Makkarat perustaikina: 1 kg porsaanjauhelihaa, rasvaa väh. 15 % 1 rkl suolaa 1 tl mustapippuria ½ sipuli silputtuna ripaus raastettua muskottipähkinää 60 g vehnäjauhoja 1 muna 3,5 dl vispikermaa lampaansuoliaSekoita suola jauhelihaan. Lisää sipuli, muskotti ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Sekoita taikinaan muna. Lisää kerma tilkka kerrallaan. Taikina juoksettuu, jos sitä vatkaa rivakasti. Suolia saa tilattuna ja monella eri tavalla käsiteltynä, joten kysy kaupasta neuvoa. Ohjeessa on käytetty läpimitaltaan noin kaksisenttistä suolta. Puhdistamattomia suolia liotetaan juoksevassa vedessä vähintään kolme tuntia ja sisus huudellaan putipuhtaaksi kylmällä vedellä. Pää kiinnitetään vesihanaan ja vettä valutetaan suolen läpi. Hanaan kiinnitettynä ollut osa leikataan pois. Pestyjä suolia säilytetään kylmässä vedessä. Savubrie-rosmariinimakkara (n. 10 kpl 80-grammaista makkaraa) ½ kg perustaikinaa 1 rkl rosmariinisilppua 100 g savubrieta kuutioina 3 m lampaansuoltaRosmariini ja brie sekoitetaan taikinaan varovasti ja taikina pannaan pursotinpussiin. Pujota suoli tratin nipukkaan. Jätä 10 cm roikkumaan. Pursota taikina suoleen varovasti niin, ettei synny ilmakuplia. Kun taikina on pursotettu, jätä 10 senttiä ylimääräistä suolta ja leikkaa loppu pois. Tee solmu toiseen päähän ja työnnä taikinaa varovasti sitä vasten. Kiepauta pötköstä sopivankokoisia makkaroita, mutta jätä ne suht löysäksi, etteivät ne halkea. Loppupää sidotaan nyörillä. Keitä makkarat varoen kiinteäksi runsaasti suolatussa vedessä (4 - 5 min.). Grillaa tai paista makkarat kypsäksi. Timjami-sitruunamakkara (n. 10 kpl) ½ kg perustaikinaa 1 rkl timjamisilppua ½ sitruunan raastettu kuori 1 tl chilisilppua ilman siemeniä 3 m lampaansuoltaValmista kuten edellä. Chili-olutmakkara ( n. 25 kpl) 3 rkl chiliä ilman siemeniä 10 m lampaansuolta portteria tai muuta tummaa olutta perustaikinaa ilman kermaaValmista kuten edellä. Tomaattiketsuppi 12 kirsikka- tai luumutomaattia 1 banaani 1 luomuappelsiinin mehu 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä 2 rkl omenaviinietikkaa 3 - 4 rkl sokeria 10 kokonaista neilikkaa suolaa ja mustapippuriaTomaatti ja banaani pilkotaan ja keitetään miedolla lämmöllä appelsiinimehun kera. Lisää öljy, etikka ja sokeri. Paahda neilikat ja hienonna morttelissa. Lisää ja keitä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita, ettei ketsuppi pala pohjaan. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Remoulade-kastike omatekoinen majoneesi: 2 munankeltuaista ripaus suolaa 1 dl mietoa oliiviöljyäSekoita keltuaiset ja suola. Lisää öljy ohuena vanana sekoittaen koko ajan. remoulade: 1 annos majoneesia 5 rkl maustekurkkusilppua 3 rkl punasipulisilppua 2 rkl kaprissilppua kourallinen mausteyrttisilppua ½ tl currya ½ tl kurkumaaSekoita kastikkeeksi. |
TV2 | Frilandshaven |
Yleisradio OY PL 64 00024 Yleisradio Radiokatu 5 00024 Helsinki | Puh. +358 9 14801 | Sähköposti: etusivu.toimitus@yle.fi |
Vastaavat ohjelmatoimittajat |
||