Miten päädyit alalle?
Olen päätynyt alalle oikeastaan vahingoissa. Aloin tehdä musaa ja kaikki musan ympärillä kiinnosti kansien tekemisestä lähtien. Oli tosi jännää tehdä oma levy. Kaikki muut käyttivät kesätyörahansa johonkin urheiluvälineisiin, mä tein levyn. Kun tajusin, että nehän myyvät, aloin julkaista muidenkin levyjä. Niistä sai omansa kuitenkin aina takaisin, se oli mukava harrastus.
Mihin sinua tarvitaan?
Riippuu yhtyeestä. Joskus olen mukana äänittämässä, soittamassa, miksaamassa, masteroimassa, tekemässä kansia. Nykyään yleensä masteroin levyt ja teen kansien layoutit ja promootion. Hoidan myös aika paljon keikkamyyntiä artisteille. Koska teen yksin tätä, joudun tekemään vähän kaikkea.
Työn suola?
Edelleen ne hetket, kun levy lähtee painoon ja kun se tulee painosta, ovat siisteimpiä. Tekeminenkin on tosi mukavaa, mutta levyn ilmestyminen on se palkinto, kaikki muu sen jälkeen tuntuu toissijaiselta. Olen vasta 5-6 vuotta tehnyt aktiivisesti promootiota. Ensimmäiset kymmenen vuotta menivät niin, että hyvä jos yhteen lehteen lähetettiin levy.
Uran kohokohta?
Kohokohdat ovat lähinnä niitä, kun keikkareissulla ollaan isolla porukalla ja on vaan hauskaa olla jossakin bileissä ja nähdä maailmaa tai jos treeneissä soitto menee putkeen. Ne kohokohdat ovat melko ulkomusiikillisia asioita.
“Kerran tilasin tuhannen kappaleen lisäpainoksen väärästä levystä”
Pahin moka?
Ne ovat lähinnä huolimattomuusvirheitä, kuten että on jäänyt virhe levynkanteen. Kerran tilasin tuhannen kappaleen lisäpainoksen väärästä levystä, kun kirjoitin väärän kataloginumeron tilaukseen. Niitä ei olisi todellakaan tarvinnut lisää, mutta eihän siinä enää mitään voinut tehdä.
Mitä olisit halunnut olla mukana tekemässä?
On Suomessa julkaistu paljonkin sellaista musiikkia, jota minäkin olisin halunnut julkaista, mutta yleensä levyt on kuitenkin tehty oikeissa paikoissa. Esimerkiksi Helmi Levyt ja Ektro Records julkaisevat todella paljon hyvää musaa. Mulla on kuitenkin ihan tarpeeksi julkaistavaa, en mä edes ehtisi tai pystyisi enempään.
Kenen artistin kanssa haluaisit tehdä töitä?
Esimerkiksi Sleep ∞ (infinity) Over on mun yksi suosikkiartisteja tällä hetkellä. Hänen kanssaan ehdottomasti tekisin mielelläni jonkunlaista yhteistyötä. Mä voisin helposti kuvitella julkaisevani hänen tuotantoaan tai tehdä musiikkia hänen kanssaan.
Mitä haluaisit saavuttaa vielä urallasi?
Musiikilliset ambitioni ovat täyttyneet, kaiken oman musiikkini ja soololevyni olen julkaissut niin hyvinä kuin pystyn. Fonalin suhteen asia on toisin. Aina kun tulee uusi levy, se on uutta musiikkia mulle ja siitä syntyy kunnianhimo julkaista se. Mun kunnianhimoni on se, että saan jatkaa levyjen julkaisemista, koska se on tosi siistiä hommaa ja hieno tapa tuoda musiikkia julki.
Mikä on hyvää musiikkia?
Hyvä musiikki jollakin tasolla yllättää mua. Tykkään myös pop-musiikista ja kertosäkeistä, mutta enemmän tykkään siitä, että kuulen uusia ääniä ja uusia tapoja tehdä musiikkia. Laulajan laulutyyli, -tapa ja sointi ovat esimerkiksi tosi tärkeitä. Se on tunnelmakysymys. En välitä siitä, onko laulaja hyvä tai huono tai laulaako hän nuotilleen. Haluaisin, että levyt, jotka itse julkaisen, kestäisivät aikaa.
Mihin bändiin/artistiin et kyllästy koskaan?
Alice Coldtraneen tai Terry Rileyyn. Aina kun pistän heidän levynsä soimaan, ne ovat hyviä. Nuoruudesta tärkeä yhtye on The Cure, joka on ensimmäinen bändi, jota olen keräillyt ja joka on musiikillisesti merkinnyt mulle paljon. Edelleenkin kuuntelen varsinkin Curen ensimmäisiä levyjä, Disintegrationiin asti tykkään niistä kaikista tosi paljon.
Mitä kuuntelet juuri nyt/ artisti, josta olet innostunut viimeksi?
Ihan viime aikoina mä innostuin tosi paljon The Splits –nimisestä helsinkiläisestä tyttöbändistä. Se on semmoinen garagepunk-bändi, mielettömän hyvä. Näin bändin Telakalla keikalla ja tytöt olivat ihan järjettömän energisiä ja heistä näki, että he olivat tosi innoissaan siitä musiikista. Biisit olivatkin tosi hyviä, hyviä melodisia koukkuja ja hyvät sanat ainakin sen perusteella, mitä sai selvää.
Elämäsi kappale?
Mä sanon Pekka Strengin muumilaulun, en muista sen nimeä. Siinä lauletaan muumeista. (…ja Tuittu ruusut sai) Se on kaikkien aikojen Suomi-anthem. Siinä yhdistyy kaikki, mikä on Suomessa hyvää: muumit, Pekka Streng ja luonto.
Mikä sykähdyttää, mikä saa sinut syttymään, mikä inspiroi sinua?
Elokuvat. Katson tosi paljon elokuvia, lähes joka päivä jonkun elokuvan ja joskus viikonloppuisin enemmänkin. Saan niistä todella paljon inspiraatiota. Toinen inspiraation lähde on kirjat. Saan musiikkiin paljon inspiraatiota elokuvista ja päinvastoin ja kirjoista ideoita kaikkeen. Ystävien kanssa keskustelusta ja ajatusten jakamisesta saa myös paljon irti.
Mitä tekisit, jos et olisi musabisneksessä?
Jos nyt lopettaisin musabisneksen, tekisin kuvataidetta; videoita, videoinstallaatioita tai elokuvia. Jotakin liikkuvaan kuvaan liittyvää. Mut jos voisin nyt päättää, mitä olisin alkanut tehdä 20 vuotta sitten, mä alkaisin varmaan koti-isäksi.
“ Apokalyptinen skenaario musabisneksestä on se, että viiden vuoden päästä kaikki on pelkkää streemausta.”
Missä suomalainen musiikki on viiden vuoden päästä ja missä sinä silloin seisot?
Levynmyynti on kolmen viime vuoden aikana tyrehtynyt. Fyysiset levyt eivät vaan enää myy. Tää mun ammatti on jäämässä vähän turhaksi. Teen tätä pelkästä tekemisen ilosta. Veikkaukseni on, että lopettaisin jo nyt levyjen julkaisun, jos tietäisin tuohon kysymykseen vastauksen. Luulen, että viiden vuoden päästä ei ole myyntiä edes sen vertaa, että sillä kattaa fyysisen levyn tekemisen kustannukset. Kun fyysisten levyjen tekeminen vähenee, niiden kustannukset kasvavat. Sellainen apokalyptinen skenaario musabisneksestä on se, että viiden vuoden päästä kaikki on pelkkää streemausta. Utopiassa vinyyli voisi tulla taas kannattavaksi tehdä. Se on kuitenkin epätodennäköistä, koska pelkästään rahtikustannukset ovat niin suuret. Epäilen kuitenkin, että olemme menossa fyysisten levyjen osalta enemmänkin apokalyptiseen musabisneksen tuhoon.
Musiikin top5 juuri nyt?
1. The Splits
2. Sleep ∞ Over
3. Räjäyttäjät livenä
4. Klubin pingisklubi
5. iPhonen Animoog-ohjelma
Kommentit (0)