Kuningas Alkoholi: Kohtuullisen terveellistä?

Julkaistu keskiviikkona 21.07.2010 4 176

Hannu Alho (vas.), Essi Avellan ja Eeropekka Rislakki hakevat kohtuukäytön rajoja.

TV1 torstaina 22.7. klo 21.05

Noin 3000 suomalaista kuolee vuosittain alkoholin aiheuttamiin sairauksiin. Heistä noin 600 kuolinsyy on alkoholimyrkytys.

Maksakirroosikuolleisuus on noussut viime vuosina Suomessa nopeimmin Euroopan maista. Kuitenkin joidenkin tutkimusten mukaan alkoholi pieninä annoksina päivittäin edistää terveyttä.

Suomessa alkoholin riskikäytön rajoina pidetään naisilla viittä annosta päivässä, 16 viikossa ja miehillä seitsemää annosta päivässä, 24 viikossa. Sen ylittävä käyttö aiheuttaa todennäköisesti terveydellisiä haittoja.

Essi Avellan on viinikouluttaja ja Suomen ensimmäinen Master of Wine. Eeropekka Rislakki on päätoimittaja. He molemmat käyttävät alkoholia, pääasiassa viiniä, riskikäytön rajoilla.

Helsingin päihdelääketieteen professori Hannu Alho ottaa lasillisen, pari viiniä viikonloppuisin ruuan kanssa.

Essi Avellan, Hannu Alho ja Eeropekka Rislakki keskustelevat Juhani Seppäsen kanssa alkoholin kohtuukäytöstä ja juomisen vaikutuksesta terveyteen.

 

Lisää ohjelmasta Kuningas Alkoholi ja lukijoiden tarinoita

Kuningas Alkoholi (1 osa): Alkoholi tuottaa iloa

Kuningas Alkoholi (2 osa): Rakas renttu

Kuningas Alkoholi (3 osa): Viina ja rakkaus

Kuningas Alkoholi (4. osa): Naista väkevämpää

Kuningas Alkoholi (5. osa): Suomessa lapsetkin juovat

Kuningas Alkoholi (6. osa): Korkki kiinni

Kuningas Alkoholi (7. osa): Passiivinen juominen

Kuningas Alkoholi (8. osa): Kohtuullisen terveellistä?

Kuningas Alkoholi (9. osa): Viina on valtaa

 

Suosittele176 Suosittelee

Kommentit

torstaina 22.07.2010

Jos 24 alkoholiannosta/viikko miehelle on kohtuus Suomessa:
Se tekee 1 annos = n. 4 cl 40% alkoholia (WHO on laskenut tämän annos= n*cl rajan).

24x4 = 96 cl = 0,96l 40% viinaa viikossa.
Vuodessa tekee 0,96 x 52 = 49,92 LITRAA VIINAA (40%).

Muutetaan tää 100% alkoholiksi => 49,92 * 0,4 = 19,968 litraa viinaa.

Tilastojen mukaan Suomessa on alkoholin kulutus keskimäärin/asukas
10l 100% alkoholia/vuosi. Siis jäljessä ollaan ryyppämisessä vieläkin rutkasti suomessa jos KOHTUU ON 19,968 LITRAA 100% viinaa/vuosi.

Hyvä Juontaja, lääkäri ja matemaatikko mikä lietkin. Sait leipätyön tuosta kansan harhaanjohtamissarjasta.

Terv. Risto Gröhn

P.S (Älä vaan kerro ensi kerralla että alkoholin käyttö alentaa veroja!)

sunnuntaina 02.06.2013

Itse sain tulokseksi 18,5328 litraa 100 prosenttista. Mutta yhtä kaikki suomalaiset juovat erittäin vähän ja onko ihmekkään kun ongelmia on niin paljon kun ihmiset kärsivät alkoholin puutostilasta , ja se jos mikä on kuollettava tauti.

lauantaina 24.07.2010

Tämä ohjelma on kuin lahkouskovaisten kokoukset. Joka jaksoon on etsitty henkilöitä (studioon ja yleisöhaastatteluihin), jotka todistavat, kuinka alkoholin käyttö, ja varsinkin humalassa törttöily on ihan tavallista ja erittäin edullista sosiaaliselta kannalta. Viina poistaa estoja ja tuottaa mielihyvää. Se tekee elämästä hauskaa. Viime jaksossa jopa surtiin sitä, miksi juomisen positiivisia taloudelllisia vaikutuksia ei ole tutkittu, eli annettiin epäsuorasti ymmärtää, että alkoholin käyttö edistää maan taloutta monella eri tavalla. - No, nythän tulikin ilmi yksinkertainen juttu: aletaan kaikki juoda oikein urakalla, niin sillähän tästäkin lamasta päästään.

Mutta ohjelmasta ovat unohtuneet ne todistajat, jotka ovat menettäneet työpaikkansa, asuntonsa,
omaisuutensa, usemapia parisuhteita jne. juomisen takia. Ei myöskään tuotu esiin, montako kuolonuhria liikenteessä on tullut alkoholin takia. Ei laskettu, montako huostaanottoa on jouduttu tekemään pelkästään vanhempien liiallisen alkoholin käytän takia. Viime pätkässä kyllä lueteltiin tilastoja alkoholin terveyshaitoista - mutta vain lueteltiin. Todistajat tässäkin pätkässä todistivat alkoholin hyviä puolia. Koko ohjelmasarjan yksi harvoja oikeaan osuvia kommentteja oli asiantuntijan toteamus, että alkoholin pirullisin ominaisuus on, että se aiheuttaa riippuvuutta.

Ennen kuin jouduin seuraamaan läheiseni riippuvuutta, en tiennyt, että mitään niin kauheaa asiaa on olemassakaan. Katalinta tuossa riippuvuudessa on se, että moni luulee vielä olevansa kohtuukäyttäjä ja homaa riippuvuuden vasta, kun on jo liian myöhäistä.

Itse olin 20-vuotias, kun join ensimmäisen lasillisen viiniä. En ole koskaan ollut humalassa. Nykyisin varttuneemmalla iällä otan 1-2 annosta 1-2 kertaa viikossa. Minusta se on kohtuukäyttöä.
Olen nauttinut elämästä ja kokenu huimia seikkailuja enkä usko, että mitään hyvää on jäänyt kokematta siksi, että en juo. En ymmärrä, miksi pitäisi käyttää alkoholia rohkaisuun ja sosiaaliseen vapautumiseen. Jos on jotain asioita, mitä en voi sanoa tai tehdä selvin päin, en näe, miksi niitä pitäisi sanoa tai tehdä Lainkaan..

lauantaina 31.07.2010

Usein kuviteltu harha on, että 24 annosta ja 16 annosta olisivat jonkinlaisia kohtuukäytön rajoja. Sitähän ne eivät ole, vaan riskirajoja, joista alkaen käytännössä kaikille tulee jo merkittäviä terveyshaittoja. Tavallaan ne siis ovat juopon rajoja. Lääketieteellisesti katsoen kohtuukäyttö on 1 annos päivässä eli 7 annosta viikossa, kaksi on jo niillä rajoilla. Sitä suuremmista alkoholiannoksista ei mikään vakava tutkimus esitä terveydellisiä hyötyjä, haittoja kyllä lisääntyvässä määrin annoksen mukaan. Kohtuukäyttäjän ja juopon välillä on siis pitkä harmaa alue, jota voidaan perustella sosiaalisilla hyödyillä, mutta joka etenkin tasaisessa käytössä johtaa herkästi riippuvuuteen - ja käytön kasvuun.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä