Ulkolinja: Obama vastaan Romney

Julkaistu tiistaina 23.10.2012 7 68

Dokumentti tutustuu Barack Obaman (vas.) ja Mitt Romneyn arvomaailmaan.

TV1 torstaina 1.11. klo 22.00 - 23.55

Yle Areenassa 7 päivää

Millaisen miehen äänestäjät valitsevat Yhdysvaltain johtoon presidentinvaaleissa?

Kaksituntisessa dokumentissa (The Choice 2012) tutustutaan niihin paikkoihin, ihmisiin ja hetkiin, joiden seurauksena Barack Obamasta ja Mitt Romneysta tuli kilpakumppanit marraskuun presidentinvaaleissa.

Obaman ja Romneyn arvomaailmaa arvioivat heidän työtoverinsa, perheenjäsenensä ja poliittiset vastustajansa.

Palkittu tuottaja Michale Kirk on aiemmin tuottanut muun muassa Ulkolinjassa nähdyn dokumentin USA:n varjelluin salaisuus (Tops Secret America), joka kritisoi Yhdysvaltain panostuksia parantaa maan turvallisuutta syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Tuotanto: PBS,Yhdysvallat 2012.

 

Muualla netissä:

Yle Teema: Historiadokumentti - Bill Clinton

 

Suosittele68 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 31.10.2012

Minusta on järkyttävää miten lähes puolet jenkeistä edes harkitsee äänestävänsä Romneyta. Miehen mielipiteet ovat kuin muovailuvahaa ja välillä ne ovat aika hienosti irti todellisuudesta. Jos Obama olisi ehdokkaana Suomen presidentiksi, menisin minäkin vaaliuurnalle ensimmäistä kertaa. Itse asiassa, jos mulla olisi kaksi äänestyslippua ja ehdokkaina olisivat Obama, Romney ja Dalai Lama, äänestäisin Obamaa kahdesti.

Ainoa syy miksi Romney on ehdolla on siksi koska muut republikaaniehdokkaat olivat päistään vielä pahemmin vialla, ja heidän laukomisien seuraaminen mediassa herätti lähinnä hilpeyttä, myötähäpeää ja epäuskoa. Romney oli fiksu kun piti enimmäkseen suunsa kiinni kun muita republikaaniehdokkaita tiputettiin mediassa yksi kerrallaan. Eipä ihme, sillä ehdokkaat itse tekivät sen helpoksi. Romney on vähiten pöpein republikaaniehdokkaista ja häneen he joutuivat tyytymään, vaikkeivat he koskaan käyttäisi sanaa "tyytyä" julkisuudessa. Jotenkin tuntuu, että republikaanimyönteiset amerikkalaiset kieltävät todellisuuden aktiivisesti, ja ajattelevat "Hänhän on ihan loistava kaveri! Selkeästi republikaaniehdokkaista paras." Leirinvaihtohan ei voi koskaan tulla kuuloonkaan. Ennemmin pidetään kynsinhampain kiinni siitä vähiten huonoimmasta, oli hän miten paatunut sätkynukkepoliitikko tahansa.

torstaina 01.11.2012

Lyhyesti sanottuna molemmat ovat huonoja ehdokkaita. Eikä varmaan kunnollista presidenttiä USA tule saamaankaan, never.

torstaina 01.11.2012

Minusta on kovin järkyttävää, että joku suomalainen kuvittelee olevansa parempi ja älykkäämpi äänestämään Yhdysvaltain presidenttiä kuin amerikkalaiset itse. Yhdysvalloissa reilun vuoden asuneena voin äärimmäisen hyvin ymmärtää, miksi joku, tai käytännössä puolet, haluaa äänestää juuri nyt republikaanista presidenttiehdokasta.

Mitt Romney on varsin maltillinen republikaaniehdokas, kuten Anonyymikin kirjoituksessaan myöntää. Hän on käytännössä osoittanut omaavansa esimerkillisen hyvän johtajan ominaisuuksia. Hän on menestyksekäs yritysjohtaja, talviolympialaiset pelastanut kriisijohtaja ja erinomaisen hyvin kuvernöörinä toiminut maltillinen poliittinen johtaja. Mitt Romney on juuri sellainen johtaja, jota kahtiajakautunut Yhdysvallat nyt tarvitsisi. Kongressin poliittinen kahtiajakautuneisuus on suurin Yhdysvaltoja vaivaava ongelma juuri nyt. Niin paljon kuin presidentti Obamaa muualla maailmassa arvostetaankin, ei hänestä ole ollut yhdistämään eripuraisia puolueita.

Barack Obama on retoriikan mestari. Hänen ulkopoliittinen linjansa on ollut kohtuullisen menestyksekäs. Obaman ongelmana on kuitenkin se, että hänen sisä- tai paremminkin talouspoliittinen linjansa ei ole erityisemmin parantanut amerikkalaisen keskiluokan oloja. Ja valkoiset konservatiivit, joita Yhdysvalloissa on edelleen paljon, eivät tule koskaan luottamaan Obamaan - huolimatta Osama bin Ladenin tappamisesta tai kuvernööri Chris Christien kehuista hurrikaani Sandyn jälkihoidon aikana.

Henkilökohtaisesti toivoisin Mitt Romneyn voittavan, koska uskon hänen kykenevän paremmin palauttamaan Yhdysvaltain aseman maailman johtavana taloutena - se on meidän eurooppalaisten, ja suomalaistenkin etu. Samoin uskon hänen olevan voimakkaampi ja kriittisempi suhteessa Venäjään, joka on ehdottomasti meidän suomalaisten etu. Mutta en menetä yöuniani, jos tulos on toinen - vaikka se vaikuttaakin elämääni huomattavasti enemmän kuin jonkun keskivertosuomalaisen. Obama on osoittautunut monessa suhteessa erinomaiseksi johtajaksi - neljän vuoden takaisesta kokemattomuudestaan huolimatta. Hänen on vain löydettävä keinot parantaa puolueiden välistä yhteistyötä - muuten hänet tullaan historiankirjoituksessa tuomitsemaan suureksi epäonnistujaksi. Näistä viimeisistä lauseista voi ehkä päätellä, että Romneyn kannattamisesta huolimatta uskon äänestyksen lopputuloksen kuitenkin kääntyvän Obaman hyväksi. Kotiosavaltioni Virginia on yksi ratkaisevista valtioista ja uskon Romneyn voittavan täällä, mutta se tuskin sittenkään riittää. Obama on hurrikaani Sandyn aikana päässyt osoittamaan täällä kovin arvostettua johtajuutta - ja vieläpä hyvin. Se saattaa olla se lopullisesti ratkaiseva tekijä.

Mutta kirjoitukseni pointti on se, että vaalituloksesta riippumatta aurinko nousee seuraavanakin päivänä. Kummankaan ehdokkaan tuomitseminen tai perusteeton kehuminen ei ole erityisen järkevää. Molemmilla on varsin komea ansioluettelo, Romneyllä jopa ennen mahdollista presidenttiyttä. He ovat molemmat osoittaneet olevansa varsin sopivia maailman vanhimman demokratian johtajiksi - tai "vapaan maailman" johtajiksi.

torstaina 01.11.2012

Entäs Gary Johnson tai Ron Paul?

torstaina 01.11.2012

Minä voin helposti kuvitella älykkäämän suomalaisen kuin amerikkalaisen päätellen siitä
miten Yhdysvallat on viimeisen kymmenen vuoden aikana luhistunut. Jo kommentista huokuu
tuttu typerä amerikkalainen ylimielisyys, Umpinuija punaniskakin on jotenkin amerikkalaisuutensa perusteella fiksu, vaikka jo pelkkä lukutaitokin saattaa tuottaa tuskaa. Ei se mitään. Veikkaisin että riippumatta presidentinvaalien tuloksesta tulevaisuudessa tullaan näkemään maailmanhistorian surkeimmat häviäjät: amerikkalaiset

torstaina 01.11.2012

Mitt Romneysta on maalattu radikaalimörkö, mutta asia ei ole kyllä niin vain. Hän on oikeastaan teon mies joka ei anna ideologian tai periaatteiden seistä sen tiellä että tekisi asioita. Olen jo nähnyt tämän dokumentin ja suosittelen tätä todella paljon. Tämä ulkolinja on hyvin valittu, kiitos yle. Tämä dokumentti ei puolla ketään ehdokkaista vaan pyrkii vain kertomaan heidän tarinansa eri näkökulmasta.

torstaina 01.11.2012

Vitsi piilee valkoisessa vai mustassa talossa..

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä