Inhimillinen tekijä: Vanhuus ei ole sairaus

Julkaistu maanantaina 25.03.2013 13 89

Toimittaja Sari Valton (ylh. vas.) vieraina ovat Merja Lintukanto, Anna Pylkkänen (alh. vas.) ja Päivi Nisula.

TV1 perjantaina 5.4. klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa vuoden ajan.

Miksi Suomessa suhtaudutaan vanhuuteen kuin se olisi sairaus, josta pitää parantua?

Tätä kysyy Inhimillisen tekijän vieras, työelämävalmentaja Anna Pylkkänen.

Vanhukset ovat Pylkkäsen mielestään laitoksissa vain geriatristen hoitotoimenpiteiden kohteina, eivät elämässä sellaista arkea, johon he ovat tottuneet ennen laitosvaihetta.

Ollaan kaukana siitä Annan ideaalista, että vanhukset itse saisivat osallistua arkensa suunnitteluun ja että heidän annettaisiin olla mahdollisimman pitkään aktiivisia.

Liian paljon on passivoivaa ylihoitamista ja sängyssä makuuttamista.

 

Anna: Vanhustenhoito – alinta hommaa

Anna on lähihoitaja, mutta on nyttemmin perustanut yrityksen, joka valmentaa hoitoalan työntekijöitä.

Anna toivoo, että lähihoitajat ja sairaanhoitajat itse arvostaisivat vanhustenhoitoa. Nyt sitä pidetään hoitajien parissa arvoasteikon alimpana työmuotona.

”Muutosta ei voi tapahtua, ennen kuin asenteet muuttuvat. Vanhustenhoito pitää nähdä työnä, jonne pyritään eikä ajauduta”, Anna sanoo.

 

Päivi: Tunsin syyllisyyttä

Oopperalaulaja Päivi Nisulan äiti sairastui Alzheimerin tautiin ja jossain vaiheessa oli edessä tilanne, että hänet oli siirrettävä hoitoon kodin ulkopuolelle.

Löytyi hyvä ja kodinomainen hoitopaikka, jossa hoitajat kohtelivat vanhuksia yksilöllisesti ja kiireettömästi.

”Koen syyllisyyttä, kun jätin sinne hoitoon. En usko, että äiti oli onnellinen viimeisinä vuosinaan, sillä hän oli aina toivonut, että saisi elää kotonaan loppuun asti. Oloani helpotti tieto siitä, että hoivakodissa äidillä oli turvallista olla. Toivon, että kaikki saisivat samanlaista, hyvää hoitoa. Päivi sanoo.

Päivi kysyy, eikö olisi mahdollista järjestää muistisairaan vanhuksen hoitoa niin, että puolisot saisivat edelleen elää yhdessä. Hänen vanhempansa olivat olleet pitkälti yli 60 vuotta naimisissa, kun he joutuivat eroamaan äidin lähtiessä hoivakotiin.

 

Merja: Työkaverit huomauttelivat

Merja Lintukanto-Rio on tehnyt parikymmentä vuotta töitä monenlaisissa hoitolaitoksissa.

Lähihoitajan työssään hän pyrki olemaan kiireetön ja antamaan jokaiselle vanhukselle aikaa, kuuntelemaan heitä.

Hän ei pitänyt hoitorutiineissa kiirettä vaan teki muista poiketen joka aamu pesut, kampasi hiukset, valitsi vaatteet, jutteli, ja järjesti asukkaille kaikenlaista puuhaa askartelusta ja kukkien istuttamisesta piparkakkutalojen leipomiseen.

Kollegat hieman huomauttelivat, että tuollaiseen puuhailuun ei nyt ole aikaa.

 

Merja: Kiire on itse kehitettyä

Viimeisessä työpaikassaan hän kehitti yhteisöillan, johon kaikki vanhukset ja hoitajat kokoontuivat yhteen keskustelemaan ja ideoimaan.

Pidettiin pöytäkirjaa toivomuksista ja ehdotuksista ja vietiin sitten se esimiehelle nähtäväksi. Esimiehen mielestä Merja oli ylittänyt valtuutensa kokousten järjestämisen suhteen. Toiminta lakkasi siihen.

Lopulta Merja koki, ettei saanut tehdä työtään sillä sydämellä, mitä hän halusi. Kiireeseen vedottiin aina, vaikka omalla esimerkillään Merja todisti, että kiire on vain kehitettyä ja että yksilöllinen hoito ja vanhuksen pienten toiveiden toteuttaminen on täysin mahdollista.

”Päätin jättää lähihoitajan työni ja kouluttauduin jalkahoitajaksi. Omassa hoitolassani käy paljon iäkkäitä ihmisiä. Annan heille aina runsaasti aikaa. Usein menee tunti itse hoidossa ja toinen seurustellessa”, Merja kuvaa työasennettaan.

 

Voisiko työaikoja porrastaa?

Anna Pylkkänen toteaa, että Merjan kokema painostus työyhteisön taholta on valitettavan yleistä.

Kaikissa hoitopaikoissa lähtökohdan pitäisi olla juuri se, mihin Merjakin yhteisöilloillaan pyrki: että vanhusten omia toiveita hoitonsa ja arkensa suhteen kuunneltaisiin.

Kiireen tuntua voitaisiin vähentää yksinkertaisilla työaikojen muutoksilla. Ei ole järkeä siinä, että iltapäivällä, jolloin vanhukset nukkuvat, on eniten hoitajia paikalla.

Kaikkien hoitajien ei tarvitse tulla töihin samaan aikaan, vaan työaikoja voitaisiin porrastaa. Näin saadaan toteutettua vanhusten yksilöllinen päivärytmi, kun hoitotoimenpiteitä ei tehdä kaikille peräkkäin samassa rytäkässä.

Täysin mahdollista olisi järjestää vanhukselle kahvikuppi silloin, kun hän sitä toivoo, eikä kello kaksi iltapäivällä, kun kahvikärry tulee.

 

Tarvitaanko ulkoiluttamiseen koulutusta?

Annan mielestä olisi hyväksyttävä, että hoitolaitoksiin otettaisiin töihin ei-koulutettua väkeä.

Ei tarvitse olla lähihoitajan tai sairaanhoitajan koulutusta, jotta voi auttaa vanhuksia pukeutumaan, syömään ja ulkoilemaan heidän kanssaan.

Paheneva hoitajapula pakottaa meidät uudistamaan hoitotyötä radikaalisti. Anna Pylkkänen uskoo, että erilaiset yhteisöasumismuodot ja yhteisökylät tulevat olemaan lähitulevaisuuden juttu.

 

Lampaita ja lapsia vanhuksille

Nykyisessä hoitotyössä Anna peräänkuuluttaa luovuutta.

”Hoivakodeissa voitaisiin vaikka hoitaa kanoja sen sijaan että askarrellaan paperitipuja. Voidaan perustaa oma kasvimaa tai ottaa lampaita pihalle. Näin saadaan paikalle myös lapsia, joiden läsnäolo virkistää vanhuksia.”

”Vapaaehtoisia voidaan ottaa mukaan keksimään toimintaa. Palvelutalojen yhteyteen voidaan sijoittaa vaikkapa harrasteseurojen kokoontumistilat ja viihtyisä ei-kanttiinimainen kahvila. Näin saadaan tiloihin elämää ja vanhuksille virkistystä.”

Jos kyse on syvästi muistisairaista vanhuksista, heitä voidaan virkistää monenlaisilla aistikokemuksilla.

”Tuoksut, musiikki ja laulaminen, kosketus ovat tärkeitä. Linnunlaulua saa kasetiltakin, jos ulos ei aina päästä”, Anna muistuttaa.

Annaa, Päiviä ja Merjaa jututtaa toimittaja Sari Valto.

