Commodore, e-pillerit ja farkut: Se päivä muutti Suomen

Julkaistu maanantaina 21.11.2011 33 214

Tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki J. J. Kasvi (oik.) ja F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen muistelevat Commodoren Suomen valloitusta.

TV1 sunnuntaisin 27.11. - 2.1. klo 18.15 - 18.45

YLE Areenassa 7 päivää

Joulumarkkinoille tuli vuonna 1982 tietokone, josta tuli heti suomalaisten lemmikki.

Ensimmäinen kuudensadan koneen erä Commodore 64 -tietokonetta hävisi kaupan hyllyiltä ennen uutta vuotta.

Seuraavana vuonna Kuusnepa löytyi jo 38 000 kodista. Koneen suosio jatkui läpi vuosien ja kone löytyykin arviolta 150 000 suomalaiskodista.

Väkilukuun verrattuna Commodore 64:sta myytiin Suomessa enemmän kuin missään muualla maailmassa.

 

Mikko pelasi veljen kanssa

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppöselle Commodore 64 oli ensikosketus tietokoneisiin.

”Äitini oli töissä Valtion tietokonekeskuksessa ja siellä työntekijät tilasivat ryhmätilauksena koteihin Commodore 64:ia. Totta kai me veljeni kanssa ensin vain pelattiin sillä, mutta hyvin nopeasti alettiin myös koodata pelejä ja hyötyohjelmia Kuusnepalle.”

 

Ensimmäiset farkut

Lähihistoriasarja Se päivä muutti Suomen palaa päiviin, jolloin suomalaisille tuli tutuksi Commodore 64:n lisäksi farkut, e-pilleri ja Interrail.

Sarjan tarkoituksena ei ole kuvata vain niitä päiviä, jolloin Suomen historia on mullistunut kertaheitolla, vaan tuoda esiin tapahtumia, joiden merkitys jäi aluksi huomaamatta.

 

Muualla netissä:

Se päivä muutti Suomen

Elävä arkisto: Commodore 64 kelpasi Bittiputaan mummollekin

 

 

Suosittele214 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 27.11.2011

Koodasin minäkin paljon kuusnepalla. Merkkigrafiikka- ja sprite-editorit tuli tehtyä itse, ja ohjelma levykkeiden käyttöön, high-score taulukko, pari peliä melkein valmiiksi. Ei tullut minusta silti F-Securen pomoa, tuli pelkkä tietoverkon ylläpitäjä/mikrotukihenkiö. Nyt meitä onkin työttömänä niin paljon, että pitää vaihtaa alaa!

Kuusnepa tuli myytyä pois, mutta onneksi PC:lle saa kyllä kuusnepaemulaattoreita. Ja hyvin löytyy pelejä myös. Commodoer 128D ja Commodore Amiga 1200 sen sijaan on vielä kaapissa!

sunnuntaina 27.11.2011

Commondore 64 oli rikkaiden hupia. Itse jouduin tyytymään kaverilta käytettynä Vic 20:seen.

sunnuntaina 27.11.2011

mullla oli Amstrad128, pelasin ja tein jotain pikku juttuja ja jonkun kysymyspelin, tosin kaverin avustukssella. Nyt oon juoppo-automyyjä

sunnuntaina 27.11.2011

Mikä vapaa-aika?

sunnuntaina 27.11.2011

Vic 20->Commondore 64 -> PC.
Mikä tärkeintä, Teppo Oranteen ylläpitämä Metropoli. Jossa käytiin keskustelua ohjelmoinnista, ohjelmista jne. Järjestettiin "purkki" tapaamisia eri paikoissa, esim. Vantaan Ilolassa ;)
p.s. Metropolissa kävi aikoinaan myös nykyisiä tietokoneguruja, jotka kommentoivat vieläkin mediassa.

sunnuntaina 27.11.2011

Commodoreko se onkin aiheuttanut koko kansaa vaivaavan lukihäiriön?
Jokainen näyttää järjestään puhuvan Commondoresta eikä Commodoresta.

sunnuntaina 27.11.2011

Vaan kuinka moni kehtaa tunnustaa, että (vanhemmat) hankkivat koneen pääasiassa sen pelitarjonnan laajuuden ja varsinkin niiden helpon saatavuuden vuoksi? Tyhjät c-kasetit ja lerput tekivät aikanaan hyvin kauppansa.

sunnuntaina 27.11.2011

Ei ollut tuollaisiin varaa, mutta veljeni oli säästänyt ja osti käytettynä spectravideo MSX:n.
Tehottomampi ja huonommilla ominaisuuksilla kuin c64, mutta pelit olivat mainioita.

MSX scene on nykyäänkin huomattavasti pienempi kuin c64, mutta elää ja voi hyvin.

Mutta alan valintaanhan tuo lopulta johti. Sysadmin nykyään.

sunnuntaina 27.11.2011

Comppu tuli itsekin ostettua kun täytin 13V. Siihen piti saada levykeasema ja kaikki lapsilisärahat siihen tulikin tuhlattua. Kasettiasema oli hidas mutta toimiva sellainen. Nykyisin ollaan tietotekniikan parissa töissä edelleen.

sunnuntaina 27.11.2011

Olinkohan ainoa Suomessa, jolle hankittiin Spectravideo -merkkinen kone? En tiedä oliko hyvä vai huono, mutta ainakin pelit olivat comppua huonommat...

sunnuntaina 27.11.2011

Commodore 64 löytyy vieläkin kaapista. Joskus aikoinaan tuli Commodore 64:sella tuli koodattua, varmaan jotain merkkigrafiikkaa ja jotain pikkupelejä, mutta aika meni suuremmaksi osaksi pelaamiseen. Nykyisin käyttää Gnu Linuxia työpöytä käytössä ja aika menee koodaillessa sekä pelaillessa. Alustat vain muuttuvat.... Nykyisin työtön-sekatyö-puuseppä, joten aikaa riittää harrastuksille.

sunnuntaina 27.11.2011

Mulla on toimiva C64 vieläkin.
Miksi ohjelman esimerkkikoneena ei ollut alkuperäistä "lankkua", vaan myöhempi versio ?

sunnuntaina 27.11.2011

Kuusneppari tuli hankittua VIC-20:sen jatkeeksi. Pääosin aika meni pelaamiseen mutta naapurin pojan kanssa koodattiin pari hassua pelia ja suomennettiin mm. Basic. Hassua oli vuosien jälkeen törmätä omaan basic-suomennokseen jossakin "C-64 kokoelma"-levyllä joka kiersi maata eri swäppereiden käsien kautta.

Musiikintekoonkin sain ensikosketuksen kuuslankulla ja Amiga oli sujuva jatke kun en omistanut mitään MIDI-laitteita. Muistan vielä ne veriset sodat Amigan 500/2000:sen ja Atari ST:n välillä... Aika entinen ei koskaan enää palaa...

Nykyään teen ICT-hommia ja pohjan sain silloin kun vielä parantelin vaippaihottumaan pacmänia ja shamusta pelaten...

sunnuntaina 27.11.2011

Kuusnepa forever! Kasarilaitteet tuli aikoinaan muutyä pois, mutta nyttemmin olen alkanut ostaa laitteita uudestaan. MSX:iä löytyy useampi ja tietysti kuusnelonen. Amiga vielä puuttuu.

sunnuntaina 27.11.2011

Miksi tuo ohjelma ei ole näkyvissä ulkomailla?

sunnuntaina 27.11.2011

Commodore oli parasta mitä teinit siihen aikaan osasi odottaa, oi sitä aikaa kun näki värejä näytöltä ilman ja samaan aikaan kuuli ininää kaijuttimista josta tiesi jo ulkoa latautuuko peli vai ei, eli joutuuko säätämään kasettipesän lukupäätä ruuvimeisselillä. Tuo psykedeelinen kasettipesän latautumis ääni selvästi vaikuttaa päässäni vieläkin vuosien jälkeen ja varmasti loi musiikillisesti omat perustuskivet päähäni, koska elektroonista tehdään ja samaa musiikkia kuunnellaan pääasiassa edelleen.

sunnuntaina 27.11.2011

Näytti päättyvän vuoteen 1996. Tämän jälkeen alettiin lisätä servereitä yritys- ja virastokäyttöön. Tässä tapahtui paha moka, kun ei osattu tehdä tuotantolaitteita oikein. Sähkönsyötöt tehtiin halpahallin roikilla ja UPS:ien tehot jäivät vajaiksi. Näin serverit olivat hitaita ja kaatuilivat. Tietoyhteiskuntahanke kompastui.

tiistaina 29.11.2011

Commodore 64:ssä oli hintaansa nähden paljon muistia ja todella loistavat ääniominaisuudet. Tunnustan kuuntelevani lähes viikoittain vielä nepamusaa iPhonen "modizer"-sovelluksella... C64:n SID-soundit iskivät lähtemättömän jäljen juuri siinä seikkailuiässä.

keskiviikkona 30.11.2011

Hyppönen sai sankarin sädekehän Soneran sähköpostivirusjupakan yhteydessä. Olisi aika puristaa totuus "viruksen" kuolemasta.

torstaina 01.12.2011

Subtitles pleeeease...

perjantaina 02.12.2011

Turboloader ja kasettiaseman äänipään säätö ruuvimeisselillä oli jokapäiväistä herkkua. Oi niitä aikoja. Press Play on Tape ja sieltä se peli sujahti muistiin

maanantaina 05.12.2011

Ehkä kaikki eivät tiedäkään?
Soneran sähköposti"viruksen" aiheutti laittomat sähköasennukset, jotka eivät toimineet.
Lisäksi on mainittava, että lähes kaikki Suomen serverit kärsivät samasta ongelmasta eli laittomista sähköasennuksista. Siksi tietoyhteiskuntahanke epäonnistui.
Kaksikin pääministeriä tätä kyseli, tässä vastaus.
1,5 miljoonaa korvauksia viikossa ja uhka toimiluvan menettämisestä eikä johtajalla ollut varaa edes kahvikuppia tarjota kun asian selvitin.
Tiesin toki jo 1997 tämän asian, mutta vastaus: Mikähän äijä sinäkin oikein luulet olevasi, vei turhan innon puuttua it-porukan asioihin. Olivat niin viisaita.

sunnuntaina 11.12.2011

Vieläköhän toimittajat käyvät täällä?
Voisivat kysyä Suomen sähkötekniikan professoreilta, moniko ymmärtää miksi laiton sähköasennus estää serverin toiminnan. Käsitykseni mukaan ei kukaan heistä.

maanantaina 12.12.2011

Kiitos Simo!

Vien terveisiä ohjelman toimittajalle.

Päivi
Verkkotoimittaja

maanantaina 12.12.2011

Kiitos Päivi!
Lämmittää mieltä kun joku huomioi. Olen luullut Ylen olevan miehitetty zombieilla, niin harvoin palautetta saa.
Tehdäänköhän nyt ohjelma tietoyhteiskuntahankkeen historiasta? Näin vanhoja pitää varalta kuulla ajoissa, koska muuten saattaa olla myöhäistä. Uskon tietäväni tuosta historiasta eniten tosiasioita. Odotellaan.

tiistaina 13.12.2011

Viedään vinkkiä eteenpäin!

Kiitos Simo juttuvinkistä. Vien senkin eteenpäin.
Usko pois, täällä Yleisradiossa työskentelee ihan oikeita ihmisiä. Kuulumisiin!

Päivi
Verkkotoimittaja

sunnuntaina 18.12.2011

Löytyy tämä video youtubesta enkku subeilla http://www.youtube.com/watch?v=jib9pR_NNA8

lauantaina 24.12.2011

Kyllähän kuusnepa vielä "hyvään" muistiin on täytynyt palauttaa. Suurkiitokset you tuben loistavien videoiden. Kiitos ja syvä kumarrus!
Mahtavimpia pelejä tuolloin lienevät mm. Battle Ships, Archon, (Archon 2-Adept), kaikki Boulderdashit, Rally Speedway, Kickstart 2, Wizard Of Wor, Ghost´n Goblins, Barbarians, Commando, Who Dares Wins, Yiear KungFu, Bruce Lee, Pitfall 2, Ladytut, Intikat jne, ns. unohtumattomat klassikot. Olihan noita vaikka millä mitalla. Kova pelialusta!

"We Are The Champions!"

torstaina 29.12.2011

Miksi tietoyhteiskuntahanke epäonnistui?

Pahin virhe oli herra Salinin päätös lopettaa byrokratiana pitämänsä sähköturvamääräysten noudattaminen.
Kun yritin asiasta valaista, niin herra Suomi lausui nuo arvokkaat sanat: Mikähän äijä sinäkin oikein luulet olevasi.
It-porukan käsitys sähköstä oli: Kunhan tietokoneessa vain palaa pieni vihreä valo, niin Imatran Voima kyllä hoitaa loput. Itsestäänselvyys. Mutta väärä.
Näin oli pilattu hanke starttiviivalla. Tästä pääsette hyvään alkuun historiaa kirjoittaessanne. Antakaa vastaus Lipposelle ja Vanhaselle, niin tietävät hekin.

sunnuntaina 08.01.2012

Hassu juttu. Se Soneran sähköpostivirus.
Johtaja kutsui juttusilleen ja sanoi suurinpiirtein näin: Ajattelit, että tätä ei sinulta oteta pois. Et pyytänyt mitään korvaukseksi.
Tämä siis sen jälkeen kun olin viestin laittanut Soneran toimitusjohtajalle, joka oli viruksen tapattanut.
Eivät tienneet, nuorempia kun olivat, että olin jo lapsena oppinut mustalaisäidiltä ettei tarvitse pyytää. Hyvä emäntä kun antaa pyytämättäkin. Ei vain tämä emäntä antanut mitään, ei kait ollut hyvä emäntä.
Olin odottanut jonkinlaista keskustelua asiasta, kun olin kypsynyt siihen, että kukaan ei ollut keksinyt syytä serverien toimimattomuuteen. Olisi ollut sopiva tilaisuus saada syy julkisuuteen ja näin vauhdittaa tietoyhteiskuntahankkeen onnistumista. Keskustelua ei vain syntynyt kun odotin aloitetta johtajilta.
Tietoturvamiehet eivät nousseet siksi keskusteluun, vaikka olivat kuukausikaupalla jahdanneet olematonta virusta. Päinvastoin. Heidän bisnestään vauhditti kansaan upotettu viruskammo.
Nyt turvabisnesmies on nousemassa Nokian johtoon. Visioimaan. Toivotan onnea. Uskoa en jaksa.

maanantaina 09.01.2012

Googlaa Telemokat.
Melkein vähän hävettää kun uskoimme suomalaiseen teknologiaosaamiseen vahvasti. Lopulta selvisi, että tämä oli vain harhaa. Jäipä jäljelle sentään muutamia miljonäärejä. Tulevaisuuden usko tosin meni. Silti ei pidä valtion varoin käynnistää Nokian miljonäärien tuotantolinjaa.

perjantaina 03.02.2012

vielä löytyy vic-20 oikein muistin laajennuksella ja 64 lerpulla sekä ysineulasella printterillä lerppu pelit listattu ohjelma lehtiseen mikä välttämätön pelejä ladatessa kasetti puolella kopionti oli ahkeraa peli kasettia soitettiin mono nauhurilla ja hyvä laatunen dekki nauhottamaan tunnin kasetista käytettettiin vain toinen puoli koska latauksissa oli nauhan pysähtelyjä jotka paino nauhaan kolon mikä olis taasen tärvänny kääntöpuolen nauhotteita turbo load kasettien äänitys ei sietänyt edes jääkaapin rasausta äänite sökö jos termostaatti sähkö laitteita saman sulakkeen takana vikillä joulu valoja pyörittelin viimeksi ja 64 lottosin ei päästy neljää oikein pitemmälle vikkiin löytyy myös kaikki vikille valmistetut peli modulit rottaralli radioamatööri sähkötys ohjelmat lähetys ja sähkötyksen luku ruudulla pelaa koneet tällä hetkellä kaapissa myynti pakkauksissaan

perjantaina 03.02.2012

edellisen jutun kirjottaja

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä