Prisma Studio: Tuoksu vaikuttaa

Julkaistu maanantaina 29.10.2012 15 81

Hajuilla on ihmisten kanssakäymisessä suuri merkitys.

TV1 tiistaina 30.10. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Prisma Studio järjesti kokeen, jossa selvitettiin, miten tuoksuilla vaikutetaan valintoihin. Tarvittiin kolme autoa, kolme tuoksua ja ryhmä ihmisiä.

Tuoksut menevät suoraan aivojen tunnekeskukseen jyräten järjen äänen. Onnistuuko tuoksuilla siis muuttamaan mielikuvia alitajuisesti?

 

Paljastavat hajut

Tiesitkö, miltä kainalosi haisevat? Jos paitasi sisältä löyhähtää sipulin tai juuston haju – älä huoli – se kertoo vain sukupuolestasi. Mutta mitä muuta hajut paljastavat meistä?

Raaka sipuli saa itkemään urheammankin uroksen. Mutta kannattaako yhden kasvin takia kyynelehtiä? Absoluuttinen totuus testaa, miten sipulin saa pilkottua ilman itkua.

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele81 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 30.10.2012

YKSINKERTAISIN ja HELPOIN keino estää itkeminen´ sipulia pilkkoessa on hengittää ainoastaan suun kautta... ...Tämä yksinkertainen asia pitäisi opettaa kotitaloustunneilla kouluissa !!! ??? !!!

tiistaina 30.10.2012

Edesvastuutonta lisätä keinotekoisia tuoksuja kohteisiin, joita myös tuoksuyliherkät käyttävät. Tosin tällä tavalla saadaan karsittua yhä kasvava määrä ihmisiä välttämään niitä liikkeitä, joissa tuoksuja on alettu käyttää. Olisiko mahdollista saada lista liikkeistä jo etukäteen, ettei tarvitse vahingossa mennä hakemaan itselleen sairauskohtausta, kiitos.

Yhä nuoremmat alkavat oireilla huonon sisäilman vuoksi. Samoin oireiluun vaikuttaa paljon kemikaalien lisääminen joka paikkaan. Pahimpien arvioiden mukaan jopa 40% ihmisistäkärsii jonkin asteisesta hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä. Miksi lisätä erilaisia yhdisteitä kaikkialle, ilman että niiden pitkäkestoista vaikutusta on testattu. Ihmisistä on tehty hiljaisuudessa koe-eläimiä.

tiistaina 30.10.2012

Kun sipuli on kuorittu se halkaistaan ja palaset huuhdellaan kylmän, kraanasta tulevan juoksevan veden alla. Koettu on eikä itketä.

tiistaina 30.10.2012

Olen täysin samoilla linjoilla kuin hajusteintolerantikko. Hajusteyliherkkyys, astma ja muut hengitystieongelmat ovat vaan entisestään kasvava ongelma - miksi sitä vielä lisätään näin ja jo ongelmasta kärsiviä rankaistaan entisestään? Haluaisin todellakin tietooni jo etukäteen tuoksuvat liikkeet, joihin en tule astumaan jalallanikaan. Shoppailu on mukavaa, mutta vien rahani tuoksumattomiin paikkoihin.

Olen jättänyt jo elokuvateatterit, teatterit yms ja julkisissa tiloissa on usein hankalaa hajusteilla itsensä kyllästäneiden seurassa. Osa tuntuu edelleen kuvittelevan tämän olevan korvien välin ongelma. Heille toivoisin kokemusta siitä, miltä tuntuu, kun pilli vinkuu. Voisi kokemus avartaa omia käsityksiäkin miltä tuntuu, kun pakotetaan hajusteuhriksi.

tiistaina 30.10.2012

En todellakaan ymmärrä maalaisjärjellä, enkä muullakaan sitä että ihmisille tehdään tällaisia lisäkiusoja vahvoilla hajusteilla. Vuosien varrellaa olen todennut että hajuvedetkin ovat tulleet yhä voimakkaimmiksi ja entistä ärsyttävimmiksi, sekä tietysti partavedet sun muut. Itse yli 30 vuotta hajusteista kärsineenä ja maalle muuttaneena sen takia Hesasta, olen täysin tyrmistynyt että markkinoinnissa käytetään vielä kaiken muun lisäksi tällaista kiusallista konstia.

Tietysti kaikki nuo vuodet ovat herkistäneet minua yhä lisää vuosi vuodelta, mutta heti alkumetreillä jo jouduin jättämään teatterit ja konsertit pois, samoin metrosta nousin väliin seuraavalla pysäkillä hajusteiden takia yskimään, jotta taas pystyin pysäkin verran matkustamaan työpaikkaa kohden aamuruuhkassa vettävuotavin silmin.

Olisi viisasta jo alkaa ottamaan huomioon se, että yhä useammat altistuvat nykyään kemikaaleille ja hajusteille. Joillakin lentokentillä sentään on se jo ymmärretty ja käymälissä on hajusteiden suihkutus kielletty. Tämä ongelma ei todella ole korvien välissä vaan nenän herkkyydessä, vaikka huumekoiria ei kyllä vielä tällainen ongelmainen pystykkään tuuraamaan.

tiistaina 30.10.2012

Tuoksumarkkinointi on epäeettistä leikkiä ihmisten terveydellä. Tuoksukoneita käyttävien myymälöiden tulisi ehdottomasti ilmoittaa ulko-ovessaan, että myymälä harjoittaa tuoksumarkkinointia. Siten kaikki tuoksuyliherkät/kemikaaliyliherkät voisivat välttää kyseisiä myymälöitä ja välttyä sairaskohtauksilta.

tiistaina 30.10.2012

Haloo onko järkeä myydä hajusteilla esim autoja? Ei ainakaan hajuyliherkän mielestä, kun jo bussilla kauppaan meneminen tuottaa hengitysvaikeuksia. Kaupassa liikkuminen se vasta on taitolaji pitää väistellä hajustettuja ihmisiä kuin myös kosmetiikkaosaston ja pesuaineosaston hyllyrivien voimakasta lemua. Usein nämä hyllyt vieläpä on sijoitettu kulkuteille, joka entisestään vaikeuttaa hajuyliherkän asiointia kaupoissa. nm Elämä ei ole hajuyliherkälle todellakaan helppoa kemikaalein hajustetussa yhteiskunnassamme.

keskiviikkona 31.10.2012

Hirveää, että sallitaan tälläinen tuoksumarkkinointi. Miten tuoksuille vaikeasti yliherkkä voi enää hoitaa asioitaan, kun se nytkin on jo ylivoimaisen vaikeaa. Aina on riski saada hengenvaarallinen kohtaus. Kaupoissa tuoksut tarttuvat jopa elintarvikkeisiin, Yleisillä kulkuneuvoilla liikkuminen ei ole onnistunut enää vuosiin. Bussien sisäilma on niin hajusteellista, ettei voi ovesta astua sisälle.

keskiviikkona 31.10.2012

Monet saavat erittäin tuskallisia ja pitkäaikaisia oireita, mm. voimakasta päänsärkyä, kolmoishermosärkyä, pahoinvointia jne. tai hengitysvaikeuksia, esim. astmakohtauksia hajusteista. Osa hajusteyliherkistä voi saada hajusteista hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion eli kuolla hajusteisiin.

Olisikin jo aika alkaa markkinoida mahdollisimman vähäpäästöisistä materiaaleista tehtyjä tuotteita, esim. autoja, vaatteita jne.. Nämä loisivat kukoistavat ja terveet länsimaiset (esim. suomalaiset) vaihtoehdot nyt itään, Kiinaan, Intiaan jne., siirtyneille voimakkaasti kemikaaleja käyttäville markkinoille, jossa kemikaalien käyttöä ei valvo kukaan.

Yliherkkien lisäksi monet muutkin ihmiset ovat huolissaan nykyihmisen ja tulevien sukupolvien kemikaalikuormasta. Hajusteet ja monet muutkin kemikaalit ovat pysyviä ja kertyvät rasvakudoksiimme, eli erittyvät myös äidinmaitoon ja siirtyvät näin seuraaville sukupolville.

Yhä useampi kaipaakin tuotteita, joista ei tule haitallisia kemikaaleja elimistöön. Maailmalla tällaiset markkinat ovat jo alkaneet orastaa, esim. Italiassa myydään jo asuntovaunuja, joissa ei ole haitallisten kemikaalien päästöjä ja Japanissa Chiban alueella on rakennettu kokonainen kylä kouluineen niin, että pääpaino rakentamisessa on ollut saada materiaalien päästöt mahdollisimman pieniksi, (chemiless town).

maanantaina 05.11.2012

Sipulijutussa suussa pidettävät asiat toimii siksi että suu pidetään kiinni ja hengitettäväksi vain nenän kautta. Sitä eivät absoluuttisen totuuden tyypit hiffanneet.

sunnuntaina 11.11.2012

Monet, joille on tullut "hometalosyndrooma" tai "sisäilmasairauksia" tai homesairauksia (allergiaa, ihottumaa, astmaa, allergista alveoliittia, allerginen nuha, anafylaksiaa ym. ym) ovat saaneet riesakseen myös kemikaali- ja hajusteyliherkkyyden.
Toimin kosteusvaurio- ja homealtistuksesta sairastuneiden vertaistuki ohjaajana. Olen itsekin sairastunut työpaikkani homeista ja minulla on ammattitautidiagnoosi. Olen myös hajusteyliherkkä. Astmakohtauksen minulle aiheuttavat: hometalot, hometalon hajuiset ihmiset, tupakansavu, hajusteet (deodorantit, hajuvedet, pesuaineet, jotkin partavedet, hiuslakat, hiusgeelit), pakokaasut, kalan haju, eläimet. Lapsena en ollut millekään allerginen. Ei yhtään auttanut "siedätys". Lapsena kävin mummolassa navetassa ja kotonakin oli usein kissoja. Mikään ei yskittänyt silloin. Astma puhkesi vasta työpaikan homeista 38-vuotiaana. Verikokeissa näkyy "sädesieni-allergia" (=aktinomykeetti = aktinobakteeri Streptomyces albus = kosteusvauriobakteeri, jota oli työpaikallani). Kierrän kaukaa "tuoksuvat kaupat ja tuoksuvat autot".

torstaina 26.09.2013

Oma näkemys on että Haisevat kaupat ja Haisevat autot. Vuosi sitten tutun Volvosta
oli edellinen omistaja hajustanut Pahalle Haisevan auton, kilometri riitti - eikä enää.

Lattiamatot kuuluu omasta mielestä viedä kunnon pesulaan, josta löytyy Järeän
sarjan Iso pesukone ja mahdolliset liuotin pesuaineet - joutaa nekin hitoille.

Noin 20v sitten edes 2 pesulaa ei saanut aikaan puhdasta, astman oireita.

Kumpi haisee pahemmalta: hajustettu bussinpenkki vaiko sanomalehti, jonka
päällä istuu penkillä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa istuja ja vaatteet menee
kaikki pesuun.

Hajustaminen on ylittänyt sietorajan, seuraukset kestää kymmeniä vuosia.

sunnuntaina 11.11.2012

Kosteus-homevaurioista sairastuneena sain myös "kylkiäisenä" tämän hajuste-monikemikaaliyliherkkyyden.
Hyvin oppii elämään ilman keinotekoisia tuoksuja, itselleni eivät käy myöskään eteeriset öljyt, ruusuöljy ym. En mene putiikkeihin, joissa tuoksutellaan ja haistelen vaatteista lähtien, voinko ostaa. Onneksi vuosien varrella on löytynyt tuotteet, joita voin käyttää.
Kun vain ihmiset alkaisivat käsittää nämä ongelmat, jotka rajaavat monen mukavan asian ulkopuolelle. Erakoitumisriski ei ole tuulesta temmattu.

maanantaina 12.11.2012

Komppaan edellisiä täysin. Itsekin kärsin hajusteista. Tuoksuttomia paikkoja vaadin lisää!

torstaina 26.09.2013

Helkkarin Hajustemania

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä