Läski käy Yhdysvalloille yhä kalliimmaksi

Jännään Yhdysvalloissa lentäessäni usein sitä, kenen viereen joudun koneessa istumaan. Toivon aina, ettei vierustoverikseni sattuisi pahasti ylipainoista henkilöä. Lentokoneiden istuimet ovat muutenkin sen verran ahtaat, että puolelleni tahtomattaan höllyvän kanssamatkustajan seura ei houkuttele. Todennäköisyys saada vierustoveriksi iso ihminen on kuitenkin melkoinen, sillä jo kaksi kolmasosaa amerikkalaisista on ylipainoisia ja sairaalloisen lihavien osuus kasvaa koko ajan.

Yhä teollisemmin valmistettua, pitkälle prosessoitua ruokaa pidetään tärkeänä syynä amerikkalaisten lihomiseen. Esimerkiksi lähes kaikkiin pikaruoka-annoksiin on lisätty sokeria, jopa hampurilaissämpylöihin ja pihveihin. Roskaruokaa saa lisäksi kaikkialla, kun taas terveellisiä aterioita tarjoavia ruokapaikkoja on välillä jopa vaikea löytää.

Myös lama lihottaa, sillä epäterveellinen ruoka on terveellistä halvempaa. Edullisimmat kalorit saa ulkona syötäessä lihottavasta pikaruuasta, ja roskaruokateollisuus hyötyykin lamasta. Esimerkiksi McDonald's on parantanut tulostaan, vaikka ravintolabisnes yleisesti ottaen kärsii taantumasta.

Vähäinen liikunta ja erityisesti hyötyliikunnan puute on väärien ruokailutottumusten ohella tärkeä syy amerikkalaisten kilojen kertymiseen. Oma auto on Yhdysvalloissa monessa paikassa suoranainen välttämättömyys, sillä välimatkat ovat usein yksinkertaisesti liian pitkiä ja julkinen liikenne takkuilee. Täkäläinen yhdyskuntasuunnittelu ei myöskään tue hyötyliikuntaa esimerkiksi pyöräteitä rakentamalla.

(Kuva: EPA/Diego Azubel)

Lihavuus käy valtiolle kalliiksi, ja jopa presidentti Obama on ilmoittanut haluavansa laittaa amerikkalaiset laihdutuskuurille. Ylipainoiset kuormittavat terveyspalveluja, sillä he kärsivät normaalipainoisia enemmän esimerkiksi sydän- ja verenpainetaudista sekä kakkostyypin diabeteksestä. Yhdysvallat käyttää jo nyt reilusti toista sataa miljardia dollaria vuodessa lihavuudesta aiheutuvien sairauksien hoitoon. Lasku on tuplaantunut kymmenessä vuodessa ja muodostaa jo lähes kymmenesosan kaikista terveydenhuollon kuluista. Lihavuuteen liittyvien terveysmenojen ennakoidaan yli kaksinkertaistuvan seuraavan vuosikymmenen aikana, jos amerikkalaiset jatkavat ylipainon keräämistä nykyisellä tahdilla.

Ylipainoasioita on puitu myös kongressissa, joka pähkäilee tekeillä olevan terveydenhuoltouudistuksen kanssa. Moni Obaman ajaman uudistuksen vastustaja on sitä mieltä, että yhteiskunnan ei tule maksaa itse aiheutettujen sairauksien hoidosta. Lihavuudesta johtuvat sairaudet on nostettu esiin yhtenä esimerkkinä. Vastakkainasettelu tuntuu kantavan terveydenhuoltokeskustelussa yhteisvastuuajattelua kauemmaksi.

Jo nykytilanteessa monet vakuutusyhtiöt velottavat ylipainoisilta korkeampaa hintaa yksityisesti otetuista sairausvakuutuksista. Vaikeasti liikalihavalle vakuutusta ei aina edes myönnetä. Tilanne on surullinen jo siksikin, että ylipainoiset tarvitsisivat kaiken mahdollisen tuen ongelman selättämiseksi, niin halutessaan.

Ylipainoisten etujärjestö National Association to Advance Fat Acceptance pelkää työnantajien joutuvan maksamaan tulevaisuudessa korkeampia vakuutusmaksuja ylipainoisista työntekijöistään. Normaalipainoisten alennetut sairausvakuutusmaksut voisivat kuitenkin olla lihavien korotettuja maksuja parempi vaihtoehto. Raha tuntuu olevan monelle hyvä porkkana monessa muussakin asiassa, miksei myös painonhallinnassa.

Yhdysvalloissa olisi erittäin helppo lihoa. Omalla kohdallani varoittavien ääriesimerkkien näkeminen lähes päivittäin motivoi yllättävän hyvin linjoista huolehtimiseen.

Klikkaa oheisia linkkejä ja käy kuuntelemassa, mitä floridalaiset ajattelevat ylipainoasioista:

Melisa, opiskelija, Delray Beach

Rob, insinööri, West Palm Beach

Sheila, vaatemyyjä, Boynton Beach

Xiaoming, insinööri, Delray Beach 

 

2 kommenttia

Koko lihoamiskysymyshän on Yhdysvalloissa suurelta osin sosiaalinen: köyhät ja kouluttamattomat lihoo. Ruuanvalmistajat takoo suuria voittoja halvalla - sokeri ja rasvat ovat halpoja.

Kaupasta USA:ssa saa niin terveellistä ruokaa kuin itse haluaa, toki taas varauksella. Pääsääntöisesti köyhillä alueilla ei monesti edes ole kauppoja tai sitten vain kioskikauppoja, eikä ihmisillä ole autoja, jolla pääsisi kaupunkien laitojen suuriin marketteihin.

Ongelma on niin monimutkainen ja syvälle uponnut, etten usko mitään tapahtuvan ennen kuin kansaa alkaa kaatua hautaan ihan joukoittain...jos sittenkään. Vapaassa maassa kun saa syödä mitä itse haluaa.

Mulle on sattunut Jenkeissä vain kerran, että sain tällaisen "pikavoiton" (ja kone oli sattumoisin vielä pienempi kooltaan). En osannut edes kaimani tavoin pelätä tällaista tilannetta. Asia tuntui vaivaavan kuitenkin vierustoveriani enemmän kuin itseäni. Hienotunteinen ja älykkään ensivaikutelman antanut herrasmies totesi istuimeni vierellä käytävällä hymyillen: "I've got good news and bad news for you!" Johon minä vastaten hymyyn, että "lemme guess!" Ja mielelläni nousin päästääkseni hänet hänelle kuuluvalle ikkunapaikalle. Atomienergian konferenssiin matkannut mies oli erinomainen, mukava ja huomaavainen matkakumppani koko matkan ajan. Jutteli ja jopa rauhoitteli minua, kun pieni kone loikkasi aika isossa ilmakuopassa. Tällaista miellyttävää käytöstä harvoin näkee ns. normaalipainoisissa. Vieläkin tulee matkamuistosta hyvä mieli. Onhan paljon myös kiinni siitä, millaisen asenteen lihavuuteen omaa. En sitä suitsuta, mutta lihavuus on kuitenkin vain yksi ominaisuus ihmisessä - lentomatkakumppaneissakin.