 

Muualla netissä

Inhimillinen tekijä

 

Suosittele89 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 30.03.2013

Niin mutta tahto taitaa puuttua ja kysymys kuuluu miksi? Keneltä se on pois?

perjantaina 05.04.2013

Vanhus saa liian vähän hoitoa, hoitajia liian vähän. Missä omaiset? Voisivatko he osallistua esim. kävelyttämiseen tai ulkoiluttamiseen. Olen aina yrittänyt parhaani ja tuntuu pahalta ainainen vääristynyt epäkohtien liioittelu. Entinen esimieheni sanoi, että kunta on velvollinen antamaan lämmön, ruuan ja hygienian. ei muuta.

perjantaina 05.04.2013

Vanhuksia hoitaa, myös lääkehoidon osalta valtava määrä kouluttamattomia ihmisiä. Kuka vain kelpaa hoitamaan vanhusta. Henkilökunnan vaihtuvuus on suuri, asiakkaat eli vanhukset kärsivät siitä. Koulutettuja hoitajia ei vakinaisteta juuri missään. Tämä on yksityisen sektorin arkea! Laitonta touhua johon ei edes AVI puutu...

perjantaina 05.04.2013

Ohjelmassa kovin arvostellaan hoitajien työtä, hoitokoteja ja nämä haastateltavat hoitajat nostavat omaa arvoaan, kuinka hyvin HE hoitavat. "Pyhimyksiä" mutta kun se ei toimi. Mistä kaivoitte nämä ihmiset jotka ovat aika hyvin vieraantuneet hoitotyön todellisuudesta?

Vaimoni on työssä yksityisessä hoitokodissa yöhoitajana jossa kaikki asiakkaat ovat enemmän tai vähemmän dementoituneita. Hän kuulee joka yö tällaisia huutoja: "Vitun huora päästä mut kotiin" "Saatana huora" jne. parin potilaan suusta sellaiset 3 tuntia koko ajan peräkkäin kello 20:30-23:30. Minuutin välein....virkeä on vanhus, ei kuuntele laulua.

Ennen pääsiäistä uusi väkivaltainen asiakas noin 70-v. mies jolta oli lääkkeitä paljon vähennetty, kävi käsiksi ja riehui hoitokodissa, löi muita asiakkaita, kaatoi kirjahyllyjä, särki tv:n jne. Paikalle oli pakko soittaa poliisit, kaksi poliisia piti tätä asiakasta paikoillaan. Rauhoittui vasta sitten. Minua pelotti vaimoni puolesta todella paljon.

Ei TV1:ssa haastatellut hoitajat selviäisi edes yhtä vuoroa tässä työpaikassa! Kun ne asiakkaat eivät ole ymmärtäviä, heillä ei ole unelmia, he eivät ole enää itsensä, he ovat hukassa, vihaisia tietämättä miksi. Parempi kun jatkavat jalkahoitajina tai tutkijoina vieraantuneena todellisuudesta.

sunnuntaina 07.04.2013

Olen täydellisesti samaa mieltä lähihoitajan miehen kanssa. Mielestäni tällä ohjelmalla pilkattiin kaikkia niitä hoitajia, jotka tekevät työvuoronsa aikana kaiken ja ylikin. Jalkahoitaja oli ärsyttävän minäminäminä -keskeinen omassa täydellisyydessään.

sunnuntaina 07.04.2013

taas syyllistettiin nykyisiä hoitajia.Säästösyistä julkisella sektorilla aamuvuoroissa on enemmän henkilökuntaa kuin uiltavuoroissa ja ruoka- yms huolto on ulkoistettu ja näitä palveluita tarjoavat tahot eivät jousta ruoanjako-siivous yms.ajoissa tippaakaan.Iltavuorossa on kolme hoitajaa ja yhden miespotilaan vessassakäyttämiseen tarvitaan kaikki vuorossa olevat kolme hoitajaa,jolloin muut 14 potilasta saavat odotella vuoroaan.En yhtään ihmettele,ettei hoitoala ole enää nuorison suosikkiala.Itse onneksi selvisin sieltä ehjin nahoin eläkkeelle marraskuussa 2012.Jonkinlaista realiteeteissä pysymistä odottais myös ohjelman toimittajilta,kun pyytävät haastatteluun henkilöitä,jotka eivät ihan oikeesti työskentele julkisella sektorilla vanhustenhuollossa.

lauantaina 06.04.2013

Nimim. Lähihoitajan miehelle:
Itse olen törmännyt samaan ilmiöön kuin tämä nykyinen jalkahoitaja. Hakeuduin työhön erääseen muistisairaiden ryhmäkotiin pääkaupunkiseudulla. Suunnittelin jääväni sinne töihin pidemmäksi aikaa, mutta toisin kävi: nippanappa ehdin koeajan olla, siihen mennessä olin jo sanonut itseni irti pari kertaa, sanani pyynnöstä pyörtäen. Kolmannella kerralla lähdin.
Kyllä silmäni aukesi ns. hoitotyön arjelle: Esim. lolme hoitajaa kiskoi vastaanrimpuilevaa ja huutavaa asukasta lattialta. Myös hoitajien käytös oli ala- arvoista. Tämän samaisen asukkaan kanssa pärjäsi valtaosin hyvin, kun puhui rauhallisesti ja kunnioittavasta, huumoria unohtamatta. Tätä kikkaa kun noudatin, niin sain "hitaan" maineen. Tosin en tarvinnut kahta muuta avukseni, vaan pärjäsin vallan hyvin yksin.
Samoin lounaan jälkeen istahtaessani hetkeksi vanhusten kanssa laulamaan, niin kuittailtiin siitäkin. Tosin samaan aikaan hoitajilla oli vallan hyvin aikaa tupakalla istumiseen vähän isommallakin laumalla; siinä ei kiire tuntunut.
Kyllä asenteissa on todella parantamisen varaa myös hoitajien puolella. "Kiireen" taakse piiloutuminen on niin helppoa.
Itse vaihdoin työtä; vastaavanlaiseen hoitoympäristöön en enää palaa. Tämän paikan jälkeen olen keikkaillut pitkin ja poikin ja ilokseni myös hyviä paikkoja löytyy. Siellä ei myöskään tarvitse tuskailla sijaispulasta.

sunnuntaina 07.04.2013

Kyllä todellakin joskus on erittäin kantikkaita, tylyn kuuloisia hoitajia, joiden suusta tulee vain ankarankuuloisia käskymuotoja. Hihat palaisi kyllä minullakin sellaisten kanssa. Todella paljoon voi vaikuttaa juuri toisenlaisilla hoito-otteilla. Pahimmillaan yksi kireä hoitaja saa lietsottua yhden tai muutaman angstiin reagoivan hoidokin kautta kamalan ilmapiirin koko osastolle.

Tietenkään kukaan ei syyllistä-kaikkia-maailmanhoitajia ja blaablaablaa, kyse on isossa osassa myös käytännöistä, asenteista, aidosta osaamisesta. Ja kyllä! Joskus todella pitää katsoa itsekunkin myös peiliin! Typerä narina alkaa joillakin aika nopeasti "ei-saa-syyllistää". Höpöhöpö! Kyllä asioista pitää voida puhua niiden oikeilla nimillä. Muuten ongelmia ei voida kohdata ja hoitaa eri mahdollisuuksien kautta! Jos on vikaa hoitokäytännöissä, sitten on, ja niitä voidaan yrittää korjata. Joskus voi olla tilanne ja hoidettava yksikertaisesti niin hankala, että mitkään maailman temput ei auta. Useimmin asiat ovat kyllä hoidettavissa juuri jotain "toista reittiä". Siinä tosin olen eri mieltä kuin haastateltavat: resursseja tarvitaan, niitä todella tarvitaan! - Lämpimien hoitokäytäntöjen lisäksi.

Valitettavaa on, että nykyinen hoitokulttuuri ja laitokset hyvin pitkälle kohtelee asukkejaan massoina, "massamummoina". Persoonallisuudelle ja itse ihmisyydelle on hyvin vähän tilaa, mikä ohjelmassakin hyvin esitettiin.

lauantaina 06.04.2013

Ohjelma oli loistava ! Kiitos siitä. Vieraat eivät todellakaan ole vieraantuneita työelämästä. He ovat oivaltaneet vanhustyön suuren rikkauden. Jos asukkaat käyvät päälle jne. on saatava lääkäriltä apua. Liian usein vain lääkäri ei suostu geropsykiatrian konsultaatioon. Ja aina valitettavasti löytyy tapauksia, mihin ihmeellinen lääkemaailma ei auta. Kuinka hyvin hoitaja pystyy/haluaa huomioida sen kun asukas on hiljattain siirtynyt laitokseen ja kärsii valtavista henkisistä tuskista ja ahdistuksesta. Ihminen tarvitsee silloin ehkä hetkellistä lääkeapua ja meidän hoitajien tehtävä on vastata siihen ahdistukseen. Eniten olen surullinen saattohoidosta, jossa ihmistä hoidetaan miten sattuu. Kipulääkkeenä pahimmissa tapauksissa parasetamooli. Vanhusten ja heidän omaisten on voitava luottaa hoitajien sydämelliseen ammattitaitoon. Hoitajan tärkein työväline on lämmin sydän. Halu auttaa toista ihmistä. Lääkehoidon, pistämiset, kaikenlaiset hoitotoimenpiteet oppii kuka tahansa, mutta se ihmisen kohtaaminen on se tärkein.
20 vuotta vanhustyötä rakastanut.

sunnuntaina 07.04.2013

Erittäin hyvä, tarpeellinen ohjelma! Kiitos!

Tälle joku journalistipalkinto! Ja joka paikkaan ohjelmaa jakoon!

sunnuntaina 07.04.2013

Ihana ohjelma. KIITOS! On hyvä, että vähän kerrassaan hoitotyössä voisi karsia turhaa byrokratiaa, olla lähempänä hoidettavia, priorisoida mitä tehdään ja miksi. Olen nyt työkyvyttömyyseläkkeellä ja odotan vapaaehtoiseksi pääsyä. Suunnitelmissa ( on jo sovittu hoitolaitoksen kanssa)ulkona kukkien hoitoa, pullan leipomista, lauluja ja vaikkapa kynsienhoitoa ym. pikkuinen koirani pyörii siinä mukana, 1x/viikossa. Omat vanhempani ovat jo kuolleet ja muutama muu läheinenkin. Viimeisin raskas, rakas saattohoitojakso päättyi 07.12.2012. Nyt jaksaa taas. On kiva olla tarpeellinen.

sunnuntaina 07.04.2013

Kiitos Päivi Nisula, kerroit rehellisesti ja kaunistelematta risut ja ruusut käytännön tapahtumista!

sunnuntaina 09.06.2013

Palvelutalo (oma huone + tarvittavat avut) eläinrakkaille vanhuksille ! Siis loppuelämän asunto ja huolenpito vanhukselle ja hänen rakkaalle eläimelleen yhdessä. Tämä on minun (eläinrakas sairaanhoitaja)
kuningas-ajatukseni. Eli tämähän ei olisi pelkkää työtä, vaan elämäntapa, josta saa myös elantonsa !!
Mielestäni pitää voida luoda uudenlaista hoitokulttuuria vanhustenhoitoon, jos halutaan luoda
oikeasti välittävää ja hyvää hoitoa. En nähnyt ed. mainittua ohjelmaa, mutta omaan 20-vuoden
hoitotyön historian ja olen myös nähnyt monenmoista hoitoa. Ja siksi sanonkin, jos hoitaja voi itse hyvin
ja voi vaikuttaa annettavaan hoitoon ja sen toteutukseen luovasti, saa vanhus takuu varmasti
"hyvää hoitoa".

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä