Prisma: Koiran salainen elämä

Julkaistu tiistaina 01.03.2011 19 138

Ihmisellä ja koiralla on erityinen suhde, mutta mihin se perustuu?

TV1 maanantaina 7.3. klo 19.00

Prisma-dokumentti Koiran salainen elämä (Horizon: The Secret Life of the Dog) tutkii ihmisen ja koiran ainutlaatuista suhdetta.

Koirat olivat ihmisen ensimmäisiä kesyjä kotieläimiä. Pidämme näitä karvatassuja perheenjäseninämme siinä missä ketä tahansa muuta.

Silti koira ja susi ovat samaa lajia. Mikä tekee toisesta rakastetun kotieläimen ja toisesta pelätyn pedon? Miksi vertaamme eläintä mihin tahansa muuhun perheenjäseneemme?

Taustalla on sama hormoni, joka yhdistää äitiä ja lasta. Mutta ajattelevatko koirat osin samalla tavalla kuin pienet lapset? Voidaanko samanlaisia johtopäätöksiä vetää myös tunteista?

 

Koiralääkettä ihmiselle

Dokumentissa tavataan professori, joka syöttää koirille mielialalääkkeitä. Professori väittää löytäneensä pakkoneuroosigeenin dobermaneilta ja hän haluaisi testata koiriin käytettävää lääkettä myös ihmisiin, joilla on samoja neuroosiongelmia.

Koira on ihmiselle monella tapaa avuksi: ne esimerkiksi auttavat sokeita, metsästävät ja pelastavat ihmisiä.

Lääketieteen myötä tämä viedään nyt uudelle tasolle. Kuinka laajasti koirista voisi todella olla hyötyä ihmisten sairauksien parantamiseen?

Prisma-dokumentti kysyy: olemmeko oikeastaan enemmän rakkaitten kotieläimiemme kaltaisia kuin koskaan olemme käsittäneet?

Millaista hyötyä koiran DNA:sta voisi olla ihmiselle? Miten koirasta voisi tulevaisuudessa tulla oikeasti ihmisen paras ystävä?

Ohjaus: Daniel Child, tuotanto: BBC

 

Dokumentti on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele138 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 04.03.2011

Jotenkin tuntuu siltä, että lemmikeistä on tullut monille enemmän kuin ystävä ja enemmän kuin ihminen. Kun katsoo eläinten ruokamainoksia, ne ovat niin stailattuja herkkupöperöitä, että monet ihmisetkään eivät syö yhtä hyvin. Onkohan tässä asetelmassa joku mennyt vinoon?

perjantaina 04.03.2011

Onko se ihme, jos koira on parempi ystävä, kun ihmiset on nykyään täynnä itseään ja vailla empaattisuutta.
Onkohan tässä (kasvatus) asetelmassa joku mennyt vinoon?

lauantaina 05.03.2011

Samaa mieltä edellisen kanssa.

Ihmiset osaavat olla julmia toisilleen ja kohtelevat tosiaan todella huonosti, jopa sitä lähimmäistään/rakkaintaan. (kokemusta on)
Koirat sen sijaan toimivat kuten koirat ja ovat pyytteettömiä ja oikeudenmukaisia. Monelle lemmikki
tuo sellaista iloa elämään, jota se ei muuten saisi. Mikä tietysti on ikävää, etteivät ihmiset voi toisilleen tuottaa iloa kaikissa tapauksissa. Kun eläintä/koiraa ymmärretään oikein ja kohdellaan koirana, voi koiran ja ihmisen suhde olla todella ainutlaatuinen. Sellaiselle tasolle ihmisen kanssa tuskin pääsee, silloin kun koira tarvitsee ihmistä ja ihminen koiraa tehdäkseen töitä yhdessä ja toimiakseen tiiviinä työparina <3 kuten pelastuskoirat, hajutunnistuskoirat, metsästyskoirat, opaskoirat ja monet muut hyötykoirat. Hyödyttömiä eivät ole myöskään ne koirat/eläimet jotka tuovat iloa perheenjäsenenä murrosiäkäiselle lapselle, sairaille, vanhuksille, yksinäisille....

sunnuntaina 06.03.2011

Hetkinen... "koirat ovat oikeudenmukaisia".
Kaikella kunnioituksella, mutta koira on eläin. Eläimillä ei tietääkseni ole ihmisen kaltaista käsitteellistä elämää, johon esimerkiksi oikeudenmukaisuus sisältyy. Koiralla on joko lauman johtaja tai se itse on sitä.
On jotenkin hassua, jos kuvittellaan että ihmisten keskinäinen elämä olisi jotenkin helppoa. Kannattaa hakeutua sellaisten ihmisten pariin, joilta saa myönteisiä tunteita. Ja jättää tomppelit omiin oloihinsa.
Mutta ei koira ole ihminen, vaikka kuinka kuinka haluaisimme.

maanantaina 07.03.2011

Eläin on parempi kuin ihminen. Pidän ja tulen aina pitämään eläintä ihmistä parempana.

maanantaina 07.03.2011

Meillä on melkoinen yhteinen historia koirien kanssa, joten on kai luonnollista ihmiselle rakentaa siitä tarinaa ja samalla antropomorfisoida koiraa. tuo koiran inhimillistäminen on meidän omaa luonnollista käyttäytymistämme ja koirat ovat siihen kai tottuneet.

Ylilyöntejä meillä nykyään on, mutta kaiketi suurin osa koirista saa kai elää rauhassa ja oikeaa koiran elämää.

maanantaina 07.03.2011

"Millaista hyötyä koiran DNA:sta voisi olla ihmiselle? Miten koirasta voisi tulevaisuudessa tulla oikeasti ihmisen paras ystävä?"
Tämän ajattelun mukaan Oikea Ystävä on vain sellainen, jota voi käyttää hyväksi!?

maanantaina 07.03.2011

Koiralla ja ihmiselle on yhteistä historiaa tuhansia vuosia. Onko jollakin tapaa ihme, että koirasta on tullut täydellinen osa ihmisen kulttuuria. Ilmiö on sama kuin vaikkapa ihmisen ja hevosen suhde. Kaksi lajia elää symbioosissa, molemmat hyötyvät. Ihmiskunta ei olisi nykyisen kaltainen ilman hevosta tai koiraa.
Nyky aikana hevonen on jäänyt syrjään ja ihmisen suhde hevoseen on alkanut muistuttamaan ihmisen suhdetta muihinkin kotieläimiin. Koira sen sijaan on edelleen hyödyllinen ja edelleen monessa asiassa korvaamaton.

maanantaina 07.03.2011

Tämä nyt tulee varmasti rajuna yllätyksenä useimmille, mutta ihminen ON eläin. Laji muiden joukossa. Kylläkin mittaamattomassa määrin vaarallisempi ja haitallisempi kuin mikään muu laji, mutta eläinlaji silti.

Myös minusta kalskahtaa ikävästi tuo, että koirasta tulee ihmisen paras ystävä jos vain keksimme miten voisimme vielä enemmän sitä eläintä hyötykäyttää. Ei se nytkään ole meille mikään pyyteettömästi paapottava otus josta ei mitään hyötyä ole.
En ole ikinä tavannut ihmistä, jolla olisi koira puhtaasti epäitsekkäistä syistä. Sellainen pyyteettömyys ei taida olla edes mahdollista, eiköhän meistä jokainen hanki koiran ihan jotain tarkoitusta varten, omaksi viihdykkeekseen. Pelkästään oikeus ja kohtuus, että siitä "maksetaan" eläimelle hyvällä hoidolla ja asianmukaisella ravinnolla.

maanantaina 07.03.2011

Vuosi koiraihmisen elämää takana ja paljon tuo aika on minulle opettanut, sekä koirasta että minusta itsestäni, meidän yhteiselosta.

Muistettava vain on joka hetki, että koira on koira ja kohdeltava sitä koirana, ei ihmisenä, eikä edes ihmisen kaltaisena. Siitä ei seuraa muuta kuin ongelmakoiria. Kun tämä asia tehdään selväksi sekä omistajalle että koiralle, voidaan sanoa, että koira on tosiaan ihmisen paras ystävä ja monessa asiassa suuri ja suorastaan korvaamaton apu (huumekoirat, palveluskoirat, etsijäkoirat jne.). Koiran hajuaisti on niin kertakaikkisen ylivoiminen. Ja kaiken lisäksi koira tykkää tehdä töitä ja olla "hyödyksi", jos se on työkoira.

Valtaosa koirista lienee kuitenkin ns. seurakoiria, lemmikkejä, mikä ei tee niistä yhtään vähempiarvoisia. Koiran kanssa elämä on voi olla haastellista (kasvatus- ja koulutusvaiheessa), mutta valtavan palkitsevaa.

maanantaina 07.03.2011

Joo, hihnan yläpäässä on vika. Monelle ei mene millään jakeluun, että koira on koira. Mutta minkäs teet kun niitä otetaan hoivaviettiä tyydyttämään kun "ne on niin ihania"..

maanantaina 07.03.2011

Oletteko koskaan käyneet lemmikkieläinten hautausmaalla? Pienet hautakivet ja niihin kaiverretut sanat kertovat paljon.
Erityisesti mieleeni on jäänyt kivi, jossa kuollutta lemmikkiä luonnehditaan sanoilla "ainoa ystäväni".
Tulee jotenkin surullinen olo, että tämmöiseksikö on maailma mennyt? Näinkö yksinäiseksi voi ihminen tulla?

maanantaina 07.03.2011

NImimerkille Ymmärrän kyllä: tähän on tultu. Näennäisesti työkaverillasi voi mennä hyvin, mutta todellisuudessa hän onkin erittäin yksinäinen ja ainoa luotettava ystävä joka löytyy on koira. Julmaa todellisuutta monella.

maanantaina 07.03.2011

Ensimmäinen kommentti "Lemmikkiteollisuus" sanoo, että "Kun katsoo eläinten ruokamainoksia, ne ovat niin stailattuja herkkupöperöitä, että monet ihmisetkään eivät syö yhtä hyvin". Voi kuule! Nuo pöperöt ovat kaikkea muuta kun hyvää ruokaa!

