Tavara on tehty hajoamaan: Hehkulamppuhuijaus

Julkaistu maanantaina 07.03.2011 14 183

1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti, kuinka pitkään lamppu saa toimia.

TV1 torstaina 20.12. klo 15.05 - 16.00

YLE Areenassa 7 päivää

Tavarat voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan, mitä ne nyt kestävät.

1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti, kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää, ja käytäntö levisi muihin tuotteisiin.

Tuotteiden elinikää on lyhennetty tieten tahtoen kuluttajien kysynnän varmistamiseksi.

Muuan vaikutusvaltainen mainontaa tutkiva lehti totesi 1920-luvulla, että kestokulutushyödyke on bisneksenteon murheenkryyni.

 

Tuota, kuluta, heitä roskiin

Nykyaikainen kulutusyhteiskunta nojaa siihen, että tuotannon, kulutuksen ja roskiin heittämisen kehä ei koskaan katkea.

Ympäristönsuojelijat pitävät tätä mahdottomana pitkällä tähtäimellä, mutta mitä vaihtoehtoja kuluttajilla on?

Dokumentti Hehkulamppuhuijaus (Light Bulb Conspiracy) tutkii kuluttamista Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa ja vetää johtopäätöksiä siitä, millaiset käytännöt ovat muotoutuneet nykytalouden perustaksi.

Samalla nähdään hälyttävää kuvaa Afrikasta poisheitetyn elektroniikan hautausmaalta.

Tuotanto: Mediapro, 2010. Eurooppalainen yhteistuotanto.

Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä joulukuussa 2011. 

 

Muualla netissä: 

Kuluttajavirasto: Mitä tarkoittaa takuu?

Degrowth on talouskasvun vastailmiö

The light bulb conspiracy Facebook-ryhmä

 

Suosittele183 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 07.03.2011

Nyt on aihe, jota olisi toivonut käsiteltävän jo ajat sitten. Nykytalous on mennyt aivan mahdottomaksi.
Ostinpa tässä vähän aikaa sitten 40 tuumaisen television. Kauppias myi siinä samalla jonkun ihme tuotevakuutuksen, vaikka pitäisihän laitteen kestää jo itsessään edes muutaman vuoden.
Menin halpaan, myönnetään.

tiistaina 08.03.2011

Huomattu on, että tavara kestää vähemmän aikaa kuin aikaisemmin. Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että ihmiset ostavat jo valmiiksi revittyjä ja kauhtuneita farmareita. Ne ovat merkkifirmojen tuotteita eivätkä mitään halpoja sellaisia. Eli on muotia kulkea kalliissa, mutta risaisissa vaatteissa.

perjantaina 11.03.2011

80-luvun alussa laitesuunnittelun kurssilla professori luennoi luotettavuussuunnitelusta. Käsitteet MTBF, keskimääräinen vikaväli ym. tulivat tutuiksi samoin kuin niiden väliset tilastomatemaattiset laskentamallit. Tuntui siis hyvältä kun lopulta oli käytettävissämme malli jolla saataisiin vielä entistä luotettavampaa elektroniikkaa... "ei, tämä laskenta tulee hyödyntää siten että valmiin laitteen keskimääräinen vikaväli juuri ja juuri ylittää takuuajan". Porfessori kunnostautui sittemmin kuluttajaelektroniikan massavalmistuksessa maailmanlaajuisella tuotemerkillä.

Viimeisin heikennys tuotteiden laatuun saatiin vuonna 2006, kun EU:n RoHS direktiivi tuli voimaan. Tämän seurauksena juotostinasta kiellettiin lyijy. Metallurgiaa ymmärtämättömät EU-parlamentaarikot päästivät tämän direktiivin sellaisenaan läpi uskoen sen puhdistavan maailman myrkyllisestä kemikaalista. Vaan kuinkas kävikään: laitteiden keskimääräinen elinikä lyheni nyt jyrkästi, n. 3 vuotta alkaa olla maksimi, minkä jälkeen elastisuutensa menettänyt kiteinen tina murenee ja osat irtoilevat piirilevystä. Lyijyttymän tinan korkeasta sulamislämpötilasta johtuen käsinjuottaminen ei onnistu joten korjaamienkin meni samalla mahdottomaksi.RoHS-direktiivistä ovat irtisanoutuneet mm. ilmailuteollisuus ja sairaalaelektroniikan valmistus, mitenkähän lienee ydinvoimaloiden automaatiojärjestelmät? Tai autojen yhä lisääntyvä elektroniikka?

lauantaina 12.03.2011

Hehkulampun kestoa voidaan toki kasvattaa, mutta tällöin sen hyötysuhde (valon osuus energiasta) laskee. Koska suurin osa kokonaiskuluista on sähköä, olisi asiakkaalle tappiollista, jos kesto olisi pidempi. Hehkulamppukartelli loppui 70 vuotta sitten. Sen jälkeen on tuotu erilaisimpia lamppuratkaisuja, mm. 2000 tuntia kestäviä ja n. 30 % energiaa säästäviä halogeenilamppuja ja energiansäästölamppuja. Jos todella olisi yksinkertaista tehdä merkittävästi pidempään kestävä ja yhtä taloudellinen hehkulamppu, niin kyllä se olisi tehty. Ilmeisimminkin kyse oli pikemminkin standardoinnista kuin varsinaisesta kilpailun rajoittamisesta. On asiakkaan etu, että hän tietää että 60 watin lamppu tuottaa tietyn määrän valoa. Nyt hehkulamppuja ollaan kieltämässä niiden tehottomuuden takia. Jännää, että jotkut (osin ilmeisesti sama porukka) haluaisi niiden olevan vielä tehottomampia.

