Lukukausimaksujen nousu kismittää Kaliforniassa

Kalifornian yliopiston kampuksilla on nähty syksyn aikana useita lukukausimaksujen korotuksia ja yliopiston budjettileikkauksia vastustavia mielenosoituksia. Yliopiston lukukausimaksut nousevat ensi vuonna kolmanneksella, ja opettajien palkkoja ja muita etuuksia on jo leikattu.

University of Californian oman osavaltion opiskelijat maksavat tällä hetkellä noin kahdeksan tuhannen dollarin vuotuisia lukukausimaksuja. Kalifornian ulkopuolelta tulevat pulittavat opetuksesta yli kaksinkertaisen hinnan. University of California on kuitenkin edullinen moniin yksityisiin jenkkiyliopistoihin verrattuna. Maan arvostetuimpien opinahjojen lukukausimaksut liikkuvat useissa kymmenissä tuhansissa dollareissa. Kandidaattitason tutkinnon suorittaminen kestää tavallisesti neljä vuotta, joten opiskelusta voi muodostua jopa satojen tuhansien dollareiden rahareikä ja velkataakka.

Valtionyliopistossa opiskelu ei saisi alkuperäisen idean mukaan olla varallisuudesta kiinni, vaan yliopiston ovien pitäisi olla avoinna kaikille riittävän lahjakkaille. Lukukausimaksujen korotukset sotivat kyseistä ihannetta vastaan. Taantuman myötä yhä useammilla yhdysvaltalaisperheillä on jo ilman kohonneita lukukausimaksujakin vaikeuksia kustantaa lastensa yliopisto-opinnot. Stipendejä riittää vain kaikkein lahjakkaimmille ja köyhimmille. University of Californian lukukausimaksuihin saa helpotuksia, jos vanhempien vuositulot jäävät alle 70 000 dollarin.

(Kuva: Mikko Taurama/UC Berkeley)

University of Californian budjettivaje on seurausta koko osavaltion taloutta riivaavista vaikeuksista. Myös perus- ja lukiotason koulutus on joutunut ankaralle säästökuurille. Yliopisto rahoittaa toimintansa valtion tuella ja lukukausimaksuja keräämällä. Tätä taustaa vasten on tietenkin loogista, että valtion tukien pienennyttyä lukukausimaksut nousevat. Toisaalta lukukausimaksujen korotuksilta voitaisiin välttyä esimerkiksi veroprosenttia nostamalla.

Yhdysvaltojen korkeakoulutuksen tilasta huolestuneet pelkäävät, että Yhdysvalloista on vaarassa tulla huonosti koulutettujen maa. Lukukausimaksujen korotus johtaa helposti kasvavaan eriarvoisuuteen ja valmistuessaan massiivisten velkataakkojen kanssa painiviin nuoriin.

Markkinatalouden mukaan määräytyvät lukukausimaksut ja tutkintojaan myyvät yliopistot ovat todellisuutta monin paikoin Yhdysvalloissa. Pessimistisimmät pelkäävät, että myös University of California ajautuu vähitellen yritysten ja ulkopuolisten rahoittajien talutusnuoraan ja menettää maineensa kaikkien ulottuvilla olevana, julkisena laitoksena.

Yliopiston säästökuuri tuntuu opiskelijoiden elämässä monin tavoin. Opetuksen laatu kärsii kurssitarjonnan kaventuessa ja ryhmäkokojen kasvaessa. Vertailevaa kirjallisuustiedettä University of Californian Berkeleyn kampuksella opiskelevan Erin Walshin mielestä opiskelijoiden mielenilmaukset ovat erittäin perusteltuja:

Kuuntele University of Californian Berkeleyn Celtic studies -ohjelman opettajan Kathryn Klarin näkemyksiä yliopiston tilanteesta:

Teksasista kotoisin oleva Amit Mookerjee on iloinen päästessään keväällä eroon opiskelijastatuksesta: 

 

3 kommenttia

Kirjoitin myos samasta aihaasta omassa lehdessa. Olipa kylla mielenkiintoista olla siella paikalla!

Hei Maarit!

Olemme mielenkiinnolla lukeneet sinun blogi-merkintöjäsi täällä koti-Suomessa. Toivotamme sinulle hyvää joulua ja jatka kirjoittamista, me täällä niitä luemme. Pidähän Suomen lippu korkealla.

t. Terttu-kummi perheineen

Hei Terttu,

mukava kuulla teistä! Hyvää joulua myös sinne rajan tuntumaan!