Go organic eli mielenrauhaa luomusta
Luomuruuasta on tullut todellinen buumi Yhdysvalloissa, erityisesti edistyksellisessä Kaliforniassa. Luomuna saa nykyisin käytännössä kaikkea yksinkertaisista raaka-aineista valmiisiin aterioihin. Kaikki luomuna mainostettava tuntuu lisäksi menevän kaupaksi kuin vettä vaan. Syy lienee siinä, että moni uskoo ja toivoo luomun olevan perinteisesti tuotettua ruokaa turvallisempaa.
Niin tai näin, luomun valitseminen lisää mielenrauhaa, ainakin Jenkeissä. Olen törmännyt maan vilja-aitaksi kutsutussa Kaliforniassa jääkaapissa viikkoja mätänemättä säilyviin, pahvinmakuisiin omenoihin ja muihin epäilyttäviin tuoretuttavuuksiin. En pidä luomun ostamista Suomessa tarpeellisena, sillä suomalaisella ruualla on perinteisesti hyvä maine. Täällä maksan kauppakassistani mielelläni muutaman taalan ylimääräistä jos tiedän, miten ja missä syömäni ruoka on tuotettu. Omenan kuuluu sitä paitsi mädäntyä lojuttuaan toista viikkoa jääkaapissa!
Jopa Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Michelle Obama kannustaa esimerkillään kansalaisia luonnonmukaiseen viljelyyn. Obamat ovat perustaneet Valkoisen talon tiluksille luomukasvimaan ja puutarhan tuottamaan raaka-aineita talon keittiölle. Rouva Obama uskoo kotipuutarhan pidon olevan oiva keino saada ihmiset kiinnostumaan ravinnosta ja syömään terveellisemmin.
Obamat ovat kiinnittäneet huomiota myös kansalaisten yhä pahenevaan liikalihavuuteen. Luomun lisääminen ruokavalioon ei yksinään poista kaikkia ruokavalion vääristymiä mutta on askel oikeaan suuntaan. Ja onhan joka tapauksessa hienoa, jos luomuvillitys tai presidenttiperheen esimerkki saa ihmiset miettimään syömisiään roskaruuan ja liikakilojen luvatussa maassa.
Organic Trade Association -järjestön mukaan luomuruuan myynti kasvoi Yhdysvalloissa viime vuonna lähes kuusitoista prosenttiyksikköä edellisvuodesta, talouden taantumasta huolimatta. Yhdysvallat pitää hallussaan lähes puolta luomuruuan maailmanlaajuisista markkinoista. Luomu on täällä ison luokan bisnes ja myös massoja tavoittelevat kauppaketjut tarjoavat luomua, sillä se myy hyvin.
Alunperin luomua kasvatettiin pikkutiloilla lähialueen asukkaille. Luomun käytyä yhä suositummaksi se on brändätty ja tuotantoa on tehostettu. Suurten kauppaketjujen vallatessa markkinat luomu ei ole pian enää lähiruokaa kuten alunperin oli tarkoitus. Ei ainakaan Yhdysvalloissa.
Kaikki alkoi Kaliforniasta
Kaliforniaa ja erityisesti hippikaupunki San Franciscoa pidetään Yhdysvaltain luomuajattelun keskuksena. Jo 1970-luvulla perustettu Rainbow Grocery Cooperative kuuluu kaupungin tunnetuimpiin luomukauppoihin.
Rainbow Groceryn osakas Vanessa Zevallos uskoo luomun menestystarinan jatkuvan. Kalifornia on hänen mukaansa terveysasioissa muuta maata edellä.
Rainbow Groceryn vakioasiakas, 62-vuotias sanfranciscolainen William Crolius on syönyt luomua yli puolet elämästään. Myös Croliuksen koira on luomulinjalla.
10 kommenttia
To 15.10.2009 @ 09:46
Luomuruoka tuntuu jotenkin ylimääräiseltä lifestyle-hifistelyltä liikalihavuuden luvatussa maassa. Kun epäterveellinen roskaruoka on halvempaa kuin koskaan, kalliimpi luomu voi tuntua köyhien ulottumattomissa olevalta ratkaisulta terveyskysymyksiin. Kun nyt edes yleensä vain kasvispitoisempaa ja vähemmän käsiteltyä ruokaa osaisivat ihmiset käyttää. No, ymmärrys terveistä elämäntavoista käy yksiin koulutuksen kanssa. Kaikki liittyy kaikkeen, huoh.
To 15.10.2009 @ 20:59
No, mikä voi olla meille lifestyle-hifistelyä on esim. Kiinassa ja Intiassa normaalia ruokaa. Kun ei ole tehoviljelyä eikä tehokasta jakeluverkostoa, lähellä viljelty ruoka ilman geenimanipuloituja erikoisominaisuuksia on ainut mitä on... ja kaikeksi onneksi terveellisintä miljardimassoille. Joten käykö ymmärrys terveistä elämäntavoista sittenkään yksiin koulutuksen kanssa? Hmm.
Toisaalta voi kysyä onko luomu todella kalliimpaa, sillä pikaruokaa saa mättää aika tavalla jotta pääsee samoihin ravintoarvoihin kuin luomulla, tyydyttävyydestä puhumattakaan. Monitahoinen asia johon löytyy monenlaisia argumentteja - toivoisi vain että luomua ei ainakaan käsiteltäisi ikään kuin jonainen uutena keksintönä - sehän on kaikkein tavallisinta ruokaa. Asiat asioina...
La 17.10.2009 @ 11:57
Zevallos esitti videossa asian, josta minun pitikin kommentoida - "the roots of how we started: everything used to be organic".
Puutun siis tällä Roihan käyttämään käsitepariin luomu (huom. lyhenne sanasta 'luonnonmukainen') vs. "perinteisesti tuotettu ruoka". Tehotuotantoa on käsittääkseni päästy hyödyntämään ruokateollisuudessa toden teolla vasta viime vuosisadalla. Siksi ajatus siitä, että luonnonmukaisesti kasvatettua ruokaa pidetään ei-perinteisenä ruokana, tuntuu minusta vähän oudolta. Kyllä luomulla on pitkät perinteet - ne, jotka oli ennen keinotekoisten kemikaalien mukaan tuloa ja yksipuolista tehoviljelyä, joka vääristää luonnon hyväksi havaitseman järjestyksen: sen, joka turvaa ruoan (esim. viljelykasvin) kasvamisen samalla alueella tulevaisuudessakin, kun nykymuotoinen viljely tuppaa tehotuotantoajattelullaan ryöstämään maan köyhäksi.
Yhdysvalloissa on tehty tästä aiheesta hiljattain erittäin hyvä ja mielenkiintoinen dokumentti. Suosittelen sen katsomista, ellei sitä ole vielä nähnyt: Food Inc. Sen on ohjannut Robert Kenner, ja aiheena on siis amerikkalainen ruokateollisuus.
Su 18.10.2009 @ 08:45
Ei suomesta saa luomuhedelmiä vaan ne tulevat omenia myöten ulkomailta ja kyllä ne täälläkin menevät samasta syystä hyvin kaupaksi.
Samalla tavalla kemikaaleilla täällä vihanneksetkin ja vilja tuotetaan kuin muualla. Luomu on ainoa turvallinen vaihtoehto myös Suomessa.
Ma 19.10.2009 @ 01:23
Suomesta saa luomuhedelmiä kasvattamalla niitä itse ja ne kyllä kestävät jääkaapissa aika kauan. Itse poimin omenat kuukausi sitten ja vielä ovat hyvin syömäkelpoisia. Ja hyviä.
Käytämme luomu- ja biodynaamisia tuotteita sekä maun että terveellisyyden takia. En laita kovin paljon painoa tehdyille tutkimuksille terveellisyydestä, kaikki ei ole mitattavissa. En myöskään luota kemian teollisuuden moraaliin riittävästi, jotta haluaisin tukea niitä yhtään enempää kuin on pakko. En ole tässäkään asiassa fanaatikko, joten väkisinkin osa ruoasta on suomalaista perusruokaa.
Halpaa eu-ruokaa Espanjasta ja muualta etelästä vältän mahdollisuuksien mukaan. Maaperää pilaava tehotuotanto yhdistettynä vierastyöntekijöiden epäinhimilliseen kohteluun eivät saa tukea minun lompakostani. Olkoonkin, että lentotomaatti aiheuttaisi pienemmän hiilijalanjäljen kuin pohjolan pimeydessä keinovalolla ja lämmöllä, mutta ilman kosketusta multaan tuotettu "puhdas" sisarensa.
Ma 19.10.2009 @ 21:28
Talviomenat (ihan kotipuutarhan superorkaaniset sellaiset) säilyvät oikeassa lämpötilassa ja kosteudessa jopa 5-6kk poiminnan jälkeen. Jos omenasi mätänevät kahdessa viikossa jääkaapissa on mielestäni jossain vikaa. Ehkä sinun kannattaisi ostaa pienempi erä kerrallaan.
Mitä makuun tulee, niin omenalajikkeiden välillä on hyvin suuria eroja maussa. Osa on vähähappoisia, osassa on vähemmän sokeria kuin toisissa... tuo 'pahvinmakuisuus' voisi kyllä olla oire myös väärästä varastoinnista.
La 24.10.2009 @ 05:32
Olen samaa mieltä siitä, ettei suomalaisesta kaupasta ostettu ruoka ole sen terveellisempää kuin amerikkalaisessakaan. Kyllä Suomessa osataan käyttää samalaisia tuholaistorjunta-aineita ja lisäaineita kuin muuallakin maailmassa. Varsinkin ruoka-aineet, jotka tulevat kaukaa ovat täynnä säilöntäaineita.
Paras vaihtoehto olisi tietenkin tuottaa kaikki ruokansa itse. Valitettavasti se ei suurimmalle osalle onnistu ihan ymmärrettävistä käytönnön syistä. Jos kuitenkin haluaa syödä mahdollisimaan terveellisesti kannattaa opetella lukemaan tuoteselosteita. Mielestäni loistava kommentti, jonka joskus kuulin, on se, ettei kannata ostaa mitään, jonka tuoteselostetta ei osaa lukea. Toisin sanoen, jos et ymmärrä, mistä kyseinen ruoka on tehty, se kannattaa jättää kaupan hyllyyn. Itse tunnen, että syön terveellisemmin ja paremmin Yhdysvalloissa. Kaliforniassa saa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia ympäri vuoden, jotka on tuotettu aivan lähiympäristössä. Lihan ja maitotuotteidenkin osaltakin on helppo valita tuotteita, jotka on ekologisesti oikein tuotettu (ei antibiootteja eikä steroideja, vapaa laiduntaminen jne.).
Luomutuotteet ovat loistava asia mutta kaikken tärkeintä ruoan valinnassa on lukutaito, ja terve maalaisjärki.
Su 03.01.2010 @ 12:45
On varmasti syytä olla huolissaan ruoan lisäaineista ja kasvinsuojeluaineiden siirtymisestä ruoan kautta kehoon. Kasvinsuojeluaineet voivat tuulen ja sateen mukana laskeutua kauaksikin alkuperäisestä myrkytysalueesta, myös luomupellolle. Nykyisin voi melko tarkasti mitata yksinkertaisella brix mittarilla kasveista ja hedelmistä niiden ravintoainepitoisuuden ja ostaa terveellisempää. Jos vihannes/hedelmä näyttää hyvältä ja maistuu lapsellekin, on se todennäköisesti terveellistä. Jos ei kelpaa lapselle, älä syö itsekkään.