Noilla mainoksilla moni koiranruokavalmistaja yrittää kaunistella myymäänsä paskaa. Värikkäät ja eri muotoiset ihqudaa nappulat ovat niin kivan näköisiä ihmisen silmään, koiraa ei voisi vähemmän kiinnostaa epäterveelliset ja täysin turhat väriaineet. Suuresti mainostavat koiranruokamerkit käyttävät kemiallisia, mm. syöpää aiheuttavia antioksidantteja (EUn hyväksymät antioksidantit), koska näin on halvempi säilöä (jää rahaa enemmän mainontaan). Ja lihapitoisuus on monissa ruuissa törkeän alhainen, yleensä eniten ruuasta on viljaa tai maissia. Kallis ei ole koskaan tae laadusta, katsokaa hyvät ihmiset niitä pussien kylkiä.

maanantaina 07.03.2011

Ravintoterapeutti: siksipä koirani on pääsääntöisesti barffilla, kun tökkii pahasti nuo teolliset ruuat ja niitten "ravintosisältö". Nappuloitakin on ruokalistalla, mutta harvakseltaan. En minäkään valmiita eineksiä syö joka päivä, mutta silloin tällöin kyllä.

Enkä tykkää myöskään tukea lemmikkiruokateollisuutta. Koiran luut ovat jämiä lihoista, joita ihmisille myydään.

Ja tuohon hautakeskusteluun: on hyvä, että on edes lemmikki ollut ystävänä, ei se minusta ole huono vaihtoehto ollenkaan. Harvassa kai lienevät ihmisellä ne oikeat ja varsinaiset ja ennen kaikkea luotettavat ihmisystävät, tuttavia ja kavereita lienee enemmän. No, mitä kukakin ystävyydellä tarkoittaa.

Ei ihminen ole välttämättä yksinäinen, vaikka on yksin.

maanantaina 07.03.2011

Prisman "pellepeloton" -dokumentit ovat kiinnostavuudestaan huolematta monesti rasittavia siksi, että niissä on älyttömästä anglosaksista sensationalismia mukana. Nyt tässä dokumentissa on vielä rasittavaa se, että venäläistutkijan kommentin päälle on puhuttu englantilainen käännös. Olisi kohtuullista jättää käännös tekstiin ja antaa kuulijan itse seurata alkutekstiä. Nämä englantilaiskäännökset ovat usein huonoja.Toki ymmärrän, että duppaus on BBC:n tapa, mutta voisittehan ostajina edes kritisoida asiaa ja kertoa, että duppaaminen on sivistymätöntä, koska useat ihmiset (toisin kuin englantilaiset yleensä) osaavat monia kieliä.

tiistaina 08.03.2011

Itse en omista koiraa, mutta olen saanut tietoa tietokirjoista ja ympäristöopin tunneilta. Kerran yksi tuttavaperheen koira oli meillä käymässä, mutta hieman inhosin koirankarvoja vaatteissani.

torstaina 10.03.2011

Yle pyrkii lähtökohtaisesti siihen, että kaikissa ostamissamme kansainvälisissä dokumenteissa on saatavissa alkuperäinen haastatteluääni ja sen olimme myös tähän dokumenttiin saaneet.

Kyseisessä Prisma-dokumentissa oli harvinainen ja hankala tilanne. Ohjelmaa kääntäessä huomattiin, että venäläinen haastateltava puhui aivan muuta kuin mitä BBC oli englanninkieliseen voice overiin kääntänyt. Jos olisimme käyttäneet alkuperäistä (venäjänkielistä) haastattelua ja kääntäneet sen sisällöltään oikein, olisi kaikki informaatioarvo haastattelusta hävinnyt. Jos taas olisimme kääntäneet sen sen mukaan, mitä BBC oli tarkoittanut tai halunnut haastateltavan sanovan, olisi venäjää ymmärtänyt yleisö älähtänyt, että haastattelu oli käännetty väärin.

Siksi tämä linjastamme poikkeava ratkaisu.

Mari Clusius
Yle Kääntäminen ja versiointi

sunnuntaina 13.03.2011

Mitenkäs ei nyt jotkin ohjelman kuvailussa esiintyneet jutut olleet ollenkaan tuossa ohjelmassa? Äidin ja lapsen yhdistävää hormoonia ei mainittu missään vaiheessa kuten ei myöskään mainittu koiralleen mielialalääkkeitä syöttävää professoria tai pakkoneuroosigeeniä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä