YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Venäjän halki 30 päivässä

Julkaistu torstaina 20.05.2010 92 kommenttia 711 suositusta

lauantai 18.5. klo 18.40

Kiireinen elokuvatähti sulki kolme kännykkäänsä, unohti viisi agenttiaan ja matkasi rinkka selässä halki kauniin Venäjän. Ville Haapasalo löysi matkallaan toisen kotimaansa ihmeitä tavallisen kansan parista. Kahdeksanosainen ohjelma voitti Kultainen Venla -palkinnon vuonna 2010.

 

Osa 1: Moskova

Sarjan ensimmäisessä osassa Ville seikkailee Euroopan suurimmassa ja maailman kalleimmassa kaupungissa Moskovassa.

Moskovassa Ville pyöräilee muun muassa hämäräbisneksistä ja korkeakulttuurista tunnetulla kadulla nimeltä Vanha Arbat. Ville yrittää löytää myös salaista metroa ja vierailee ydintuhobunkkerissa, jossa hän pääsee käsiksi muun muassa neuvostoaikaisen KGB:n laitteistoon.

Ville ottaa myös selvää, miten Korjakovin perhe elää miljonäärejä kuhisevassa Moskovassa ja mitä kaikkea elämystuottaja Alek joutuu ammatissaan kohtamaan.

 

Osa 2: Nižni Novgorod

Toisessa osassa Ville matkustaa Olga- ja Oka- jokien risteyksessä sijaitsevaan 1,4 miljoonan asukkaan Nižni Novgorodiin. Nižni Novgorodissa Ville käy surkuhupaisalla kala- ja veneretkellä sekä paneutuu venäläisen huumorin ytimeen yhdessä paikallisen koomikon Sergei Kabailon kanssa.

Ville pyörähtää myös maan kuulussa samppanjatehtaassa ja pääsee seuraamaan samppanjatehtaan voimakaksikon Juri Lisenkovin ja Juri Kuznetsovin opastuksella, kuinka maukas ja täyteläinen venäläinen samppanja saa päivänvalonsa.

Lopuksi Ville tekee yllätysvierailun Konstantin Tkatševin isännöimässä Nižni Novgorodin paikallis-TV:n kokkiohjelmassa, jossa teemana on venäläiset pirtunakit vastaan suomalainen loimulohi.

 

Osa 3: Jekaterinburg

Kolmannessa osassa Ville Haapasalo joutuu keskelle venäläisten voitonjuhlintaa. Ilmassa on nostalgian väritteistä latausta suuresta ja mahtavasta Neuvostoliitosta.

Juhlissa Ville näkee huikean sotilasparaatin varustettuna venäläisen sotateollisuuden sotalaitteilla. Hän kuuntelee uuden kommunistipuolueen isänmaallista palopuhetta ja juttelee Venäjän nykytilasta kärkäsmielisen nuoren kommunistiaktivistin kanssa.

Jekaterinburgissa Ville käy myös kylässä neuvostoaikana 65 vuotta Uralmaš-nimisessä tehtaassa työskennelleen Viktor Vasiljevin kodissa. Juttutuokion aikana Viktor herkistyy muistelleessaan uraansa Uralmašissa.

Lisäksi Ville hyppää mopedin selkään paikallisten nuorten klubinpitäjien kera ja sukeltaa Jekaterinburgin yöelämään. Ville kokeilee myös, miten jekaterinburgilaisten rakastama majoneesi sopii venäläisten perinneruokien kyytipojaksi.

 

Osa 4: Novosibirsk

Neljännessä osassa Ville matkustaa kohti Keski-Siperiaa ja Novosibirskia.

Novosibirskissa Ville tutustuu nuorisopainitoimintaan, jonka tahtipuikkoa heiluttaa kolminkertainen olympiavoittaja Aleksandr Karelin. Lisäksi Ville opettelee soittamaan ortodoksikirkon kelloja, tutustuu venäläiseen ydinfysiikkaan ja paiskaa tassua kissapedon kanssa, joka kiintyy Villeen ensi silmäyksestä lähtien.

Lopuksi Ville tutustuu 30 hengen perheeseen, jota vastaan pelaa Suomi-Venäjä jalkapallomaaottelun.

 

Osa 5: Irkutsk-Baikal

Ville matkustaa Irkutskiin ja sieltä kauniille Baikaljärven alueelle.

Baikal on burjaattien aluetta ja Ville osallistuukin samaanirituaaleihin ja seuraa vierestä kuinka samaani Valentin Hagdajev saa tamburiinin avulla yhteyden henkiolentoihin. Baikalilla Ville yöpyy majatalossa, jota isännöi taannoinen pöytätenniksen maailmanmestari. Ville myös kalastaa paikallisen ammattikalastajan kanssa, virveliin jää monta isoa harjusta.

Kuvankauniissa Baikalin maisemmissa piilee myös ekokatastrofi, jonka Ville pääsee todistamaan.

 

Osa 6: Ulan Ude

Ville seilaa syvällä Siperiassa Baikaljärvellä matkaamassa kohti Ulan Udea. Ulan Udessa Ville tutustuu tiibetinbuddalaisuuteen Ivolginskin luostarissa, jossa Ville katoaa mystisesti ja vierailee myös luostarin pyhimmässä paikassa, jonne pääsevät vain harvat.

Ville maistaa myös paikallisten kulinaristien lempiherkkua, kylmää hevosen maksaa rasvassa, sekä kokee jännitystä ja sydämentykytyksiä tuijottamalla otsoa silmästä silmään karhujahdissa.

 

Osa 7: Habarovsk

Habarovskissa Ville törmää ensimmäistä kertaa vastoinkäymisiin, sillä Venäjän presidentti on kaupungissa vierailulla ja monet sovitut tapaamiset joudutaan vierailun takia perumaan.

Ville ehtii kuitenkin kahdessa päivässä tutustumaan Habarovskin monikulttuuriseen ilmeeseen, sillä kaupunki sijaitsee Amurjoen rannalla ja rajanaapuri etelässä on Kiina. Ville jututtaa kiinalaisia opiskelijoita ja pohtii laittomien piraattituotteiden kulkua Kiinasta Habarovskin läpi muualle Venäjälle. Ville myös huomaa Habarovskin olevan täynnä kaupungilla juhlivia hääpareja ja ottaakin selvää venäläisestä hääkulttuurissa vierailemalla lähes kymmenissä häissä.

 

Osa 8: Vladivostok

Päätösjaksossa Ville on tullut matkansa päätökseen ja reittinsä viimeiseen kaupunkiin Vladivostokiin. Vladivostok on Venäjän itäisin suurkaupunki ja Siperian radan päätepiste.

Ville on kovin uupunut 30 päivän matkasta Venäjän läpi ja puhkeaakin jakson lopuksi väsymyksestä kyyneliin. Sitä ennen Ville ehtii kuitenkin tutustua japanilaisten autojen kauppiaaseen, jonka bisnestä vaikeuttavat Venäjän valtion ulkomaalaisia autoja koskevat myyntisäädökset. Hän tutustuu myös isää meriltä kotiin odottavaan perheenäitiin ja kaksospoikiin, joiden arki on 80-prosenttisesti isätöntä, sekä Venäjän laivaston harjoituspurjealuksen miehistön koulutukseen ja Venäjä-nimiseen saareen, johon Venäjä loppuu.

 

Ohjelma on tekstitetty suomeksi

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: Aitomedia.

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ensilähetyksen jälkeen.

 

Haluatko oppia puhumaan venäjää?

Opettaja.tv: venäjän aakkoset 30 minuutissa

Venäläisiä tarinoita - opi kulttuurista kielitaitoa

Opettaja.tv: venäjän kurssit

Suosittele711 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Silkkitie 30 päivässä

Ville Haapasalo jatkaa tutkimusmatkaansa Silkkitiellä. Kymmenenosainen sarja johdattaa katsojat läpi Tadžikistanin, Uzbekistanin, Kazakstanin ja Mongolian. Ville vierailee myös paikoissa, joista turistioppaat eivät kerro ja joihin turistit eivät tavallisesti pääse.

Kommentit

Anjuska

Olen itse tehnyt junamatkan halki Siperian Moskovasta Vladivostokiin ja
odotan nyt mielenkiinnolla tätä Ville Haapasalon matkaohjelmaa.
Onpa hauska nähdä nuo kaikki tutut paikat.
Se oli elämäni SUURI MATKA, vaikka olen paljon muuallakin matkustellut.
Haavelin siitä 30 vuotta, sitten vuonna 2002 toteutin haaveeni, voisin lähteä sille matkalle uudestaan.
Suosittelen kaikille, jotka pitävät junalla reissaamisesta, ei tullut aika junassa pitkäksi, vaan se loppui liian pian.

Vehkis

Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

V.I.L

Odotan innolla Jekaterinburg/Sverdlovsk-jaksoa jossa mukana uuden polven nuoria kommunisteja, heitä jotka johtavat maata 2020-luvulle! Sosialismi palaa, tässä hyvää taustaa!

Köyhämies

Onko ohjelmasarja nähtävissä myös Areenassa? Kuulostaa kyllä todella hyvältä, mutta harmi kun ei ole televisiota.

Anonyymi

Vehkis kirjoitti:
Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

*******************

Mutta kun se venäläinen yhteiskunta on niin täynnä niitä negatiivisia piirteitä. Niitä ei voi olla näkemättä ja niihin ei voi olla törmäämättä. Lahjonta, epärehellisyys, ihmisarvon halpuus, sivistymättömyys, näitähän voi luetella vaikka kuinka paljon. Venäläinen ystäväni, joka on 80 luvulla tullut Suomeen naimisiin, on itse sanonut, että ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen

JJ

Ihailen Venäläistä kulttuuria ja varsinkin mitä enemmä itään päin mennään, sitä mielenkiintoisemmaksi muuttuu, mutta kommunismia en millään mittakaavalla.

Venäjän tavallinen kansahan on se, joka kommunismistakin on kärsinyt kaikkein eniten. Vaikkei vähemmistökansojakaan ole siellä unohdettu.

Nukkumatvei

Tarkkaan ottaen Moskovassa on Arbat ja Novyi eli uusi Arbat. Arbatti on toimittajan hauska kirjoitusmuoto.

Lisäksi ensimmäinen tarkistus kysyi viidettä sanaa nelisanaisessa lauseessa. Tarkkuutta siihenkin.

Anonyymi

Sarja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, mutta esittelyteksti on jotenkin kummallista suomea. ("Samppanja saa päivänvalonsa" jne.) Onko sen kirjoittanut joku venäjänkielinen vai onko kyseessä käännösteksti?

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:

".. ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen

Pieni korjaus, kaikella kaupankäynti kuuluu kylläkin kapitalismiin, jossa ihmisellä ei ole mitään muuta kuin hyväksikäyttöarvoa vapaudesta puhumattakaan. Mitä vapauksia sulla Suomessa muka on? Ootko edes tutustunut viranomaisiin/työnantajiin/kouluihin/lääkäreihin? Kätevää projisoida itään länsimaiden perusongelma. Toki sielläkin on kapitalismi nykyään kun väkisin se sinne vietiin ala Gorbatshov.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

".. ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen

Pieni korjaus, kaikella kaupankäynti kuuluu kylläkin kapitalismiin, jossa ihmisellä ei ole mitään muuta kuin hyväksikäyttöarvoa vapaudesta puhumattakaan. Mitä vapauksia sulla Suomessa muka on? Ootko edes tutustunut viranomaisiin/työnantajiin/kouluihin/lääkäreihin? Kätevää projisoida itään länsimaiden perusongelma. Toki sielläkin on kapitalismi nykyään kun väkisin se sinne vietiin ala Gorbatshov.

***********
Stadilainen vastaa:
Tavaran/materian ostaminen on vapaaehtoista kapitalismia. Voit myös jättää ostamatta, se on sitä vapautta ja Sinun oikeuttasi/vapauttasi tehdä se päätös. Kirjoitin ihmisen ostettavuudesta; sosialismi on ajanut ihmiset niin sekä henkisesti että fyysesti köyhiin oloihin, että olet valmis myymään luotettavuutesi, rehellisyytesi, ihmisoikeudesta ja seksikaupasta puhumattakaan. Kun ihmiseen ei voi luottaa, ja kusettaminen on mielessä ensimmäisenä, niin kyllä silloin usein otsassa lukee 'made in east'. From Free stadi with love <3

Bayster

Niin tuleeko Areenaan? Toivottavasti tulee täällä toinen televisioton. Niin harvoin tulee hyvää ohjelmaa. Ylellä on kyllä välillä asiallista ohjelmaa.

Bukowski

Quote:

Kun ihmiseen ei voi luottaa, ja kusettaminen on mielessä ensimmäisenä, niin kyllä silloin usein otsassa lukee 'made in east'. From Free stadi with love <3

Meillä täällä Suomessa on muotoutunut jostain kummallisesta syystä käsitys, että Venäjä olisi jotenkin erilainen, omituinen ja kieroutunut maa. Todellisuudessa Venäjä on globaalissa mittakaavassa aivan samanlainen maa kuin muutkin maat. Sen tietää jokainen, joka on reissannut ja nähnyt maailmaa. Ja kyllä, olen asunut ja työskennellyt Venäjällä. Eikä siinä mitään ihmeellistä ollut.

Late

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ensilähetyksen jälkeen.

Anonyymi

Köyhämies kirjoitti:
Onko ohjelmasarja nähtävissä myös Areenassa? Kuulostaa kyllä todella hyvältä, mutta harmi kun ei ole televisiota.

Selvinnee varsin vaivattomasti ohjelman nettisivuilta ja myös Areenan sivuilta. Huh huh

Anonyymi

Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

vitalik

Onko tietoa ilmestyykö tämä myös dvd:nä? Toivottavasti edes torrentteina :-)

Raatikon mies

Köyhämies kirjoitti:
Onko ohjelmasarja nähtävissä myös Areenassa? Kuulostaa kyllä todella hyvältä, mutta harmi kun ei ole televisiota.

Kyllä Ylen Areena auttaa viikon verran. Katsopa blogia minunvejanani.com, siinä on aikataulua.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Minäkin haluaisin tietää. Olisi hyvä saada tiedot musiikista nettisivulle.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Vehkis kirjoitti:
Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

*******************

Mutta kun se venäläinen yhteiskunta on niin täynnä niitä negatiivisia piirteitä. Niitä ei voi olla näkemättä ja niihin ei voi olla törmäämättä. Lahjonta, epärehellisyys, ihmisarvon halpuus, sivistymättömyys, näitähän voi luetella vaikka kuinka paljon. Venäläinen ystäväni, joka on 80 luvulla tullut Suomeen naimisiin, on itse sanonut, että ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen

Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy, kuten Haapasalo sanoi. Ohjemahan on hauska tapa näyttää maata sellaisena kuin me sen näkisimme, jos hyppäisimme junaan. Eihän Venäjää tarvitse IHAILLA (kritiikittä) viihtyäkseen Villen ja ohjelman seurassa. By the way: myös USA:ssa (ja siellä jos jossakin) kaikki on ostettavissa, joten "suurvaltojen" puntit on siinä mielessä tasan. Onneksi meillä ei ... Löysää vähän pipoa, nimetön stadilainen :)

pike

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Vehkis kirjoitti:
Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 begin_of_the_skype_highlighting              3838499488      end_of_the_skype_highlighting positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

*******************

Mutta kun se venäläinen yhteiskunta on niin täynnä niitä negatiivisia piirteitä. Niitä ei voi olla näkemättä ja niihin ei voi olla törmäämättä. Lahjonta, epärehellisyys, ihmisarvon halpuus, sivistymättömyys, näitähän voi luetella vaikka kuinka paljon. Venäläinen ystäväni, joka on 80 luvulla tullut Suomeen naimisiin, on itse sanonut, että ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen

Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy, kuten Haapasalo sanoi. Ohjemahan on hauska tapa näyttää maata sellaisena kuin me sen näkisimme, jos hyppäisimme junaan. Eihän Venäjää tarvitse IHAILLA (kritiikittä) viihtyäkseen Villen ja ohjelman seurassa. By the way: myös USA:ssa (ja siellä jos jossakin) kaikki on ostettavissa, joten "suurvaltojen" puntit on siinä mielessä tasan. Onneksi meillä ei ... Löysää vähän pipoa, nimetön stadilainen :)

pike


Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy,, eli venäjäksi nilzja, a mozno

Anonyymi

Bukowski kirjoitti:
Quote:

Kun ihmiseen ei voi luottaa, ja kusettaminen on mielessä ensimmäisenä, niin kyllä silloin usein otsassa lukee 'made in east'. From Free stadi with love <3

Meillä täällä Suomessa on muotoutunut jostain kummallisesta syystä käsitys, että Venäjä olisi jotenkin erilainen, omituinen ja kieroutunut maa. Todellisuudessa Venäjä on globaalissa mittakaavassa aivan samanlainen maa kuin muutkin maat. Sen tietää jokainen, joka on reissannut ja nähnyt maailmaa. Ja kyllä, olen asunut ja työskennellyt Venäjällä. Eikä siinä mitään ihmeellistä ollut.


*******************
What..globaalissa mittakaavassa kuin muutkin maat?? Jokainen, joka on reissannut ja nähnyt maailmaa on myös törmännyt rajojen avautumisen (harmi) jälkeen venäläiseen ihmiseen, joka erityisen usein on sivistymätön, huonokäytöksinen ja epäluotettava. Jos lapset kasvavat yhteiskunnassa, jossa lääkärit/poliisit/tuomarit ostetaan, mitä tuollainen kultturi voi muutakaan tuottaa kuin ym ominaisuuksilla varustettuja kansalaisia. Siellä työskentelevä ex-pat valitettavasti näkee vain sen julkisivun, yrityselämän ja suurlähetystöglorian. epätoivoinen äkäslompolosta

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Vehkis kirjoitti:
Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

*******************

Mutta kun se venäläinen yhteiskunta on niin täynnä niitä negatiivisia piirteitä. Niitä ei voi olla näkemättä ja niihin ei voi olla törmäämättä. Lahjonta, epärehellisyys, ihmisarvon halpuus, sivistymättömyys, näitähän voi luetella vaikka kuinka paljon. Venäläinen ystäväni, joka on 80 luvulla tullut Suomeen naimisiin, on itse sanonut, että ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen

Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy, kuten Haapasalo sanoi. Ohjemahan on hauska tapa näyttää maata sellaisena kuin me sen näkisimme, jos hyppäisimme junaan. Eihän Venäjää tarvitse IHAILLA (kritiikittä) viihtyäkseen Villen ja ohjelman seurassa. By the way: myös USA:ssa (ja siellä jos jossakin) kaikki on ostettavissa, joten "suurvaltojen" puntit on siinä mielessä tasan. Onneksi meillä ei ... Löysää vähän pipoa, nimetön stadilainen :)

pike

Juu ohjelma on kiva ja Ville on kiva. Kauniit kuvat on oikein kivoja, Pike. Puhuttiinkohan tässä nyt kuitenkin ihmisoikeuksista ja niiden puuttumisen aiheuttamista ongelmista ja yksittäisen kansalaisen ahdingosta. Ohjelmassa voisi pohtia venäläistä luonteenlaatua ja vinoutunutta yhteiskuntaa. Totta, jos ei yhtään pohtisi asioita syvemmin ja pelkästään keskittyis kattelemaan kuvia, niin pipo oliskin löysemmällä. Mutta kuvakavalkadien sijaan mua kiinnostaa miettiä sitä yksittäistä ihmistä ja sen reaalimaailmaa.

Anonyymi

Venäjä on parempi ja vapaampi maa kuin Suomi.

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Venäjä on parempi ja vapaampi maa kuin Suomi.

LOL :D LOL

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Vehkis kirjoitti:
Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

*******************

Mutta kun se venäläinen yhteiskunta on niin täynnä niitä negatiivisia piirteitä. Niitä ei voi olla näkemättä ja niihin ei voi olla törmäämättä. Lahjonta, epärehellisyys, ihmisarvon halpuus, sivistymättömyys, näitähän voi luetella vaikka kuinka paljon. Venäläinen ystäväni, joka on 80 luvulla tullut Suomeen naimisiin, on itse sanonut, että ei voi elää vapaasti yhteiskunnassa, jossa kaikki on ostettavissa. Menkää sinne elämään vuodeksi tai kahdeksi, niin kyllä eron huomaatte. Älkää please ihailko sosialismia ja Venäjää.
t. stadilainen


stadi on niin karmee paikka asua että viimeinen paikka maailmassa missä asuisin koskaan. Ihmiset on aivan idiootteja omaan itseensä täynnä olevia. Puhumat muusta suomesta landena mutta kaikki haluaa etenkin kesällä aina pois sieltä ja hirveet autojonot juhannuksena pois stadista. jos se olisi hyvä paikka porukat viihtyisi siellä.

voisi sanoa että Suomi on maailman parasvaltio ja stadi on maailman surkein paikka asua.

