihin ideoihin kun uusiakin olisi saatavilla?

Uutta dilemmaa pukkaa. Onko 2011 jo syntyessään kertaalleen pureskeltu? Vai olivatko DBTL:n alkuperäiset ideat vain niin vahvoja, että niistä riittää pureskeltavaa yhä edelleen?

4 kommenttia

Eikun tämä on nyt sitä luvattua kestävää vaikutusta ja pitkäjänteisyyttä. Ei tartte miettiä mitään tulevaisuuteen kurkottavaa, kun käytetään ideoita, jotka on todettu hyviksi jo viime vuosisadalla. Ei tässä missään hetken huumassa eletä.

Olen kiinnittänyt huomiota ihmisten kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvään lähtökohtaiseen epäluuloisuuteen. Järjestäen kaikki mitä vuodesta kuulee ja lukee, on hyvin ennakkoasenteellista; "Mitäköhän tästäkin taas tulee".

Turun kaupunki lienee osoittautunut niin tehokkaaksi sössimään asioita, että kaupunkilaisten luottamus on kadoksissa. Se yhdistettynä taloudelliseen tilanteeseen ei taida luoda kulttuuripääkaupunkivuodelle kovin hedelmällisiä lähtökohtia.

Toivottavasti kaupunkilaiset kuitenkin innostuvat asiasta -- tavalliset kaupunkilaisethan hengen tapahtumiin lopulta antavat, eivät kaupungin byrokraatit.

Totta, ihmisten kommentit tuntuvat pääosin olevan melko negatiivisia luonteeltaan. Ihmetellään mitä on tulossa ja koska. Täyttä kuvaa tarjonnasta ei välttämättä saa edelleenkään. On mahdollista, että ns. johtoajatus puuttuu ohjelmasta vaikka detaljit ovatkin selvillä.

Mutta uskon projektin toki lähtevän lentoon jahka tapahtumat konkreettisesti alkavat. Hyvä startti taisi jo tulla taannoin Kauppatorilla. En ollut itse paikalla mutta valokuvista päätellen väkeä saapui avauskonserttiin kiitettävän runsaasti.

Avajaiskonsertissa saatiin btw yksi DBTL-takauma lisää pakettiin. Riku Niemihän on vanhoja Avanti!-miehiä.

Luottamusta on vaikea ansaita niillä kikoin, joita kulttuuripääkaupunki-hankkeen vetäkjät ovat käyttäneet. On ollut paljon korulauseita ja hommaa on valmisteltu kuin salaista lahjapakettia, jonka on luvattu olevan vaikka mitä. Eihän se kansan innostaminen noin onnistu.

Kansaa innostetaan sillä tavalla, että etsitään jokin karismaattinen kansaan uppoava ja katu-uskottava henkilö vetämään projektia. Ei haittaa, vaikka taustalla pyörisivät byrokraatit, kun pinalla talkoita sirkushuveineen olisi vetämässä jokin sellainen julkimo, jota kaikki pitävät. Ei ihmiset ole kiinnostuneita, millainen CV jollakin näppärän näköisellä paperinpyörittäjä neidillä on, vaan me haluamme olla fyysisesti ja henkisesti mukana hommassa.

Oikeaa tunnelmaa saisi, kun kulttuuripääkaupunki pistäisi 10 000 euroa vaikka limppariin, ykkösolueen ja makkaraan, jolla palkittaisiin talkoisiin tulleita ihmisiä. Ikävä kyllä homma meni pienen etuoikeutetun ryhmän väsäämäksi kasaksi yllätyksettömiä yllätyksiä ja vuosi tulee soljumaan lähes normaalin vuoden tapaan vain festivaaliviikonloppu seuraa toistaan. Ruisrokit ja DBTL:t ovat jo nyt turruttaneet turkulaiset ohittamaan festivaaliviikonloput kuin ei mitään. Ainoastaan Tall Ship's Races on tapahtuma, joka jaksaa säväyttää.