Ei ne tuotteet ennenkään aina olleet kovin luotettavia. Yleisesti vaativat paljon enemmän huoltoa kuin nykyään. Silloin laitteet oli kalliita ja työ halpaa, joten tuo sopi, Nykyään tilanne on toisin päin, joten vaatimukset ovat vaihtuneet. Olen 20 vuotta kuullut tarinoita miten ennen oli aina parempaa. Varmasti samaa on sanottu aikaisemminkin. Aina vain ovat laitteet tulleet heikommiksi suunnilleen samaa tahtia, kun TV-ohjelmat ovat tulleet huonommiksi Nostalgia on jännä tunne. Harmi, ettei moni tiedosta sitä. Kaverillani oli 1980-luvun alussa 4000 markkaa (nykypalkoissa 2300 euroa) maksaneet videot, jotka jatkuvasti reistailivat ja niitä korjattiin. Onko tämän kannalta paha, jos 300 euroa maksava digiboksi kestää neljä vuotta?

Kun ihmiset kuitenkin yleensä ostavat uuden laitteen noin viiden vuoden välein, ei ole mieltä tehdä 20 vuotta kestäviä laitteita. Nämä maksaisivat paljon enemmän, vaatisivat enemmän luonnonvaroja ja energiaa tehtäväksi.

sunnuntaina 13.03.2011

Ohjelmasta puuttui kokonaan kritiikki tai vastaväitteen esittäminen. Tämä on tyypillistä propagandalle. Viimeinen pisara oli, kun kommunismin saavutuksia esitettiin positiivisessa valossa. Kommunistimaistahan ne hyvät tuotteet tulivat ja siellä säästettiin luontoa.

Se, että jossain paloasemalla on neljän watin lamppu, joka on kestänyt sata vuotta ei todellakaan osoita mitään. Kuka haluaisi puolittaa elintasonsa. Sitä 1960-luvulle palaaminen tarkoittaisi.

sunnuntaina 13.03.2011

Niin eli Korpin mielestä kannattaakin jatkaa paskan tekemistä niin, että herrojen masut siitä vielä hieman paisuu?

ELi olet ns. Sisällä siinä pikku nilapenttien maailmassa.

Onneksi olkoon. Te tulette häviämään.

maanantaina 14.03.2011

Nostalgia ei tosiaankaan riitä näkökulmaksi. Mielestäni ohjelma ei kuitenkaan väittänyt, että kaikki oli ko. asiassa (tai laajemmin) ennen hyvin. Ohjelman keskeinen pointti oli nähdäkseni kertakäyttöisten tai hyvin lyhytaikaisiksi suunniteltujen tuotteiden kuluttamiseen perustuvan yhteiskunnan ekologinen ja sosiaalinen kestämättömyys.

Tuotteiden osien ja raaka-aineiden kierrätys ja uudelleenkäyttöhän on isoilta osin täysin ratkaisematta. Miten voi puolustaa esim. ohjelmassa esiteltyä elektroniikkakaatopaikkaa Ghanassa? Kyseinen hylätty tavarahan laivataan länsimaista, eli se on kansainvälisen lainkin kieltämää dumppausta.

PS: Itäblokin "positiivinen" esiinnostaminen oli tosiaan yllättävää, mutta ohjelmassahan ei ylistetty kommunismia, vaan kerrottiin, kuinka itäblokin sosialistisesta talousjärjestelmästä tuli aiheutuneeksi se, ettei tuotteiden suunniteltu vanheminen (planned obsolescence) valmistuperiaatteena tullut kyseeseen. Se ei siis ollut järjestelmän tietoinen aikaansaannos vaan ikäänkuin tahaton seuraus järjestelmästä.

maanantaina 14.03.2011

Kuten ohjelmassa haastateltu mies totesi, kulutuksesta luopuminen ei tarkoita paluuta kivikauteen vaan jonnekin 1960-luvun aikoihin.

Tämä roinan ja erilaisen tavarahömpötyksen määrä on sokaissut niin pahasti ihmiset, että paluu 60-luvun olosuhteeisiin koetaan jotenkin rangaistuksena. Eihän se sitä tarkoita.

Saamme luopua turhasta stressistä, elintasosairauksista, liikalihavuudesta, roskaruoasta. Kaikesta siitä, mistä jo nyt varakkaat ovat luopuneet. Eli itse asiassa suurella osalla kansaa elintaso nousee!

maanantaina 14.03.2011

Ohjelmassa esitetyn DRR:ssa valmistetun jääkaapin 24 vuoden kesto ei ole niin kovin ihmeellistä - oma Helkama Lumimies on vuodelta 1987, eli 24 vuotta tulee täyteen tänä vuonna. Äitini jääkaappi (muistaakseni Hoover) oli puolestaan aikoinaan isän 50-vuotislahja. Isä täyttäisi tänä vuonna 93 ..

Mitä sosialismin saavutuksiin muuten tulee, inttiaikoina kuuli huhuja Parolan panssarikorjaajien täystyöllisyydestä NL-panssarien tykinsuuntauskoneistojen kanssa - ne kun oli suunniteltu kestämään vain sen ajan, minkä senaikaisen Varsovanliiton doktriinin mukaisesti käytetyn tankin oletettiin sotatilanteessa täysosumalta välttyvän.

maanantaina 14.03.2011

Ensimmäinen televisiomme kesti 16 vuotta, käytettynä ostettu Elektrohelioksen pesukone on edelleen toiminnassa 23 vuoden jälkeen, Elna ompelukone on yli 50 vuotta ja toimii hyvin, Kenwood keittiökone on yli 20 vuotta ja toimii hyvin.

Epsonin huijariyhtiön valmistama Epson Stylus Photo R1800 printtasi noin 150 sivua ja lakkasi toimimasta, satoja euroja meni kankkulan kaivoon.

lauantaina 19.03.2011

Argh! Nyt suututtaa!! Olen aina luullut tekeväni mahdollisimman ekologisia päätöksiä ja suosivani kestäviä tuotteita. Olen ostopäätöksilläni tukenut näitä epäekologisia huijariyrityksiä, joissa tuotteita on tarkoituksella tehty hajoamaan!!

Olen lienee sinisilmäinen, kun ole uskonut, että kännyköitä, läppäreitä ja printtereitä on vain niin paljon kalliinpaa tehdä kerralla kestäviksi. Tämä dokumentti avasi silmät, että yritykset käyttävät _minun_ rahojani _minun_ tuotteideni heikentämiseen. KIROSANA!!

keskiviikkona 06.04.2011

Olis ehkä maailman suurin ekoteko jos turhaa kulutusta pystyttäisiin leikkaamaan edes jokunen prosentti kuten pitkäikäisemmillä "kulutustavaroilla" olisi mahdollista.
- vaikuttais luonnonvarojen käyttöön valmistuksessa, pakkauksessa, kuljetuksessa
- vaikuttais kotitalouksien käytettävissä oleviin rahoihin
- vaikuttais työllisyyteen siellä missä osaataan suunnitella/valmistaa kestäviä tuotteita
- vaikuttais ehkä työllisyyteen negatiivisesti siellä missä tehdään paskaa
Pitäis vaan saada päättäjät tekeen rohkeita päätöksiä ja EU (maat) verottaan/tullirahastaan ainakin triplasti suunnitellun paskan tuojia.

torstaina 08.12.2011

Tämä asia ja aihe on ollut tiedossa jo tarpeeksi kauan, että sen tietämiseltä ei ole voinut välttyä. Osin näiden romujen laitteiden kautta, mitkä voitaisiin kyllä tehdä kestämään yhtä kauan kuin ihmisen elämä tällä hetkellä on

Jos tämä olisi todella mahdollista enään nykyään, niin toimeen olisi kyllä jo tartuttu. Nyky politiikka vain pyrkii siihen, että valtioiden tuloista vastaavat monikansalliset yhtiöt voivat paksusti.

"Talouskriisi" todella ratkeaisi jos luonnonvarojen yletön tuhlaus loppuisi ja tehtäisiin kestäviä tuotteita, mutta se vaatisi n. 6miljardin ihmisen aivoihin istutettujen kapitalistisen kulutustottumusten pyyhkimistä. Toki voidaan käyttää jonkinlaista massa hypnoosia ja sanoa kaikille ihmisille, että nyt eläkää niin kuin pitää. Eikö kuulostakin todella fiksulta ja mahdolliselta?

Ei tässä kuitenkaan tarvitse maailmanloppua pelätä kyllä kanta romahtaa Homo sapiensinkin kohdalla niinkuin tunturisopulinkin. Täytyy vain odottaa hiukan kauemmin, kun kannanvaihtelulla tuntuu olevan erilaiset vaihteluvälit lajista riippuen. Kyllä se luonto sitten omansa takaisin valtaa, oli se sitten vaikka miljardin vuoden päästä.

Itse suosin kestävää kehitystä ja luonnonvarojen säästämistä niin hyvin kuin taidan (koko ajan paremmin) ja toivon todella, että omalla panoksellani on jotain merkitystä.

Sanoisin, että nyt on vain ne eiliset enää housuissa, eikä enään sitä pihviä ja kakkua lautasella ja siitähän se poru syntyy.

ENEMMÄN AIHEESTA TIETOA JA NÄKYVYYTTÄ OHJELMILLE JA JULKAISUILLE!

maanantaina 12.12.2011

Hyvä YLE!!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä