Kruununjalokivien säihkyvä historia

Julkaistu maanantaina 19.12.2011 2 173

Pohjoismaiden kuningashuoneiden korut loistivat viimeksi prinsessa Victorian häissä kesällä 2010.

TV1 sunnuntaina 1.1. ja 8.1. klo 17.05 - 18.00

YLE Areenassa 30 päivää

Ruotsin ja Tanskan kuningashuoneiden korut loistivat viimeksi prinsessa Victorian häissä. Mistä ne ovat päätyneet hoveihin?

Kaksiosaisessa dokumentissa Kruununjalokivien säihkyvä historia (The Royal Jewels) korujen historiasta kertovat muun muassa kuningattaret Silvia ja Margareeta.

 

Ruotsiin Napoleonin hovista

Monet Pohjoismaiden kuninkaallisten koruista ovat peräisin Napoleonin hovista.

Ruotsin ensimmäinen Bernadotte-suvun kuningatar Desideria (Desiree) sai naimisiin mennessään mittaamattoman arvokkaita koruja, joista monet oli suunniteltu mukailemaan luonnon aiheita: kukkia, marjoja ja lehtiä.

Desireen ainoa lapsi, Oskar I, meni naimisiin Leuchtenbergin herttuan tyttären Joséphinen kanssa.

Napoleonin ensimmäisen vaimon Josephinen pojantytär peri kuuluisalta isoäidiltään etunimen lisäksi myös runsaasti koruja.

Näihin kuuluvat esimerkiksi helmikoristeiset kameekorut, joita Ruotsin kruununprinsessa Victoria käytti omissa häissään, sekä syvän tummansiniset safiirikorut, joiden kerrotaan olleen Napoleonin lahja vaimolleen.

Safiirikorut kuuluvat kuningatar Silvian suosikkeihin, sillä ne ovat muunneltavat ja kevyet käyttää.

 

Norjan smaragdit

Kuningatar Silvia kertoo kiinnostavasti upeista smaragdikoruista, jotka Norjan kruununprinssi Olavin puoliso Märtha sai ne äidiltään, prinsessa Ingaborgilta, toisen maailmansodan puhjettua ja natsien miehitettyä Norjan.

Märtha oli aikeissa paeta Petsamon kautta Yhdysvaltoihin, ja äiti neuvoi Märthaa myymään smaragdit tiukan paikan tullen.

Prinsessa palasi Norjaan puolisonsa luo, kun maa vapautetaan, ja smaragdikorut kuuluvat yhä Norjan kuningashuoneen aarteisiin. Ne nähtiin kuningatar Sonjalla muun muassa Victorian ja Danielin häissä.

Sarjan toisessa osassa 8.1. esitellään Venäjän hovinkoruja. Tsaarinaikaisilla jalokivillä on karu historia, sillä monet kalleudet ovat hävinneet tai myyty vallankumousten ja sotien runnellessa Eurooppaa.

Tuotanto: Nordisk Film.

Sarja uusitaan tiistaina 10.1. klo 21.55 - 22.50 ja 17.1. klo 21.55 - 22.50.

 

Suosittele173 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 18.01.2012

Hei,

Aivan mahtava sarja! Tänään katsoin sarjan toisen osan ja olin aivan haltioissani. Kaikki oli aivan erinomaista paitsi käännöksessä oli kaksi kertaa paha virhe. Kun englanniksi tuli White Russians, suomennoksessa luki valkovenäläiset. Varsinkin toisessa tapauksessa se oli silmäänpistävä, kun kyse oli joukoista, jotka taistelivat bolshevikkeja vastaan. Kun sarjassa sanottiin White Russians, tarkoitettiin niitä joukkoja, jotka olivat tsaarin puolella. Venäjällä silloin oli valkoisia ja punaisia eli bolshevikkeja, aivan kuin Suomessakin sisällissodan aikana. Valkovenäläiset taas englanniksi usein ovat Byelorussians, vaikka sanakirjoista löytyykin termi ”White Russians”. Mutta tässä tapauksessa kyse on nimenomaan valkoisista eikä valkovenäläisistä, joiden keskuudessa taas oli sekä valkoisia että punaisia. Muuten sarjan toinen osa (en ole vielä kerinnyt katsomaan ensimmäistä) oli aivan erinomainen! Kiitoksia paljon!

Ystävällisin terveisin,
Irina Kopteva
tulkki, kääntäjä

torstaina 19.01.2012

Kiitos asiallisesta ja aiheellisesta palautteesta! Kyseessä on todellakin paha asiavirhe. Kääntäjän ajatus ei ole ollut mukana, valkovenäläiset eivät todellakaan sovi asiayhteyteen. Korjaan virheen suomennokseen mahdollisia uusintoja varten.
Ystävällisin terveisin,
Marjo Hiidensalo
freelancekääntäjä,
YLE Kääntäminen ja versiointi

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä