Obama joululomalle ennätyksellisen epäsuosittuna

Presidentti Barack Obaman suosio kotimaassa on laskenut viime kuukaudet lehmänhännän lailla. Ensimmäisen presidenttivuoden lähestyessä loppuaan enää alle puolet amerikkalaisista tukee presidentin toimia. Vastaavanlaista presidentin suosion laskua ei ole nähty Yhdysvalloissa vuosikymmeniin.

Kymmenet miljoonat amerikkalaiset olivat aluksi haltioissaan Obaman valinnasta. Ihmiset uskoivat presidenttikampanjan muutos-teemaan, ja Obaman loistavat puhujanlahjat ja karismaattisuus lisäsivät luottamusta entisestään. Uuteen presidenttiin ladattiin suorastaan epärealistisen suuria odotuksia.

Jo etukäteen tiedettiin, että Obama tulee kohtaamaan useita vaikeita haasteita. Yhdysvaltain talous ei ole osoittanut toivotunlaisia elpymisen merkkejä, ja amerikkalaiset kyseenalaistavat valtionpäämiehen kyvyt saada talous nousuun.

Toinen presidentin suosiota viime kuukausina selvästi murentanut asia on kiistelty terveydenhuoltouudistus. Obaman tärkeimpänä sisäpoliittisena tavoitteena pidetystä uudistuksesta on tulossa paljon luultua kalliimpi, ja moni pelkääkin, että projektin kustannukset nousevat suorastaan epärealistisen korkeiksi. Senaatti äänestää terveydenhuoltouudistuksesta jouluaattona. Jos uudistus menee lopulta läpi, tapahtuu se äärimmäisen pienellä marginaalilla. Amerikkalaisten terveydenhuoltouudistuksesta käymä julkinen keskustelu on saanut suomalaisin silmin katsottuna suorastaan älyttömiäkin piirteitä. Vastustajien mukaan Yhdysvalloista esimerkiksi tulee sosialistinen valtio, jos uudistus toteutuu. Ja moni täkäläinen näyttää vieläpä nielevän väittämän pureskelematta.


(Kuva: Valkoinen talo/Chuck Kennedy)

Edes Obamalle myönnetty Nobelin rauhanpalkinto ei kääntänyt presidentin kannatuslukuja nousuun. Myös Yhdysvalloissa soraäänet kuuluttivat oitis tunnustuksen menneen ansioitumattomalle henkilölle. Palkinnon saamisen jälkeen tehty päätös lähettää 30 000 amerikkalaissotilasta Afganistaniin osoittaa monen mielestä, että myös Obamalta on edeltäjänsä tavoin karannut mopo käsistä sotimisen suhteen.

Obaman yksi ongelma lienee siinä, että ihmiset eivät tiedä, mitä hän oikeasti ajaa. Presidentin agenda tuntuu olevan suhdanneherkkä ja muuttuvan helposti mielipidemittausten ja muiden vaikutteiden mukaan. Vaihtuvat mielipiteet luovat helposti kuvan tuuliajolla olevasta, muiden ohjailtavasta presidentistä. Uskoisin yhdysvaltalaistenkin arvostavan periaatteidensa takana seisovaa, vahvaa johtajaa, joka ei yritä miellyttää kaikkia. Puolet amerikkalaisista ei joka tapauksessa tule ikinä olemaan Obaman kanssa poliittisesti samoilla linjoilla. Rehellisyys, uskottavuus ja toimien läpinäkyvyys sen sijaan keräävät arvostusta yli puoluerajojen. Poliittisen korrektiuden turhuudesta käy hyvänä esimerkkinä republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin. Alaskan ex-kuvernööri seisoo edelleen järkähtämättä kampanja-aikaisten, monien mielestä hullujenkin mielipiteidensä takana, ja suosio sen kun kasvaa.

Erityisesti nykyisessä taloustilanteessa olisi oltava aikamoinen yli-ihminen pystyäkseen korjaamaan muutamassa kuukaudessa edeltäjän vuosien mokat ja vastaamaan samalla uusiin haasteisiin. Amerikkalaiset ovat kuitenkin pettyneitä, ettei monikaan asia ole muuttunut vuoden aikana. Obaman edeltäjä George W. Bush oli luultavasti Amerikan historian huonoin presidentti. Obamasta puolestaan on nykymenolla vaarassa tulla presidentti, johon on petytty pahiten.  

1 kommentti

Veikkaan, että suosion tai siis epäsuosion taustalla voi myös olla salaliittoteoriat, joiden mukaan Obama on vain rikkaiden pankkiirien (eliitin) sätkynukkena, eikä omaa oikeasti päätösvaltaa esim. Afghanistanin sotaan tai muihin poliittisiin asioihin.