.oksettaa.

Georgi Burenin

Onhan se parempaa, ku mikään ei toimii, mutta järjestyy, kuin suomen tyyli-kaikki toimii, muttei mitään järjesty!!!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Minäkin haluaisin tietää. Olisi hyvä saada tiedot musiikista nettisivulle.

Näin juuri! Olisi ihan mahtavaa saada biisilista tänne sivulle. On meinaan sen verran mainiolta kuulostanut sarjassa soinut musiikki!

Anonyymi

Toisen osan katsottuani kupletin juoni vaikuttaa aika kuluneelta. Villen "into" vaikutti teennäiseltä tai mies oli silmin nähden kiusaantunut/hermostunut. En tiedä mistä kiikasti, mutta jos tämäkin produktio olisi tehty edes jollain tavoin ammattimaisesti (juonto ja käsis nyt ainakin), eikä humalassa/darra improvisoiden, ei minun tarvitsisi katsojana tällaisia asioita edes ihmetellä.

Dokaaminen epäilemättä teki hommasta Villelle hieman vähemmän tuskaisaa. Ei minulta silti paljon sääliä saati "respectiä" heru, sen verran hienosti mies itseään osasi mainostaa joka välissä. Taito sekin jonka hallitseminen julkimoille usein elämän ja kuoleman kysymys. Varsinkin suuressa ja mahtavassa.

Oleellista on silti kysyä, mitä ohjelma lopulta kertookaan Venäjästä tai ylipäätään venäläisyydestä kun kaikki informaatio välittyy silmäätekevien kanssa hengaavan julkkiksen kautta? Että rahalla saa ja hevosella pääsee Venäjänkin etuoikeutettujen piireissä? No shit Sherlock?

Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään Villeä vastaan, päin vastoin, mutta aika usein aika monia hyvältä kuulostavia juttuja kannattaisi jättää toteuttamatta siitä yksinkertaisesta syystä, että harva niistä kantaa perille asti. Itseäni ohjelma ei juuri naurattanut, lähinnä haukotuttu ja jopa säälitti. Siinä vaiheessa kun miehillä ei ole muutakaan aihetta mistä voisi jutun juurta saada aikaiseksi, puhe käännetään noin nanosekunnissa dokaamiseen ja siitä luontevasti naissekoiluihin. Sisältöarvo jää nollaksi, viihdearvon riippuessa katselijoiden ikäsegmentistä.

Näin kävi tälläkin kertaa ja uskon, että tämä teema tulee toistumaan tässä ohjelmassa useasti. Kyllä Ville, me kaikki osaamme ja olemme dokanneet. Ei se ole mikään juttu kenellekään, eikä siitä ainakaan ohjelman punaiseksi langaksi ole.

PS. En ihmettele jos tulee itku pitkästä ilosta. Itkisin itsekin jos dokaisin kuukauden putkeen. Oikeasti.

PPS. Se miksi Venäjä (ja aika moni muu "demokratia") mielletään "erilaiseksi" johtuu siitä, että Venäjä edustaa yhä paitsi olemukseltaan myös arjeltaan ns. villiä länttä jossa voi olettaa melkeinpä mitä tahansa tapahtuvan milloin tahansa - ja nimenomaan siksi, että kyseessä ei ole aito demokratia saati luottamusyhteiskunta. Valitettavasti. Kehotan silti visiteeraamaan Venäjällä. Kielitaitoa se toki yhä kysyy, mutta näinhän se on kaikkialla muuallakin. Bisnesmatkustajille ja päiväturisteille - ja varsinkin jos olet valkonaamainen länkkäri - Venäjä vaikuttaa varmasti ihan samanlaiselta maalta kuin kaikki muutkin tässä ihanassa globaalissa puurossa.

Dim

Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Toisen jakson alussa taustalla kuuluu DDT yhtye ja sen solistin Jyri Shevchukin ääni. Yhtye on hyvin tunnettu Venäjällä jo 80 luvuilta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DDT_(yhtye)
Melkein heti sen jälkeen Auktsion. http://fi.wikipedia.org/wiki/Auktsion
Jakson lopussa soittaa Krematoriy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Krematorij

Muita en tunnistanut. Toivottavasti tästä oli apua.

Paavo ja Marina

Meiltä jäi näkemättä ohjelmasarjan ensimmäinen osa mutta toisen osan katsoimme, joka oli kuvattu vanhassa venäläisessä Niznyj Novgorodin kaupungissa , joka on kuuluisa arkkitehtuuristaan
, vanhasta historiastaan ja perinteistään.Ohjelma oli meille melkoinen järkytys, shokki! Järkytys sen takia, miten primitiivisellä tavalla voidaan kuvata upeaa noin upeaa kaupunkia!
Sarjan toisessa osassa saimme nähdä alkoholisteja kaduilla, kertomuksia miten miten venäläiset miehet käyvät ilotyttöjen kanssa saunassa jopa ihannoivaan tyyliin kaiken lisäksi!
Tilantetta hieman valaisee se tosiasia, että kun ilmeisesti ohjelman pääkäsikirjoittajana on ollut ”Venäjän kulttuurin suuri asiantuntija” Ville Haapasalo, niin eipä ohjelmalta voi enempää edellyttääkään kuin halpa-arvoista ja suorastaan venäläistä kulttuuria halveksivaa suhtautumista ,joka näyttää olevan tällaisten Venäjän arkielämää kuvaavien ohjelmien yleinen tendenssi! Villekään ei tehnyt siinä poikkeusta!Vielä varmemmaksi vakuudeksi ohjelmassa lisäksi saimme nähdä käytettyjä kondomeja saunan pihalla...

Kaiken kaikkiaan kuvatut kohtaukset joiden tarkoitus oli ilmeisesti kuvata tavallisten kaupunkilaisen arkielämää, saivat ohjelman näyttämään täydelliseltä farssilta idioottimaisen huumorin varjolla. Vaikutti lisäksi siltä, että Villen lisäksi tällaista huumoria eivät muut kyllä näyttäneet ymmärtävän ollenkaan.Koska tunnemme ennestään Ville Haapasalon luovaa tuotantoa ja lisäksi hänen persoonansa osaltaan selittää sen, millä tavalla hän haluaa kuvata suomalaisille katselijoille Venäjää, mies kun itse on epäsiististi pukeutunut, rasvaisine tukkineen, turvonneine naamoineen , spurkun näköisenä yhtäkkiä ilmestyy ohjelman kuvaukseen samppanjatehtaan johtajan työhuoneeseen, johon oli hänen ja kuvausryhmän kunniaksi järjestetty tilaisuus samppanjatarjoiluineen ja alkupaloineen…ja ravintolassa, jossa Ville valmistautuu näyttämään itse kuinka valmistetaan kalaa perinteiseen, suomalaiseen tapaan, kaikki katsovat häntä kuin klovnia ja melkein väkinäisesti pukevat hänen ylleen keittiötyöasun ilmeisesti peläten, että jos jokin viranomainen sattuu näkemään tuollaisen ihmeen keittiössä, ravintola saatetaan sulkea sanitääritilojen määräysten laiminlyöntien takia! Se mitä hän valmisti kukaan ei rohjennut sitä maistaa, ei ravintolan työntekijät eivätkä asiakkaat (ihmisiä voi kyllä ymmärtää…).

Mitä näytettiin ohjelmasarjan toisessa osassa, ei periaatteessa, hämmästytä. Ville Haapasalosta on jo muodostunut tietynlainen kuva intellektuaalisella ja kulttuuritasolla. Ainoa mikä ihmetyttää, että miten tämän tasoista ohjelmaa esitetään Teema kanavalla…?!
Ja kuinka sallitaan se että tuollainen Ville pääsee luomaan täysin tietynlaista kuvaa suomalaisena Venäjällä... Jos koko suomalaisten Venäjä-tietous asetetaan Villen varaan, ollaanpa todella heikoilla eväillä liikkeellä!

jkak

Mukavaa katsottavaa ilman tosikkomaisuutta!,suosittelin muillekin.Harmi että tuntuu loukkaavan joitakin.

Porsti

Ensimmäisen osan missasin ja 2 osan katsoin areenasta, seuraavat "suorina".

Meikäläisen mielestä tämä on viihdyttävä/mielenkiintoinen, eikä mikään "folke west/kansallis nähtävyys jaada jaada" joita yleensä käsitellään kaikissa "matkustus" dokumenteissa.

Mennään ja tehdään asioita (ainakin osittain) ex-tempore.

Tuntuu nyt olevan jotain "missä AY-liike" kommentoijia liikenteessä.

Ville on loppujen lopuksi aika tuntematon täällä suomen puolella mutta Venäjällä erittäin tunnettu, mikä kylläkin mun mielestä on vain positiivinen asia ohjelman kannalle.

Se ketä väittää että mieluummin kuuntelee jotain ennalta äänitettyä turisti-opas nauhaa jossakin kiertoajelulla, ennemmin kuin jotain spontaanisti tehtyä/huumorilla höystettyä live selostusta, on ehkä tällöin sitten parempi pysyä siellä omassa suljetussa pyhätössä.

Vaikka tehdään asiaohjelmaa niin totta helvetissä sitä täytyy jonkin tasoista komiikkaa olla, eihän tässä mitään 10uutisia tehdä?

Anonyymi

Dim kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Toisen jakson alussa taustalla kuuluu DDT yhtye ja sen solistin Jyri Shevchukin ääni. Yhtye on hyvin tunnettu Venäjällä jo 80 luvuilta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DDT_(yhtye)
Melkein heti sen jälkeen Auktsion. http://fi.wikipedia.org/wiki/Auktsion
Jakson lopussa soittaa Krematoriy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Krematorij

Muita en tunnistanut. Toivottavasti tästä oli apua.

Kiitos tästä, kiitos kiitos !

