Skip navigation.
Home

Ilmianna fraasirikolliset: Arkisto 3

|

Fraasirikos on silmiinpistävä sammakko. Fraasirikollinen erehdyttää lukijansa tai kuulijansa ja aiheuttaa huimausta.

Alla näet varhaisempia fraasirikosilmiantoja. Uudet ilmiannot tänne: Ilmianna fraasirikolliset täällä!

Lisää ilmiantoja löydät täältä: Arkisto 1 | Arkisto 2 | Arkisto 3 | Arkisto 4 | Arkisto 5 | Arkisto 6
Entä tuomiot? Aristoteleen kantapään fraasirikos-tuomiot löytyvät täältä.

Kaupungin henkilöstö lisääntyi 163:lla

"Henkilöstökertomuksen mukaan Joensuun kaupungin henkilöstö lisääntyi 163 hengellä viime vuonna." Tämä uutinen oli Karjalaisessa 14.04.2007. Tämän mukaan kaupunki pitää aika tarkkaa kirjaa henkilöstönsä perheasioista ....

Fraasirikollinen Aristoteleen kantapäässä

14.4 ohjelmassa Pasi Heikura esitteli viikon fraasirikoksen. Esittelyn Hän aloitti lauseella: "Suomen kansallisooppera on yksi hienoimpia taidemuotoja." Olen aina tiennyt että ooppera on taidemuoto, mutta se oli uutta että Suomen kansallisooppera on taidemuoto. Olen pitänyt sitä lähinnä instituutiona ja taidelaitoksena. Liekö myös Tukholman kuninkaallinen ooppera oma taidemuoto, vai onko sillä jotakin yhteistä Suomen kansallisoppera -taidemuodon kanssa?

Fraasikeinottelu

Paholaismaisella kahvijuoppoudellako olette kyenneet perehtymään Stewart Lee Allenin kirjaan lukematta sitä ? Paljastittehan itse, että teoksessa on 'lukemattomia tarinoita'. Aivoissani käy hurja sirinä tiedostaessani yht'äkkiä, että koululaiset voisivat oppia vain kahvia kittaamalla tai kansanedustajat tutustua kaikkiin tylsiin asiakirjoihin vain eduskunnan kahviossa istumalla.
Loppupäätelmäksi totean, että pyytäkää ihmeessä kahvikauppiaalta suurta korvausta näin hienosta kahvimainosideasta.

Kädenpuristus virkeänä pysyneeltä.

Otto

Ylioppilasaukion UniCafe Oton päivänä 17.4.:

"Papu-tomaattikeitto
(itse otossa salaattipöydän vieressä)"

Mitäs Otto siihen sanoo?

Ilari

Kroonisesti maailinteko-ongelmainen joukkue lähdössä MM:ään

Heikki Miettinen HS 25.4.2007

Kurri: Meillä on kaksi suunnitelmaa.
Moskovaan matkustaa 25 pelaajan lista, joka oli vielä osittain levällään lehden mennessä painoon.
Euro Hockey Tourin pronssipelissä Suomi kärsi kroonisesta maalinteko-ongelmasta.

- Onko nyt niin, että Suomen kroonisesta ongelmasta johtuen Moskovaan ei ole lähettää pelaajia lainkaan?

Järkyttävää

"Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä Suomen eikä muiden ulkovaltojen tulisi puuttua Viron tilanteeseen."

Iltalehden verkkosivujen 27.4.2007 mukaan pääministeri on sanonut jotain tuonkaltaista. Siis Suomen, mutta ei muiden ulkovaltojen, tulisi puuttua Viron tilanteeseen.

Emme voi suositella, vaikka emme voi Suomen puuttumista virolaisten patsaansiirtokiistoihin kieltääkään. Olisi kuitenkin järkyttävää, jos nimenomaan Suomi lähtisi oppimestariksi. Se olisi todella järkyttävää, mutta niin ainakin tuon nettiartikkelin kirjoittaja väittää pääministerin sanoneen.

Kerrattakoon siis suomen kielen ammattilaiselle jo peruskoulussa opittu asia: On tapana sanoa 'ei A eikä B', jos kummankaan vaihtoehdon ei ole tarkoitus toteutua. Tällöin siis ei Suomen eikä muiden ulkovaltojen tulisi puuttua Viron tilanteeseen. Pääministerikin sentään lienee ilmaissut asian noin.

Aurinkoon vaikka henki menisi

Avaruusturismi on yksi aikamme mielenkiintoisimmista ilmiöistä, mutta tähän mennessä henkilökohtainen avaruuden valloitus on ollut mahdollista vielä valitettavan harvalle.

Nyt tilanteeseen on kuitenkin ilmeisesti tulossa tervetullut muutos, koska sanomalehti Pohjalainen uutisoi perjantaina 27.4. etusivun otsikossaan, että "Vaasasta voi lentää suoraan aurinkoon".

Toivoa kuitenkin sopii, että nämä välilaskuttomat lennot varsin ennakkoluulottomasti valittuun matkakohteeseen toteutetaan ainakin näin aluksi vain öisin markkinoiden ylikuumenemisen välttämiseksi.

Suomen suurlähetystöt luopuvat suomalaiskokeista

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=655301&mode=print

Edes suomalaisista ihmiskokeista luopuminen on askel eteenpäin, mutta kaivelemaan jää, korvataanko ne muilla ihmiskokeilla tai peräti eläinkokeilla, ja toisaalta, miten tämä vaikuttaa suurlähetystöjen ruoan laatuun ja laadunvarmistukseen.

tiedekahvilan kahvipöydässä tapahtuu

2.5 oli tiedekahvilassa Leena Mattilan haasteltavana kirjailia, psykologi Claes Andersson.
Vaikeassa aiheessa ottikin haasttelia esiin helpon ratkaisumallin ja sanoi: "miksi ei vain nostettaisi kissa pöydälle ja kynitä se?"....
Haastattelia ei ilmeisemmin ole kissan kanssa koskaa ollut tekemisissä, koska kissan kynimisestä seuraisi varmasti lisää ongelmia ja jopa pysyviä sellaisia.
Oman muistini kätköistä muistelen kanoja kynittävän kun jotain kynitään.

Kynnyksellä koputtaminen

Radio Yle 1, 3.4.07 n. klo 11.20:

Lääketieteen tri. Linnea Karlsson (?) totesi masennusta tuntevien koululaisten hoitoontulosta (kun asiat on hyvin järjestetty) seuraavaa:
"Voi tulla koputtamaan matalalla kynnyksellä ovea"

Nimimerkki "Ylen uskollinen kuuntelija"

Olemme avoinna shokkihinnoin

Firma ilmoittaa myyvänsä shokkihinnoin ja ilmoittaa: Olemme avoinna klo 10 - 21.

Minua on aina askarruttanut, että kenelle heidän hintansa on shokki. Heille itselleen, kilpailijoille vai asiakkaille? Shokki on kamala kokemus, kenen kohdalle se sitten osuukin.

Odottaako kauppias apulaisineen suu, paita, vai sepalus avoinna, (vai onko peräti pa) kun menee ilmoittamaan: Olemme avoinna/olemme auki. Ehkä tänä päivänä ei voi ilmoittaa; palvelemme 10-21, koska tarjolla on vain itsepalvelua. Yksinkertaisia ja toimivia tapoja löytyy, esim. ma-pe 10-21 jne.

"Hitaasti harmaantuva"

Vainajat ja luurangot

MTV3:n Tekstikanavan jutussa (9.5.2007, s.121) sanotaan Voitonpäivän 9.5.1945 vietosta näin:

"Tänä keväänä kärjistynyt Viron ja Venäjän välinen patsaskiista osoittaa, ettei toisesta maailmansodasta peräisin olevia luurankoja ole vieläkään saatettu ansaitsemaansa lepoon."

Eikö ole niin, että toisen maailmansodan vainajat on saatettu haudan lepoon yli 60 vuotta sitten, mutta sodan eri osapuolilla voi siitä huolimatta olla luurankoja kaapissa sen suhteen, mikä on oikea historiantulkinta?

PJ

Jälkiteollisessa yhteiskunnassa

Nykyään, kun teollinen tuotanto on Suomesta siirretty muihin maihin, ovat pankit saaneet muuttua teolllisuuslaitoksiksi. Asiasta meille kertoo Helsingin Sanomat 10.5.2007 artikkelissaan "OP-ryhmä tehtaili ennätystuloksen".

Vaunuja vähennetään vaunupulan vuoksi?

YLEN uutisten nettisivuilla kerrotaan tänään (10.5.) seuraavasti:

HKL vetää matalalattiaratikat liikenteestä?
Julkaistu 10.05.2007, klo 20.43
Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL valmistautuu vetämään matalalattiaraitiovaunut liikenteestä yhtiötä uhkaavan vaunupulan vuoksi.

Eli koska vaunuista on pulaa, pitää matalalattiavaunut vetää liikenteestä. Kun vaunuja on sitten vähemmän liikenteessä, on pula helpottanut...vai ymmärsinkö oikein?

Menestyslipsahdus

Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön varapuheenjohtaja Heikki Kauppi muistuttaa, että jopa 1 200-1 500 insinööriä tai diplomi-insinööriä uhkaa vuoteen 2010 mennessä työpaikan menestys, raportoi 
Tietoviikko.

Varapresidentin puoluekanta - Hesari petraa

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney (kesk.) tapasi tämänviikkoisella Irakin-vierailullaan Yhdysvaltain joukkojen komentajan, kenraali David Petrauksen. (Helsingin Sanomat 12.5.2007 s. B1, kuvateksti)

Naftaliini siivitti Leijonat MM-loppuotteluun

http://www.yle.fi/urheilu/mmjaakiekko/2007/id75476a.html, neljäs kappale

YLE:n urheilutoimitus syyllistyy selvään fraasirikokseen, kun säilöntäaineena käytetty naftaleeni kaivetaan varastosta ja sillä ratkaistaan semifinaali.

Fraasirikosehdokas

Radio Helsinki 14.5.2007 ohjelma Aamu punavuoressa:"Kisojen jälkeen väkijoukko purkautui rauhallisesti Helsingin yöhön eikä minkäänlaista rettelöintiä ollut liikenteessä."

Hienosti sanottu kaksi asiaa yhdessä lauseessa, siis väkijoukon rauhallisuus ja se, että Helsingin liikenne sujui ilman rettelöintiä. Ilmeisesti on tavatonta, että tällaisissa tilanteissa autoilijat malttavat olla rettelöimättä, koska asia ylitti uutiskynnyksen.

t. Ari Hovi

Puupäät ovat ihan pönttöjä

Nelosen uutiset 14.5.2007 on huolissaan maahamme palaavista muuttolinnuista ja vuosien mittaan pihapuissa vähentyneistä linnunpöntöistä. Nelosen resepti onkin radikaali:

"Mikään ylitsepääsemätön urakka linnunpöntön rakentaminen ei ole. Tarvitaan vain saha ja vasara. Näin pönttö rakentuu vaikka omasta päästä."

Haastateltu asiantuntija luontokuvaaja Benjam Pöntinen jatkaa: "Mä oon sellanen rakentaja, joka ei osaa oikein piirustuksista rakentaa. Mä teen omasta päästä." "Tää sopii parhaiten vaikka kottaraiselle tai liito-oravalle."

Kyllähän se niin on, etteivät piirustustenlukutaito ja kottaraiset viihdy samassa päässä.

kielikuvien juhlaa

Oululainen ilmaisjakelulehti Forum24 maanantaina 14. toukokuuta etusivullaan:

"Hailuodon lautta puntariin"

Osuvat ja tuoreet kielikuvat jatkuvat itse jutun otsikossa sivulla 3:

"Kiinteä yhteys tapetille"

Aktiivisia omenoita

Ehdotus viikon fraasirikokseksi:

Joensuun Ylioppilaslehti pääkirjoituksessaan, jossa poistuva päätoimittaja kertoo kokemuksistaan, 9.5.2007:

"Puolentoista vuoden kokemuksella voin nyt todeta, että ylioppilaskunnasta, eli hallituksesta, edustajistosta ja jaostoista, löytyy enimmäkseen ihmisiä, jotka eivät katso puoluekirjaan ja ovat valmiita työskentelemään paremman opiskelijayhteisön ja jopa yhteiskunnan puolesta. Jostain syystä porukan muutama mätä omena saa vuosi toisensa jälkeen myrkytettyä edustajiston ilmapiirin niin, että todella tärkeät asiat jäävät huomiotta."

Jään miettimään, miten hedelmä myrkyttää kokonaisen ilmapiirin...

Pääkirjoitus on myös netissä:

http://yolehti.joensuu.fi/main/?p=252/

Vaadimme suksia! Tamperelainen Aamulehden lukija

Aamulehti julkaisi 16.5.2007 Kalervo Kummolan haastattelun. Kummola on sitä mieltä, että "karavaani kulkee omia latujaan". Lukija ihmettelee, kuinka paljon uuden oppimista nykymaailmassa tarvitaankaan. Ei vielä mitään, että suuret (ja vanhat) ikäluokat joutuvat pysyttelemään tietotekniikan huipulla saadakseen hoitoa vaille jätettyinä tilatuksi oman arkkunsa internetistä vähän ennen kuolemaansa, mutta että Saharassa syntyneet kamelitkin joutuvat opettelemaan hiihtämisen taidon. Kahlata nyt kyttyräänsä myöten lumessa - omanarvontuntonsa heilläkin!

Oppimisen iloa!
Toivoo tamperelainen Aamulehden lukija

Optinen lukeminen

Esitäytettyjen veroilmoitusten (veroehdotusten) palautusaika päättyi taas tiistaina. Ohjevihkosta selatessa huomio kiinnittyi loppupuolella olleisiin lomakkeisiin, joiden alareunaan oli painettu teksti "Lomaketta ei saa kopioida, koska lomake luetaan optisesti."

Mitä on tämä "optinen lukeminen"? Esim. silminkatsoen tai kamerallako. Ja mitä tuo kopiointi vaikuttaa lomakkeeseen tai sen optiseen lukemiseen, niin että se pitää kieltää?

kun ihminen menettää toivon

– Kun ihminen menettää toivon, että huominen on parempi kuin tämä päivä, silloin joutaa viedä jalat edellä pois!

Aspocomp Group Oyj Maija-Liisa Friman

http://www.psycon.fi/asiakaslehti/lehti0104_aspocomp.html

Lihakset karjuvat hoosiannaa

"Vaikka lihakset karjuivat hoosiannaa, laukaalaiset L.P. ja T.K. sinnittelivät 33 kilometrin PeurunkaPatikan maaliin lauantaina", kirjoittaa Keskisuomalainen su 20.5. etusivullaan. "Multamäen hirvittävä nousu tiristi reidet huutamaan hoosiannaa..." todetaan vielä itse artikkelissa s.9.

Raamatun kertomuksessa kansa lauloi hoosiannaa juhlien ja hyvillä mielin eikä tuskasta ollut tietoakaan. Kassakoneidenkin hoosiannalaulu on vielä kaunista musiikkia lihasten fraasirikolliseen karjuntaan verrattuna!

Tuomo Penttinen
Jämsä

Kotikasvatusta omaan käyttöön

Helsingin Sanomat 22.5.2007
"Vasemmistonuoret haluaa laillistaa kannabiksen käytön ja kotikasvatuksen omaan käyttöön."

Hyvän kotikasvatuksen voisi laillistaa samantien myös yleiseen käyttöön, koska sen soisi useammin säteilevän myös kanssaihmisille ja ympäristöön muutenkin.

Tärkeä avaus tämä kuitenkin on, koska Vasemmistonuoret toteaa, että "omaan käyttöön tarkoitetusta kotikasvatuksesta tai kannabiksen käytöstä ei pitäisi rangaista". Kotikasvatuksesta olen samaa mieltä, mutta kannabista tähän ei minuta pidä sotkea.

Hyvien tapojen puolesta

Ehdokkaat maastoutuvat

Satakunnan Kansa kirjoittaa maanantaina 21.5. pääuutissivullaan: "Irlantilaiseen parlamenttivaalikampanjaan kuuluu, että ehdokkaat maastoutuvat äänestäjien pariin. Kansa haluaa tavata päättäjiään, jotka kiertävät ovelta ovelle esittäytymässä ja keskustelemassa vaaliteemoista."

Eikö tässä ole kyse äänestäjien pariin jalkautumisesta. Maastoutuminen tuskin kannattaa, jos haluaa olla esillä ja saada paljon ääniä.

Porilainen
Pori

vihje

En muista milloin, mutta noin vuosi sitten eräs tutkija sanoi televisiohaastattelussa jotain tähän suuntaan: "Se on hyvä pitkässä juoksussa, mutta jos pitkä juokse levenetään..."

Tämä on pyörinyt mielessäni aina, kun kuuntelen ohjelmanne.

Tehkää hyvä!

Uussuomalainen kuuntelija

Lapin radio

Lapin radio 23.05.2007:
Sodankylän häirikkökarhu edelleen karkuteillä
Sodankylässä poronvasoja syönyt karhu on edelleen karkuteillä. Häirikkökarhu on tappanut ainakin kahdeksan vasaa poroaidoista.
Kommentti: Onko karhu häirikkö kun se syö lihaa? Eikö uutistoimittajakin ole häirikkö jos hän syö lihaa. Ja oliko karhu vangittuna poroaitaan, kun se nyt on karkuteillä?
Rangaistus: Toimittajalta kielletään lihansyönti, kunnes hän ymmärtää ettei lihaa syövä karhukaan ole häirikkö.

Lapin radio 24.05.2007

Ounasjoen vesi seisoo Kittilässä
Ounasjoen vesi ei ole noussut torstain vastaisen yön aikana Kittilän kirkonkylällä.
Kommentti: Seisooko joen vesi? Ja vielä korkeimman tulvan aikana? Mikä joki se semmoinen on?
Rangaistus: Uutistoimittaja tuomitaan seisomaan kahdeksi tunniksi Ounasjokeen Jätkänkynttilän alle kahdeksi tunniksi.

Väännetäämpä vähän kengännauhaa

Kohdassa (8:12) käsitellään buuttaamista (engl. booting.) Haastattelija viittaa paroni von Münchhauseniin, mutta tekniikan tohtori Risto Sarvaksen selitys ei ihan kata termin kiehtovaa historiaa. Boottaushan on koneen käynnistämistä, ja rebooting *uudelleenkäynnistämistä*. Potkimisen kanssa boottauksella ei ole tekemistä, vaan historia on seuraava:

http://en.wikipedia.org/wiki/Booting
"In computing, booting (booting up) is a bootstrapping process that starts operating systems when the user turns on a computer system"

http://en.wikipedia.org/wiki/Bootstrapping_(computing)
"In computing, bootstrapping refers to a process where a simple system activates another more complicated system that serves the same purpose. It is a solution to the Chicken-and-egg problem of starting a certain system without the system already functioning. The term is most often applied to the process of starting up a computer, in which a mechanism is needed to execute the software program that is responsible for executing software programs (the operating system).

The term "bootstrapping" alludes to a German legend about Baron Münchhausen, who claimed to have been able to lift himself out of a swamp by pulling himself up by his own hair. In later versions of the legend, he used his own boot straps to pull himself out of the sea which gave rise to the term bootstrapping. The term is believed to have entered computer jargon during the early 1950's by way of Heinlein's short story By His Bootstraps first published in 1941"

Huomattakoon myös, että vaikka paristo (kohdassa 14:00) on looginen sanonta, niin useimmissa kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa "paristoissa" on vain yksi 1.5V pari. Poikkeuksena tästä vanha 4.5V 3-parinen "littuparisto", ja 9V 6-parinen paristo, jollaisia näkee mm. palovaroittimissa.

"Akku" (14:24) taas tulee ihan suoraan englannin (ja muiden kielien) sanasta accumulate (kasautua, kumuloitua).

Satamissa Ryti C

Helsingin Sanomat 26.5.2007 otsikoi

"Helsingin risteilykesä alkoi rytinällä"

Ulkomaalaiset risteilyalukset ruuhkauttivat pahoin Helsingin satamia, mutta onneksi suuremmilta kolaroinneilta säästyttiin.

pekkas

Hagelstamista uusi (raha)yksikkö?

Helsingin Sanomien Internet-sivut uutisoivat 26.5. kulttuuriosastollaan venäläisen taideteoksen huutokauppaamisesta. "Venäläisteos huudettiin yli puolella miljoonalla Hagelstamilla", kertoi otsikko.

Onko Hagelstamista tehty rahayksikkö vai harjoittiko venäläinen ostaja ihmiskauppaa?
Ilmeisesti ei, uutisessa kun viitattiin Hagelstamin kansainväliseen huutokauppaan.

Mielestäni erittäin paha fraasirikos joka sokaisee lukijan hyvin harhauttavalla otsikollaan.

Ei Ku tämä kuuluu sarjaan . . . keskenään

eli
lenkkeilijät lisääntyvät pururadoilla
tarkoittaa suomeksi
lenkkeilijät keskenään naida napsutelevat ja syntyy pikkulenkkeilijöitä

t. duunaru
d:O)

Sonera pääsee eroon yli 100 hengestä

http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=30601&tyyppi=1

Varsinaista myyräntyötä

Kitkatta.net on "korkeakoulutuksen ja työelämän tietopalvelu
työnantajille, opiskelijoille ja korkeakoulujen henkilöstölle". Hieno ja tarpeellinen sivusto, mutta löysin sieltä (http://www.kitkatta.net/valmis/kiikari/korkeakoulutettujen_rekrytointi_markkinat.html), erään kummastusta herättävän virkkeen: "Piileville työmarkkinoille päästäkseen on tehtävä myyräntyötä, ja tällöin henkilö voi jopa itse luoda oman työpaikkansa."

Eikös "myyräntyöllä" yleensä tarkoiteta maan kaivamista jonkun jalkojen alta - usein tarkoittamatta - esimerkiksi "teki melkoisen myyräntyön yhteiselle asialle"? Pohdimmekin irkkiystävieni (en tiedä kielitoimistosta, mutta käytän mieluummin ilmaisua irkki kuin irc) kanssa, tarkoitetaanko virkkeessä kenties maan kaivamista kilpahakijoiden jalkojen alta, vai kenties korkeakoulutetun työnhakijan päätymistä housujen ja kuurakettien valmistajaksi, kuten meidän 70-luvun lasten sankarille, Myyrälle, kävi.

Vuorattuja formuloita?

Joonas Hytönen sanoo päivän (31.5.2007) Hesarin sivulla C6: "Roolimallit ovat tärkeitä: ei ole kauan siitä, kun formulat oli vuorattu Marlboron logoilla."

Minua ihmetyttää ajatus kilpa-autojen mainoksilla vuoraamisesta. Luulisi, että noita auton sisäpuolella olleille mainoksille olisi ollut kovin vaikeata saada näkyvyyttä esimerkiksi televisiossa. Ja varmaan kilpurit koitetaan rakentaa mahdollisimman keveiksikin, joten sisustan vuoraaminen olisi siinäkin mielessä kovin outoa. Huomasivatko tupakkayhtiöt, että raha menee vähän väärään paikkaa, ja lopettivat siksi autojen vuoraamisen?

Nopea ihminen syö hitaan hevosen

Ratsastustila Stone Eagle Ranch Elimäeltä ilmoittelee myytävistä hevosistaan.

"Myymme osan hevosistamme pois kesähinnoin, hinnat alkaen 3000e. Nopeat syö hitaat, jos olet kiinnostunut jostain hevosestamme.
http://www.kolumbus.fi/carata.akerlund/

Ovatko hevoset siis myytävänä syötäviksi. Ovatko ne jo niin vanhoja ja hitaita, että tavallinen metvurstinpurijakin juokseen ne kiinni vai pitääkö olla pikajuoksija? Saako reseptit kaupan päälle?

Kari

Kaliforniassa oma aurinko

Yle-peilin urheilukatsauksessa 6.4. todettiin Anaheim Ducks jääkiekkojoukkueen olevan yhden voiton päässä Stanley-cup:in voitosta ja siirtyvän nyt nykyisestä olinpaikastaan Kalifornian auringon alle. Olin hämmästynyt kuullessani Kalifornian saaneen oman auringon. Toisaalta on suomalaisten kannalta hyvä että se on niin sopivan kokoinen, että jääkiekkojoukkue mahtuu sen alle. Tällöin luulisi, ettei Kalifornian aurinko turhaan häikäise jo muutenkin riittävän valoisaa suomalaista yötöntä kesäyötä.

- Niin se kehitys kehittyy

Huuhkaja keskeytti Suomi -

Huuhkaja keskeytti Suomi - Belgia-pelin

Näin uutisoi YLE verkkosivuillaan 6.6.2007.
(http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id61900.html)

Tarkemmin juttuun perehdyttyäni huomaan, että huuhkaja ei puhaltanut pilliin pelin keskeyttömisen merkiksi, vaikka otsikko näin antaisikin ymmärtää, vaan vain istahti Belgian joukkueen käyttämän maalin poikkipuun päälle seuraamaan peliä. Ilmeisesti huukaja ei ollut lunastanut pääsylippua tai rikkoi muulla tavoin järjestyssääntöjä, sillä pelin tuomaristo (näin päättelen yleistietoni perusteella) keskeytti pelin ja kutsui viranomaiset paikalle häätämään luvattomasti peliä seurannutta petolintua pois paikalta. Ehkäpä Belgian joukkueen maalivahti pelkäsi hyökkäystä selustaansa? Tämähän on ollut suomalaisten taktiikka jo Talvisodan taistoissa... Hienoa viranomaistoimintaa joka tapauksessa. Jalkapallopelejä ei näemmä suomessa katso luvatta edes huuhkaja!

t. nimim. "Ilmiantaja"

radiouutiset ajelee ydinvoimalalla

Suomalaisesten ydinvoimaloiden turvallisuudessa on ilmennyt vakava puute. Radiouutisten ja Ylen nettisivujen mukaan "Olkiluodon kakkosreaktori ajettu alas tulipalon takia". Mihin ne seuraavaksi ajavat? Jäätelökioskin kautta uimarannalle? Olkiluodon kakkosreaktori on ajettu nälän vuoksi grillille?
Tapafraasirikollinen Iltalehti kirjoitti saman uutisen ingressissään, että Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktori on pysäytetty. Parannus on siis mahdollista myös paatuneille fraasirikollisille.

Verinen viikonloppu, mutta keillä?

Ilmaislehti Metro maanantaina 11.6.2007 kertoo, että "Ainakin neljä kuoli teillä viikonvaihteessa."

Mutta ei meillä ainakaan kuollut ketään.

Taiteilija lomalle

Keskipohjanmaa 14.6.2007

Etusivu:Taiteilija lomalle. Graafikko Esa Riippa pitää myös lomaa. Kun vaimolla alkaa kesäloma, lyö Riippa pensselit naulaan.
s. 11 .... Mutta tällaisen tauon jälkeen on taas mukava palata sorvin ääreen.

Tiina Ruotsala ei taida tuntea grafiikon työvälineitä tai sitten yrittää olla hauska käyttäessään näitä kuluneita fraaseja. Fraasit sopisivat paremmin vaikkapa presidentin lomalle lähtemisestä kertomiseen, graafikko sen sijaan työskentelee käsillään joten lukija jää pohtimaan toimittajan tietämystä aiheestaan.

nimimerkki: grafiikan harrastaja, Esa Riipan "fani"

Lapsi on keskustelussa keppihevonen

Helsingin sanomien toimittaja Anna Karismo otsikoi juttunsa 17.6.07 yllä olevalla tavalla.
Keskustelua siis käydään hänen havaintojensa perusteella jotenkin tähän tyyliin:
"Vein juuri meidän nuorimman keppihevosen tarhaan. Mitäs teidän Pokulle kuuluu?"
"Ilmoitin sen ratsastustunneille sinne samaan talliin, missä meidään vanhempi keppihevosemmekin on käynyt"

Liisi RR.

"Kuolema tappaa elintason"?!

Aamulehdessä kirjoitetaan 19.6. henkivakuutuksista ja perheen toisen huoltajan kuolemantapauksen kohtalokkaista seurauksista perheen taloudelle. Aihe ON vakava, mutta ko. artikkelin tapauksessa en voi muuta kuin järkyttyä toimittajan käsittämättömästä kielitajun (ja ties minkä muun) puutteesta. Juttu on nimittäin otsikoitu seuraavasti: "Huoltajan kuolema tappaa perheen elintason". Siis apua! Että kuolema tappaa, ja että vielä elintason?! Olen sanaton tällaisen sekä kielellisen että ajatuksellisen emämokan edessä.

Fraasirikos vai eläinrääkkäysrikos?

Ilta-Sanomien nettiuutinen 20.6.2006 esitteli parhaat taukopaikat nelostien varrelta. Pyhäjärven Vaskikello sai yhdeksän pistettä kymmenestä. Korkean pistemäärän perusteluksi todettiin mm. seuraavaa: "Matkailijalle tärkeää on vessojen siisteys, lasten leikkipaikat ja myös se, että lemmikki pääsee vilvoittelemaan ja jaloittelemaan kuumassa autossa."

Niinhän se on, että sillä aikaa kun isä, äiti ja kaksi lasta vilvoittelevat ja jaloittelevat taukopaikalla jäätelöä syöden ja leikkipaikalla kirmaillen, perheen hauveli odottaa kuumassa autossa pelkästään vilvoitellen ja jaloitellen.

Lapsista ja vesistä

Ylen Aamu-TV:n uutisissa 21.6. toimittaja Susanna Turunen raportoi EU-maiden huippukokouksen tunnelmia. Kerrottuaan, että yhteisestä lipusta, hymnistä ja ulkoministeristä luovutaan, toimittaja jatkoi: "Ja todennäköisesti lapsiveden mukana menee myös perusoikeusasiakirja."

Arvailujen varaan jää, lieneekö tuo kavala lapsivesi koitunut monenkin tärkeän päätöksen kohtaloksi.

Vesiselvää juhannusta
toivottaa Nina

Pikatuomio

TV2:n Uudenmaan alueuutisissa kerrottiin maanantaina 18.6. Porvoossa tapahtuneeseen miestappoon liittyen seuraavaa:

"Poliisi otti miehen kiinni ja ampui tätä jalkaan."

Ilmeisesti pikatuomiot Villin-Lännen malliin ovat tuleet myös meillä käyttöön.

Pekkas

eksessiivinen Inessiivi

Ohjelmanne loppujuonnossa toivotte palautetta siitä, mikä "särähtää kielikorvassasi". Minun kielikorvaani särähtää inessiivin käyttö, joka on lisääntynyt mediassa kovin. Taas lisää anglisismeja!

Kansanvallalla on paisuva hinta HS 26.6.2007 pääkirjoitus

" Eduskunnassa on onneksi havahduttu tehostamaan rahankäyttöä."

Vieläkö meidän kansalaisten täytyy tarjota kansanedustajille kulttuuria ja palanpainiketta? Rupeaa tuntumaan siltä, että eduskunnan rahasäkissä on pohjassa reikä, joka vielä suurenee koko ajan rahavirran paineesta.

Eikö olisi jo aika tehdä töitä arkisemman pöydän ääressä?

Leena Koivu Piikkiö

Kokaiini uhkaa Suomea

HS 26.6.2007:

YK: Kokaiini saattaa uhata Suomea

Julkaistu: 12:01

stt

Kokaiinin käytön lisääntyminen saattaa uhata Suomea lähivuosina, YK:n huumausainetoimikunnan vuosiraportin mukaan kokaiinin käyttäjien määrä Euroopassa on historiallisen korkea.

Myös heroiinin tuonti Suomen lähialueille on lisääntynyt ja samalla piikittämisen aiheuttamat tartuntataudit ovat yleistyneet.

Yleisesti maailman huumausainetilanne on kuitenkin tasaantumassa. Suomessa nuorten huumeiden käyttö on jopa vähentynyt.

Jälkeenjääneisyys johti palkankorotuksiin

Kotkan kaupungin ylin virkamiesjohto osoittautui jälkeenjääneeksi. Näin uutisoi Kymen Sanomat 26.6.2007. Siinäpä riittävä peruste tuntuviin palkankorotuksiin, Kotkan kaupunginhallituksessa pääteltiin.

Etusivun uutinen: "Hallitus perusteli palkankorotuksia kaupunkien välisillä ja Kotkan organisaation sisäisillä palkkavertailuilla, jotka sen tulkintojen mukaan osoittivat ylimmän virkamiesjohdon jälkeenjääneisyyttä."

Jarkko Niemisen elämää suurempi notkeus

Helsingin Sanomien urheiluosastossa tänään 27.06.07 tennistähti Jarkko Nieminen toteaa:
"Olen hyvä potkimaan itsenäni persuksiin, kun veitsi on kurkulla."

Suomen kielen puolesta

Hei!

Olen jo kerran ilmiantanut teidät, hyvä ohjelman tekijät, tästä:

Fraasirikoksia voi selata seuraavin vaihtoehdoin:

« first‹ previous123next ›last »

Eikös NÄILLÄ sivuilla olisikin kunniakasta käyttää muotoa

viimeinen >>

?

Kiitos teille!

Teppo

Fraasirikos

Jakomummo Imatralta, katseltuaan Uudenmaan alueuutisia 1.7.-07, ihmettelee kokki Kolmosen muuttamista vaimoineen Myllypuroon. Kuinka monta vaimoa Kolmosella on? Eikö tällainen ole laitonta Suomessa?

Kaljut tukkanuottasilla

"Pekingin kaljut taksikuskit heittäytyivät tukkanuottasille"

Ainakin Ilta-sanomissa ja Keskisuomalaisessa julkaistiin edellä mainitulla tavalla otsikoitu uutinen. Uutinen kertoi, että kaljupäiset taksikuskit eivät saisi harjoittaa ammattiaan Pekingin Olympialaisten aikana.

Otsikon sanomana on ilmeisesti se, että kaljupäiset taksikuskit vastustavat kaupungin hallinnon päätöstä, mutta sitä jäin miettimään, kuinka heiltä onnistui tukkanuottasille heittäytyminen.

Taneli

Jälleen fraasirikollinen Aristoteleen kantapäässä

On hupaisaa, että fraasirikollisen etsijä sortuu itse tavan takaa kyseiseen rikokseen. Tänään hän sanoi, päivän fraasirikokseen sortuneen toimittajan "menneen pieleen roppakaupalla" juttunsa otsikon suhteen. Minusta roppakaupalla ilmaisee jonkun runsautta ei laajuutta. Kehuja tai karkkeja voi saada roppakaupalla, mutta ohi ajetaan tai pieleen mennään reippaasti tai reilusti.

Pilvee pilvee

Näyttää siltä, että Juicen kanssa vesiperän vetäneet poliisimiehet saavat vihdoin oikeaa kamaa:

Nelosen tv-uutiset 6.7.2007:

- Huomenna sää ilahduttanee ainakin myrskybongareita, Kaisa, mitäs kaikkea sulla on tarjolla?

- Jaa. Mulla on tarjolla pilveä ja tuulta ja sadetta.

Tangokunungattaren kauhe rumba

Noin viikko sitten oli Iltasanomissa juttu, jossa takavuosien tango-kuninkaalliset kertoivat kokemuksiaan.
Lehti minulta hävisi mutta muistiin jäi 90-luvun loppupuolen kuningattaren kuvaus kokemuksestaan:
"Muutama vuosi sujui tangokuningattarena... Mutta sitten minä kyllästyin siihen KAUHEAAN RUMBAAN! (ja lopetin)."
Kysymys jäi minulle itämään. Miksi häntä vaivasi jokin rumba? Mikä oli rumban nimi (voisivat muutkin varoa)? Kuka tämän vitsauksen lähetti?
Jynkka.

SUOMEN VÄESTÖ IKÄÄNTYY

TV 1:n pääuutisissa 6.7.2007 kello 20.30 todettiin: "Suomen väestö ikääntyy muita EU-maita nopeammin."
Onko Suomessa jokin erilainen aikajärjestelmä, vai onko meillä jotain muita ominaisuuksia, jotka vanhentavat nopeasti? Vaarallista asua Suomessa, jos täällä tulee vanhaksi nopeammin kuin muissa Euroopan maissa. Eikö ollutkaan "lottovoitto syntyä Suomeen"?

Leviää käsiin julkisuudessa

HS 7.7.07
Muut lehdet
Etelä-Saimaan Liisa Kukkola on huolissaan alkoholisairauksiin menehtyvistä.
"Pitkäaikanen alkoholin tasainen juonti ei tunnu sensijaan missään julkisuudessa leviävän käsiin."

Lisää pilvee!

Ylen internet-uutisten toimittaja on palannut kesälomalta, arvatenkin Kuusta:

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id64477.html
"Typpipilvi liikkuu Jyväskylän seudulla"

En olisi lainkaan hämmästynyt vaikka näitä n. 78% pitoisia typpipilviä jatkossa löytyisi muidenkin kaupunkien liepeiltä.

Onneksi
"Typpipilveä on laimennettu ja tilanne on rauhoittumassa."

Minäkin tykkään laimentaa typpipilveä, erityisesti torstaisin hernerokan jälkeen. Biologeilla on erityinen termi rauhoittuneelle tilanteelle. Se on 'kuollut'.

Jäämme jännittyneinä odottamaan, löytyykö järvistämme divetymonoksidia!

Propellihattu mutantoitunut VTT:ssä

Otsikolla "Propellipäiden maailma" todetaan HS:n taloussivulla 9.7.07 että:
"Propellipäiksi VTT:llä nimitetään tutkijoita, jotka saavat ideat uusista keksinnöistä." Näyttää siltä, että hattu on, ehkä jatkuvan keksimisen seurauksena, poistunut tarpeettomana pään ja propellin välistä.
Nimimerkki "korhonen".

Inessiivin lisäksi on myös adessiivin käyttö lisääntymäss

"Viime perjantai-illalla" ja muut tällaiset.
Erityisesti Ylen musiikkitoimittajille tyypillistä puhetta tämä on. (vrt. "Pitkää kiekkoa siitä ei tule")
Liisi Rantaruikka.

Vaativa uhriluku

Ilta-Sanomien verkkolehti raportoi Floridassa tapahtuneesta pienlentokoneen maahansyöksystä seuraavasti: "10.07. 22:28 Pienlentokone on pudonnut kahden omakotitalon päälle Floridassa Yhdysvalloissa. Turman uhriluku on vaatinut viiden hengen."

Kyseinen onnettomuus on toki hirvittävä ja kaikenlaisia onnettomuuksia sitä nykyään tapahtuukin, mutta että uhriluvutkin nykyään vaativat ihmishenkiä?

Suomen lainsäädäntöä hyödynnetään myös muissa EU-maissa

YLEn nettisivuilla uutisissa todetaan:

Suomi on yksi niistä EU-maista, joissa postitoiminta on avattu kilpailulle. Suomen lailla on toimittu myös Britanniassa, Hollannissa, Saksassa ja Ruotsissa.

Suomi on siis todellakin melkoinen mallioppilas, kun YLEn tietojen mukaan Suomen lakia hyödynnetään suoraan muissakin EU-maissa!

Palokärki polkee painajaiset kumoon

Länsiväylän (11.7.07) ylläoleva ingressi jatkuu:
"Palokärki otti selvää, onko Espoo pyöräilijän helvetti. Pahimmaksi vastustajaksi puhalsi tuuli, jopa ylämäki jäi kakkoseksi. Kypärän suitsiin tottunut nimimerkki pääsee kylmää pilsneriä odotellessa jyvälle lajin hurmasta."
Jutusta itsestään ilmenee lähinnä se, että ylämäkiä ja alamäkiä on maailmassa yhtä paljon. Kannattiko tuon takia noin meuhkata?
Lukija korhonen.

Muistakaa pyyhkiä nenänpäänne musteesta!

11.7. lähetetyssä Kultakuume-ohjelmassa haastateltu Oopperan kuoron luottamusmies, sopraano Eija-Riitta Aakio kommentoi oopperalaisten vastuuta omasta äänestään neljän kuukauden kesäloman aikana seuraavasti:

"Yleisö ei voi olla maksumiehenä meidän lomista, ja kun me jokainen omalla naamalla ollaan allekirjoittamassa sitä taiteellista tasoa siellä, niin se tiedetään, että ääni on oltava kunnossa, kun yleisön eteen mennään."

Esimerkiksi suulla maalaaminen on tänä suvaitsevaisuuden aikakautena varmasti jo kaikille tuttu taiteen laji, mutta naamalla allekirjoittaminen herättää yhä kummastusta.

Kunnioittavin terveisin,
"Maalaismaisteri"

Kelluvien talojen suunnitelmat ovat jäässä

Helsingin Sanomat kertoo 11.7 kaupunkisivuilla, että Keilalahden kelluvan kylän suunnitelmat ovat jäässä.

Tämä on sikäli omituista, että jäätä meillä on vain puolet vuodesta, ja eiväthän talot jäällä kellu. Toisaalta, jos suunnitelmat ovat syksyllä unohtuneet ja jääneet jäähän, kai ne tähän mennessä jo olisivat sulaneet.

Kaupunkilehti Vartti (Nurmijärvi) 11.7.2007

"PITKÄKYNTISET NYYSIVÄT LIPPUJA
Kesälomia viettävän kunnanviraston pihassa olevista lipputangoista anastettiin kaksi isoa suomenlippua.Pitkäkyntiset liehuttelevat lippujaan edelleen vapaalla jalalla.Poliisi kaipaa havaintoja tapauksesta."

Onpahan melkoinen akrobatianäytös liehutella lippuja vapaalla jalalla!
Ja otsikonhan voi nähdä myös yleistyksenä, että kaikilla kyntensä pitkäksi kasvattaneilla olisi himo "nyysiä" lippuja!

Huvinsa kullakin

Linnanmäen WWW-sivut:

"Huvipuisto on jännittävä luokkaretkikohde, josta ei pääse yli eikä ympäri."

HS:n otsikkotoimitus hiilihydraattitarkkailuun

HS otsikoi 16.7.07 seuraavasti:
"Akneen auttavat tietyt hiilihydraatit"
Otsikkotoimitus lienee perillä vaivastaan. Pitäisikö työterveyshoidon kuitenkin järjestää toimituksen henkilöille hiilihydraattitarkkailu ja tarvittaessa työnohjaus, ettei tällaisia otsikkoja enää tehtäisi.
Lukija korhonen.

Lapset kengissään

"Lapset ovat liikenteessä arvaamattomia. Pienten lasten havaintokyky on vielä kehittymässä. Esimerkiksi autojen tulosuunnan tunnistaminen auton äänen perusteella on vaikeaa. Ajoneuvojen nopeuksien ja etäisyyksien arvioiminen on vielä aivan lapsenkengissä"
Autokoulun oppikirja
toim. Tapani Rintee

Työntekijät koteihin

Torstaina 19.7. Ylen nettisivusto kirjoitti Slovakian kovista helteistä:

Slovakiassa on aikaistettu päivän alkua poikkeuksellisen kovan helteen vuoksi. Slovakian länsiosassa työpäivä alkaa jo aamukuudelta ja työntekijät pääsevät koteihin iltapäivällä kahden aikaan.

Slovakialaisten ei toki tarvitse pelätä, että pian sieltä ryysii joku ventovieras minun kotiini, kun kello lyö kaksi. Ei mihin tahansa koteihin, vaan koteihinSA päästettänee myös slovakialaiset työntekijät.

Kyseessä ei ole puhdasverinen fraasirikos, mutta vakava äidinkielikorvan kuuroutuma kuitenkin. Ja vielä Ylen sivulla! Hyi hyi!

Laulavat selkärangat

"Esiintymisestä selvästi nauttinut, flirttaileva Anka esitti yleisöystävällisesti kaikki tunnetut hittinsä, joihin on helppo saada myös laulukuoro katsomosta. Ja sanathan tulivat väeltä selkärangasta."
Verkko-Kaleva 20.7.2007

Yhdysvaltain pommikoneet Porin yllä?

IS otsikoi 21.7 07:
"Pori sekosi sateessa"
Ja jatkaa mm:
"Heti sen jälkeen ja samalla hetkellä, kun illan pääesiintyjä funklegenda Sly Stone aloitti esityksensä, sade runteli Kirjurinluotoa kuin Yhdysvaltain pommikoneet Saksaa toisessa maailmansodassa.
Ilmasuojaa .... yleisö haki pressujen, sadeviittojen ja -varjojen alta."
Sai siis jazz-kansa Porissa tuta Saksan kansan kohtalon!
Nimimerkki Jatsari

Rajapyykin rikkoja

Iskelmäradion uutiset 20.7.2007:
"Hämeenlinnan asuntomessuilla rikottiin 40 000 kävijän rajapyykki."
Uutisessa ei kerrottu, oliko tekijää saatu kiinni.

Pekkas

Miksi vain kuusi promillea?

HS otsikoi 23.7.07 (sivu, jolta ei numeroa löydy!):
"Mies puhalsi Vantaalla ratista kuusi promillea" Mitä hyötyä niin pienestä oli? Miksi ei vienyt koko rattia? Olisi ollut varmasti helpompaakin.
Nimimerkki Puhallus.

Korvanlume

Turkulainen kaupunginvaltuutettu Olavi Mäenpää (Suomen kansan sinivalkoiset rp.) ottaa tiukasti kantaa moniaistillisuuden puolesta Turun Sanomien mielipidekirjoituksessaan 25.7.2007:

"Tosin näissäkin kokouksissa käytettävät puheenvuorot ovat vain silmänlumetta äänestäjien korville!"

Tankkaa jääkaappisi Nesteellä!

Heinäkuun Pirkan mainoksessa: Useimmilla taukopaikoillamme on myös ruokakauppa, joten ruokailun jälkeen voit tankata autosi lisäksi myös jääkaappisi.

Jo

Viipale napaa

MTV3:n uutiset 28.7:

"Venäjä haluaa viipaleen Pohjoisnapaa".

Navan tai minkä tahansa pisteen viipalointi vetäisi Pythagoraankin mietteliääksi. Seuraavaksi vaaditaan varmaan sähköistystä linnunradalle.

Mätäkuun mantra, mantrojen mantra!

Supolla on Stasi-asioissa "salassapitovelvollisuus". Tätä kuulee joka tuutista.
Alkaa tuntua yhä selvemmältä, että kyseessä onkin "salassapito-oikeus".
Sitä vain ei haluta/voida ääneen sanoa. Tohtiiko Kantapää?
Jynkka.

Fraasirikos

Moro Heikura ja kumppanit!

Pojan kanssa ollaan ohjelmanne faneja.
Fraasirikos-osio on suosikkimme. Ohessa pari meidän kuulemaamme.

Joskus heinäkuun alussa radiossa haastateltiin ministeri Tarja Cronbergia työllisyysasioista. Kyseessä oli uutistoimituksen lähetys. Hän käytti ilmaisua "emme ole vielä heittäneet hanskoja kehään." Se särätti pahasti kielikorviimme.

Cronbergilla meni kaksi fraasia pahasti sekaisin. Eli "heittää pyyhe kehään" tai "lyödä hanskat tiskiin." Ministeriltä yllättävä ilmaisu. Aiheutti hilpeyttä kuulijoissa.

Ja sitten toinen.

Tänään 30.7. Ylen alkuillan tv-uutisissa oli raportti Espanjan helteistä. Toimittaja sanoi "paikallisissa kappeleissa ja minareeteissa rukoillaan sateita".
Hän varmaan tarkoitti "...kappeleissa ja moskeijoissa...".
Minareetithan ovat torneja, joista ilmoitetaan rukoushetket.
Vaadimme jatkossa toimittajalle enemmän huolellisuutta raportoinnissaan.

nimim. tarkana kuin porkka

Japa ja Klaus Mattila, Tampere

Ei niin sujuvaa kynäilyä

"Bensa-automaatit tehneet rikollisia korttikopiointeja"
digitoday.fi http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=14&rss=11&news_id=200718289

- O

Korujen idiotismit

Maanantaina 30.7 Kultakuume-ohjelman osiossa "Kuohuvaa muotoilua" (löytyy netistä) puhuttiin korujen idiotismeistä. Mitähän lienevät moiset idiotismit? Koruihin liittyviä varsin idioottimaisia ilmiöitähän kyllä löytyy.
Matti Hannukainen
mhannuka@jyu.fi

Salamatkustajia

2.8.2007 MTV3:n Kymmenen Uutisissa kerrottiin:

"Salamatkustajia kuljettanut juna suistui kiskoilta Kongossa"

Jäin miettimään, että jos juna kuljettaa salamatkustajia, niin voiko heitä silloin enää kutsua salamatkustajiksi.

Pekkas

Naisten palkat

Itse Yleradio1 tiesi julistaa kansalle, että

"Naisten palkoissa on paljon puhetta mutta vähän villoja."

Väite villojen vähyydestä on helppo uskoa. Palkkoihin sisältyvän paljon puheen olomuoto, merkitys ja tarkoituskin sen sijaan jää minulle hämärähköksi. Tottuneena uskomaan Yle Ykkösen tiedon todeksi, rohkenen pyytää teiltä apua tämän puheen valaisemiseksi.

Saarenmaalla 3.8.2007
Aprikoitselija

Pelottava hammaslääkärilasku

Vaimoni kävi kunnallisessa hammaslääkärissä Espoossa ja sai laskun, jossa luki: "Peruuttamattomat käynnit Tapiolan hammashoitola".

Tarkoittaakohan tämä että lääkäri teki jotain peruuttamatonta?

T: Pasi

Formula-autot lentämään!

Hungaroringin selostaja, joku "Matti" (ohlelmasta ei käynyt ilmi, kuka Matti) innostui kannustamaan suomalaisia ajajia jotenkin näin:
"Toivottavasti suomalaiskuskit saavat autonsa huomenna lentämään!"
Ristiriitaista on elämä. Mekaanikot yrittävät saada auton pysymään tiukasti radan pinnassa (Down Force). Kuskien taas pitäisi kyllösen (?) mielestä saada autot ilmaan.
Me katsojat taas kannustamme selostajaa kannustamaan kuskeja. Mitä näyttävämpiä lentoja, sen hauskempaa on katsoa.
Nimimerkki Funfun.

Alamäki liikkeessä

Kouvolan Sanomien otsikko Kuusankosken kaupungin talouden tilasta: "Kuusankosken talouden alamäki jatkaa luisuaan" (Kouvolan sanomat 7.8.2007). Aikaa hurjaa menoa, kun alamäkikin on lähtenyt valumaan alaspäin.

Näkökulma

"Natunen pärisytti samaa partta, jota Kari Ormo ja Esa Sievinen ovat veisanneet vuosikaudet."
Aamulehti 29.7.

Lisätty sokeri ja rasva

Mainoksessa kaksi naista keskustelee jugurtista. Toinen ihmettelee miten jugurttiin on saatu mahtumaan niin paljon marjoja. Toinen vastaa "koska jugurtista on poistettu siihen lisätty sokeri ja rasvat". Siis, jugurttiin ensin lisättiin sokeria ja rasvaa. Sitten ne otettiin pois. Miksi ne alunperin sinne lisättiin jos ne myöhemmin otetaan siitä pois?!?!

Voiko kaupunki voi olla selvää pässinlihaa?

Etelä-Suomensanomissa 10.7.2007 oli uutinen kuinka Lammilla oli äänestetty.
"Tunnin kokous, tiukka äänestys ja niin päätettiin lopettaa Lammin olemassaolo itsenäisenä kuntana.
Äänestystulos 15-12 teki Lammista selvää pässinlihaa."

Mietinkin olisiko toisenlainen tulos, kuten 12-15 tehnyt Lammista juopunutta pässinlihaa? Lammihan on tunnettu sahtipitäjä.

Endeavour laskeutui kansainväliselle avaruusasemalle

Helsingin sanomat otsikoi nettisivuillaan avaruussukkula Endeavourin telakoitumisen Kansainväliselle avaruusasemmalle kyseisellä tavalla. En ole aikaisemmin kuullut, että avaruudessa voi laskeutua.

Itse juttussa käytetään niin ikään kyseenalaista ilmaisua "ankkuroitua". Se on hieman outoa kun puhutaan avaruudellisista sfääreistä. Luulisi sen sopivan paremmin merenkulun sanastoon.

Huipentumana juttussa on se, että siinä puhutaan avaruussukkulan öljytankista. Koska raketit/sukkulat ovat alkaneet lentää öljyllä? Tietääkseni säiliössä oli ennen sen irrottamista vetyä ja nestemäistä happea.

Juttu on luettavissa täältä (jos sitä ei ole ennätetty vielä korjata): http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Endeavour+laskeutui+kansainv%C3%A4liselle+avaruusasemalle/1135229410116

Vohobitti

Lehmä lensi Hauholla

"Lehmä lensi Hauholla" revittelee Ilta=Sanomat:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1421064

Tässä on oltu lähellä fraasin oikeaa muotoa "Pallosalama tappoi lehmän Hauholla", jonka lanseerasi Tajakka ja Tabletit Valkeakoskella vuonna 1987. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tajakka_ja_Tabletit

Sapiskaa Ilta=Sanomille - eivät lehmät sentään opi lentämään 20 vuodessa.

Kampaus kuntoon

Yhteishyvä nimisen lehden numerossa 8/07 annetaan vinkkejä kesäkampauksen tekoon. Oma tukkani on luonnostaan suora, joten ehkä minun kannattaisi kokeilla lehden esittelemää "Romanttisen pöyhkeää" kampausta! Mutta toisaalta... taidan kuitenkin tyytyä vain pöyheään kampaukseen. / Marja

Vanha viikon fraasisirostuomio

Katselin vanhoja tuomioita ja huomasin seuraavan:
"Aristoteleen kantapää | Viikon fraasirikos
Rottinkipalmuista saatava rottinki on yleinen materiaali mitä moninaisimmissa tarve-esineissä yhä nykyään, vaikka helpommin muovailtavat muovit ovatkin korvanneet sen laajalti. Rottinki on taipuisaa, muttei mitenkään superkestävää materiaalia ja siksi onkin ymmärrettävää, että Aamulehden tiedetoimittaja Mika Remes päätti äsken ilmestyneessä jutussaan popularisoida vaikeatajuista ilmastotieteellistä faktamaailmaa seuraavasti:

Suomalainen tutkijaryhmä kävi Etelämantereella kokeilemassa kepillä jäätä ja toi tullessaan hyviä uutisia. Merten keuhkoiksi kutsuttu (...) paikoin neljä kilometriä paksu jääkuutio ei sula ja hukuta maapalloa ainakaan kymmeneentuhanteen vuoteen."

On siinä ollut Heikuralla rinta rottinngilla.

Nimimerkki
Rottingit ja jääkuutiot sekaisin