Milla Palovaara: "Rehellinen tekeminen uppoaa minuun"

Milla Palovaara: "Rehellinen tekeminen uppoaa minuun"

30.10.2012 | Toimittaja Sari Casal

Miten päädyit alalle?

Olin copywriterinä mainosalalla yli kymmenen vuotta ja soitin ja järkkäilin keikkoja siinä ohessa kokoajan. Tietysti diggaan musasta ja live-tapahtumista ihan hirveästi, tykkään soittaa itse ja ehkä vielä enemmän olla katsomassa ja järjestelemässä keikkoja. Tämä on ollut luontevaa tekemistä, musiikki vain vei mennessään. 2004 pääsin Stadiaan opiskelemaan kulttuurituottamista ja silloin tästä alkoi muodostua vielä enemmän ammatti, tajusin, että näitä tietoja duunissani tarvitsen.

“Kaikki ensimmäisestä diilistä laskutuksiin ja kiitoksiin asti oli mun hommaa.”

Mihin sinua tarvitaan?

Loosessa, Bellyssä ja Alakerrassa tein kaikenlaista nettisivujen päivittämisestä laskutuksiin. Myös bändien hostaaminen, heidän toiveidensa täyttäminen paikan päällä, raiderit ja ylipäätään läsnäolo oli osa duunia. Keikkojen osalta kaikki ensimmäisestä diilistä laskutuksiin ja kiitoksiin asti oli mun hommaa. Bändien valinta vaatii aika paljon myös taustatyötä. Mä oon kokoajan seurannut verkosta ja lehdistä, mitä muualla tapahtuu ja käynyt ahkerasti keikoilla muissa mestoissa.

Työn suola?

Mulla on ollut hyvin vapaat kädet. Olen saanut määrittää työaikani itse, mutta se on myös kirous, koska silloin tulee oltua tavoitettavissa puhelimella tai maililla 24/7. Vapaus kuitenkin on kaikkein hienointa ja se, että näkee uusia hienoja bändejä ensimmäisenä ja myös huikeita asemansa vakiinnuttaneita bändejä. Suomessa on hieno rokkiporukka, tykkään monista henkilöistäkin todella paljon.

Uran kohokohta?

Niitä on montakin. Yksi oli Jim Jones Revuen keikka Loosessa. Toukokuun puolivälissä Loosen 10-vuotissyntymäpäiväviikolla tehtiin Gutter Island –festari yhteistyönä tanskalaisten kanssa. Siellä oli paljon sekä ulkomaisia että kotimaisia rokkibändejä ja DJ:tä.

“Tänne ei kannata tuoda jotakin bändiä ja toivoa parasta.”

Pahin moka?

Ainahan sattuu ja tapahtuu, mutta ei mulla mitään kauhutarinoita ole. Toki aina harmittaa, jos suurella vaivalla ja isolla rahalla roudaa tänne ulkomaisia bändejä, mutta jengi ei vaan ilmaannu paikalle tai promo on tehty vasemmalla kädellä. Se kismittää etenkin bändin mutta myös firman lompakon takia. Kyllä promon merkitys on nykyään ymmärrettykin. Tänne ei kannata tuoda jotakin bändiä ja toivoa parasta, mainonta, promo ja sosiaalinen media pitää hoitaa tosi hyvin.

Mitä olisit halunnut olla mukana tekemässä?

Onhan toki olemassa vaikka mitä hienoja ja isoja tapahtumia, mutta en tiedä, olenko varsinaisesti festarijärjestäjä. Mä nautin intiimimmistä keikoista. Tavastian ja Nosturin kapasiteetit alkavat olla isointa, mikä mua kiinnostaa. Joka viikkohan täällä on upeita bändejä. Usein voin olla mukana tavalla tai toisella sellaisissa jutuissa, jotka ovat itselleni tärkeitä, koska olen tehnyt tätä pitkään ja tunnen jo paljon väkeä alalta. Joskus voin mennä vaikka vapaaehtoiseksi, jos haluan kantaa kortta kekoon johonkin asiaan.

Kenen artistin kanssa haluaisit tehdä töitä?

Mä en välttämättä fanina halua tehdä töitä jollekin. Olen saanut tehdä mielettömien suosikkibändieni kanssa töitä muutenkin, vaikkapa Hanoi Rocksin, Michael Monroen ja Hellacoptersin promoottorina. Tietysti voisi olla mielenkiintoista katsoa vaikka viikon ajan jotain Rolling Stonesin, Bruce Springsteenin, Princen tai vaikkapa Lady Gagan meininkiä, koska siinä olisi varmasti ihan omat kommervenkkinsä. Ammatillisesti kiinnostaa, mitä kaikkea siellä kulisseissa tapahtuu, mutta en mä varsinaisesti mitään haikaile.

Mitä haluaisit saavuttaa vielä urallasi?

Mä näen ehkä itseni joskus jossakin isolla venuella töissä. En tiedä, olisiko se Suomessa vai jossakin muualla. Nyt mulla on kuitenkin hieno uusi työpaikka, oli ihan terveellistä, että se tuli tähän kohtaan. Musahommia en kuitenkaan lopeta kokonaan koskaan.

Mikä on hyvää musiikkia?

En voi muutamalla sanalla määritellä, mitä hyvä musiikki on. Riippuu enemmänkin tunnetilasta, mihin mikäkin sopii. Yhtenä hetkenä on mielettömän hauskaa kuunnella raivokasta HC-punkia, toisena taidokasta countrya, groovaavaa soulia tai garagea tai mitä ikinä. Niissä kaikissa on kuitenkin ehkä mukana tietynlainen epäkaupallisuus ja sydämestä tekeminen. Mä en innostu hirveesti listahiteistä tai Idols-tyyppisestä lähtökohtaisesti todella tuotetusta kamasta. Jos sydämellä tekee musiikkia, panostaa siihen tunteitaan, omaa elämäänsä ja muittenkin elämää, se huokuu kaikesta musasta.

Mihin bändiin/artistiin et kyllästy koskaan?

Ainakaan Hellacoptersiin en varmaan kyllästy koskaan. Heidän musiikkinsa on ihan mielettömän hienoa rokkia. Se on yksi aikalaisbändi, jonka messissä olen elänyt ja olen seurannut muutenkin bändiä likeltä. Aina kun kuuntelen heidän musiikkiaan, tulee hyviä muistoja mieleen. Mulla on aika iso levykokoelma, paljon vinyyliä myös. Sieltä ne tietyt artistit aina pomppaavat. Hellacoptersia kuuntelen aina, myös Flaming Sideburnsia paljon, vanhoja soul-kokoelmia kuuntelen edelleen kokoajan, omaa bändiäni Thee Ultra Bimboosia kuuntelen aina välillä.

Mitä kuuntelet juuri nyt/ artisti, josta olet innostunut viimeksi?

Rival Sonsia olen kuunnellut aika paljon, olin katsomassa heitä myös Tavastialla. Se on hyvin taidokas bändi, jossa on sopivasti retroa mukana.

Elämäsi kappale?

Atomic Swingin Stone Me Into the groove. Se on vaan yksi maailman parhaista biiseistä. Siihen on toki liittynyt paljon henkilökohtaisia juttuja, jotka ovat jo takana, mutta biisi ei kuole koskaan. Se on aina ajankohtainen ja hyvä ja se on mulla aina DJ-setissä mukana, vähän niin kuin signature song.

Mikä sykähdyttää, mikä saa sinut syttymään, mikä inspiroi sinua?

Lahjakkuutta ei voi kiistää, on aina upeaa, kun se pulpahtaa jostakin. Sitä ei voi olla komppaamatta, sydämellä ja jopa sydänverellä tekemistä ei voi olla kannustamatta. Rehellinen tekeminen uppoaa minuun ja siitä saa virtaa myös omaan tekemiseen.

Mitä tekisit, jos et olisi musiikkibusineksessa?

Mä voisin olla tallilla töissä, oon aina digannut hevosista. Voisin myös ehkä olla itsekin kirjailija.

Missä suomalainen musiikki on viiden vuoden päästä ja missä sinä silloin seisot?

Uskon, että musateollisuus on harpannut monta askelta taas eteenpäin. Bändien taustajoukot ovat vielä nykyistäkin paremmassa kuosissa, levynmyynti puolestaan on varmaan huonommassa jamassa kuin nyt. Fyysinen äänite valitettavasti alkaa olla förbi, jos ei mennä takaisin vinyyliaikaan. Nettilataukset jylläävät niin kuin nytkin. Uskon, että live-musa kuitenkin pinnistelee ja konsertteja sekä klubeja tulee olemaan enemmän ja enemmän. Elämyksellinen musiikin kuluttaminen eli tapahtumat, klubit ja DJ-setit ovat jo nyt vahvoilla ja se puoli alasta varmasti kasvaa, venueita tulee lisää ja sen mukana ammattilaisia tulee myös lisää. Itse pysyn varmasti alalla, en tiedä missä ja mitä tekemässä, mutta jotakin hyvää asiaa edistämässä live-musiikkiin liittyen.

Musiikin top5 juuri nyt?

1. Queen

2. Leatherface

3. Blanco

4. Face of God

5. Bouvier

Kommentit (0)

Juttuun liittyvä henkilö

Milla Palovaara

Ensimmäiset DJ-keikat vuonna 1994

Thee Ultra Bimboos -94

DJ- ja livekeikkojen järkkäilyä 90-luvun puolivälistä saakka

Free-keikkajärjestäjä, Loose

Suomalaisen kirjallisuuden tuottaja, Like Kustannus

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä