Se päivä muutti Suomen: E-pilleri

Julkaistu keskiviikkona 07.12.2011 9 158

Sarjan kolmannessa osassa toimittaja Päivi Istala muistelee omaa nuoruuttaan. Kuvassa Istala aviomiehensä Jussi Vilpposen kanssa heinäkuussa 1970.

TV1 sunnuntaina 11.12. klo 18.15 – 18.45

YLE Areenassa 7 päivää

E-pilleri vapautti naiset 1960-luvulla. Nyt 50 vuotta myöhemmin ihmisen popsimat hormonit uhkaavat luonnon kiertokulkua.

 

Villi ja vapaa

Se päivä muutti Suomen kertoo ajasta 1960-luvulla, jolloin ehkäisypillerit tulivat suomalaisten naisten saataville tähän päivään.

Vapaa ja villi vuosikymmenen pöllytti perinteisiä sukupuolirooleja ja seksuaalikäsityksiä. Naiset saivat vihdoin mahdollisuuden hallita omaa ruumistaan.

Ehkäisypillereitä popsittiin riemumielin, vaikka hormonimäärät olivat korkeat ja sivuvaikutukset moninaiset.

 

Helpotus ja epätoivo

Oman tarinansa dokumentissa kertovat nuoruuttaan 1960-luvulla eläneet kirjailija Raija Oranen ja toimittaja Päivi Istala.

Kuka olikaan tunnettu seurapiirigynekologi, jolta pillerireseptin sai myös naimaton nainen? Miesnäkökulmasta asiaa katsoo, myös 60-luvun nuori, Pekka Rautio.

Laittomien ja joskus jopa kuolemaan johtavien aborttien valtava määrä vakuutti lääkäritkin e-pillereiden tarpeellisuudesta. Gynekologi Tapani Luukkainen näki naisten helpotuksen ja epätoivon.

 

Suuret määrät hormoneja

Apteekkari Bengt Mattila kuvaa ensimmäisten e-pillerien suuria hormonimääriä sanoi: "kuin olisi elefanttipyssyllä tappanut hyttystä."

Naisen hedelmällisyyden luonnolliseen rytmiin puuttuminen on puhuttanut vuosikymmenestä toiseen. Mitä seurauksia hormonien syömisestä on naisen terveydelle?

Yllättäen ihmisen hormonien käytöllä on seurauksia ainakin luonnon kiertokulkuun. Asiaa valottaa vesistöjä tutkinut Tarja Nakari.

Ohjelma uusitaan TV1:ssä maanantaina 12.12. klo 15.55 ja lauantaina 17.12. klo 13.35.

 

Muualla netissä:

Se päivä muutti Suomen

Elävä arkisto: Ensimmäisissä e-pillereissä oli norsunannos hormoneja ja haittavaikutuksia

 

Suosittele158 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 11.12.2011

Ohjelmassa todettiin pillereiden haittavaikutuksista vaiettiin, koska lääkärit ja sairaanhoitajat eivät saaneet antaa tietoa potilaille haittavaikutuksista keskushermostoon, verisuonten kalkkeutumiseen, maksa-arvojen muutoksiin, jotka nousivat jyrkästi.
Lääketeollisuus painosti kertomasta potilaille haittavaikutuksista.

Helsingin Sanomat 30.12.2008.

Naisten pillerikammo lisääntyy.

Tutkimus: E-pillereiden käyttäjiern huolena lapsettomuus, rintasyöpä sekä painonnousu.

Kuopio. Ehkäisypillereiden käyttöön liittyvät pelot ja huolet ovat lisääntyneet Suomessa seitsemän viime vuoden aikana. Tämä selviää Kuopion yliopiston sosiaalifarmasian laitoksen ja naistentautien klinikan yhteistyönä tekemästä tutkimuksesta.

Syykin on selvillä. Vasta viimevuosina hormonaalisen ehkäisyn riskit on tuotu esille, mutta ilmeisesti väärässä paikassa.

Yli puolet tutkimukseen osallistuneista naisista oli saanut tiedon riskeistä tiedotusvälineistä tai nettipalstoilta. Vain murto-osa naisista keskusteli mahdollisista haitoista lääkärinsä kanssa.

Vastikään Helsingin Sanomat muistutti ehkäisypillereiden yhteydestä laskimotukokseen. Aiemmin on uutisoitu rintasyöpäriskistä hormonihoitojen yhteydessä.

Lisäksi pillereitä käyttävän naisen riesana saattavat olla mielialan vaihtelut ja painonnousu.

Päiväkahviaan nauttivat kuopiolaiset Jenni Alasimi, 21, Hanna Grén, 24, sekä Elina Lantta, 22, eivät ole uutisia huomanneet, mutta vaikuttavat hivenen järkyttyneiltä.

"Jos näin on, niin sehän on ihan kamalaa. Mikseivät lääkärit kerro riskeistä", Grén ihmettelee.

"On tarjottava faktat tai vaihtoehtoja. Lisää ehkäisyneuvontaa", Lantta sanoo.

Grén pohtii, että vaikka riskit mietityttävät ja saavat huolestumaan, ei pelkoa saisi lietsoa.

Ruotsissa lietsonta sai aikaan aborttibuumin, kun säikähtäneet naiset luopuivat ehkäisystä kokonaan.

Alasimin, Grénin ja Lantan mielestä on hyvä, että ehkäisystä keskustellaan. Silti he kummastelevat, miksei lääkäri ota riskejä esille pillerimääräystä kirjoittaessaan.

"Se on hyvä kysymys", sanoo farmasian tohtori Riitta Ahonen.

"Pillerin käyttäjien täytyy ottaa itse lääkärikäynnillä tai apteekissa aktiivinen ote", Ahonen painottaa.

Ylilääkäri ja gynekologi Dan Apter Väestöliitosta uskoo, että "negatiivisista asioista puhutaan, mutta ehkä ne eivät jää asiakkaan mieleen".

"Joka ikisessä pilleripurkissa on selite nimenomaan haittavaikutuksista."

Kun tietoa puuttuu, voivat tutkimus ja uskomus mennä sievästi sekaisin. Pitkäaikaisen hormonaalisen ehkäisyn yhteyttä lapsettomuuteen ei ole löydetty, vaan raskaus mutkistuu usein puhtaasti korkean iän vuoksi.

Rintasyöpäriski taas on suurin naisilla, jotka ovat vuosikymmeniä käyttäneet ehkäisypillereitä ja aloittavat sen jälkeen vaihdevuosihormonien käytön.
---

sunnuntaina 11.12.2011

Nuorten ehkäisy halutaan ilmaiseksi.

Haluttiinko haitoista vaieta ja jakaa ehkäisyä ilmaiseksi ja saada käyttäjät koukkuun?

Helsingin Sanomat 22.1.2008. Mari Kaistinen.

Kuvassa naistenkondomi, yhdistelmäehkäisypillereitä, minipillereitä, kuparikierukoita, hormonikierukka, kondomeja, ehkäisyrengas sekä ehkäisyimplantaatti asettimessaan.

Ehkäisy on kallista nuorille, joilla on yleensä pienet tulot tai ei vielä tuloja lainkaan. Alle 20-vuotiaiden ehkäisyn saaminen maksuttomaksi on yksi seksuaaliterveyden kohentamisen tavoitteista Suomessa.

Nyt nuori saa monissa kunnissa ensimmäiset hormonaaliset ehkäisykuukaudet veloituksetta, mutta joutuu sen jälkeen maksamaan käyttämästään ehkäisystä täyden hinnan.

Osa kunnista antaa ensimmäisen kierukan tai implantaatin ilmaiseksi. Näin toimii esimerkiksi Helsinki.

Kuparikierukka on ehkäisymenetelmistä edullisin. Sen vuosikustannukseksi tulee runsaat parikymppiä, jos sitä pidetään täydet viisi vuotta.

Tavallinen kondomi maksaa halvimmillaan noin 30 senttiä. Kalliiksi ehkäisy kuitenkin tulee, jos joutuu allergian tai muun syyn vuoksi käyttämään lateksittomia kondomeja. Niiden kappalehinta on noin 2–3 euroa.

Ehkäisyrenkaan tai -laastarin hinnat kipuavat 160 euroon vuodessa.

Nuorille ilmaista ehkäisyä tukevat Norjasta saadut kokemukset. Siellä alle 20-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn ansiosta nuorten aborttien määrä pieneni neljänneksen.

Neljätoista tyttöä tuhannesta 15–19-vuotiaasta teki abortin Suomessa 2006. Aborttien välttäminen olisi monella tavalla hyvä asia, toteaa Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter.

Myöskään yleislääketieteen professori Elise Kosusen mukaan ehkäisy ei tavoita nuoria riittävän hyvin. Kosunen oli mukana Stakesin seksuaaliterveyttä pohtineessa työryhmässä, joka asetti tavoitteeksi nuorten maksuttoman ehkäisyn.

"Synnyttäneet naiset saavat ensimmäisen kierukan maksutta monissa kunnissa. Mielestäni on ristiriitaista, että yleensä paremmin toimeentulevat aikuiset saavat vuosiksi ilmaisen ehkäisyn, mutta nuoret vain muutamaksi kuukaudeksi", Kosunen sanoo.

Lisää aiheesta keskiviikon Helsingin Sanomien Hinta & Laatu -sivuilla.

Lisää aiheesta:
Nuorten seksuaaliterveys huolestuttaa terveydenhoitajia 22.1.2008

Tulostettava sivu
Facebook Twitter Sähköposti Uutiskirje Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi
----

sunnuntaina 11.12.2011

Miksi pillereiden haittavaikutuksista on vaiettu?

Lainaus 4.11.2000 Keskisuomalaisessa julkaistusta artikkelista, joss haastateltiin gynekologi Marjatta Aitoa.

E- pilleri on virallisen totuuden mukaan todellinen onnenpilleri. Julkisuudelta piilossa käydään silti kiihkeää keskustelua pillereiden vaikutuksesta naisten psyykkeeseen ja tätä kautta myös seksuaalisuuten ja parisuhteeseen.

Vaikuttavatko hormonit mielialaan on vaikea kysymys, jonka koululääketiede on sivuuttanut lähes tyystin.... En pidä hormoneita niin harmittomina kuin virallnen lääketiede esittää. -Synteettiset hormonit pistävävät kokonaan uusiksi naisen oman

Pillereiden syöjiltä otetaan tehokkailla keltahormoneilla naisen oma hormonituotanto pois. Koska oma hormonituotanto tyrehtyy pitää pillereihin lisätä keinotekoista estrogeenia eli etnyyliestradiodolia.
Näiden keinoaineita sisältävien pillereiden syöminen aloitetaan usein jo murrosiässä.

Ei nainen vielä tuolloin tiedä millaista on, kun munasarja toimii hyvin ja kehittyy aikuisiin mittoihin ilman ulkopuolisia aineita.

Pillereiden mahdollisiin sivuvaikutuksiin havahduin, kun vanhimmasta tyttärestäni tuli muutamassa päivässä e-pillereiden syönnin aloittamisen jälkeen todella aggresiivinen tappelunhaluinen raivotar,

Kysyin häneltä, että huomaatko mitä pillerit tekevät sinulle? Hän vastasi, että ai juu, luulin vain että olen huonolla tuulella. -Niinhän sinä oletkin, mutta se johtuu todennäköisesti pillereistä.
Kun nuorempi tyttäreni söi pari vuotta pillereitä huomasimme, että huushollisamme asuu nainen, joka ei koskaan hymyile.

Omien havaintojeni mukaan pillereistä tulevia psyykkisiä oireita ovat masennus, ahdistuneisuus paniikkitilat, aggressiot, välinpitämättömyys.

Olen pitkään miettinyt mistä nämä perusilmeettömät nuoret naiset ovat keskuuteemme putkahtaneet?

Sehän tiedetään, että vanhat naiset ovat äkäisiä akkoja, mutta näillä pillereillä teemme nuorista tytöistäkin samanlaisia.
Antamalla nuorille ehkäisypillereitä me teemme heistä hypoestrogeenisiä vaihdevuotisia naisia.
Ongelmana on se, ettei pillereiden nagatiiviusiä vaikutuksia ole juurikaan tutkittu,
Sen todistaminen, että joku oire johtuu keinohormoneista on todella vaikeaa.

Edelläoleva lainaus oli n 10% koko artikkelista.
---

sunnuntaina 11.12.2011

Vapauttivatko, vai vammauutivatko e- pillerit naisen?

Uutisissa kerrotaan, että kilpirauhasen vajaatoiminnasta on tullut kansantauti. Vajaatoiminnasta kärsii yli 230.000 Suomalaista.

Tätä aihetta käsiteltiin Dr philin ohjelmassa Hormones from helll jo vuonna 2006.

Lainaus videonauhalta poimitusta suomennoksesta.

TV4 11.1.2006. Dr Phil Hormones from hell. Helvetilliset hormonit.

Dr. Phil halusi kumota ohjelmassa vanhan käsitteen, että vaihdevuosi/ Pms oireet alkaisivat vasta viisikymppisillä naisilla.
Vaihdevuosi/pms oireista saattavat kärsiä 20-vuotiaat ja vielä nuoremmatkin naiset riippuen määrittelytavasta.

Dr. Philin vaimo Betty oli käynyt 40 lääkärin puheilla ja etsinyt apua lähestyviin vaihdevuosioireisiin. Hän ei ollut tyytyväinen yhdenkään lääkärin ehdotuksiin. Lopulta hän löysi PMS oireisiin erikoistuneen Pre Menstrual Syndrome Treatment Clinic California.
Ohjelmassa oli asiantuntijavieraana klinikan perustaja gynekologi Holly Anderson. Klinikalla on hoidettu n 30.000 PMS oireista käsivää naista.

Ohjelmassa oli vieraana pariskunta, jossa 31-vuotias vaimo/ äiti Sarah kärsi voimakkaista vaihdevuosioireista. Kiputilojen ollessa pahimmillaan ei edes morfiinista ollut apua. Sarah sai hallisemattomia raivokohtauksia ja pyysi Dr. Philiä auttamaan häntä, ennekuin koko perhe hajoaa.

Aviomie Kerry oli muuttanut pois kotoaan jo kaksi kertaa, mutta palannut takaisin lasten vuoksi. Hän kertoi, että hänen vaimonsa on kaksi viikkoa kuukaudesta, kuin Dr. Jeckyll ja kaksi viikkoa Mrs. Hyde.
Juuri kun olen selvinnyt edellisistä "kohtauksista" sama rumba alkaa alusta. Tätä on jatkunut vuosia.

Dr. Philin vaimo Betty.
Vaihdevuodet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan, jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, niin silloin alkaa lihomaan. Jotkut lihovat jopa viisi kiloa, koska heillä on makean himo. Se on masentavaa Progesteroni tasapainottaa estrogenia, joten hormonit eivät enään epätasapainossa

Ruokaa olisi syötävä kolmen-neljän tunnin välein, koska estrogeenivallitsevuus haittaa kilpirauhasen toimintaa. Se johtaa hypoglgkemiaan, eli alhaiseen veren sokeriin.
Siitä se adreanaliini tulee ja naiset heittelevät tavaroita ja sanovat kauheita asioit. Alhainen veren sokri vaikuttaa kilpirauhaseen ja he tarvitsevat progesteronia (Progesteron natural?)

-Tehokkain keino on ottaa sitä emättimen, tai peräsuolen kautta. Suun kautta nautittuna progesteroni ei tehoa PMS oireisiin-.Progesteroni tasapainottaa estrogeniä, joten hormonit eivät ole enään epätasapainossa. Se lopettaa kivun.- Nasilla, joilla on munasarjakipuja suosittelen progestreonihoitoa (Natural progesteron?)

Gynekologit ovat tarjonneet avuksi ehkäisypillereitä, jotka ovat ehdoton ei.
Ne eivät auta PMS vaivoihin olemme huomanneet sen potilaistamme. He ovat saaneet pillereitä ja menettäneet kontrollin täysin. He eivät ole kestäneet. Sekin lisää estrogenin määrää. Naisille voidaan syöttää estrogenia, kunnes hän menettää täysin järkensä ja joutuu psykiatriseen sairaalaan. Sitä on tapahtunut. -Minua suututtaa, että kaikki lääkärit tyrkkäävät käteen samat lääkkeet Pozarilia kaikille. -Eihän samat lääkkeet voi sopia kaikille, koska kaikki ihmiset ovat erilaisia.

Terveyskaupan voiteet eivät tepsi, ne eivät ole reseptilääkkeitä. Se pitää tulla PMS oireisiin erikoistuneelta lääkäriltä. Sitä käytetään kahdesti päivässä kaksi viikkoa ennen kuukautisia ja niiden aikana. Se lievittää 150 eri PMS oiretta, fyysisi, henkisiä kipuja, migreeniä, päänsärkyä, väsymistä, lihomista, turvotusta, ärtyisyyttä ja masennusta. Joskus naiset ovat niin masentuneita, että voisisivat pahimmassa tapauksessa yrittää itsemurhaa.

Luontaistuotteet; pellavasimenöljy, e-vitamiini, omega 3, B12, B16 vitamiinit, foolihappo auttavat mielialaan, mutta helpottaa myös myös nukkumista öisin. Eteeriset öljyt vaikuttavat niveliin ja ihan kaikkeen, koska vaihdevuodet tuottavat kipuja ja epämukavuuttakin...."

(Tämä on poimittu tiivistelmä ohjelman nauhoitteelta. -Koska en ole asiantuntija, enkä tiedä onko suomentaja tietoinen kaikista lääketieteellisistä termeistä, niin ehkä tähän tarvittaisiin asiantuntijoiden näkemyksiä).

Englanninikielinen ohjelma löytyy netissä haulla > dr phil show hormones from hell <.
------

sunnuntaina 11.12.2011

Kansanterveyslaitos: Taisto Sarkola.Väitös: Alkoholin vaikutus naisen hormonitasapainoon.

Taisto Sarkola, KTL
taisto.sarkola@ktl.fi

Alkoholi vaikuttaa naisen hormonitasapainoon. Runsaasti ja pitkään alkoholi käyttävillä naisilla tämä ilmenee kuukautishäiriöinä, hedelmättömyytenä, ennenaikaisten vaihdevuosien ja osteoporoosin kehittymisenä sekä maskuliinisten piirteiden voimistumisena. Lisäksi alkoholin käyttöön liittyy rintasyöpäriskin lievä lisääntyminen. Nämä ilmiöt voidaan osittain selittää alkoholin hormonaalisten vaikutusten pohjalta.

Naisten alkoholin kulutus on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana ja raittius on vähentynyt. Arviolta noin 5 % suomalaisista naisista täyttää suurkulutuksen kriteerit. Tämän tutkimuksen kohteena oli kohtuullisen alkoholin käytön vaikutus hedelmällisessä iässä olevan naisen hormonitasapainoon. Kontrolloidussa interventiotutkimuksessa veren ja virtsan hormonipitoisuuksia seurattiin kaiken kaikkiaan 183 naisella alkoholin juomisen jälkeen erilaisissa olosuhteissa. Tutkimuksen pääpaino oli alkoholin aiheuttamissa muutoksissa elimistön sukuhormoneissa.

Tulokset
Naisten miessukuhormoni- eli testosteronipitoisuus nousi keskimäärin noin 65 % alkoholin juomisen jälkeen. Nousu oli alkoholiannoksesta riippumaton ja voimakkainta kuukautiskierron keskivaiheessa. Yhdistelmäehkäisypilleriä (e-pilleri) käyttävillä naisilla nousu oli keskimäärin noin 270 %. Testosteroni oli koholla kunnes alkoholi oli kokonaan poistunut elimistöstä. Vaikutus oli kokonaan estettävissä, jos henkilölle annettiin alkoholin palamista estävää entsyymi-estäjää (4-metyylipyratsoli) ennen alkoholin nauttimista. Testosteroninousulle ei kehittynyt toleranssia viikon juomisen (4 - 5 ravintola-annosta/vrk) aikana. Tutkimuksessa alkoholi nosti myös naissukuhormoni- eli estradiolipitoisuutta e-pilleriä käyttävillä naisilla. Muilla naisilla tätä vaikutusta ei havaittu. E-pillerin ottamisen jälkeen alkoholi ei vaikuttanut siinä olevaan synteettiseen etinyyliestradioliin.
Alkoholin juomiseen liittyvät sukuhormonivaikutukset selittyvät alkoholipalamisen aiheuttamilla muutoksilla maksan energia-aineenvaihdunnassa. Todennäköisesti sukuhormonimuutokset välittyvät alkoholin aiheuttaman NADH/NAD-suhteen nousun kautta. Lisäksi alkoholin havaittiin hetkellisesti nostavan veren prolaktiinipitosuutta, mikä saattaa selittyä alkoholin aiheuttamilla muutoksilla aivojen välittäjäaineissa (opioidit ja dopamiini). 2-3 ravintola-annoksen juomisen jälkeen ei havaittu muutoksia stressihormoni- eli kortisolipitoisuudessa. Kortisoli oli koholla viikon juomisjakson jälkeen, mikä saattaa johtua juomisen lopettamisen vieroitusoireista.

Alkoholin sukuhormonimuutosten mekanismit ja merkitys
Aikaisemmin alkoholin sukuhormonivaikutusten on ajateltu johtuvan pääosin joko suoraan alkoholin aiheuttamista muutoksista sukuhormonien muodostuksessa tai epäsuoraan alkoholin vaikutuksesta hormonien muodostusta sääteleviin tekijöihin. Väitöstutkimuksen merkittävin uusi havainto on, että alkoholi estää sukuhormonien poistumisen naisen maksassa. Alustavat tulokset viittaavat siihen, että miehillä on havaittavissa vastaavanlainen ilmiö, tosin suuruusluokaltaan huomattavasti vaimeampi. Löydöllä saattaa olla ratkaiseva merkitys yllä mainittujen häiriöiden kehittymisessä (ks ingressi). Alkoholi saattaa myös estää testosteronia läheisesti rakenteellisesti muistuttavien anabolisten steroidien hajoamisen maksassa, mikä puolestaan voi johtaa arvaamattomien yhteisvaikutusten ilmenemiseen. Lisäksi alkoholin aiheuttamat muutokset miessukuhormoneissa voivat liittyä lisääntyneeseen väkivalta- ja seksikäyttäytymiseen alkoholia juovilla naisilla.

Väitöskirja on luettavissa sähköisessä muodossa (pdf) www-osoitteessa http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/laa/kliin/vk/sarkola/
----

sunnuntaina 11.12.2011

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Alkoholi ja hormonit vaikuttavat aggressiivisuuteen.

Bettina von der Pahlen, psykologian lisensiaatti
KTL, Mielenterveyden ja alkoholitutkimuksen osasto
Alkoholitukimusyksikkö
bettina.von.der.pahlen@ktl.fi

Alkoholin kokonaiskulutus Suomessa on pysynyt noin 9:ssä litrassa asukasta kohden viimeiset kolme vuotta. Lähes 90 prosenttia aikuisväestöstä käyttää alkoholia, suurin osa kuitenkin vähän tai kohtuullisesti. Suurkuluttajia arvioidaan olevan 6 -12 prosenttia. Miehistä joka kymmenes käyttää alkoholia vähintään neljä kertaa viikossa. Naisten osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta oli neljännes vuonna 2001.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholi lisää aggressiivisen käyttäytymisen todennäköisyyttä. Suomessa tilastot puhuvat karua kieltä. Esimerkiksi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2000 70.9 prosenttia pahoinpitelyistä, 71.1 prosenttia murhan tai tapon yrityksistä ja 43.5 prosenttia ryöstöistä tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisina. Yhdysvalloissa luvut ovat samansuuntaisia. Aikaisempien tutkimusten perusteella 28-86 prosenttia tappoihin tai murhiin syyllistyneistä, 24-37 prosenttia pahoinpitelijöistä, 7-72 prosenttia ryöstäjistä, sekä 6-57 prosenttia parisuhdeväkivaltaan syyllistyneistä miehistä ja 10-27 prosenttia naisista olivat tapahtumahetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholi on siis vahvasti esillä väkivaltatilastoissa sekä meillä että maailmalla. Silti on syytä todeta, että yhteys alkoholin ja aggressiivisuuden välillä ei välttämättä heijasta niiden välistä kausaalista suhdetta.

Aggressiivisuus ja hormonit

Aggressiivisuuden ymmärtämisessä on painotettu alkoholin ohella steroidihormonien merkitystä. Varsinkin kohonneet testosteroniarvot on liitetty vahvasti miesten aggressiiviseen ja väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Tutkimusyhteisössä vallitsee tällä hetkellä tietty yhteisymmärrys kohonneen testosteronin ja aggressiivisen, väkivaltaisen käyttäytymisen yhteyksistä. Testosteronin metaboliitti, 5a-dihydrotestosteroni (DHT), on toinen kiinnostava mutta huomattavasti vähemmän tutkittu hormoni. DHT on liitetty miesten dominoivaan ja spontaaniseen aggressiivisuuteen ja naisten suuttumuksen tunteisiin. Myös kortisoli on liitetty aggressioon. Tämä kohoaa esimerkiksi stressin seurauksena. Kohonneet kortisoliarvot on liitetty sekä aggressiiviseen käyttäytymiseen kontrollipopulaatiossa että väkivaltaisiin miehiin. Toisaalta alhaisiakin kortisolitasoja on löydetty aggressiivisista ja antisosiaalisesta persoonallisuushäiriöistä kärsivistä miehistä. Seuraavassa käsitellään kahta tutkimusta joissa on tutkittu aggressiivisen käyttäytymisen, hormonien ja alkoholien suhdetta.

Runsaasti alkoholia käyttävät miehet

Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä julkaistujen ilmoitusten kautta koottiin 40 vapaaehtoista juodessaan aggressiivisiksi muuttuvaa miestä. Tämä ryhmä täytti standardisoidut kyselylomakkeet, jonka jälkeen heiltä otettiin verinäyte. Toinen ryhmä koostui Väestörekisteristä poikkileikkauksen kautta kootuista miehistä. Näille 300:lle miehelle lähetettiin samanlaiset kyselylomakkeet. Tähän toiseen ryhmään osallistui 44 miestä. Aggressiivisuutta mitattiin kyselylomakkeella, joka jakaa aggressiivisuuden fyysiseen ja verbaaliseen, suuttumukseen sekä vihamielisyyteen. Verinäytteestä määritettiin testosteronitaso, DHT sekä kortisolitaso. Tuloksista ilmeni, että ilmoituksilla saadut miehet olivat aggressiivisempia kaikilla neljällä skaalalla. Suurin ero mitattiin vihamielisyys-skaalalla. Hormonitasoissa ei löytynyt merkitseviä eroja, joskin aggressiivisten ryhmässä oli kauttaaltaan korkeammat arvot. Alkoholin ongelmakulutusta esiintyi odotetusti tässä ryhmässä merkitsevästi enemmän kuin väestörekisteristä kootussa ryhmässä. Kiinnostavaa kuitenkin oli, että alkoholismi liittyi vihamielisyyteen molemmissa ryhmissä. Hormoneista testosteroni korreloi suuttumukseen ja DHT verbaaliseen aggressiivisuuteen väestörekisterin miesten ryhmässä. Kortisoli korreloi puolestaan negatiivisesti fyysiseen aggressioon ja suuttumukseen näissä miehissä. Aggressiivisten ryhmässä ei löytynyt merkitseviä yhteyksiä hormonien ja aggressiivisuuden välillä.
Vihamielisyyttä on myös raportoitu aikaisemmissa tutkimuksissa miehissä, jotka ovat väkivaltaisia parisuhteissaan. Aggressiiviset miehet eivät ainoastaan kuluttaneet alkoholia enemmän, vaan he myös joivat humalahakuisemmin.

Toisaalta aggressiivisten miesten jopa krooninen alkoholinkulutus on mitä todennäköisimmin alentanut testosteronitasoa. Näin ollen todelliset testosteronierot saattavat olla suuremmat.
Erityisen kiinnostavaksi tämän tutkimuksen tekee yhteys alkoholismin ja itse arvioidun, ei alkoholin vaikutuksenalaisen aggressiivisuuden välillä. Tämä saattaa viitata siihen, että alkoholin suurkulutuksen ja aggressiivisuuden yhteyksien taustalla voisi olla yhteisiä biologisia ja/tai psykososiaalisia tekijöitä. Aggressiivisten ryhmää voi leimata antisosiaalinen persoonallisuus, johon voimakkaasti liittyy sekä väkivalta että alkoholin väärinkäyttö. Uutta on se, että tämä yhteys näkyi myös väestörekisterin miehissä, jotka kuluttivat 12 alkoholiannosta viikossa. Aikaisemmin on todettu, että antisosiaaliset ja aggressiivisesti käyttäytyvät nuoret miehet usein palavat loppuun iän myötä ja muuttuvat vanhetessaan vähemmän aggressiivisiksi. Ikääntyminen vaikuttaa rauhoittavasti aggressiiviseen käyttäytymiseen, mikä myös ilmeni tässä tutkimuksessa.
Kortisolilla näytti olevan kaksisuuntainen vaikutus aggressiiviseen käyttäytymiseen. Toisaalta se voi madaltaa kynnystä aggressiopurkauksiin ja toisaalta korkea kortisolitaso voi laskea testosteronitasoa ja sen myötä vähentää fyysistä aggressiivisuutta.

Terveiden naisten aggressiivisuus

Miehille tärkeää sukuhormonia, testosteronia, erittyy myös naisissa vaikkakin hyvin paljon pienempinä määrinä (10 % miesten määristä). Naisten testosteronin ja aggressiivisuuden suhde on kuitenkin jäänyt miehiä epäselvemmäksi. Testosteronin ja aggressiivisuuden yhteyttä käsitelleet tutkimukset ovat yleensä koostuneet ääri- tai erikoisnaisryhmistä. Esimerkiksi naisvangeilla ja naisilla, jotka kärsivät Bulimia nervosasta, testosteronitaso on liitetty väkivaltaisiin tekoihin sekä aggressiiviseen ja dominoivaan käyttäytymiseen. Terveiden naisten hormonitason suhteesta aggressiivisuuteen on vähemmän tietoa ja näissä tutkimuksissa on määritelty ainoastaan testosteronitaso. Toisen tutkimuksemme tarkoitus olikin selvittää testosteronin, sekä 5a-dihydrotestosteronin, dehydroepiandrosteronin ja androstendionin yhteyttä aggressiiviseen käyttäytymiseen nimenomaan terveillä naisilla. Otos koostui Helsingin yliopiston naisopiskelijoista (N=40), jotka eivät säännöllisesti käyttäneet ehkäisypillereitä. Naisilla testosteronipitoisuus vaihtelee kuukautiskierron ja iän mukaan, joten kaikilta otettiin verinäyte kuukautiskierron 15 ± 4 päivänä. Aggressiivisuutta mitattiin lomakkeella, joka jakaa aggressiivisuuden neljään aiemmin mainittuun skaalaan. Naisten ikä oli 29.5±6.7, painoindeksi 21.5 ±2.2, naimattomia oli 65 prosenttia ja alkoholinkulutus 7.8 ± 5.7 annosta viikossa.

Tuloksista ilmeni, että kohonnut testosteroni liittyi verbaaliseen aggressiivisuuteen. Lisäksi ilmeni, että testosteronin metaboliitti, eli DHT korreloi aggressiivisuuden perustunteeseen, suuttumukseen. Myös tässä otoksessa ilmeni heikko negatiivinen yhteys iän ja hormonien välillä (paitsi DHT:n osalta). Tuloksista voikin todeta, että ne tukevat aikaisempia, kohonneen testosteronin aggressiivisuuteen kytkeviä tuloksia. Tämä tulos voidaan nähdä nimenomaan terveillä naisilla aikaisempien tutkimusten erikoisryhmien sijasta. Lisäksi tulos DHT:n ja suuttumuksen välisestä yhteydestä viittaa myös toisten hormonien mahdolliseen merkitykseen.

Alkoholin kulutus ja suurkulutus, hormonit, kortisoli ja ikä ovat kaikki tekijöitä, jotka yhdessä säätelevät aggressiivisuutta. Näiden tekijöiden hienovarainen tasapaino voi vaikuttaa siihen, miten ja millä voimalla aggressiivisuus ilmenee meissä kaikissa.
---

maanantaina 12.12.2011

Ohjelmassa viitattiin hormonien siirtymisestä vesitöön ja niiden aiheuttamat epämuodostumat eläimille. Myös ihmiset juovat vettä, joka saattaa aiheuttaa epämuodostumia sikiöille,

Helsingin Sanomat 14.11.2011.

Gunter Pauli

Kirjoittaja on belgialainen vihreän talouden yrittäjä ja tietokirjailija.
Kun maailman vesivarat käyvät vähiin, veden kierrättämisen houkutus kasvaa. Kierrättäminen saattaa kuulostaa ympäristöä säästävältä. Siinä piilee kuitenkin merkittävä haittapuoli: juomavesijärjestelmä on kautta maapallon lääkeaineiden saastuttama. Ilmiön vaikutuksia ihmisen terveyteen ei vielä täysin tunneta.

Monet lääkkeet ovat kemialliselta rakenteeltaan niin tiiviitä, että niiden jäämiä päätyy mereen maailmanlaajuisesti tuhansia tonneja joka vuosi. Jäämät kertyvät kaloihin ja kulkeutuvat niistä ravintoketjuun. Pinta- ja juomavesiin päätyy etenkin aineenvaihduntasairauksiin käytettyjä lääkkeitä, antibiootteja ja synteettisiä ehkäisyhormoneja.

Eläinkokeiden tulokset viittaavat siihen, että olemme matkalla kohti uutta kriisiä.

Suurin osa antibiooteista käytetään lihakarjan kasvattamiseen, ei ihmisten hoitamiseen. Kun antibiootit kerääntyvät ensin eläinten ja sitten ihmisten elimistöön, bakteereista tulee vähitellen antibiooteille vastustuskykyisiä, millä on tulevaisuudessa vakavia seurauksia tulehdusten hoidossa.

Masennuslääke Prozacin jäämät saavat urossimpukat kutemaan, ja verenpainelääkkeet vaikuttavat joki- ja taskurapujen lisääntymiseen. Syöpähoidossa käytettävien solunsalpaajien tiedetään aiheuttavan mutaatioita sekä haittaavan sikiön kehitystä.

Yhä enemmän on todisteita siitä, että altistuminen pienellekin määrälle synteettistä hormonia aiheuttaa eläimille hormonaalisia haittoja.

Lääkejäämiä ei saada poistettua vedestä perinteisellä vedenkäsittelyllä. Suodattaminen ei poista juomavedestä tulehduskipulääke ibuprofeenia eikä edes nikotiinia.

Tutkimusten mukaan saostuksen, laskeuttamisen ja suodatuksen kaltaisilla prosesseilla pystytään hävittämään vain 10–12 prosenttia lääkkeiden aktiivisista ainesosista. Vedestä poistettu osuus kerääntyy lietteeseen, jota usein kierrätetään maan rakenteen parantamiseksi. Näin ravintoketjuumme päätyy jälleen ei-toivottuja ainesosia.

Aktiivihiilisuodatuksella ja otsonikäsittelyllä vedestä saadaan poistettua enimmillään 75 prosenttia lääkeaineista, mutta silloinkin altistumme lopulle neljännekselle.

Kotitalouksissa käytettyä vettä kierrätetään yhä uudelleen. Kun samaan aikaan resepti- ja käsikauppalääkkeiden kulutus kasvaa, ihmiset ja ekosysteemit altistuvat yhä suuremmalle lääkecocktailille. Ei siis olisi yllättävää, jos kokonaiset väestöryhmät alkaisivat yhtäkkiä kärsiä mielialan vaihteluista tai seksuaalikäyttäytymisen muutoksista.

Yhdysvalloissa Philadelphian viranomaiset löysivät puhdistetusta juomavedestä 56 lääkeaineen jäämiä. Etelä-Kaliforniassa lähes 20 miljoonaa asukasta altistuu epilepsia- ja ahdistuslääkkeille. San Franciscon juomavesi sisältää vaikeasti hajoavaa synteettistä sukupuolihormonia.

Belgiassa Antwerpenin kaupungin vedessä on enemmän kokaiinia kuin minkään muun maailman kaupungin vedessä. Syytetäänkö meitä pian huumeiden käytöstä vain siksi, että nesteytämme kehoamme?

Kotikäyttöisillä suodatusmenetelmillä lääkejäämiä pystytään vähentämään muttei poistamaan. Pullovesikin on suodatettua juomavettä, joka on lisäksi pakattu usein jätteeksi päätyvään muoviin. Turvallisin vaihtoehto olisi oma kaivo, jonka vesilähde olisi omassa valvonnassa. Sellainen on kuitenkin vain hyvin harvan ihmisen käytettävissä.

Yhä useammat ovat aiheellisesti huolissaan nykytilanteesta, ja on selvää, että perinteiseen lääketieteeseen ja luonnonlääkintään kohdistuu suurempi kiinnostus kuin koskaan aikaisemmin. Koko terveydenhuoltojärjestelmää olisikin syytä tarkastella kriittisesti.

Viranomaisilta vei vuosikymmeniä tajuta, ettei muovi hajoa luonnossa. Nyt he tarvitsevat aikaa ymmärtääkseen, etteivät lääkkeet hajoa itsekseen vaan kertyvät vesistöihin. Muovilla ja lääkkeillä on kuitenkin yksi selvä ero: toisin kuin muovi, lääkejäämät eivät ole silmin havaittavissa, joten vaikutusten laajuutta on vaikeampi ymmärtää.

Tilanteesta taloudellisesti hyötyvät tahot sanovat, ettei lääkejäämien haitoista ole tieteellisiä todisteita. Ongelmallista onkin, että kun kiistatonta todistusaineistoa joskus saadaan, on jo liian myöhäistä.

Mitään ei ole tehtävissä. Voimme vain odottaa jäämien hajoamista. Vaarana eivät ole niinkään yksittäiset lääkeaineet kuin elimistöön kertyvien erilaisten lääkkeiden yhdistelmät, jotka voivat tuottaa parantumatonta vahinkoa.

Ekosysteemiin kertyvien jäämien vähentämiseksi lääketeollisuuden tulisi kehittää uusien lääkkeiden ja niiden jakelukanavien lisäksi myös keinoja lääkemolekyylien purkamiseen. Lisäksi vedenkäsittelylaitoksiin ja pullottamoihin pitäisi saada lääkejäämiä mittaavat laitteet. Näiden keinojen vakiinnuttamiseen pystyy vaikuttamaan mikä tahansa vastuullinen hallitus.

Ennen kaikkea olisi syytä viimein pohtia lääkkeiden runsaan käytön perimmäisiä syitä ja etsiä elämäntapoja, jotka tekevät ihmisistä terveempiä, onnellisempia ja vähemmän stressaantuneita ilman kemiallista lääkintää.

© IPS
----

maanantaina 12.12.2011

Mieluiten lyhyitä kommentteja

Vastedes (13.12. alkaen) joudumme poistamaan pitkät artikkelit kommenttiosiosta. Keskusteluun voi osallistua tiiviillä kommenteilla ja linkeillä, jotka vievät kiinnostaviin artikkeleihin. Toimitus päättää itsenäisesti kommenttien julkaisemisesta.

Päivi
Verkkotoimittaja

perjantaina 16.11.2012

Olen ehdottomasti lyhyiden kommenttien kannattaja - propaganda kuuluu muille sivustoille.

Yksi tyhmä kysymys: Miksi jokaisen nimimerkin tai nimen perässä lukee "ei varmistettu"?

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä