Tulisielu – uusia tuulia tyttökouluun

Julkaistu torstaina 13.09.2012 11 131

Kuvassa rehtori Sarah Burton (vas., Anna Maxwell Martin) ja kylän väkeä: Snaith (Peter Firth), Joe Astell (Douglas Henshall), Lydia Holly (Charlie Clark), Alfred Huggins (John Henshaw), rouva Beddows (Penelope Wilton), Midge Carne (Katherine McGolpin) ja Robert Carne (David Morissey).

TV1 perjantaisin 7. - 21.6.2013 klo 19.00 - 19.55

Yle Areenassa 7 päivää

Tulisieluinen ja uudistusmielinen Sarah Burton hakeutuu 1930-luvun lamavuosina pienen tyttökoulun rehtoriksi vanhalle kotiseudulleen Yorkshireen.

Koulun johtokunta on ällistynyt: miksi Lontoossa uraa luonut, kykenevä nainen tyytyy pieneen kyläkouluun ja sen rajallisiin resursseihin?

Sarahilla on syynsä siihen, miksi hän haluaa tuoda avaran maailman näiden tyttöjen ulottuville.

Tyttöjen tulee saada kasvaa henkisesti vapaiksi ja nousta siivilleen, ettei heistä tulisi vain köyhiä vaimoja ja äitejä.

 

Paljosta luovuttu

Kolmiosaisen Tulisielu-sarjan (12) (South Riding) uusi rehtori kohtaa luonnollisesti ennakkoluuloja. Erityisesti yksi johtokunnan jäsen, maanviljelijä Robert Carne (David Morissey), haraa uudismielisyyttä vastaan.

Itsekin laman kurimuksessa kärsinyt mies on joutunut luopumaan paljosta kasvattaessaan yksin tytärtään, joka muiden tyttöjen rinnalla aloittaa nyt ensimmäisen lukukautensa Sarahin koulussa.

Myös muuan lahjakas köyhän perheen tyttö pääsee kouluun, mikä ei ole itsestäänselvyys, sillä jokapäiväisestä elannosta on huutava pula ja lukuisat perheet asuvat kurjissa hökkeleissään.

 

Hitaasti eteenpäin

Uuden rehtorin uudistusmielisyys ja ajatus köyhien sosiaalisen aseman parantamisesta nostavat hitaasti päätään seudulla.

Kuinka pitkälle yhden naisen voimat riittävät, sillä hän kantaa sydämessään suunnatonta menetyksen tuskaa?

Mutta Sarah huomaa pian, että hän ei ole tunteensa kanssa aivan yksin.

Pääosissa: Anna Maxwell Martin, David Morrissey, Douglas Hensall, Shaun Dooley, John Henshaw, Peter Firth, Penelope Wilton, Brid Brennan. Käsikirjoitus: Andrew Davies, Winifred Holtbyn romaanin pohjalta. Ohjaus: Diarmuid Lawrence. Tuotanto: BBC, 2011.

Sarja on esitetty edellisen kerran TV1:llä syksyllä 2012.

 

Muualla netissä:

South Riding (englanninkieliset sivut)

 

Suosittele131 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 14.09.2012

Kiitos! Tätä on odotettu.

maanantaina 17.09.2012

Tulisielu perustuu Winifred Holtbyn kirjaan South Riding, joka oli oman aikansa iso bestseller ja omassa lajissaan klassikko, vaikka on ollut unohduksissa viime vuosikymmeninä.

Kävin Skotlannissa viime vuoden alkupuolella, jolloin sarja oli tulossa siellä televisioon. Kirja oli luonnollisesti nostettu uudestaan esille ja sitä myytiin kirjakaupoissa edullisena taskukirjana. Ostin osin senkin takia, että aihe oli mielenkiintoinen ja osaksi siksi, että arvelin, että sarja varmaan ostetaan Suomeenkin.

Kirja ja tarina ovat hyviä. Jokainen kirjan lukiessaan tai sarjan katsoessaan varmaan huomaa, että sitä on eri kirjoissa (nais- ja tyttöromaanit), sekä televisiosarjojen jaksoissa varioitu lukemattomia kertoja. Suomessa pikkuisen samankaltaisista lähtöasemista läpimurtoromaaninsa Nuoren opettajatteren varaventtiili punoi Hilja Valtonen. Valtosen tyylilaji toki on täysin erilainen ja kirja ilmestyi muutaman vuoden ennen Holtbyn teosta.

South Ridingin ilmestymisajankohta on juuri se, joilloin tullaisen tarinan saattoi odottaa ilmestyvän. Naiset olivat saaneet edellisinä vuosikymmeninä äänioikeuden ja ensimmäisen maailman sodan loputtua ja osin sodan seurauksena he alkoivat luoda työelämässä omia urijaan. Enää naisten ei kirjallisuudessa tarvinnut olla vain aviomiestä etsiviä kapinallisia tai huonoon elämään / köyhyyteen taipuvia sorrettuja. Jos Holtby ei olisi klassikkoaan kirjoittanut, sen olisi tehnyt joku muu.

Winifred Holtbyn oma elämä on sekin oman tarinansa veroinen ja traaginen. Hän esiintyy ystävättärensä Vera Brittanin kirjottamassa omaelämäkerrassa Testament of Youth keskeisenä henkilönä. Testament of Youth on yksi tunnetuimpia 1920-luvun nuorison ja itsenäistyvien naisten kuvauksia. Klassikko sekin: hyvin harva kirjailija on pystynyt sekä luomaan klassikon, että esiintymään sellaisessa. Ei varmasti ole sattuma, että myös Brittainin kirja oli näkyvästi Britannian kirjakaupoissa esillä viime keväänä.

Itse TV-sarja sai (valitettavasti) hieman epäröivän vastaanoton arvosteluissa. Mielenkiintoista nähdä se nyt itse.

tiistaina 18.09.2012

Erinomaisesti ohjattu, kuvattu ja näytelty alku hienoisesta
alleviivavasta naivisuudestaan huolimatta.

keskiviikkona 19.09.2012

Hyvin sarja alkoi (kirjoitin aikaisemmin yllä toisena olevan kommentin). Paremmin kuin odotin epäilevien brittiarvoiden jälkeen.

Nuo epäilyt keskittyvät lähinnä tavanomaisuuteen ja ennalta arvattavuuteen, mutta minkäs teet, kun kirja on vanha ja ilmestyessään oli kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Ensimmäinen jakso seurasi yllättävän uskollisesti kirjaa. Toki tarinaa on supistettu ja veikkaisin, että jatkossakin pääparin suhde nousee keskeisempään osaan kuin itse kirjassa. Kirjan pääteemoja ovat paikallishallinnon toiminta ja "huono-osaisten" olojen parantaminen sekä sen rinnalla naisten itsenäistyminen. Kirja sai ilmestyttyään joiltakin arvostelijoilta kiitosta juuri tuon paikallishallinnon ja sen toiminnan vaikutusten kuvaamisesta.

Naivia. Totta. Toisaalta sama naivius tai sentimentaalisuus tulee esille kirjassakin. Nykyihmisen mielestä kaikenkaikkiaan -20 - -30 luvun feminismi ja sosialismi oli (herttaisen?) naivia. Britanniassa varsinkin sosialismi oli aika paljon älykköjen puuhastelua.

Holtby itse osallistui aktiivisesti mm. vaalikamppanjoihin. Kirjassa poliittinen ideologia ei tule suoraan esille - ei tarvitse olla sosialisti parantaakseen köyhien asemaa - mutta tuskin lienee sattumaa, että tarinan sympaattisin mieshenkilö on sosialisti Ansell (oikeinkirjoitus?).

TV-sarjasta on ainakin toistaiseksi puuttunut pubia pitänyt pariskunta, johon uuden asumisalueen suunnittelut kohdistuvat pahasti. Poiston ymmärtää. Kaikki muut päähenkilöt mukana ovat olleet.

keskiviikkona 26.09.2012

Kiitos sinulle,
kuka lienetkin, mukavasta taustatiedosta sarjaan. Sarja itse ja kertomasi saivat kiinnostuksen alkuperäiseen tekstiin heräämään. Tv-toteutuksessa kun mielestäni huomaa että asioissa on harpottu yli, ja herää paljon kysymyksiä tuosta ajasta sotien välissä.

Ylelle kiitos, kuvaa mukavasti aikaa briteissä jatkeena Downton Abbeylle ja muille mahtaville brittisarjoille.
Kokonaisuutena viimeaikoina on tullut toisiaan täydentävää ajankuvaa ja eri yhteiskuntaluokkien näkökulmasta käsitellen ihan kiitettävästi. Voisiko joskus olla aivan kronologisesti aikaan sijoittuvaa ja ihan tutkitulla tiedolla täydennettynä? Vinkiksi vaikka Teemalle.

keskiviikkona 26.09.2012

No ihmejuttu, huomasinkin kun klikkasin sarjan originaalisivuja että bbc vastaakin heränneisiin kysymyksiini linkeillä ja lisätiedolla!
On ne vaan epeleitä !

keskiviikkona 03.10.2012

Oli ensimmäinen minisarja pitkään pitkään aikaan joka koukutti. Todella hienosti näytelty ja kuvattu ja ohjattu

keskiviikkona 03.10.2012

Kiitos! Todella hienosta sarjasta.

perjantaina 07.06.2013

Hienon pääosan esittäjänkin vuoksi kannattaa katsoa uudelleen, kiitos uusinnasta YLE!

perjantaina 07.06.2013

Hyvä sarja, mutta en oikein jaksa enää näitä uusintoja. Pettymys on kova, kun näkee, että Areenassa on uusi englantilainen sarja, ja sitten tajuaakin, että tämä on se, jonka näin viime vuonna jo vaikka miten monennen kerran. Eikös Yle saanut aimo annoksen lisää rahaa veronmaksajilta?

perjantaina 07.06.2013

"Kokonaisuutena viimeaikoina on tullut toisiaan täydentävää ajankuvaa ja eri yhteiskuntaluokkien näkökulmasta käsitellen ihan kiitettävästi. Voisiko joskus olla aivan kronologisesti aikaan sijoittuvaa ja ihan tutkitulla tiedolla täydennettynä? Vinkiksi vaikka Teemalle."

On tullut vuosien mittaan vaikka kuinka, tiedoksi vaan nuoremmille katsojille. Pukudraamojen ohella myös ihan järjellistäkin, jos nyt saa hieman kärjistää.

Esim.
Mennyt maailma sijoittui juuri sotien väliseen aikaan 20-luvulle
http://en.wikipedia.org/wiki/Brideshead_Revisited_(TV_serial)

samoin jäänyt mieleen Cambridge Spies
http://en.wikipedia.org/wiki/Cambridge_Spies

Jewel in the Crown oli aivan ihana. Uusittiin muutama vuosi sitten, mutta voisi uusia taas nuoremmille opetukseksi.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Jewel_in_the_Crown_(TV_series)
jnejne

+ poliakoffit ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Poliakoff

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä