Castron naapurissa
Floridan Miamia voi hyvällä syyllä kutsua kuubalaiskaupungiksi. Kaduilla kuulee espanjaa useammin kuin englantia, ja kuubalaisuus näkyy muuallakin kuin vain pikku-Havannan kuubalaiskaupunginosassa. Suuri osa Yhdysvaltain yli miljoonasta kuubalaisesta asuu Floridassa ja nimenomaan Miamissa, joka sijaitsee alle 370 kilometrin päässä Kuuban pääkaupungista Havannasta. Floridan eteläkärki Key West on lähempänä Havannaa kuin Miamia.
Yhdysvaltain ja Kuuban välinen kylmä sota on jatkunut jo viitisenkymmentä vuotta. Kuuban päämiehen nimi on edelleenkin Castro ja Yhdysvaltain Kuuballe asettama kauppasaarto pysyy voimassa. Presidentti Obama on ilmoittanut hakevansa uutta alkua maiden välisille suhteille, muttei aio kuitenkaan luopua talouspakotteista.
Soitin Miamin yliopistoon Yhdysvaltain ja Kuuban suhteita vuosia tutkineelle Jose Azelille, joka kertoi näkemyksiään maiden suhteiden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Kuubalaissyntyisen Azelin mielestä maiden jumiutuneet välit joutuvat ennen kaikkea siitä, että Kuuban hallitus ei ole valmis minkäänlaisiin myönnytyksiin. Azelin mukaan poliittisten vankien vapauttaminen olisi hyvä alku suhteiden kohenemiselle.
Kuuntele Jose Azelin haastattelua:
Presidentti Obama on jo helpottanut amerikankuubalaisten matkustusrajoituksia entiseen kotimaahansa ja poistanut esteitä raha-avustusten lähettämiseltä Kuubaan. Tiukkaa linjaa kannattava Azel ei tue presidentin tekemiä myönnytyksiä.
Klikkaa ja kuuntele:
Etenkin Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset ovat perinteisesti kannattaneet säälimätöntä Kuuba-politiikkaa. Floridan kuubalaiset ovat sen verran merkittävä äänestäjäkunta ja painostusryhmä yhdessä maan merkittävimmässä osavaltiossa, että päättäjien on otettava heidän mielipiteensä huomioon Kuuba-linjauksissaan.
Mielipidemittausten mukaan Yhdysvalloissa asuvien kuubalaisten asenteet ovat kuitenkin lieventyneet viime aikoina. Erityisesti amerikankuubalaisten uusi sukupolvi vaikuttaa ajattelevan entistä käytännönläheisemmin, ja he jos ketkä voisivat toimia siltana Yhdysvaltojen ja Kuuban välillä. Amerikankuubalaisten enemmistö haluaisi esimerkiksi kaikkien Yhdysvaltain kansalaisten saavan matkustaa Kuubaan. Kuubaan pääsevät matkustamaan tällä hetkellä ainoastaan amerikankuubalaiset.
Kuuban eristäminen on osoittautunut tehottomaksi aseeksi Kuuban kommunistisen järjestelmän horjuttamisessa. Eristämisellä ja rankaisemisella ei ole päästy pitkälle vuosikymmenten yrityksestä huolimatta, eivätkä Yhdysvaltain toimet ole saaneet kansainvälisen yhteisön tukea.
Toinen, erityisesti nuoremman sukupolven näkemä vaihtoehto olisi kokeilla osallistuvampaa lähestymistapaa. Hyvä alku olisi esimerkiksi sallia yhdysvaltalaisten matkustaa Kuubaan ja solmia kontakteja kuubalaisten kanssa. Ja onko sitä paitsi parempia amerikkalaisen kulttuurin ja maailmankatsomuksen lähettiläitä kuin amerikkalaiset itse?
Niin tai näin, Kuuban poliittisen järjestelmän muuttuminen tuskin tapahtuu muutamassa vuodessa, eikä ulkopuolisilla on varmastikaan asiaa Castrojen seuraajaksi.
Kuuntele Jose Azelin kommentti:
3 kommenttia
To 03.12.2009 @ 23:17
Juttelin hiljattain Kuuban kuubalaisten kanssa ja he olivat erittain haluttomia puhumaan politiikasta. Kun kysyin syyta he ihmettelivat "miksi kukaan haluaa edes puhua politiikasta, politiikkahan on vain ihmisten satuttamista varten." Surullista.
Jatkoin kuitenkin ihmisten haastattelemista ja yleinen konsesus tuntui olevan etta seka Castroja etta Yhdysvaltoja pidettiin vahan holmoina. Castroa pidettiin holmona koska suuren egonsa takia ei pysty myontamaan etta hanen kokeilunsa meni pieleen. Ja Yhdysvaltoja pidettiin holmona koska he pelaavat Castron pussiin eristamalla maata ja loppujen lopuksi rankaisemalla vain tavallisia ihmisia Castron vallan lujittuessa. Heidan mielestaan jos saarron poistais niin Castron valta murentuis alhaalta ylospain hyvinkin noepasti.
La 19.12.2009 @ 19:03
Ты умница! С удовольствием тебя читаю! А ты есть в lifejournal? Надя