Johannes

En tiedä mitkä YLEn resurssit ovat mutta olisi hienoa nähdä sarja edes jonkin sortin pienimuotoisena DVD-julkaisuna. Olen nauhoittanut toki lähetetyt jaksot tähän mennessä mutta olisi tälläinen mestariteos kiva myös saada levyhyllyyn. Villen reissu on nimittäin minusta verrattavissa juuri suosittuun Madventuresiin tinkimättömän ja aidon toteutuksensa puolesta. Tämä on juuri sitä, mitä voisin edellä mainitun sarjan kaksikolta odottaa jos he päättäisivät matkata kahdeksan jaksoa Venäjällä! Täysi napakymppi siis jota olen kavereillenikin kovasti mainostanut!

Johannes

"Sarjan toisessa osassa saimme nähdä alkoholisteja kaduilla, kertomuksia miten miten venäläiset miehet käyvät ilotyttöjen kanssa saunassa jopa ihannoivaan tyyliin kaiken lisäksi!"

Väitätkö, ettei tässä sitten ole kyse todellisesta Venäjästä (pätee toki muihinkin maihin)? Kyllä ne eremitaasit ja kremlit on nähty moneen kertaan mutta ei sitä, mihin Venäjällä oikeasti oleskeleva matkailija törmää.

"Dokaaminen epäilemättä teki hommasta Villelle hieman vähemmän tuskaisaa. Ei minulta silti paljon sääliä saati "respectiä" heru, sen verran hienosti mies itseään osasi mainostaa joka välissä."

Kyseessä on kuitenkin Villen oma kokemus Venäjällä eikä hän voi siellä välttyä siltä, että joku nykii välillä hihasta. Minusta tilanteet on osattu kääntää hyvin huumoriksi. Dokaaminen taas teki hommasta minusta lähinnä tuskaisempaa koska ilmeisesti johtuen YLEn iltapäivän lähetyksistä ohjelmassa ei voi kauheasti käsitellä sitä normaalien aikuisten elämää johon etenkin Venäjällä alkoholi välillä kuuluu vaan asioita piti käsitellä hienovaraisesti ja kiertoilmausten kautta.

Ja ei ohjelmassa ole tarkoitus käsitellä mitenkään Venäjää yleensä kuten peräänkuulutit vaan korostaa sitä yksilöllistä kokemusta minkä matkallaan voi rakentaa jos ei jumittaudu folkewest-vinkkeihin.

b

Vehkis kirjoitti:
Venäjällä on niin paljon nähtävää että moni ei tajua sitä vaan ajattelee liikaa negatiivisia asioita eikä 3838499488 positiivista asiaa.
Kielitaidolla saa paljon enemmän irti maasta.

t.vehkis

http://www.vehkis.net/

Kannattaa vain puhua omalla suullaan mistä tiedät toisten ajatukset ei kannata yleistää!

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Venäjä on parempi ja vapaampi maa kuin Suomi.
Ehdottomasti muuta sinne,,suomi on siintä hyvä maa että täältä pääsee pois jos haluaa,rajat on auki 24t..vuorokaudessa !Tervemenoa ja hyvää jatkoa vapaseen ja parempaan maahan!

Kumanjok

Anonyymi kirjoitti:
Dim kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Toisen jakson alussa taustalla kuuluu DDT yhtye ja sen solistin Jyri Shevchukin ääni. Yhtye on hyvin tunnettu Venäjällä jo 80 luvuilta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DDT_(yhtye)
Melkein heti sen jälkeen Auktsion. http://fi.wikipedia.org/wiki/Auktsion
Jakson lopussa soittaa Krematoriy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Krematorij

Muita en tunnistanut. Toivottavasti tästä oli apua.

Kiitos tästä, kiitos kiitos !

Leningradia ja Kinoa on ohjelmassa myös soitettu, Kinosta ja Viktor Tsoistahan puhuttiinkin ykkösjaksossa. Tunnistiko kukaan minkä esittäjän kappale soi Jekaterinburg-jakson mopoilukohtauksen taustalla, kiinnostaisi tietää?

Anonyymi

Kumanjok kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Dim kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Toisen jakson alussa taustalla kuuluu DDT yhtye ja sen solistin Jyri Shevchukin ääni. Yhtye on hyvin tunnettu Venäjällä jo 80 luvuilta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DDT_(yhtye)
Melkein heti sen jälkeen Auktsion. http://fi.wikipedia.org/wiki/Auktsion
Jakson lopussa soittaa Krematoriy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Krematorij

Muita en tunnistanut. Toivottavasti tästä oli apua.

Kiitos tästä, kiitos kiitos !

Leningradia ja Kinoa on ohjelmassa myös soitettu, Kinosta ja Viktor Tsoistahan puhuttiinkin ykkösjaksossa. Tunnistiko kukaan minkä esittäjän kappale soi Jekaterinburg-jakson mopoilukohtauksen taustalla, kiinnostaisi tietää?

Zemliane (Earth People) is a Soviet Russian VIA formed in 1970's

Anonyymi

Hei,
Hieno että löytyy ihmisiä jotka uskovat että Venäjä on mielenkiintoinen maa.
T. asunut Venäjällä 14 vuotta 1990-2004

asunut Venäjällä 14 vuotta

Hyvä Ville! Hieno ohjelma ja pääasia ihmisiä pitää nähdä että Venäjä on maa jossa voidaan asua sekä matkustaa ilman ENNAKKOLUULOJA.
Terveisiä kaikille negatiivisille katsojille!

Selkeästi

Kun nyt katsoi noita ekoja jaksoja, niin käsitykseni siitä, että venäläiset ovat vielä suomalaisiakin juntimpi kansa, sai vahvistuksen. Ville sopii kyllä hyvin sekaan.

HarriK

Erittäinen mielenkiintoinen ohjelma. Ville Hapasalo on oikea henkilö tähän. Kiitokset Ylelle ja Villelle.

Kumanjok

Anonyymi kirjoitti:
Kumanjok kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Dim kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Toisen jakson alussa taustalla kuuluu DDT yhtye ja sen solistin Jyri Shevchukin ääni. Yhtye on hyvin tunnettu Venäjällä jo 80 luvuilta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DDT_(yhtye)
Melkein heti sen jälkeen Auktsion. http://fi.wikipedia.org/wiki/Auktsion
Jakson lopussa soittaa Krematoriy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Krematorij

Muita en tunnistanut. Toivottavasti tästä oli apua.

Kiitos tästä, kiitos kiitos !

Leningradia ja Kinoa on ohjelmassa myös soitettu, Kinosta ja Viktor Tsoistahan puhuttiinkin ykkösjaksossa. Tunnistiko kukaan minkä esittäjän kappale soi Jekaterinburg-jakson mopoilukohtauksen taustalla, kiinnostaisi tietää?

Zemliane (Earth People) is a Soviet Russian VIA formed in 1970's

Kiitos!

Jake

Todellakin mielenkiintoinen ja viihdyttävä ohjelma, kiitos vaan Villelle. On juuri oikea henkilö tähän sarjaan kertomaan meille tosikoille ja veitikoille hieman erilaisesta näkökulmasta katsottuna suuresta itäisestä naapuristamme, joka joidenkin täkäläisten mukaan ei olekaan mikään suurvalta. Kiitos Teemalle hienosta ja hienosti restauroidusta sarjasta " Kevään 15 hetkeä", joka alkoi eilen. Ohjelma meinasi livahtaa ohi huomaamatta ilman minkäänlaista ennakkomainontaa. Varmaan monelta, joka näki ko. sarjan aikoinaan m/v, aloitus jäi huomaamatta. Suosittelen.

Anonyymi

Hyvä sarja, kiitos Yle. Tuo Jaken mainitsema sarja on kylläkin Kevään 17 hetkeä, mutta sattuuhan noita. Hieno sarja sekin.

Anonyymi

Kumanjok kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Kumanjok kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Dim kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:
Minkä yhtyeiden/laulajien musiikkia soitetaan taustalla?, haluaisin tutustua tarkemmin....

Toisen jakson alussa taustalla kuuluu DDT yhtye ja sen solistin Jyri Shevchukin ääni. Yhtye on hyvin tunnettu Venäjällä jo 80 luvuilta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/DDT_(yhtye)
Melkein heti sen jälkeen Auktsion. http://fi.wikipedia.org/wiki/Auktsion
Jakson lopussa soittaa Krematoriy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Krematorij

Muita en tunnistanut. Toivottavasti tästä oli apua.

Kiitos tästä, kiitos kiitos !

Leningradia ja Kinoa on ohjelmassa myös soitettu, Kinosta ja Viktor Tsoistahan puhuttiinkin ykkösjaksossa. Tunnistiko kukaan minkä esittäjän kappale soi Jekaterinburg-jakson mopoilukohtauksen taustalla, kiinnostaisi tietää?

Zemliane (Earth People) is a Soviet Russian VIA formed in 1970's

Kiitos!

Hei,
Osaisiko joku vielä auttaa mikä soi kolmannen jakson siinä kohtauksessa kun Ville juttelee penkillä istuvien tätien kanssa majoneesista? Siis menevä biisi, jossa lauletaan jotain Leningradista.

Kiits jo etukäteen!

Anonyymi

Bukowski][quote kirjoitti:

Kun ihmiseen ei voi luottaa, ja kusettaminen on mielessä ensimmäisenä, niin kyllä silloin usein otsassa lukee 'made in east'. From Free stadi with love <3

Meillä täällä Suomessa on muotoutunut jostain kummallisesta syystä käsitys, että Venäjä olisi jotenkin erilainen, omituinen ja kieroutunut maa. Todellisuudessa Venäjä on globaalissa mittakaavassa aivan samanlainen maa kuin muutkin maat. Sen tietää jokainen, joka on reissannut ja nähnyt maailmaa. Ja kyllä, olen asunut ja työskennellyt Venäjällä. Eikä siinä mitään ihmeellistä ollut.Jaa suuruuden ihanointi ja itsensä kehuminen on omaa luokkaa,kyllä hymy karehtii välillä Villenkin suupielessä ja täällä myös,en sitten tiedä mistä tuo Venäjän omituisuus olisi täällä muotoutnut ajattele itse :)ohjelma on hyvä ja näyttää Venäjän sellaisena kun on niinkuin pitääkin.Luulin että Venäläinen on iloinen,mutta ovatkin totisia yksitoikkoisia ja äksyjä!

Anonyymi

Tuleeko aiemmin näytetyt jaksot jossain vaiheessa takaisin Areenaan?

Anonyymi

Jossain vaiheessa soi "KINO" yhtyeen biisi "Следи за собой" Sledi za soboi. Suomeksi käännettynä "Ole varovainen"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Viktor_Tsoi


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook