Skip navigation.
Home

Ilmianna fraasirikolliset: Arkisto 4

|

Fraasirikos on silmiinpistävä sammakko. Fraasirikollinen erehdyttää lukijansa tai kuulijansa ja aiheuttaa huimausta.

Alla näet varhaisempia fraasirikosilmiantoja. Uudet ilmiannot tänne: Ilmianna fraasirikolliset täällä!

Lisää ilmiantoja löydät täältä: Arkisto 1 | Arkisto 2 | Arkisto 3 | Arkisto 4 | Arkisto 5 | Arkisto 6
Entä tuomiot? Aristoteleen kantapään fraasirikos-tuomiot löytyvät täältä.

Kampaus kuntoon

Yhteishyvä nimisen lehden numerossa 8/07 annetaan vinkkejä kesäkampauksen tekoon. Oma tukkani on luonnostaan suora, joten ehkä minun kannattaisi kokeilla lehden esittelemää "Romanttisen pöyhkeää" kampausta! Mutta toisaalta... taidan kuitenkin tyytyä vain pöyheään kampaukseen. / Marja

Vanha viikon fraasisirostuomio

Katselin vanhoja tuomioita ja huomasin seuraavan:
"Aristoteleen kantapää | Viikon fraasirikos
Rottinkipalmuista saatava rottinki on yleinen materiaali mitä moninaisimmissa tarve-esineissä yhä nykyään, vaikka helpommin muovailtavat muovit ovatkin korvanneet sen laajalti. Rottinki on taipuisaa, muttei mitenkään superkestävää materiaalia ja siksi onkin ymmärrettävää, että Aamulehden tiedetoimittaja Mika Remes päätti äsken ilmestyneessä jutussaan popularisoida vaikeatajuista ilmastotieteellistä faktamaailmaa seuraavasti:

Suomalainen tutkijaryhmä kävi Etelämantereella kokeilemassa kepillä jäätä ja toi tullessaan hyviä uutisia. Merten keuhkoiksi kutsuttu (...) paikoin neljä kilometriä paksu jääkuutio ei sula ja hukuta maapalloa ainakaan kymmeneentuhanteen vuoteen."

On siinä ollut Heikuralla rinta rottinngilla.

Nimimerkki
Rottingit ja jääkuutiot sekaisin

Ratista kiinni

Lueskelin Kaleva -lehden nettisivuilta uutisia. Hämmästys oli melkoinen, kun 16.8. päivätty sähkeuutinen alkoi näin: "Ajokortiton mies jäi jälleen kiinni auton ratista."

Säikähdin valtavasti miehen puolesta. Onko hänellä taipumusta jäädä kiinni auton rattiin? Miten hän sen tekee? Miespoloinen on tehnyt sen ennenkin, joten taipumus jäädä kiinni auton ratista on ilmeinen.
Tekstissä kuitenkin ilmenee helpotuksekseni, että mies oli jäännyt kiinni poliisin ratsiassa jo toistamiseen. Eli ajanut ilman lupaa.
Ja onneksi pääsi irti auton ratista.

kummaa öljyä Mikkelistä.

Jos joku haluaa Mikkelin seudulla autoonsa hieman vauhtia, suosittelen erästä autoliikettä; siellä nimittäin mainostetaan ahkerasti "Pikaöljyn vaihtoa", hyvin ahkerasti.

Runollinen ihme

Tapahtuu ihmeitä, kun runoilija ryhtyy puutarhuriksi. Kenelläkään muulla tuskin mullasta nousisi tomaatintaimenia, kun sinne "istutetaan" tomaatinsiemeniä. Tämän ihmeen kertoi HS:n Nyt-liitteessä 33/2007 Tuija Pallaste.
Laulanevatko nämä taimenet kuin muinainen hauki puussa?
Kaarina

Murheellinen metsästyskausi

Ilta-Sanomien nettisivut otsikoivat hätkähdyttävästi 20.8. "Metsästyskausi alkoi Kiteellä murheellisesti. Mies selvisi haavoittuneen Karhun kynsistä." Antaa aiheen olettaa, ettei kyseinen metsästäjä ole erityisen suosittu ja onhan se tietysti surullista, että nalleparka haavottui ja jäi vielä ilman paistia.

Kaasu on polttoainetta

17.8.07 ihmeteltiin Pirkka-lehdessä ollutta mainosta, jossa mainittiin: "tankkaa autosi lisäksi jääkaappisi". Kommentoija oli epätietoinen, tarvitaanko polttoaineeksi 95E vai käykö biodiesel. Ilmeisesti Aristoteleen kantapään pitää käydä retkeilemässä asuntoautolla useammin, niin voi oppia, että jääkaappi voi käyttää polttoaineena myös mm. kaasua. 95E ja biodieselikin kelpaa mainiosti, jos jääkaappi kytketään akkusähkölle ja asuntoauton laturi, eli ns. sähkögeneraattori tuottaa jääkaapille sähköä.

Vokottelua jokilaivalla

YLE:n verkkouutisissa Janne Sundqvist esittelee käynnistyvän Stage-festivaalin puitteissa esitettävän Johanna Freundlichin ohjaaman näytelmän alkuteosta:

"Joseph Conradin Pimeyden sydäntä on kutsuttu 1900-luvun ensimmäiseksi romaaniksi. Kirjailijan pääteos kertoo kapteeni Marlow'n tutkimusmatkasta syvälle Afrikan sydämeen. Romanttisena haaveena alkanut matka romahtaa pian synkeäksi maanitteluksi kapteenin todistaessa länsimaisen edistyksen nimissä tehtyjä julmuuksia."

Kaasupoljin moottoripyörässä?

Ruotsissa on:

"Ruotsalaisilla motoristeilla raskas kaasujalka"
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/id68076.html

Taiteilijanimi ja oikea nimi

Iskelmäradiossa sunnuntaina 19.8. Maarit Niiniluoto kertoi iskelmäsanoittajasta, joka käytti taiteilijanimeä Kullervo. Ohjelmassaan Niiniluoto paljasti myös sanoittajan oikean nimen, joka on Tapio(Kullervo) Lahtinen. Niiniluoto kertoi myös sen järisyttävän uutisen, että "taitelija ryhtyi käyttämään oikeaa nimeään vasta kuolemansa jälkeen".

Tämä uutinen pani kuuntelijan miettimään, että ryhtyisiköhön sitä itse käyttämään taiteilijanimeä kuolemansa jälkeen, kun tähän oikeaan nimeensä ehtii kyllästyä elinaikanaan.

Terveisin,
Sonja Tirkkonen-Condit, Savonlinna

Aisan ali?

Kymenlaakson radio kertoi uutisissaan 22.8. klo 1230: "Pelastuslaitos on saanut vedentulon aisoihin"

Uutisen mukaan kyse oli Kymen Puhelimen kellarista kovan ukkossateen aikana.

Mietin, että miten tehokkaaksi tunnettu Kotkan pelastuslaitos sai veden pysymään aisojen välissä.

Ovatkohan saaneet uudet suurtehopumput, jotka estävät veden valumisen aisojen ali?

Uutisen kuuli Ami Kotkasta

Mitä on saatu aisoihin?

Olisiko se ollut orsivettä?
Nimimerkki korhonen.

Oikeuden päätös

Kansanedustajalta vaaditaan 20000 euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä

...Tänään ja huomenna oikeudessa kuullaan molempien osapuolten todistajia, joita on kutsuttu paikalle kaikkiaan yksitoista. Oikeus antaa päätöksensä myöhemmin.
Minna Laukka

Uutinen on tiistain 28.8.2007, Iltasanomissa.
Mieltäni jäi vaivaamaan, olisiko mahdollista, että oikeus antaisi päätöksensä aikaisemmin, siis esimerkiksi ennen oikeuden käyntiä? Vai mitä toimittaja, Minna Lukka, tarkoittaa lopputoteamuksessaan "Oikeus antaa päätöksensä myöhemmin"?

Funktionaalisuus on arvo sinänsä

Otsikon lause tuli juuri radio peilin arkkitehtuurijutussa. Hymyilyttääkö muita?

Helmiä populaarissa

Samainen ohjelma (populaari?): "itäsaksassa nostalgian kaipuu on muodissa". Nämä voisivat olla tiukkoja filosofisia kannanottaoja, nostalgian kaipuu ihmisen perimmäisenä motivaationa ja funktionaalisuus arvona sinänsä ovat haastavia ajatuksia.

Selvä nakki!

Ylen TV-uutiset ke 29.08.2007

Alpo Rusin asianajaja Zachariad Sundström uskoo voittoon oikeustaistelussa: "Joo. Mää ajattelisin että tää on ihan... selvä nakki."

Kas kun ei varma pyy.

Kynnys olla epävarma

Tämänaamuisessa Metro-lehdessä 30.8.2007 kerrotaan koko perheen musiikkinäytelmästä Alli Huuppa, jonka ensi-ilta on tänään. Sivulla 6 olevassa jutussa haastatellaan Lotta Kuusistoa, joka kertoo saaneensa idean noin vuosi sitten. "Omat lapset ovat saanut suurta kielikylpyä Sipoossa..."
Kertoessaan halustaan "tuplata osaamansa ruotsin sanaston 50:stä 100:aan" hän kertoo:

"Olen miettinyt, miksi itsellä on niin kova kynnys olla epävarma. Totta kai saa olla epävarma, jos ei hallitse sanastoa."

Jotenkin kuulostaa, että tässä sitaatissa toinen virke lyö ensimmäistä korvalle. / Riitta

Taas tarvitaan minuakin!

TV1: uutisissa sanottiin tänään aamulla että:
"Kaikki suomalaiset (taas) osallistuvat keihäänheittoon Osakassa tänään"
Minä ainakin olen Kuopiossa, enkä ehdi, tuskin haluaisinkaan, mukaan.
Mitenkä me kaikki sinne stadionille mahduttaisiinkaan?
Kenenkä (suomalaisen) kylkeen Tero heittonsa satuttaisikaan?
Jynkka.

Kärsivätkö kaikki?

Televisiossa on jo pitkään esitetty kahta lääkealan mainosta, joissa ihmiselle kaupataan lääkettä vaivaan, josta hän tietämättään kärsii.
Olen aina luullut, että kärsiminen on hyvin tietoinen tunne.?

Lauantaina 1.9.2007 klo

Lauantaina 1.9.2007 klo 21.00 TV2 kertoi Eurotanssien suomalaisen voittajaparin valmistautumisesta Lontoon finaaliin. Katja Koukkula ja Jussi Väänänen "ovat kokeneita kehäraakkeja tanssiparketilla", Sirpa Suutari-Jääskö kommentoi luottavaisesti.

Arvio osoittautui oikeansuuntaiseksi, sillä suomalaiset voittivat kilpailun.

Nimim. Kokematon kehäraakki

en muista erityistä

en muista erityistä rikollista mutta julkisen sanan matematiikka häiritsee joskus lievästi. Esim.
jos jotain tavaraa on 10 kpl niin paljonko on 10 kertaa vähemmän, kun jo yksi kerta vähemmän on jo yhtä tyhjän kanssa?
onko 2 kertaa enemmän yhtä paljon kuin 2 kertaa niin paljon vai 3 kertaa?
100% enemmän on selvää mutta 150% vähemmän meni pakkasen puolelle vai?

muuten olen sitä mieltä, että rautatie on maastossa ja junarata lelukaupan hyllyllä.

Pikakahvia vai kahvia pikana

Viime aikoina ovat nk. eurooppalaiset erikoiskahvivalikoimat löytäneet tiensä huoltoasemaketjujenkin valikoimiin ja levittäytyneet samalla ympäri Suomen. Yllättäen espresso- kahvi on yhä useammin muuttunut expressoksi. "Olixe tuplaexpresso?" kuulee usein kysyttävän. Onko siis kyseessä uudenlainen pikakahvi vai kahvia, joka toimitetaan pikavauhdilla? Oli miten oli- palvelun nopeudessa en ole itse huomannut merkittävää muutosta tästä uudenalaisesta ja mullistavasta kahvi-innovaatiosta huolimatta.

just . . Sama matematiikka kauppaympäristössä ..

Jos kauppias myy tuotteen kaksi kertaa halvemmalla
niin saako ostaja tuotteen ja alkuperäisen hinnan verran käteistä kassasta ??? . . Dohniin warmaan..
t. äidinkielenopettajan poju.

Olen muuten sitä mieltä etteivät autot lisäänny liikenteessä
vaan ihan tehtaissa ne kootaan.

öljyä laineille

Olen aina luullut, että öljyn valaminen laineille tarkoittaa tilanteen rauhoittamista. Nyt kuitenkin alan epäillä luonnontieteellistä tuntemustani ja fraasiosaamistani. Opettaja-lehden numerossa 35 nimittäin kommentoidaan Ruotsin koulumaailman myrskyjä seuraavasti:

"Ruotsin koulumaailmassa kuohuu. Vastikään tehtäväänsä astunut Ruotsin koululaitoksen johtaja Anders Flodström valaa lausunnoillaan öljyä jo entisestään kuumille laineille. Hän toteaa, että Ruotsi ei tarvitse enempää kuin viisi yliopistoa."

Nimin. Luonnonkatastrofia odotteleva

Kamerat santaan

Aamulehti otsikoi 4.9.2007 uutisen Suomen elokuvatuottajien mielenilmaisusta valtion elokuvatuen heikennystä vastaan:
"Kamerat santaan ja filmikelat naulaan"

Mielestäni tämä on ärsyttävän epäonnistunut yritys nokkelasti mukailla Irwin Goodmanin kappaleesta Pensselit santaan ja rukkaset naulaan.

Kärsivätkö kaikki (keskivartalolihavuudesta)?

Olen ihan samaa mieltä.
Lehdissä etsitään ilmoituksella ihmisiä tutkimukseen otsikolla:
"Kärsitkö keskivartalolihavuudesta?"
Olen keskivartalolihava, enkä tiedä kärsiväni. Voisin sanoa nauttivani siitä.
Yritetäänkö tässä tutkimuksessa selvittää tätä peruskysymystä: Kärsiikö vai nauttiiko.
Nimim.
Lihavat on lepposia.

Luukkintumaton jarrupoljin

Aristoteleen kantapää ohjelmassa puhuttiin tällä viikolla lukkiintumattomasta jarrupolkimesta.
Hmm. Mikähän se mahtaa olla?

Kyttäilyä puolin ja toisin Keski-Suomessa

Keskisuomalainen 6.9.2007, sivu 9:
"Viljanpuinti muuttui kuurojen kyttäilyksi". Kytätäänkö tässä sadetta vai kyttäävätkö kuurot viljanpuintia? Vai ovatko vammaiset joutuneet kyttäyksen uhreiksi?

Laillista nopeutta ahdistava ajaa

Ylläoleva otsikko löytyy tänään HS:n mielipidesivulta.
Kuka tässä ahdistaa laillista nopeutta?
Jutun perusteella olisi pitänyt kirjoittaa:
"Laillista nopeutta on ahdistavaa ajaa."
HS:n otsikointi horjuu, horjuu.....
Nimimerkki HS-vahti.

Lahti soutanut murtoluvuissa vastavirtaan

"Lahti soutanut murtoluvuissa vastavirtaan"

Otsikko Etelä-Suomen Sanomain online-uutisista (12.9.2007).

Sillä tavalla...

Törkeä, mutta moninkertainen fraasirikos jos mikä.

Iltalehden uutisointia

"Portugalin poliisi on vakuuttunut, että Maddy on kuollut salakuunneltuaan vanhempien kännykkä- ja muita puheluja."

Sormi keskellä suuta

Yleisradion toimittaja:
"Tässä täytyy nyt olla tarkkana - ihan sormi keskellä suuta."

Poliisin halut ovat vähissä.

HS:n otsikoita 13.9.07:

"Poliisilla ei ollut haluja eikä syytä selvittää thaipaikkojen mahdollisia rikoksia".
"HS testasi 30 thaihierontaa Helsingissä: Jokaisessa yritettiin tarjota seksipalveluja".
Ministeri Holmlund pyytää poliisilta selvitystä thaihierontojen toiminnasta".

Poliisin halut ovat siis nolla. Muulla kansalla halut lienevät tallella.
Syyllistyikö HS rikokseen tarjotessaan seksipalveluja?
Holmlundia kiinnostanee siis thaihierontojen toimivuus.

Nimimerkki Pilikullinen viilooja

Ike Kanervan fraasirikokset

Klassista Ikeähän on "Pidetään oma pää puhtaana maaliviivalle asti"
Nyt kiinniitti huomion "väläjähtynyt ote" eikö olut ole väljähtynyttä?

Ennätysten kirjaanko?

UutisVuoksi Imatralta otsikoi: Lääkärikopterit jo 15 vuotta ilmassa. Jakomummolle tuli hätä. Eiköhän kotiväellä ala olla jonkin verran ikävä.

Auttaako henkinen kunto jos fyysinen kantti loppuu?

Tämän päivän Satakunnan Kansa uutisoi varusmiespalveluksen keskeyttäneiden suuresta määrästä Säkylän varuskunnassa. Artikkelin väliotsikossa ovat fyysinen kunto ja henkinen kantti menneet sekaisin:

Yhä useammalta varusmieheltä loppuu fyysinen kantti

Tarvitsisivatkohan Säkylän varusmiehet kanttinauhaa?

Sätkähdin aika tavalla

Sätkähdin aika tavalla lukiessani viime keväänä (kevättä se muistaakseni oli) Päijät-Hämeen päälehdessä ollutta 50-vuotispäivähaastattelua paikallisesta naispuolisesta sijoitusneuvojasta. Varsin asiallinen ja ansiokas artikkeli oli otsikoitu näyttävästi:
SIJOITUSNEUVOJA EI VOI ANTAA PIKAISESTI

nimim. aamukahvit väärässä kurkussa

fraasirikos

HS 15.9.07 s.A 5

"Presidentti Halonen on ottanut paikkansa pyöreän pöydän päässä" Missähän tämä pyöreän pöydän pää sijaitsee?

sanomalehti Itä-Savo 16.9.

"Eero Milonoff eläytyi Hurriganesin johtohahmon saappaisiin."
Mielestäni kenen tahansa saappaisiin eläytyminen on sen luokan näyttelijäntyö, että ihan pakko kattoo.

Kännykät pois käsistä autoillessa

Liikennepoliisissa ollaan huolissaan, koska entistä useampi jättää käyttämättä turvavyötä.

STT:n uutisen mukaan ylikonstaapeli Jussi Pohjonen on muutoinkin huolissaan yleisestä tieliikennelainsäädännön noudattamisesta, muun muassa ajaessa kännykkään puhumisesta:

"--Kännykän käyttö on lähtenyt täysin käsistä eikä sen yhteydessä piitata lainsäädännöstä lainkaan. Lisäksi rajut ylinopeudet ja rattijuopumustapaukset ovat nousussa. Ja summana pohjalla on se, että liikenneturmissa kuolleiden määrä on viimevuoteen verrattuna kasvanut. (STT 17.9.2007)"

Nainen kestää heikosti peräänajoa....ym.

LEHTIOTSIKOITA:

Nainen kestää heikosti peräänajoa.
Otsikko *Aamulehdessä* 29.1.

Jollei haudasta oteta yhteyttä, hautaa hoidetaan 25 vuotta veloituksetta.
*Turkulainen* 28.8.

Naistohtorien osuus kaksinkertaistui Tampereella, enemmistö professorinpalleista pysyy silti miehillä vielä kauan.
Otsikko *Aamulehdessä* 13.9.

Väkivalta parisuhteessa on asia, jonka eteen kannattaa tehdä töitä.
*Vantaan Sanomat* 22.9.

Lapsena minulla oli housut jalassa koko ajan, mutta kun pojat alkoivat tulla kuvaan mukaan, aloin kiinnittää huomiota ulkonäkööni.
Helena Petäistö *TV-maailmassa* 37/2002

Ilkka Kanerva panee nyt toivonsa naisiin.
Otsikko *Ilta-Sanomissa* 8.8.

Mies löi liikuntarajoitteista miestä pankkiautomaatilla.
Otsikko *Koti-Kajaanissa* 15.1.

Tutkijalautakunta kaipaa vielä lisää tsunamikokemuksia.
Otsikko *Hämeen Sanomissa* 23.2.

Pahoinpitely aiheutti aivovamman ja vei työkyvyttömyyden.
Otsikko *Länsi-Suomessa* 4.10.

Grilliin murtautujat kärähtivät.
Otsikko *Hämeen Sanomissa* 11.7.

Kouluruoka aiheetta oppilaiden hampaissa.
Otsikko *Kangasalan Sanomissa* 3.4.

Päihdetyö vaatii selviämistä.
Otsikko *Kalevassa* 23.1.

Keskon pääjohtaja selvinnee elokuussa.
Otsikko *Aamupostissa* 2.5.

Presidentti selviää ehkä vasta ensi viikon lopulla..
Otsikko *Helsingin Sanomissa* 9.11.

Rattijuoppo kaahasi sataa poliisia karkuun.
Otsikko *Warkauden Lehdessä* 31.3.

Paikallisjuna kulki aikataulussa. Veturinkuljettajaa epäillään junaliikennejuopumuksesta.
Otsikko *Lapin Kansassa* 9.5.

Olutrekka ojaan Iissä. Alkoholilla ei ollut osuutta turmassa.
*Helsingin Sanomat* 4.5.

Linja-autossa oli yli 50 ihmistä. Mukana oli myös kolme opettajaa.
*Helsingin Sanomat* 14.4.

Valintatalo avaa kirkon kylässä ensi torstaina. uusittu myymälä poikkeaa ratkaisevasti entisestä.
Otsikko *Luoteis-Uusimaassa* 11.6.

Eliel Saarisen tien tunneli on kaikkiaan yli puoli kilometriä pitkä. Umpitunnelissa kuljetaan 350 metrin matka.
*Helsingin Sanomat* 12.10.

Oravan löytyminen ei vielä tarkoita sitä, että niitä pesisi lähistöllä. Se tarkoittaa vain, että kuollut yksilö on liikuskellut alueella.
*Savon Sanomat* 2.7.

Hakijaryntäys Espoon hautausmaille.
Otsikko *Espoon seurakuntasanomat Essessä* 11. 3.

Ne, jotka ovat päivittäin jutelleet vainajan kanssa selviävät tablettilääkityksellä.
*Savon Sanomat* 7.1.

Malmin hautausmaan liikenne yksisuuntainen.
Ilmoitus *Helsingin Sanomissa* 24.12.

Esimerkiksi luterilaiset ja ortodoksit elävät monilla itäsuomalaisilla hautausmailla kauniisti rinta rinnan.
*Kotimaa* 31.10.

Vuodepotilaan syöminen voi olla hankalaa.
Otsikko *Sydän-Satakunnassa* 8. 12.

Hankasalmen terveyskeskuksen pitkäaikaispotilaat eivät jää syömättä.
Otsikko *Hankasalmen Sanomissa* 18.2.

Mika Lahti kaatoi keilat naisia paremmin.
Otsikko *Helsingin Sanomissa* 10.1.

Iloisten ihmisten elinkauppaa vuodesta 2003!
Ilmoitus *Oulu-lehdessä* 11.5.

Kauppiaan sydän on lihatiskillä.
Otsikko *Kauppalehdessä* 23.2.

Napatutkijat kotiin naistenpäiväksi.
Otsikko *Karjalaisessa* 8.3.

Huonokuuloisten maailmankongressissa huippupuhujia.
*Kuulonhuoltoliiton tiedotteen* otsikko 13.5.

Eurot näytettiin etukäteen vain sokeille.
Otsikko *Aamulehdessä* 31.12.

Kala kulkee ontuen vedestä kuluttajalle.
Otsikko *Turun Sanomissa* 11.10.

Oppilaiden tasapuolinen kohtelu epäkohta peruskoulussa ja lukiossa.
Otsikko *Itäväylässä* 24.6.

Huutokauppa järjestetään poliisilaitoksen takapihalla perjantaina klo 10. Paikalla on kolme näytekusta.
*Savon Sanomat* 19.11.

Kokenut metsästäjä ei huomannut vaimoaan ampuessaan tiheässä taimikossa riekkoa.
*Ilta-Sanomat* 24.9.

Lahdessa kuollut ampui poliiseja.
Otsikko *Pohjalaisessa *4.8.

Liian pienissä liiveissä rinnat pursuavat kupin reunan yli ja liukuvat ylöspäin selässä.
*Iltalehti Online* 18.9.

Iltalehti urheilujournalismin ingressimestari

Torstai 20.9. Iltalehdessä sivulla 10 otsikko "Syvä hiljaisuus", jota seuraa ingressi "McLarenin F1-tallin ilmapiiri on 24 karaatin tulehdustilassa". En ole lääkäri, mutta tuollainen tulehdustila kuulostaa arvokkaalta. =) -Mari

Otsikoita Keski-Uusimaa nimisessä lehdessä 20.9.07

Lueskelin mainittua lehteä tänään Pornaisten Essolla ja merkitsin muistiin seuraavia otsikoita:
"Nuoren elämä voi nousta pystyyn jos talous ei ole hanskassa" (sivu 8).
"Ruokakoriasi tuijottava saattaa etsiä puolisoa" (sivu 10)
"Syksy toi ratsastajille mitalisateen" (sivu 15)
"Saattohoitaja panee yrityksen multiin" (sivu 19)
Nimim. "Multiinpanija".

Voiko unelman ratkaista

Tavarataloketju Clas Ohlson mainostaa mm. ulkomainoksissaan, että "Ratkaisemme arjen unelmat."

Olemmehan tottuneet siihen, että yleensä jos tarvitsemme johonkin ratkaisua, on kyse ongelmasta. Jos kulutustavaroita myyvä yritys yrittää ratkaista sen, että mistä unelmoimme, niin silloin tämä yritys pyrkii häikäilemättömällä tavalla vaikuttamaan omaksi edukseen ostokäyttäytymiseemme.

Unelma on läheistä sukua sanalle haave. Mitenkähän Clas Ohlsonissa toimitaan, kun halutaan sisälle yksityisen ihmisen haavemaailmaan? Oikeaa äidinkieltä on tietenkin se, että unelmat toteutetaan.

Niskakivuista voitto, mutta millainen?

Pasi heikuroi kantapäässä tänään (21.9.07) että:
"siitä vaan hartiat puoli-nelsonilla mattoon, niin saadaan niskakivuista pistevoitto"
Ei saada. Saadaan selkävoitto.
Nimim. "Niskat nurin"

Makaaberia menoa Saksassa

HS 23.09.07 s.B3
"Ruumiit toivat eloa Gubenin pikkukaupunkiin itäisessä Saksassa"
Joko Gubenin kaupugissa on tähän asti ollut todella hiljaista, tahi sitten kalmot ovat siellä tavallista virkeämpää sorttia.

"Ari Koivunen heitti vettä kiitollisten fanien päälle"

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/45417.shtml

"Ari Koivunen heitti vettä kiitollisten fanien päälle"

Pelottavaa, etenkin kun Jussi Niemi raportoi, että "Ikärajatonta keikkaa voi todella luonnehtia koko perheen tilaisuudeksi."

Lentoasemat eivt kannata

YLE 1:n tekstitv:n sivun 164 otsikko on tänäaamuna:
"Valtaosa lentoasemista ei kannata".

Onko niistä siis hävinnyt lentämiseen (fysikaalisena toimintana) liittyvä ns. "maaefekti"?

Nyt tutkijat syytä etsimään. Tässä endotuksia:
Voisiko syynä olla kasvihuoneilmiö?
Onko Osama bin Laden asialla?
Viljelläänkö kentän reunioilla kenties jotain geenimuunneltua?
Onko siirretty ilmaa pörssikursseihin?
Onko kännykkäsäteily maaefektin tuho?
Onko sittenkin kyse vain jostain tilapäisestä performanssista?

Valtakunnan etevimmät voimat on pantava asialle! Suomalaiset voisivat näyttää tässä leijonankyntensä.
Kehiin:
Johan af Grahn (Grannin Jussi Kuopiosta)
Timo T.A. Mikkonen (majuri).
Silvo Sauli Sakari Sokka (ent. rakettilentäjä).
Mitä niitä nyt muita olisikaan?

Nimimerkki: Polysteekkari

Osakuntaliitos perusteltava vahvasti.

(Teksti-TV:n otsikko).
Perustelujen oltava todella vahvat, ministeri Mari Kiviniemi summaa.

Hallitus, näpit irti ylioppilaselämästä. Siinä teillä ei ole sanansijaa.

Gaudeamus.

rikokseen pakottamista?

Ilta-Sanomien lööppi 27.9.07

"Kirsi Saloa uhattiin veitsi kurkulla"

Tekijä on keksinyt siis ulkoistaa rikoksen tekemisen pakottamalla veitsi kurkulla jotakuta uhkaamaan Kirsiä!

Terv Teppo

nopean syömisen yksikkö

Helsingin Vuosaaren Esso lakkautettiin.
SOK kaavailee tilalle jotakin, ja näin siitä kerrotaan työmaa-aidan mainoksessa:

"Yksikkö suljettu remontin vuoksi.

Avaamme tähän ABC Delin joka tarjoaa uudentyyppisen
mahdollisuuden tehdä ruokakaupan ja nopean syömisen ostoksia."

Missähän yksikössä tuokin on saatu aikaan?

Terv Teppo

Suuria amfetamiinipiikkejä

Kaleva 28.9.2007

Melko suuri amfetamiinipiikki syytetyllä. Ehkä se kastuessan laimenee? Tai taisi asianajaja varottaa, ettei asiakkaan piikkiin kannata laittaa yliannostusta.

tv Antti Männikkö Oulu

TÄSTÄ ALKAA KALEVAN SITAATTI

Märkäkin amfetamiini kelpaa huumeeksi

Pääosa Oulun
huumejutun syytetyistä myöntänyt tekonsa.

Tuomo-Juhani Tapio

Kaleva

Oulu Syyttäjän ja puolustuksen näkemykset maastokätkössä kostuneen amfetamiinin käyttökelpoisuudesta eivät natsanneet yhteen Oulun käräjäoikeudessa torstaina jatkuneessa huumeoikeudenkäynnissä.

Oululaisen pääepäillyn avustajan mielestä kostunutta ja maahantuojalle palautettua

kahden kilon amfetamiinierää ei pitäisi pistää hänen päämiehensä piikkiin

kun huume-erien lopullista määrää arvioidaan. Syyttäjä oli toista mieltä. Hän kertoi tietävänsä, että amfetamiinia voidaan siemailla jopa iltateehen lisättynä.

”Kostunutkin amfetamiini on amfetamiinia, eikä sillä ole merkitystä että aine palautettiin myyjälle. Jo hankinnan yritys on rikos”, huumerikoksiin erikoistunut kihlakunnansyyttäjä Jouko Heikkinen totesi.

Kolmatta päivää jatkunut jutun pääkäsittely on sujunut ennakko-odotusten mukaisesti: viisi huumeiden välitysrenkaaseen kuulunutta miestä on pääosin tunnustanut syyllistyneensä syyttäjän esittämiin rikoksiin. Kaksi helsinkiläismiestä on sen sijaan kiistänyt osallisuutensa muun muassa useiden amfetamiini-, yli 30:n hasiskilon ja useiden tuhansien ekstaasitablettien välittämiseen Ouluun viime vuoden alun ja tämän vuoden huhtikuun välisenä aikana.

Syyttäjä esittää tänään perjantaina loppulausuntonsa ja yksilöidyt rangaistusvaatimukset epäillyille. Myös syytettyjen puolustus käyttää loppupuheenvuoronsa.

Käsiteltävänä oleva juttu on yksi Pohjois-Suomen suurimmista huumerikoskokonaisuuksista. Välitettyjen ja takavarikoitujen huume-erien katukauppa-arvo nousee yli 600 000 euroon. Oululainen pääepäilty sijoitti huumehankintoihinsa yhdellä kertaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Hänen saamakseen rikoshyödyksi syyttäjä on laskenut runsaat 114 000 euroa.

Syytetyistä viidellä ei ole aikaisempia huume- eikä muitakaan rikostuomioita.

Teknologinen läpimurtoko?

Kiiltävälle paperille painetuilta harrastelehdiltäkin on tottunut keskimäärin odottamaan kohtuullisen tasokasta kielellistä osaamista. Jopa siinä määrin, että seuraava pisti aika tylysti silmään tuoreessa Pelaaja-lehdessä (syyskuu 2007).

Pelimaailmojen ja mainonnan suhteita tarkastelevan artikkelin (s. 48) ingressissä tiedettiin, että "[...] peliteollisuutta läpivalaistaan usein rahan ja merkkinoinnin mittatikuilla."

Tuhlaako terveydenhuoltosektori siis aivan suotta niukkoja resurssejaan hankkiessaan sairaaloihin miljoonien eurojen röntgen-, magneettikuvaus- ym. laitteistoja?

Mitkä avaimet?

Kalevan pääkirjoitus 28.9.2007 kertoi: "Kiinalla on Burman avaimet". Jos Kiinalla on Burman eli Myanmarin kriisin ratkaisun avaimet niin olisi suotavaa, että Kiina ratkaisisi kriisin. Tai jos Kiina voisi avata Myanmarin lukkiutuneen sisäpoliittisen tilanteen, sen tulisi menetellä näin. Mutta jos Kiinalla on Burman avaimet niin Yhdistyneet Kansakunnat voisi pyytää Kiinaa antamaan avaimet heti takaisin.

Kankaasta metalliin

Radio Peilistä juurikään kuuntelemassani "Politiikan viikkopeilissä" kaksi kuntasektorin veteraanipoliitikkoa kommentoi Matti Vanhasen äskettäisiä mielipiteitä säästäjä- ja tuhlarikunnista. Toinen haastatelluista herroista ilmaisi moneen kertaan pitävänsä vanhaslaista politiikkaa, jossa kaikkia kuntapalveluja arvioidaan pelkästään rahalla, laatua huomioon ottamatta, "yksiniittisenä".

Turhaan ne miessakit valittavat arkielämän feminisoitumista. Entisajan naistentöihin liittyvät kangaspuiden niidet ja niillä kudotut kaksi- tai useampiniitiset kankaat ovat kuollutta kansanperinnettä. Sitä vastoin niittien ja muiden metalliesineiden vauhdikas maailma on meitä lähellä. Mutta meneekö kielikuvasta jotain hukkaan? Yksillä niisillä ei kangasta saa aikaan -- niisiä pitää olla vähintään kaksi sarjaa, jotka vuoron perään nostavat ja laskevat loimilankoja, että saadaan aikaan kankaan ristikkomainen rakenne. Mutta metallinpalat pysyvät yhdessä yhdelläkin niitillä.

Olisikohan tämä kielikuvarikollinen parannettavissa yhdyskuntapalvelulla, johon hänen kokemuksensa ja taipumuksensa muutenkin viittaavat?

Pienkone onnistui laskussaan

Helsingin Sanomat 29.9.07

"Nelipaikkainen Cessna 172- pienkone teki onnistuneen pakkolaskun Porvoonväylälle PARHAASEEN ruuhka-aikaan perjantaina iltapäivällä."

Jutun kirjoittanut toimittaja on selvästikin lukenut Richard Scarryn lastenkirjoja, joissa Jesper Jycke- niminen koirakaahari sumeilematta suhailee pitkin straadaa!

Hiiva nousee?

TV1:ssä esitettävän Sisarrakkautta-sarjan infoteksti 29.9. antaa seuraavanlaista tietoa jakson tapahtumista:

Uusi äitipuoli päsmäröi talossa ja nostaa siskosten hiivaa, ja isä pullikoi edistyksen tuloa vastaan, kunnes tajuaa antaneensa ruorin tyttärilleen. Annan tyttären ristiäisissä paljastuu suuri salaisuus.
http://www.yle.fi/etusivu/ohjelmaopas/ohjelma.php?co=tv1&date=20070929&time=2200&l=f&mode=www

Liekö kyseessä joku tarttuva tulehdus vai enkö ole perillä nykykielen kaikista nyansseista?

Hirvien hirveä ruokavalio

HS, to 20.9.2007 otsikoi sivulla B7:
Hirvet syövät tukit jo taimivaiheessa

Ei taida tulla tukkeja kun puut syödään jo taimina!

terveisin
Liisa Fellman-Paul

Lunta tupaan -sarjan kuulutus SubTV 30.9.

Mel Smith ja Griff Jones hauskuuttivat aikoinaan vuosia sitten niin brittiläistä kuin suomalaistakin yleisöä. Nyt herrat ovat kunnostautuneet ja muistelevat menneitä vuosia uusien tuulien valossa.

Huomionkipeät teinit

Näin pitkän esipuheen jälkeen on jo syytä mennä asiaan: minua ihmetyttää suuresti, miksi finnien ja vastakkaisen sukupuolen huomiosta kamppaileville teineille koetetaan väen väkisin luetuttaa kansallisia klassikoita, sodanjälkeisiä modernisteja tai 500 sivuisia käännösromaaneja?

Enää vastakkainen sukupuoli ei riitä. Teinit haluavat jopa omien finniensä huomaavan isäntänsä olemassaolon.

Tämä fraasihelmi löytyy Yle1 blogista "Tarvitaanko nuortenkirjallisuutta?"

Juna törmäsi 120 km/t - selvisi hengissä

Iltasanomat 2.10.2007 otsikoi:

Juna törmäsi 120 km/t - selvisi hengissä.

Juttua lukiessa selviää, että juna törmäsi autoon ja autoilija selvisi hengissä. Junan hengenlähdöstä ei siis ollutkaan kyse.

Nimim. Niuho

Jättää miljoonia sivu suun?

Assemblix.netin viimeisin uutiskirje otsikoi, kuinka "pk-yritykset jättävät miljoonia sivu suun". Niin että mitä...?

http://assemblix.net/2007/09/27/dimes-pk-yritykset-jattavat-miljoonia-sivu-suun

Talouselämän tapa käsitellä viljaa on syvältä.

Talouselämä 28.9, nro 32. "Ruoasta tuli keinottelun kohde (Riitta Korhonen):
"....Scandinavian Grain Company (muutaman suomalaisen viljelijän perustama viljanvientiyritys) kerää laivalastiin tarvittavan 2 500 kiloa valtaosin osakkaiden omilta tiloilta. Mutta jokainen hyvästä tuotosta kiinnostunut viljelijä on tervetullut mukaan. "Rekkakuorma, 40 000 tonnia viljaa, on järkevä määrä lähteä mukaan." Rekkakuormallisen tuottamiseen tarvitaan kymmenen hehtaaria maata, joten viljan hinnalla spekulointi on mahdollista pientilallisellekin."
Joopa joo.
On se aika pieni laiva, tuo 2 500 kiloa vetävä laiva
On se aika suuri tuo 40 000 tonnia vetävä rekka.
On se poskettoman tuottavaa, tuo suomalainen kymmenhehtaarinen pelto.
Näissä luvuissa ei ole mitään järkeä.
Mieleeni muistuu HS:n juttu RaimoIlaskiven suuresta rakentamismaakartoituksesta takavuosilta. Siinä mainittiin, että pääkaupunkiseudulle voitaisiin rakentaa lisää 1 miljoona km2 asuntoja. Tyhmä lukija huomasi heti, että koko Suomen pinta-ala on vain n. 337 000 km2
Näitä megaluokan mittakaavavirheitä sattuu toimittajille milloin missäkin asiassa. Eivät ymmärrä suureista mitään.
Suureellisuuden pitää olla paikallaan, ettei asioista tule liian suurellisia.
Jynkka.

10 kertaa vähemmän

Hei Nimetön,

Oletetaan, että kysyt ihan tosissasi, eli haluat todella tietää, mitä ilmaisulla "N kertaa vähemmän tai enemmän" tarkoitetaan.

"10 kertaa vähemmän" ei ole vähennyslasku, vaan suuruusvertailu, jossa "10 kertaa" viittaa lukujen suhteeseen. Pienempi on siis kymmenesosa isommasta.

Samoin "2 kertaa enemmän" on yhtä paljon kuin "2 kertaa niin paljon". Enemmän ei tässä tarkoita lisäämistä, vaan vertailua, ja "kertaa" ilmaisee, että vertailu tapahtuu kerrannaisesti.

Näissä asioissa ovat kyllä jotkut matematiikanopettajatkin sekoilleet ansiokkaasti. Jotkut ovat koettaneet jopa kehittää väärinymmärryksestä hyveen (ts. ovat ylpeitä siitä, että väittävät ymmärtävänsä "10 kertaa vähemmän" väärin, pakkasen puolelle menevänä). Tosiasiassa semmoinen on aika nolo tapa briljeerata.

Jos kaipaat lisätietoa tästä ilmaisutyypistä (esim. sen historiasta), voit tutustua Virittäjä-lehdessä viime vuonna julkaistuun tutkimukseeni. Tiivistelmä löytyy www-sivulta
http://www.helsinki.fi/~kohonen/havaintoja.html
ja koko teksti
http://www.kotikielenseura.fi/virittaja/hakemistot/jutut/2006_409.pdf

Terveisin

Jukka Kohonen
tutkija
Matematiikan ja tilastotieteen laitos
Helsingin yliopisto

pari pikkurikosta.

No ensin tämmöinen vanha juttu.

Lounais Lappi lehdessä oli aikanaan ilmoitus: "Itsemurhan tehneiden tukiryhmä kokoontuu (paikka+aika)"

On mahtanut olla osanotto vähäistä kun kaikki ovat tehneet itsarin... vai kokoontuikohan paikalle itsareissa avustaneet tukihenkilöt? Monella kaverilla tuo ilmoitus vieläkin jääkaapin ovessa tai leikekirjassa :D

Eniten minua ottaa nykyään päähän seuraava fraasirikos: Kuka=ketä. "ketä sä oot" "ketä söi mansikat" jo tätä kirjoittaessa kiroilen sisäisesti niin julmetusti että...

Äidinkielen opetus on todellakin retuperällä armaassa Suomessamme.

Arto

Aristoteleen kantapään jokapäiväinen leipä

Lutherin Vähä katekismus kysyy mitä tarkoittaa jokapäiväinen leipä. Ja vastaa: Kaikkea mitä ruumiimme ravinnokseen ja muuten välttämättä tarvitsee. Siihen kuuluvat ruoka, juoma, vaatteet, kengät, koti, pelto, karja, raha, omaisuus, kelpo aviopuoliso, kunnolliset lapset ja luotettavat esimiehet, hyvä hallitus, suotuisat säät, rauha, terveys, järjestys, kunnia, hyvät ystvät, luotettavat naapurit ja muu sellainen.

Joten ehkä myös kadulla vastaan tulevat merimiehet voivat kuulua jokapäiväiseen leipään.

Tehtaanjohtaja laakereillaan

Lohjalla ilmestyvässä Länsi-Uusimaa -lehdessä haastatellaan 10.10.2007 M-Realin paperitehtaan johtajaa Martti Savelaista. Hän kommentoi tehtaalle suuniteltavaa jätteenpolttolaitosta ja sen mahdollista toteutumista.

"Jos jätteenpoltto jää pois, meidän täyty harkita muita vaihtoehtoja. (--) Me emme jää laakereillemme makaamaan ja totea, että mönkään meni, naurahtaa Martti Savelainen".

Minkähänlaisilla laakereilla sitä on tapana lepäillä epäonnistuneen yrityksen jälkeen?

2-mielinen mainos

'Pirkanmaan Yrittäjä'-lehden 'Lokakuu 10/2007' etusivun mainoksen otsikko 'Paljon käytettyjä toimistokalusteita!'.

Ruotsalaisia närästää

YLE1:n uutiset 10.10.07 klo 20,30:
(uutisessa käsiteltiin EU:n päätöstä eteläisen Suomen kansallisesta maataloustuesta)
"Tukea saava halpa suomalainen sianliha närästää ruotsalaisia"
Siitä vaan Rennietä poskeen, ruotsalaiset! Närästys helpottaa!
Nimim. Euforisti.

Moraalittomuutta metsissä

Itä-Pirkanmaa-nimisen ilmaisjakelulehden lokakuun numerossa on sivulla 19 juttu metsänhoitoyhdistysten fuusioista, joita selostetaan seikkäperäisesti. Suurikokoinen otsikko kuuluu: Yhdynnät etenevät.

Ennen noustiin tyvestä puuhun ja joskus kuulemma reittä pitkin korkeisiin asemiin, mutta käyttävätköhän metsänhoitoyhdistykset nyt samaa menetelmää fuusiohalukkuuden parantamiseksi???

Heli Mäntyranta, Tampere

Ahkeruus on ilomme

HS:sta leikatun lehtileikkeen takaa löysin mielenkiintoisen ilmaisun. Artikkelissa käsiteltiin työssäjaksamista.

Liiallisesta työnteosta sanottiin näin:

"Työtä jyystetään henkihieverissä ja otsa rypyssä".

Kuulostaa vaaralliselta ja vakavalta tuollainen työ.

t.EK

Mtv3:n ohjelmassa

Mtv3:n ohjelmassa TOP5-visailu kehottaa vaalea, nuori nainen ohjelmaa seuraavia t e k e m ä ä n puhelun ja osallistumaan tietokilpailuun. Liekö juontaja itse aloittanut suomen kielen uudistamisen, kun ei enää soita puhelua vaan tekee sen?
Sattumoisin tulin seuranneeksi ohjelmaa ja kielikorvaani alkoi särkeä.

Maa-ilman nopein nisäkäs?

Poliisikoira tavoitti kaahanneen rattijuopon Lahdessa
18.10.2007 12:38

Parikymppinen nastolalaisnuorukainen kaasutti peräti 140 kilometrin tuntivauhtia teollisuusalueella, jossa on 60 kilometrin rajoitus.

Rattijuoppo kaahasi poliisia pakoon torstaiyönä Lahden keskustan liepeillä. Poliisikoira otti kiinni karkulaisen sen jälkeen, kun hän oli hylännyt autonsa ojaan teollisuusalueella.

Pakoilija oli poliisin vanha tuttu ja määrätty matkustuskieltoon. Vuonna 1987 syntynyt mies ajoi ilman ajokorttia ja puhalsi alkometriin 1,43 promillen lukemat.

(MTV3 - STT)

kimmo sasi kuollut?

tänään 22.10. ylen verkkouutisissa otsikko: kimmo sasin kuolonkolari oikeudessa.

tästä kyllä saa sen käsityksen että sasi olisi kuollut, jollei tiedä jutun taustaa.

Sukupuolen epäsymmetrian poistamisen eräs seuraus.

Uutisissa ei saisi käyttää ilmaisua "Naisautoilija". Ei siis ilmeisesti myöskään ilmaisua "Miesautoilija".
Tilalle on kai tyrkyllä "Henkilöautoilija".
Vaikkapa siis näin:
"Henkilöautoilija pakeni paikalta rekka-autollaan"
Jynkka

Kädet ylös!

HS 26.10.:

"Poliisi: Joudumme nostamaan kädet ylös seksin ostajien edessä"

Hirvittää ajatellakin, millä seksin ostajat poliisia uhkaavat!

Kellopeli fysiikan lakien kynsissä

Sanomalehti Pohjalainen uutisoi 29.10.2007 huolestuneeseen sävyyn talvinopeusrajoitusten vaikutuksesta raskaan liikenteen aikatauluihin seuraavalla otsikolla:

"Talvinopeudet kiristävät kellopeliä, mutta turvallisuudesta ei tingitä".

Aivan ilmeisesti otsikon kunnianhimoisena tarkoituksena on tarjota lukijalle mielikuva raskaasta liikenteestä tiukkojen aikataulujen sääntöihin perustuvana taidokkaana ja hieman vaarallisenakin pelinä.

Kuitenkin ainoa surrealistinen mielikuva, jonka kyseinen otsikko saattaa lukijassa herättää, on ulos kovaan pakkaseen jäänyt kellopeli, jonka metallisia kieliä kylmyys jo kiristelee kuin puhelinlankoja konsanaan, ja jonka viereen on isketty varoituskyltti: "oman turvallisuutenne tähden, älkää nuolko pakkasella".

Kunnioittavin terveisin,
"Maalaismaisteri"

Voiko unelman ratkaista. Joo

Tosta vaan, unelmat ratkaistaan. Kun ratkaistaan, niin ratkeavat, ehkä. Rikkihän ne silloin ovat, vai?

Muillakin huonekaluja?

"Kokkotyö-säätiön myyjä iloitsee siitä, että erityisesti ihmiset lahjoittavat ja ostavat huonekaluja." Keskipohjanmaa 1.11.2007

Satuja paljon lukevana tiedän, että hiirillä, myyrillä ja monilla muillakin otuksilla on kauniisti sisustetut pesänsä. Ihmettelen kuitenkin, jos myös he silloin tällöinkään vaivautuvat tuomaan huonekalujansa myyntiin tai ostavat niitä ihmisille tarkoitetusta kierrätyskeskuksesta. ;-)

Outi

Täysin vallaton presidentti

Pentti Arajärvi Arto Nybergissä 4.11: "Täysin vallaton presidentti on aika ongelma."

Kansan olisi kai pitänyt äänestää puolivallatonta vaihtoehtoa...

(Olkoonkin, että Arajärvi kommentoi presidentin valtaoikeuksia, niin täysin vallaton Tarja aiheuttaa spontaanisti pelottavan mielikuvan.)

Kommentti Milloin on äännettävä väärin -ohjelmaan

Hei,

ihmettelin kovasti Milloin on äännettävä väärin -ohjelmassa Jukka Kemppisen lausumaa nimeä 'Ilaisabet Teilor'. Eihän Elisabeth-nimeä lausuta niin amerikan- eikä brittienglannissa. Vai oletteko joskus kuulleet nimen lausutun niin? Tässä olisi jo aineksia viikon fraasirikokseksi, ja vieläpä omasta ohjelmastanne ;)

Terveisin,

Teemu

Pohjanpalon paras

Hei, Aristoteleen kantapää!

Luitteko Helsingin Sanomat 3.11.2007? Olli Pohjanpalo kirjoittaa: "Kokoomus myöntää Tehy-kriisin syövän kannatusta". Tehy-kriisin syöpä! Tässä vaiheessa luulisi Aristoteleen kantapään korkeimman fraasirikostuomioistuimen napauttavan nuijaansa.

Onko Tehy-kriisi näin lääketieteellisin troopein verrattavissa syöpään? Ikävä kuulla, että kansallinen ja konservatiivinen oikeistopuolueemme myöntää, että (senkö omissa riveissä) kannatetaan kriisiä? Ei kai? Vai onko diagnosoitu täysin uusi sairaus, jota Tehy-kriisi tartuttaa? Tätä jää pohtimaan

Tuutu, suomen kielen yo Joensuusta

Kuolematon Lech Walesa

Sanomalehti Kaleva kertoo, että Puolan entiselle presidentille tehdään sydämensiirto, koska hänen terveytensä on heikkenemässä. Walesa toteaa että ilman siirtosydäntä hän saattaa kuolla.

Varokaamme siis tämän jälkeen häntä, ja varatkaamme aika Houstoneen Yhdysvaltoihin, sillä sydämmen siiron jälkeen emme voi kuolla!

Naulat arkkuun

Maanantaina 5.11.07 Juha Roiha tarinoi Taustapeili-ohjelmassaan Karjalasta ja karjalan kielestä historian eri vaiheissa. Kertoessaan siitä, kuinka kiinnostus ja innostus erityisesti karjalan kieltä kohtaan syntyi 1800-luvulla sortui tämä muutoin mitä mainioin toimittaja kummalliseen fraasivalintaan. Lönnrotin Kalevala oli Roihan mukaan "viimeinen naula kiinnostuksen arkkuun". Ehkäpä toimittaja sanavalinnoistaan huolimatta kuitenkin halusi korostaa Kalevalan merkitystä Karjala-innostuksen syntymisessä eikä sen hautaamisessa?

terveisin radion kuuntelija Lohjan Kirkniemestä

Maan tasalle

Turun Sanomat otsikoi keskiviikkona 7. marraskuuta sivulla 7 :"Mynämäen dementiaosasto maan tasalle"
Kirjoituksesta ilmenee, että dementiaosasto siirretään hankalasta toisesta kerroksesta "maan tasalle".
Otsikko on selvästi harhaanjohtava, ja vain otsikon luettuaan jää käsitykseen, että Mynämäen dementikot siirtyvät avohoitoon, vaikka tarkoitus on siirtää osasto pohjakerrokseen. Uutisesta ilmenee kylläkin myös, että suurin nykytilojen ongelma on ollut ulkoilutilojen puute, mihin osaston paneminen fraasin tarkoittamalla tavalla maan tasalle olisi tietysti myös auttanut.

Loppupeleissä

Terveiset Tampereelta.

Arvoisa Aristoteleenkantapää, minua on jo vuosikaudet häirinnyt
eräs yhteiskuntamme valtamedioihinkin pesiytynyt fraasi.
Kun ennen joku sanoi "loppuenlopuksi" niin nykyään kuulee uutisissakin
sanan "loppupeleissä". Siis missä peleissä? Tämä koko maahan levinnyt
roskafraasi saa minut raivon valtaan aina kun kuulen sen.

Kiitos jo etukäteen, toivoo eräs taksinkuljettaja.

11.11. Uutis-Vuoksi

11.11. Uutis-Vuoksi otsikoi:

"Metsäkonekuskeja etsitään kohta kivien ja kantojen alta"

Peikotko huolehtivat mekaanisen metsäteollisuutemme toimintaedellytyksistä?

Kärppien uusi hankintako suutari?

Tommi Linna selostaa 16.11. Helsingin Sanomissa Kärppien ja Ilveksen välistä jääkiekko-ottelua ja toteaa lopuksi: "Uusi hankinta Jan Novak oli tilanteista vielä pahasti myöhässä, eikä hänestä ollut ainakaan vielä paikkaamaan Karalahden suuria saappaita."

Sopimusneuvottelut taisivat mennä kielimuurin takia pieleen. Vain tsekkiä puhuva Novak luuli tulevansa puolustajaksi, vaikka tarvittiinkin kenkien korjauksen taitava huoltaja.

Markku P.

Nenä kännykässä

Pasi Heikura totesi Aristoteleen kantapäässä perjantaina että:
(jotensakin näin)
"Ennen ei osattu paljon kirjeitä ja kortteja kirjoitella mutta nyt näpylöidään innokkaasti tekstiviestejä nenä kännykässä".
Siis että nenä kännykässä? (Itse en ole moista nähnytkään.) Ennen saattoi äitimuori opettaa, ettei ssanut pitää kyynöspaitä (kyynärpäitä) pöydällä eikä näpelöidä sormilla nenää.
Pitäisi kai harkita kotikasvatukseen sen seikan lisäämistä, ettei saa työntää nenää kännykkään. Ettei vain seuraavaksi alettaisi työntää kännykkää nenään.
Nimim.
Klyyvari.

Paha jänis!

18.11 Kaleva otsikoi:
"Jänikset hukuttavat koiria jäihin"

Uskaltaakohan tässä ilmojen kylmetessä enää koiraansa ulkona käyttää, ettei vain samalla joutuisi itsekin väkivaltaisten jänisten hyökkäyksen kohteeksi!

Pelokas

Harhaanjohtava otsikko

Ylen kotimaan uutisten joukossa oli hämmästystä herättävä otsikko, joka pakotti lukemaan muuten ei niin kiinnostavan uutisen: "Hangossa koulu tuhoutui osin tulipalossa".

Ihmettelin, että mitkähän ne loput syyt olivat, jotka tuhosivat koulun. Tarkempi uutisen lukeminen auttoi ymmärtämään mistä oli kyse. Ilmeisesti koulu tuhoutui osittain, eikä osin tulipalossa, kuten ymmärsin.

Onko Yle ruvennut harrastamaan kielipoliiseille kohdennettua uutisointia hämmentämällä otsikoiden sanajärjestystä?

veren luonnollinen morfiinipitoisuus

YLE uutisoi internetsivuillaan 19.11.2007 suraavasti: "...Tutkimuksissa yhdestä vainajasta on löydetty myös tappava määrä morfiinia. Helmikuussa kuolleen 91-vuotiaan naisen verestä analysoitu morfiinimäärä oli lähes 50-kertainen normaalin verrattuna."

Nimimerkki
Aben

Onneksi elämme rauhan aikoja

IS kommentoi urheilusivuillaan 20.11.2007 Mika Seppäsen suulla Portugalin ja Suomen keskiviikoista kohtaamista EM-koarsintojen loppusuoralla. Vierasmaalitonta aikaa käsitellään ns kuivana kautena ja väärä etumerkki unohtuu matematiikanomaisesti päälle : "Kun Suomi kohtaa suomenna Portugalin, tulee edellisestä vierasmaalista kuluneeksi jo peräti 13 kuukautta ja 10 päivää". Sitten viitataan Jari Litmasen ja Sami hyypiän osumiin v 2006."Noiden osumien jälkeen Huuhkajien ruuti on ollut EM-karsintojen vierasotteluissa auttamattoman kuivaa, sillä Suomi on jäänyt nollille niin Azerbidzhania, Serbiaa kuin Belgiaakin vastaan".
Tehdään maailmanrauhalle palvelus ja ruvetaan viemään aseiden sijaan märkää ruutia.

Herra 47

lennähteleviä poroja?

Kaleva, tuo pohjoisen pienen ihmisen äänitorvi ja henkireikä runoeli perjantaina 16.11.07 seuraavaan tapaan:

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=694270

Ilmiselvästi kenellekään ei tilanteesta jäänyt huonoja muistoja eikä kenenkään osalliseksi joutuneen mieleenkään juolahtaisi kiroilla menetettyjä vakuutusbonuksia ja korkeita omavastuita. Sen verran herkkää muisteltavaa on poron pieni pyrähdys, lennähtäminen tuulilasin läpi suoraan autossa odottavien miesten lämpöiseen syliin.

Toisaalta lukijan mieltä jää hämmentämään se, kuinka voimakas törmäys alunperin olikaan, kun sen voimasta lähti vastaan tulemaan oikein pakettiauto.

En tiedä onko tämä jo

En tiedä onko tämä jo fraasi vai mitä, mutta jossain vaiheessa tätä pitäisi vähän sohaista

STT:n uutisissa Classic Radiosta kuultiin 21.11.2007 kello 10
"... henkilötieto-CD:t sisältävä kirje ei tullut koskaan perille."

Herää kysymys onko STT:ssä ennustajia jos kirje vaikka huomenna tulisikin vastaanottajalle. Olisi hyvä jos 'koskaan'-sanan tilalla kokeiltaisiin välillä sanoja 'milloinkaan' tai 'ikinä' ihan tautologian välttämiseksi.

Tekijänsä makuiset

Tekijänsä makuiset viinit

Aamukahvi meinasi mennä väärään kurkkuun kun luin tämän otsikon Helsingin sanomien ruokatorstain sivulta 22.11.2007.
Toimittaja Jouko Mykkänen vielä jatkoi leipätekstissä kahden uusiseelantilaisen viinvalmistajan 'maistelua'.
Kevin Judd mainitaan rauhallisena ja analyyttisenä miehenä (miltä maistuvat makuina nämä ominaisuudet?) ja hänen viineissään korostuu jämäkkä rakenne ja kohtuulliset aromit! John Stichury taas on iloinen tarinankertoja (maistuu varmaan mukavalta) ja hänen viininsä ovat runsaan aromikkaita ja raikkaan hapokkaita.

Maistellaanko siis miehiä vai viinejä???

Helinä Penttinen Jämsästä

Puunaama

Kauneus & terveys 12/2007, teksti Jonna Jalkanen (Peilikuvassa Pipsa Hurmerinta, s. 43)

Kauneus ja terveys -lehti lupaa suurella kuvatekstillään:
"Kenestä tahansa saadaan puunaamalla upea."

Päivän poiminta

23.11. Hesari poimi TV ohjelman seuraavasti: "Bruce Willisin sankaripoliisi panee HANKOIHIN kokonaisen pilvenpiirtäjän kaapanneille konnille lajissaan laadukkaassa toimintajännärissä Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli."

Odottelen siihen asti, että Willis valitsee jykevämmän maataloustyökalun, esim. "--- panee HANKMOIHIN--" taikka nykysiveällä kielellä "--- laittaa hankmoihin--", ennen kuin vaivaudun katsomaan.

Nimim. paukkaukko

Savolainen pahoinpitely?

Savon Sanomissa 26.11. uutisoitiin pahoinpitelystä otsikolla "Mies hakattiin potkimalla". Tämä on luultavasti mahdollista vain Savossa. Herää kysymys, onko mahdollista myös "potkia hakkaamalla"?
Kyselee vastaavanlaisilta kanssaihmisten kohtaamisilta välttynyt suomenkielinen savolainen

Käsittämättömiä uhkauksia

Tänään 28.marraskuuta 2007 Helsingin Sanomien ulkomaansivuilla kerrottiin otsikon "Pieni Nalle vain"-otsikon alla:
Saudi-Arabiassa 19-vuotias nainen uhkaa saada 200 raipaniskua, ja Sudanissa 54-vuotias opettaja uhkaa saada 40 raipaniskua. HeSa:n ulkomaantoimituksen esimiehen mielestä "Tapaukset ovat aivan käsittämättömiä".
Niin minunkin mielestäni. Karskeja naisia, mutta jutusta ei selvinnyt, mitä he haluavat uhkauksellaan saada aikaan. Selvisi sitten kylläkin, että heille oli tuomittu nuo raa'at rangaistukset.

"Jukka"
(Jukka Ruohtula, Savitaipaleentie 4, 00950 Helsinki, j.rla at kolumbus.fi)

Ylen ruotsinkielisten ulosmarssi

HS.fi etusivun uutisteksti 28.11.07

"Toimitusväen ulosmarssi katkaisi Ylen ruotsinkieliset uutislähetykset

Yleisradion ruotsinkieliset uutislähetykset radiossa ja televisiossa jäävät pois tänä iltana. Ylen ruotsinkielinen toimitusväki marssi ulos vastalauseena uutistoimistojen yhdistämiselle kuuden aikaan illalla."

-Mistä lähetykset ovat jäämässä pois? Varmaankin ohjelmistosta.

-Eikö uutistoimistoja saakaan yhdistää kuuden aikaan illalla?

Atso Puronen

Kannat yhteen

Helsingin Sanomat haastattelee Kauppa- ja teollisuusministeriön yli-insinööri Timo Ritonummea puun käytöstä biopolttoaineeksi:

"He haluavat pitää kantojaan auki mahdollisimman pitkään. Kantojen liian aikainen kiinninaulaus voisi pysäyttää keskustelut ennenaikaisesti."

Sehän on selvää, että jos kantoja ryhdytään aukomaan, saattaa löytyä kovan asemesta pehmeä ydin. Toisaalta kovin naulaisia kantoja tuskin kukaan viitsii polttaa edes saunan kiukaassa.

"ketarat ojossa"

- Tulihan sitä illan aikana otettua aika paljon, mutta en ollut ainoa joka oli konsertissa "ketarat ojossa".

Täytyy olla ainakin pieni fraasirikos käytää fraasia tässä tapauksessa. Ainakin lainausmerkit olisi syytä jättää pois...

Sievinen joi illan aikana runsaasti alkoholia ja kaatui selälleen maahan, josta ystävät joutuivat auttamaan hänet ylös.

Iltasanomat http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1456261

STT:llä on ehkä parempaa tietoa.

Entäpä jos kirje joutuikin STT:n käsiin. Siinä tapauksessa ei ole tarvinnut ennustaa.

Tapellaan sormet

Tapellaan sormet kuralla...

Timo Soini, perussuomalaiset, kommentoi EU:n kemikaaliviraston työntekojöiden erikoisetuja radion Aamunpeilissä klo 8 torstaina 29.11.

Maha voi kyllä mennä kuralle tapellessakin ja kädet verille, mutta sormet kuralle???

Helinä Penttinen Jämsästä

puhe kielii asenteesta, ja muita soakkunoita

Entinen ministerinavustaja Ismo Kainulainen kommentoi kolumnissaan Joensuun kaupunkilehti Karjalan Heilissä 28.11. Tehyn lakkouhkaa näin: pääministeri Vanhanen paljasti jälleen todelliset karvansa, siitä mitä hän ajattelee työntekijöiden oikeuksista. Onneksi ei paljastanut karvojaan joka kohdasta, vain siitä.

Tuo puhe kielii hyvin siitä asenteesta, joka keskustapuolueen johdossa näyttää edelleen vallitsevan. Itse asiassa puhe ei kai kieli, sen tekisi pikemminkin teko tai ilme. Puhe puhuu, niinkuin on tarkoituskin.

Toisinaan sivu suunsa, kuten seuraava esimerkki osoittaa: Nyt, kun heidän neuvottelutaktiikka tuotti tuloksen, on sitten kiitoksena pääministerin katupoikatason kivitys. Muun raskaan syntitaakkansa lisäksi tehyläiset siis vielä kivittävät pääministeriä, jopa katupoikatasolla. Kainulainen kuuluu myös kerhoon Minut käyttämät omistusliitteeni.

Tulevalla veronmaksajallakaan ei ole helppoa: Yrittäjille ollaan luomassa myös aivan uusia markkinoita terveydenhoidon kustannuksella. Niiden tulot on suunniteltu tulevan veromaksajien pussista. Tilannetta pahentaa epätietoisuus siitä, keiden "niiden" tuloista on puhe: markkinoiden ehkä?

Tällaista poliittista kolumnismia Joensuussa.
teitä tervehtii Oikeesti yksinkertainen lehdenlukija Kirsti Era

Alkon lakosta voi tulla pitkä - Kinkkuviinit vaarassa?

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1460158

Iltasanomat otsikoi kinkkuviineistä. Itse olen mieltynyt rypäleviineihin ja kotiviineihin. Mitenköhän tämä kinkkuviini valmistetaan?

Tekniikan kehitys

Satakunnan Kansan otsikko 1.12.2007

"Maahan syöksynyt lentokone tappoi 57 matkustajaa Turkissa"

Tekniikan kehittyessä laitteet alkavat saamaan inhimillisiä piirteitä. Nyt kun jo lentokoneetkin tahallaan surmaavat ihmisiä, pelkäämme, voimmeko enää enää kulkea parkkipaikalla joutumatta autojen pahoinpitelemäksi.

Odotamme mielenkiinnolla syytteen nostamista lentokonetta vastaan, tappo vai jopa murha!

Olli ja Marjo Sillanterä

Lämmittelijä esiintyi pääbändin jälkeen!

Helsingin Sanomien(27.11.2007)arvostelu Alice Cooperin keikasta päättyi seuraavaan virkkeeseen:

"Cooperin rocksirkuksen jälkeen lämmittelijänä esiintyneen Uriah Heepin klassinen jytä tuntui vain kaukaiselta muistolta, vaikka uusi rumpali tuntui potkivan vanhoja herroja eteenpäin uudella energialla"

Tässähän on uusi konsepti tulevaisuuden rock-konserteille. Esiintyköön lämmittelijät vastedeskin vasta pääesiintyjän jälkeen!

Make

Kommentti ohjelman

Kommentti ohjelman aloitusfraasin kohtaan .. äidinkielellä puhumiseen, kuin vettä VAAN. Jo 1940-luvulla Pikku Jättiläinen opasti, että vaan-sanaa käytetään vain, jos edellinen lause on kielteinen. Siksi tuo aloitusfraasin kohta pitäisi olla: äidinkielellä puhumiseen, kuin vettä vain. Yleisestikin vaan-sanan käyttö vain-sanan asemesta on paha rikos!

Ilpo Hytönen
Tikkakoski

Pitkän vauhdin omaava Helminen

Juristit rakastavat kapulakieltä ja kömpelöitä ilmaisuja, sanotaan. Jääkiekkojuristeilla kiekko välillä suorastaan karkaa lavasta. SM-Liigan kurinpitopäällikkö Jarmo Muukkonen kirjoittaa kurinpitopäätöksessään:

"Teon tahallisuuden puolesta puhuvana seikkana pidän sitä, että Helminen luistelee pitkällä vauhdilla kohti Aaltoa omaten usean sekunnin harkinta-ajan ennen taklaustaan."

Kuinka kovaa mennään, jos vauhti on pitkä? Puolesta puhuvien seikkojen omaaminen taas on tätä päivää.

Lainatun sitaatin voisi kirjoittaa uudelleen monella tavalla. Esimerkiksi:
"Teko vaikuttaa tahalliselta, koska Helminen luistelee usean sekunnin ajan kohti Aaltoa ennen taklaustaan."

Päätös kokonaisuudessaan löytyy allaolevasta osoitteesta:
http://www.sm-liiga.fi/kurinpito/kurinpitopaatos-ilveksen-raimo-helmisen-asiassa.html#

Teatterit,ravintolat ja muut yleiset tilat

Usen näkee julkisten tilojen vaatenaulakoissa ilmoituksen esimerkiksi "Ravintola ei vastaa naulakkoon jätetyistä vaatteista". Mahtaako tämä tarkoittaa sitä että ravintolan henkilökunta ei vastaa naulakkoon jätetyn takin taskussa soivaan puhelimeen. Vanhaan aikaan ravintolaan saatettiin soittaa ja kysyä jotain asiakasta, jolloin henkilö kunta haki puhelimeen. Tarkoitus on ilmeisesti ilmoittaa että ravintolan henkilökunta ei ota vastuuta naulakkoon jätetyistä tavaroista ja vaatteista.

nimerkki: qso

Käärmeen purema

YLE uutisten ympäristö-osassa oli 10.12.2007 seuraava uutinen:
Keniassa on löydetty uusi mustakaulakobriin kuuluva laji. Lajin edustajat ovat noin 2,6 metriä pitkiä, ruskeita ja niiden myrkky riittää tappamaan 20 ihmistä yhdellä puremalla.

http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/oikea/id76988.html

Miten on mahdollista, että käärme voi tappaa 20 ihmistä yhdellä puremalla? Käärmeen kidan pitäisi olla melko suuri, että 20 ihmistä mahtuisi siihen.

Suomen kielen biologisesta monimuotoisuudesta

Helsingin Sanomien verkkoliitteessä 11.12.2007 Hannu Marttila kirjoittaa artikkelissaan "Tieto-Finlandia Peter von Baghille" (http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Tieto-Finlandia+Peter+von+Baghin+Siniselle+laululle/1135232507549) palkinnonsaajan valitsijana toimineen Martti Apusen kehuneen von Baghin Sininen laulu -kirjaa seuraavasti:

"Hän viittasi myös Baghin kirjoituksissaan ja esitelmissään käyttämiin hyperboliin. "Peter von Bagh on suomen kielen biodiversiteetin kannalta tärkeä mies; hän on jokseenkin omin voimin pelastanut suomen sanavarastoon ilmaukset 'lumoava', 'suunnaton', 'ristivalaisu' ja 'nousukasmainen'."

Lumoavista nousukkaista en mene sanomaan juuta enkä jaata. Wikipedia kuitenkin kertoo sanasta biodiversiteetti seuraavasti: "Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus, biologinen monimuotoisuus, luonnon kirjo tai elonkirjo on käsite, jolla laajimman määritelmän mukaan tarkoitetaan kaikkea elollisen luonnon monipuolisuutta."

Tokihan suomemme kieltä voidaan pitää varsin elävänä ja eloisana, mutta eiköhän ihan pelkkä, itsessään kuvaava "monimuotoisuus" olisi sanana kelvannut oikein hyvin kertomaan kielemme rikkaudesta?

Lisähuomio voidaan antaa sanalle hyperbola. Sivistymättömyyttään häpeävä humanisti yritti selvittää pikaisella googletuksella, mistä sanassa mahtaisi olla kyse ja löysikin viimein kyseisen ilmaisun matematiikan lisäksi retoriikan alalta. Kun sanalle näkyy löytyvän kohtalaisen mainio oman kielemme mukainen muoto, liioittelu, joutuu lukija miettimään, onko kulttuurialan uutisia tästedes luettava sivistyssanakirjan kera?

nimim. Tiuku

profeetta seppänä

11.12. jalkapallovalmentaja Juha Malinen kommentoi tv:ssä Mestareiden liigan peliä Olympiakos-Werder Bremen. Toimittaja kysyi häneltä, miltä tuntuu palata Ouluun valmentamaan. Malinen vastasi muun muassa, ettei kukaan ole seppä omalla maallaan.

Maan tasa

Hesari:

Varusmiesten teltta paloi maan tasalle Niinisalossa.

Tuntien telttojen yleisen sijoituskorkeuden, voisimmeko löytää otsikosta fraasirikoksen tunnusmerkistön?

Miten nurinkurin suomenkieli

Miten nurinkurin suomenkieli näinä aikoina voikaan! Huomasin nimittäin Iltasanomat-nimisestä lehdestä 12.12.2007 jutusta Suomalainen olympiapainija vankilaan,
että mainittu painimestari oli saanut 3,5 vuotta ehdotonta sorruttuaan kaidalle tielle. M. Sariolan Lavean tien lakikin saa ihan uuden merkityksen.
Samaisesta Iltasanomat-lehdestä lukaisin myös Helsingin kirjamessujen aikaan uutisen, jonka mukaan yleisö suurin joukoin karttoi Matti Nykäseltä nimikirjoitusta.
nimim. Laveilla vesillä

Kaidan tien kulkija

Ilta-Sanomissa oli juttua erään urheilijan tekemistä rikoksista. Jutussa mainittiin ko. henkilön "sortuneen kaidalle tielle".

Tämä, jos mikä, on traagista kun yleensä kaidalla tiellä pysyminen edellyttää elämänhallintaa. Onko urheilijan elämä tasapainoilua veitsenterällä, josta on mahdollista sortua kaidalle tielle?

Terv.
Kaidan tien kulkija

Fraasirikos

IS (www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1465189)
12.joulukuuta

kommentoi entisen huippupainija Toni Hannulan syyllistymistä 3,5 vuoden vankeuteen törkeästä ryöstöstä seuraavasti:
"Pitkään vankilatuomioon johtaneet tapahtumat alkoivat Oulun keskustassa sijaitsevassa Mannerheiminpuistossa elokuun viimeisenä päivänä. Kaidalle tielle sortunut ex-urheilija anasti uhriltaan nahkatakin, jonka taskuun jäivät lompakko pankkikortteineen ja matkapuhelin."

Kaita tie käsittääkseni tarkoittaa aivan muuta.

Terveisin
Nimimerkki: Turkanen

Oulussa laveakin tie on kaita

Ilta-Sanomien nettilehti
Suomalainen olympiapainija vankilaan
12.12.2007 13:55

Suomea olympialaisissa edustanut ja 1980-luvun alun lupaavimpiin painijoihin lukeutunut Toni Hannula on tuomittu tänään Oulun käräjäoikeudessa törkeästä ryöstöstä 3,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Aiemminkin rikoksiin syyllistynyt ex-painija pakotti yhdessä rikostoverinsa kanssa oululaismiehen antamaan heille pankkitilin tunnusnumeron.

Vaatimusta tehostaakseen miehet mursivat uhriltaan yhden sormen sekä leikkasivat irtipoikki vasemman käden sormista kaksi keskinivelen kohdalta. Ryöstäjien "amputoimia" sormia ei löydetty, joten uhri saa jatkaa elämäänsä kahdeksan sormen avulla.

Pitkään vankilatuomioon johtaneet tapahtumat alkoivat Oulun keskustassa sijaitsevassa Mannerheiminpuistossa elokuun viimeisenä päivänä. Kaidalle tielle sortunut ex-urheilija anasti uhriltaan nahkatakin, jonka taskuun jäivät lompakko pankkikortteineen ja matkapuhelin.

Oman onnensa seppä omalla maallaan

http://nyt.hs.fi/televisio/tiedot/26782046

Ottelun kommentaattorina toiminut valmentaja (nimi ei tule mieleen) sanoi tulevasta Oulun kaudestaan: "Kukaan ei ole seppä omalla maallaan." Tästä tulee helposti mieleen: "Kukaan ei ole oman onnensa seppä omalla maallaan", mikä loppujen lopuksi kuulostaa hyvältä ja rohkaisevalta, jopa paremmalta kuin "Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan."

T. Veikko.Kuhmonen
(at)
gmail.com

Outoa anatomiaa

Helsingin Sanomien urheilusivulla kokosivun otsikko 14. 12. hehkutti: "Notkoselän takareiteen paistaa vihdoin aurinko".
Urheilua seuraamattomana en tiedä millaisia geenivirheiden aikaansaamia mutaatioita ulkona juoksentelee, eikä se selvinnyt kyseisestä artikkelistakaan, joten toivoisin, että jutun tehnyt toimittaja Petteri Ala-Kivimäki olisi vaikkapa havainnekuvalla selvittänyt tätä pimeyden paikkaa. Muuten tulee mieleen, että otsikko on kaivettu notkoselän ja takareiden välisestä maastosta, jonne aurinko ei tunnetusti paista.

Persjalkainen savolainen

Kasvojen pesua Nokialla

Helsingin Sanomat perjantaina 14.12.2007

"Nokia tarvitsee apua kaupungin kasvojen pesussa"

Mielestäni hauskasti ja varsin osuvasti fraseerattu otsikko tilanteessa, jossa Nokian juomavesi on ollut saastumisen vuoksi pitkään käyttökiellossa. Pelkästään puhdas vesi ei taida riittää tahriintuneen imagon puhdistamiseen.

Pekkas

Heinäsirkka myrskyn silmässä

Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla mainittiin, että muusikko Heinäsirkka nauttii myrskyn silmässä olemisesta. Myrskyn silmä on sangen yleinen fraasi, johon törmää tuon tuostakin, lauloihan Anssi Kelakin Millan joutuneen pyörremyrskyn keskukseen.

Kovin harva tuntuu kuitenkin tietävän - saatikka ymmärtävän - että myrskyn silmässähän on nimenomaan tyyntä! Aurinko paistaa ja sitä rataa, joten mikäpä jottei Heinäsirkkakin nauttisi pienestä lepohetkestä. Tosin silmän mentyä ohi myrsky jatkuu taas entisellään.

Mielestäni myrskyn silmä on sangen katala fraasirikos, koskapa fraasilla itsellään tarkoitetaan jotain ihan muuta kuin mistä todellisuudessa on kyse.

Kumpi kallistui?

"Nurmeksen liikuntahalli kallistui jo alkuvaiheessa." Otsikko sanomalehti Karjalaisessa 15.12.2007
Uutisen mukaan kallistumisessa oli kysymys määrärahavarauksen osoittautumisesta liian pieneksi. Vai olisiko ollut niin, että rakennuksen kallistuminen alkuvaiheessa ja sen nostaminen takaisin pystyyn olisi nostanut kustannusten arvioitua loppusummaa?

Hei. Jäin vain

Hei. Jäin vain ihmettelemään,kun Maria Kaisa Aula sanoo Kotimaa -lehdessä 7.12:
"Isoissa perheissä kuoli pikkulapsia synnytykseen ja kulkutauteihin."
Siis sanotaanko suomen kielessä tosiaan näin , kun lapsi kuolee syntyessään? Äiti kyllä voi kuolla synnytykseen, mutta eihän se vauva synnytä vaan syntyy!
Kotimaa -lehden liitteessä Ilo, numero 16, Jope Ruonansuusta:
"Saara-tyttären isyys on Jopen toinen kantava voima"
Siis tyttären isyys?

Ystävällisin terveisin Kirsti Pohjankuru
pohjankuru@suomi24.fi

Pari piirua ihmistä kohti ja suoraan sydämiin

Urheiluruutu 18.12.2007:

"Tero Pitkämäki sananmukaisesti heitti itsensä suomalaisten sydämiin Osakan MM-kisojen viimeisellä heitolla."

Rangaistavaa tästä tekee se, että tämä on sananmukaisesti viidestuhannes kerta, kun YLEn urheilutoimitus väärinkäyttää fraasia "sananmukaisesti". Makaaberia tästä tekee se, että Pitkämäki oli tällä kaudella kirjaimellisesti viittä senttiä vaille heittää keihäänsä sananmukaisesti pituushyppääjien sydämiin.

Kuolleen mielipidekirjoituksen julkaisu oli inhimillinen erehdys

Ymmärrän kyllä, että teksti voi olla elävää, mutta kuollut mielipidekirjoitus on kyllä jo varsin makaaberi termi.
- Jukka-

Alusvaatemallit kiellettävä?

Luin Ilta-sanomista 20.12.2007 otsikon:

Kansanedustaja: alusvaatemallien kieltämistä harkittava

Tällainen otsikko voi aiheuttaa melkoisen paniikin alusvaatemallien keskuudessa ja huolestuneisuutta miesten keskuudessa. Tulisiko heidän ammatinharjoittamisesta laitonta? Saisivatko he esitellä alusvaatteita laillisesti itsenäisinä yrittäjinä, mutta mallitoimiston välityksellä tehtävä mallityö olisi rangaistava teko? Ei suinkaan. Kyse on alusvaatemainosten kieltämisestä julkisella paikalla, joten alusvaatemallit voivat huokaista helpotuksesta. Tulevaisuudessakin alusvaatemallit saisivat käyttää alusvaatteitaan, mikäli jutun väliotsikkoonkin "Alusvaatteita saisi pitää edelleen" on uskomista. Ei mene pukin kontista saadut alusvaatteet hukkaan.

Terveisin nimim. "Alusvaatemalli on iloinen asia"

Ryöstelyn uudet tuulet

YLE Areenalla oli tänään seuraava otsikko: "Kymmeniä vanhuksia ryövätty pankkikorteilla". Mitäköhän apuvälineenään pankkikorttia kayttäneet ryöstäjät saivat saaliikseen? Onneksi sentään eivät ryöstäneet puukon kanssa uhaten, niinkuin ennen oli tapana.

Otsikko Kauppalehti.fi 21.12.2007

Otsikko Kauppalehti.fi 21.12.2007

Nokian uusi lippulaiva vuoti julkisuuteen

Otsikko herätti tietysti heti kiinnostukseni. Onko Nokia laajentanut liiketoimintaansa telakkateollisuuteen? Alku ei olisi kovinkaan lupaava, onko Nokia jälleen kuralla? Tuollaiset otsikot saattavat vaikuttaa osakekurssiin.

http://www.kauppalehti.fi/4/i/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=8664

---
Sandaalin Remmi

Josse, Nysse ja Saksanseisoja

Josse on kyllä aivan vieras, Nyssen olen kuullut ja tiedän mitä sillä tarkoitetaan. Mutta kyllä, linja-auto on Stadissa joko bussi tai dösä. Toi saksanseisoja on taas surullisen kuuluisan matalalattiavaunun kuskien antama lempinimi jota HKL:n johto vihaa ylikaiken. Vaunuille on aina anettu enemmän ja vähemmän mairittelevia kutsumanimiä. Ja mitä tuohon saksanseisojaan tulee parhaimmillaan 90% vaunuista ovat olleet varikoilla seisomassa, osuva nimi.

Hyvinkään ja Riihimäen

Hyvinkään ja Riihimäen seudun sanomalehti Aamuposti julkaisi 7.10.2007 artikkelin, jonka otsikko oli "Hevosalan poikima yritystoiminta on vielä kasvussa". Maalaislapsena tiedän, että lehmät poikivat, eivät hevoset. Kun ajattelen, miten jokin perimmiltään hevosten poikima olio jatkaa yhä kasvuaan, tunnen suorastaan fyysistä pahoinvointia. Mahtaako kyse olla vaarallisesta geenimanipulaation muodosta?

Terveisin Aniitti

verenluovuttajat vanhenevat kovaa vauhtia

27.12.2007 Pohjois-Suomen uutiset klo 19:
"Verenluovuttajat vanhenevat kovaa vauhtia. Tarvitaan lisää verenluovuttajia."

En kyllä minäkään ala SPR:n verenluovuttajaksi, jos he vanhenevat muita nopeammin.

Ahdasta

Tämänpäiväinen (28.12.2007) Keskisuomalainen -lehti otsikoi alennusmyyntien alkamista koskevan juttunsa: "Ale toi jonot sovituskoppeihin". Hmmm…. Oman kokemukseni mukaan suurimpaan osaan jyväskyläläisten vaatetusliikkeiden sovituskopeista mahtuisi enintään kaksi ihmistä kerralla!

Hannes Jyväskylästä

Uusimmassa

Uusimmassa Deko-lehdessä(1/08)kolumnisti, design- ja brändiasiantuntija, toimitusjohtaja Lisa Sounio kirjoittaa Moskovasta uutena tyylin ja muodin mekkana. Mukaan on tänä globaalina, urbaanina aikana päässyt yksi hauskakin kohta:

"Sosialismin harmaassa ikenessä tyylitajultaan näivettyneet ja koristautumisen nälkäiset venakot ostivat aluksi Guccia, Vuittonia ja ja Dioria päälaelta varpaisiin."

Prosenttiyksikön suuruinen miinusmerkki

Kauppa- ja teollisuusministeri, tuleva superministeri, Mauri Pekkarinen, eli 'Mauriainen', MTV3:n uutisissa 28.12: "Kyllä tästä tulee prosenttiyksikön suuruinen miinusmerkki bruttokansantuotteen kohdalle".

Ehkä tällä tarkoitetaan, että prosenttiyksikön merkin kaksi pientä ympyrää ja viisto viiva vedetään vaakasuoraan bruttokansantuotteen päälle. Tällöin viiva kulkisi ehkä b:n ja r:n yli.

Jään innolla odottamaan, miten ministerifraseerauksen toinen titaani, Kanervan Ike, vastaa. Varmaan Ike vetelee pensselillään Euroopan kokoisia plusmerkkejä transatlatnttisissa naissuhteissaan, mutta minne?

Charlotte Calla, Ruotsalainen hiihtäjänuorukainen?

Ylen extralla selostettiin naisten takaa-ajohiihtoa. Selostaja kutsui lopputuloksissa toiseksi tullutta Charlottea koko ajan ruotsalaiseksi nuorukaiseksi.
Minusta sukupuoli tuli väärin määritellyksi, eikös vain teistäkin?
Nimim. Suomalaisvanhus.
P.S: Ylen TV1:n uutisissa kutsuttiin eilen hiihdettyä takaa-ajokilpailun ensimmäistä osaa "prologiksi". On se ainakin ytimekästä!

Benazir Bhutton salamurha

Radion YLE1:n uutisissa tänään 29.1.07 puhutaan yhä vain salamurhasta. Ei kai tämän julkisempaa murhaa olekaan!
Nimimerkki on Ymmällään.

Venäläisistä mojova lisä kauppojen joulumyyntiin

Kyseessä on Kainuun Sanomien 30.12.07 etusivun suurin otsikko. Se herätti heti uteliaita kysymyksiä ja pakotti lukemaan jutun tarkemmin. Artikkelista ei valitettavasti selvinnyt, montako venäläistä oli myyty, eikä sitä, olivatko myydyt miehiä vai naisia. Otsikko voi joka tapauksessa kiinnostaa kansainvälistä ihmiskauppaa seuraavia viranomaisia.

terv. Jouko K.

Aika aikaa kutakin

Haluan ilmiantaa Jukka Kemppisen aiheettomasta aika-sanan käytöstä. Ilmavoimien slangia käsitelleessä keskustelussa hän livautti suustaan lausahduksen " ... vaatii aika erinomaista asiantuntemusta". Hän ei ole valitettavasti suinkaan ainoa aika-rikollinen. Nuorison kielenkäyttö tuntee pelkästään ylisanoja, joita sitten joskus kainoudenpuuskassa täytyy laimentaa tällä "ajalla". Käytäntö on levinnyt aikuistenkin puheeseen jopa niin, että aikaa lisätään rutiininomaisesti kaikkiin adjektiiveihin. Varmaan Kemppinenkin tahtoi aidosti kehua vieraansa asiantuntemusta. Muutenhan "aika erinomainen" vastaa määritettä "hyvä". - Kutkuttavimpia esimerkkejä tästä ilmiöstä löytyi kerran HS:n tv-kriitikon palstalta. Hänen mielestään eräs elokuva oli "verrattain huikea".

Helppokäyttöiset varusmiehet

Puolustusvoimat kehittävät siivousvälineistöään, raportoi YLE.

[...] puolustushallinnon rakennuslaitos ja siivousvälineitä maahantuova yritys ovat kehittäneet myös helppokäyttöisen varusmiehen nivelletyn lattiankuivaimen.

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id79105.html

Kenelle kellot soivat?

Kulttuurin suurkuluttajana huomasin ilokseni että paikallisen uusimaa-lehtemme kulttuuritoimitus 6.1.2008 numerossaan on suorittanut tutkivaa journalismia ansiokkaasti.
Gramex-palkintoa käsittelevässä jutussa ilmeni että tunnettu klarinettitaiteilija Kari Kriikku on yksi palkintoehdokkaista ja uusimaa tiesi jo kertoa että:
"Tuttu porvoossakin.Avantin suvisoiton ystäville Kari Kriikku soittaa varmasti kelloa."
Odotankin innolla tulevaa konserttia ja mitä Kriikku saa aikaiseksi laajentuneella soitinarsenaalillaan.Toivon että minutkin lasketaan suvisoiton ystäväksi.
Vai voisiko olla että porvoon seurakuntayhtymä on palkannut takuuvarmasti varmakätisen kellonsoittajan tulevaa kirkkomme kattoremontin valmistumista juhlistamaan.

T: Nimi."Kulddyyrin ystävä borgåsta"

Veronkevennyksen sulamispiste

Pe 4.1.2008 uutisissa toimittaja keskusteli ministeri Jyrki Kataisen kanssa siitä, sulaako palkansaajien veronkevennys kuntaveron korotukseen. Jäin miettimään, mikä on veronkevennyksen sulamispiste. Sulaminenhan on kiinteän olomuodon muuttumista nesteeksi, joka tapahtuu tietyssä lämpötilassa. Vai tarkoittikohan toimittaja liukenemisesta, jolloin kuntaveron korotus toimisi liuottimena?

Ihmeteltävää riittää myös, jos sanotaan, että sokeri sulaa kuumaan veteen, vaikka sokerin sulamispiste on 160 C.
Liisa

Kriittinen massa kasvaa

Osoitteessa

http://www.stm.fi/Resource.phx/orgns/stmmuutos.htx.i806.pdf

on julkaistu raportti nimeltä

"Sosiaali- ja terveysministeriön alaisten
virastojen ja laitosten voimavarojen
uudelleen suuntaaminen"

Selvityshenkilöt esittävät raportissaan organisaatiouudistusta, jossa
mm. Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin toiminta yhdistettäisiin.

Selvitysmiesten mukaan:

"Organisaatiouudistuksen tuloksena

* yksittäisten tutkimus- ja kehittämisyksiköiden kriittinen massa kasvaa"

Mikäpä onkaan "kriittinen massa"? Wikipedian mukaan:

"Kriittinen massa on atomin ytimien halkeamisreaktioissa se halkeamiskelpoisen aineen massa, jossa ydinreaktio jatkuu itsestään. "

Kuvaannollisesti käsitteellä tarkoitettaneen, että tiedeyhteisön vilkas ja tuottelias toiminta vaatii, että on riittävän suuri yhteisö toistensa kanssa aktiivisesti ja läheisesti yhteydessä olevia ihmisiä. Jos kriittinen massa ei tule täyteen, tutkii kukin omassa kammiossaan vailla riittävää yhteyttä toisiin, ja prosessi ei käynnisty tai jatku itsestään.

Wikipedia toteaa edelleen, että "Kriittistä massaa kasvattavat halkeamiskelpoisessa aineessa olevat satunnaiset epäpuhtaudet ja "väärät" isotoopit sekä neutroneita imevät aineet."

Katsovatko siis selvityshenkilöt, että heidän ehdottamansa
organisaatiouudistus tuo yhteisöön epäpuhtauksien ja "väärien" isotooppien kaltaisia häiriötekijöitä, jotka kasvattavat kriittistä massaa eli johtavat siihen, että prosessiin tarvitaan aiempaa enemmän ihmisiä?

Riippumaton kosteusmittaus

Selailin Oulun seudulla ilmestyvää ilmaisjakelulehteä nimeltään Oulu-lehti. Lukijailmoitusten palstalla silmiini sattui ilmoitus, jossa mainostettiin seuraavaa: "Riippumaton kosteusmittaus..." Itselleni jäi vähän epäselväksi mistä/millaisesta mittauksesta oli oikein kyse... :) - Risto

Ampuu omaan lahkeesee

Nimimerkki ei tunnu kovin selvästi tuntevan asiaa, jota hän hämmästelee

"Oikeus antaa päätöksensä myöhemmin"- tarkoittaa ns. kansliapäätöstä, jossa oikeus ei lue tuomiota vakiintuneen käytännön mukaan heti oikeusistunnon päätteeksi, vaan päätyy antamaan sen kirjallisena myöhemmin. Eli juuri kansliapäätöksenä.

Tämän käytäntö on niin yleinen ja siksi lähinnä yleissivistyksen piiriin kuuluva, että sitä ei erikseen jokaisen uutisen yhteydessä ole tarpeen toistaa.
Toivottavasti vastaus tyydyttää

Pasi Jaakkonen
uutistoimittaja

Kouvolan Sanomien otsikko

Kouvolan Sanomien otsikko 8.1.08:" Tykkimäen ja Kaipiaisten väliä parannetaan yhä työpöydillä. Ja tarkemmin:" Arivota 50-6o miljoonaa euroa maksava tiehanke ei toistaiseksi ole mukana liikennehankkeiden toteuttamisohjelmassa."
On hienoa, että jo kauan on ymmärretty kierrättää tarpeettomat työpöydät tienparannustyössä, mutta toisaalta se kertoo, että varsinaista materiaalia ei pystytä kustantamaan vieläkään teiden rakennuksessa.
Pohdin myös, mahtavatko Kouvolan seudun kuntien yhdistyessä vapautuvat virkamiesten työpöydät, joita ilmeisesti käytetään tienparannukseen, kuululua mukaan tuohon miljoonasummaan. Tai mikäli yhdistyvät kunnat lahjoittavat tarpeettomiksi käyvät työpöydät vaikkapa tien laventamisen pohjaksi, niin vähentääkö se kustannusten suuruutta?
Päivittäin kyseistä reittiä käyttävänä toivoisin, että työpöytien metalliosat, kuten jalat, ruuvit ja laatikoiden vetimet poistetaan, ennen kuin pöydät käytetään tienrakennusmateriaaliksi. Metalliosat saattavat vaurioittaa renkaita.
Nimimerkki Taiteen Hamsteri

Kouvolan Sanomien otsikko

Kouvolan Sanomien otsikko 8.1.2008: "Lattialiikenne on nyt vilkasta autokaupoissa." Ja tarkennuksena:"Verouudistus on vaikuttanut jositen, että autoliikkeen ovi käy tiuhaan. Autoja ei tosin ajeta kaupasta ulos vielä yhtään aiempia alkuvuosia enempää."
Tieliikenteen ymmärrän. Samoin raide- ja meriliikenteen. Mutta "lattialiikenne"?
Olen usein ihaillut sitä, kuinka taidokkaasti ja naarmuttamatta autokauppiaat saavat myyntiartikkelinsa sijoitettua kaupan sisätiloihin, lattialle.
Mutta jos tamä autoilla ajettava lattialiikenne on vilkkaampaa kuin ennen, saattaa olla riski, että myytävä auto on naarmuttunut jo ennen kaupan solmimista.
Ehdottaisin, että myyntihenkilöstö helpottaa ruuhkaa ja rauhoittaa autokaupan lattialiikennettä ajamalla kuitenkin muutaman auton uloskin esiteltäväksi. Onhan selvää, että kolhiintuneen auton myyntihintaa on laskettava. Ja ruostekin iskee ajokin naarmuuntuneeseen pintaan nopeammin.

Nimimerkki Taiteen Hamsteri

Asiaa seurannut ja ihmettelen

Television uutislähetyksissä (kaikki kanavat) esiintyy ajoittain joko uutislukijan tai haastateltavan suussa sana "eurooppa" tai sen johdannaiset, esim. näin: "Suomessa ei näin tehdä mutta euroopassa näin on tapana". Räikeämpiäkin lausahduksia on esiin tullut jopa uutistenlukijan tekstissä. Suomi ei siis ole osa eurooppaa vaan osa jotain muuta, mitä? Aasiaako?

Toinen havainto: yllättäen uutistenlukijat puhuvat "sii ai eistä" (CIA) tai "ef bii aista" (FBI) mutta eivät suomenkielen ääntämyksen mukaan "see ii aasta" tai "äf bee iistä", jos tarkoitus/ohje on puhua alkuperäiskielen (englanti) mukaisesti niin mihin on kadonnut "Stokholmi" tai "London" tai "kuningas Kaarl Gystaf" (uutisissa: kuningas Kaarle Kustaa, joka ei ole Ruotsin hallitsijan nimi), puhumattakaan siitä että alkuperäiskielellä Venäjän pääkaupunki on "Moskva" eikä Moskova. Onko televisiouutisista tullu anglosaksisuuden levittäjä vai onko suomenkielen ääntämysohjeet muuttuneet?

Työttömyyskatoko?

Luin Onnistuja.fi -internetsivustolta Tom Lundbergin viikon kolumnia (10.1.2008). Kiinnitin huomiota kolumnin loppupuolella olleeseen lauseeseen: "Ikärasismi tukehtuu pian omaan mahdottomuuteensa, kun työvoimapulasta alkaa olla pulaa joka alalla."

Hienoa! Työvoimapulasta ei siis ole enää pelkoa, kun sitä ei löydy joka alalta. Voimme siis olla huolta vailla, talous on vakaalla pohjalla. Eiköhän tässä tapauksessa itsellekin luulisi tulevaisuudessa työpaikka löytyvän, vai tarkoittaako tämä, että työntekijöiden määrää tulisi leikata, jotta työvoimapulan pula saataisiin torjuttua.

Nimimerkki
Ei vielä työelämässä mukana

De mortuis nil nisi bene

4.1. lähetetyn Kirjakerho-ohjelman kuvaus YLE Radio 1:n netistä kuunneltavien ohjelmien listassa:

"Krijailijapariskunta (sic!) Ellen Niit ja hiljattain edesmennyt Jaan Kross Nadja Nowakin haastateltavana."

Musta huumori on joskus paikallaan, mutta ei puhuttaessa juuri edesmenneestä, eteläisen veljeskansamme tunnetuimmasta kirjailijasta.

Kunnioittavin terveisin,
"Maalaismaisteri"

Hmm, langan päässä?

Pikku-ykkösen toimittaja kyselee aina, kuka on langan päässä? "Ja nyt taitaa olla pikku-Matti langanpäässä?" Hmm. Kukahan langanpäässä tahtoisi olla? Vai onko nyt langanpäästä keksitty puhelin?

Fraasirikoksentuomion antajat, eiköhän olisi tästä laitettava häpeäpuuhun rikoksen tekijä? Oppisipa tämäkin toimittaja kunnollisesti puhumaan rakasta suomen kieltä!

5 kuukautinen lapsi

monessa lehdessä kerrotaan pienistä, muutaman kuukauden ikäisistä lapsista harhaan johtavasti. esimerkiksi viisikuukautinen pekka-vauva oli vanhempiensa mukana juhlimassa. herää kysymys, onko lapsella viisi kuukautta kestävät kuukautiset vai onko lapsi viisi kuukautta vanha. eikö oikeampi ilmaus olisi viisi kuinen pekka-vauva...?

Ihmeiden aika...

"Poliisin mukaan ihmeiden aika ei ole ohi, sillä monista vaaratilanteista selvittiin ilman henkilövahinkoja."
mtv3.fi

Nyt on ihan viralliselta taholta tullut tieto, että ihmeiden aika ei ole ohi. Tietenkään ei voi olla mahdollista, että suomalaiset olisivat oppineet ajamaan liukkaalla kelillä. Kyllä siihen ihmeitä tarvitaan, ettei vakavia onnettomuuksia tapahdu... Näin voisi ainakin tästä poliisin lausunnosta päätellä.

Väärät kaistat (ja ajoliuskat)

IS. Netissä oleva otsikko:
"Mies ajoi 19 kilometriä väärällä kaistalla
20.1.2008 18:25"

Ajoi tietysti väärällä kaistallakin mutta ennen kaikkea väärällä ajoradalla, jonne pääsi ajamalla väärästä rampista moottoritielle. Tällainen ramppi on usein "luiska". Sitä sanotaan lehdissä aika usein "liuskaksi"
Tämän uutisen ajaja oli erehtynyt Italiassa. Suomessakin tällaista sattuu. Se voi sattua vahingossa mutta on sellaisiakin paikkoja, joissa Tielaitos on "onnistunut" tekemään niin huonoa ympäristöä liikennemerkkeineen, että paikkaa tuntematon menee ansaan. (Mäntsälä pohjoinen, Puijonlaakso Kuopiossa, esim)

Nimim. Kaistapää liuskalla.

Päättäjien hartiat kasvavat

Kemijärveläisillä on tunnetusti vaikeat ajat menossa. Kaupungin poliisipäällikkö Seppo Kinnunen kuvailee tilannetta urheilun sanastoa tapaillen
- Päättäjät ovat olleet pitkään ahtaalla, sillassa. "He saavat koko ajan pelätä, että hartiat kasvavat", poliisipäällikkö selventää painitermein.

"Eikö tämä jo riitä?" Pekka Karjalaisen juttu Kalevassa 20.1.2008

Sankat rinnat?

"Miesmuistiin ei ole mikään yhtiökokous saanut pienosakkaita yhtä sankoin rinnoin liikkeelle."

Liekö kirjoittaja miettinyt rintojen sankkaa karvoitusta vai mitä. En voi olla kuvittelematta sankan rintakarvoituksen omaavaa osakkeenomistaja joukkoa vastustamassa islantilaisten aikeita ja syömässä vuohenjuustopiirakoita.

Kuitenkin mukava lukea näin hauskasti kirjoitettu artikkeli rinta... anteeksi... joukkotiedotusvälineestä eli internetistä.

http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=46&news_id=20081910&rss=8

Porsaanreikä lupaa uusia tupakkariitoja asukkaille

Tällainen suurikirjaiminen otsikko Aamulehdessä 22.1.2008.

Luin koko jutun mutta siinä ei missään tarkennettu mikä reikä porsaasta oli kyseessä. Porsaassa on tiettävästi ainakin 7 reikää, siis yksi jokaiselle viikon päivälle.
Tarkoittaakohan tämä tiistaille nimettyä reikää?
Onko Teillä mahdollisesti esittää jokin täsmällisempi tieto tästä porsaassa olevasta reijästä, jota tässä lehtiotsikossa tarkoitetaan?
Tarkoittako se ehkä sitä, että k.o. reikään jos asettaa tupakan, se aiheuttaa asukkaille riitoja? Miksiköhän?
Vai niinkö, että se porsas jolla reikä on, aiheuttaa ne riidat?

Maalta olen kotoisin ja ihka eläviä porsaita tavannut, siksi
tällainen kummasteleva kysymykseni. Asia on minulle siksi ihan uusi, koska meillä ei kukaan polttanut tupakkaa.

Epätietoinen maalta.

****
Alla varmuuden vuoksi koko juttu Teidän tarkempaan tarkasteluunne.

Porsaanreikä lupaa uusia tupakkariitoja asukkaille

Kohtuuton haitta oikeuttaa parveketupakointikieltoon, mutta kohtuuden raja jää epäselväksi

Taloyhtiöt ja tupakoitsijat joutuvat tulevaisuudessa kiistelemään vielä monta kertaa siitä, mikä on tupakoinnista naapureille aiheutuvan kohtuuttoman haitan raja.

Korkein oikeus linjasi Lempäälän parveketupakointikiistassa antamassaan päätöksessä, ettei pelkkä osakkaiden enemmistön tahto riitä perusteeksi tupakointikieltoon. Tulkintaan jäi porsaanreikä: kielto voidaan kuitenkin määrätä, jos tupakointi aiheuttaa naapureille kohtuutonta haittaa.

- Kohtuuttomalla haitalla perustellut kiellot pitää käsitellä tapauskohtaisesti, korkeimman oikeuden esittelijäneuvos Anna-Liisa Hyvärinen toteaa.

Maanantainen päätös herätti kiistan osapuolena olleessa taloyhtiössä ristiriitaisia tunnelmia. Maksumieheksi joutuminen mietitytti, mutta kiellon mitätöinnissä nähtiin myös hyviä puolia.

- Kun tupakointi oli kiellettyä, ihmiset polttivat sisällä ja savu kulkeutui parvekkeen lisäksi keittiöön, Merja Temonen kertoo.

Tekstiä tarkemmin

Tekstiä tarkemmin tarkastellessa mielestäni porsaanreiällä viitataan korkeimpaan oikeuteen. Ja korkeimman oikeuden esittelijäneuvos Anna-Liisa Hyvärinen lausunnon antajana on kenties kyseessä oleva reikä. Nyt voidaankin sitten pohtia syyllistyikö Aamulehden toimittaja herjaukseen juttua tehdessään.

naamioitumisen mestari

Ihmetys oli suuri ja lopulta naurussa oli pidättelemistä, kun luin Iltasanomien uutisotsikon 23.1.2008 (http://iltasanomat.fi/). Otsikko kuului: "Kissa lensi jäniksenä Floridasta Teksasiin."
Jäin miettimään missä vaiheessa huomattiin ja miten paljastui, että lennolle osallistunut jänis ei ollutkaan jänis vaan kissa.
Kissat taitavatkin olla ylivoimaisia naamioitumiskyvyssään.

Saab hyppää liikkuvaan junaan kun kuume nousee

Entisenä saabistina olen huolissani miten Saabin uusi katumaasturimalli vaikuttaa valmistajan menestykseen kovin kilpaillulla alalla, kun se Iltalehden mukaan "saattaakin olla elintärkeä suonenisku amerikkalaisessa omistuksessa olevalle ruotsalaismerkille." Toivottavasti jenkit eivät sentää ihan kuiviin asti firman verta vuodata.

http://www.iltalehti.fi/autot/200801187097823_au.shtml

Lehden jutussa verkkosivulla on muutenkin vanhoja fraaseja, kuten:
- katumaasturikuume vain nousee
- Saab hyppää mukaan jo täydessä vauhdissa liikkuvaan junaan
- Saab on viime vuosina roikkunut sormenpäillään markkinoilla vain parin perusmallinsa varassa
- nyt tunneliin kajastaa valoa

Kissa lensi jäniksenä Floridasta Teksasiin

Tammikuun 24. päivän Ilta-Sanomien verkkolehdessä oli ylläoleva aika erikoinen otsikko. Otsikosta lukija saa käsityksen, että omituisen transformaation läpikäynyt Felix Domesticus olisi jäniksen hahmossa liihotellut läpi laajan Pohjois-Amerikan mantereen. Lieko tuo lentävä jäniskissa korvillaan ilmaa läpsytellyt ja näin päässyt ilmojen teille, jänikset kun eivät yleisesti ole tunnettuja ilmailun taitajina.

Laistajat ja maksamatta jättäjät porskuttavat

Yle.fi -verkkotoimitus raportoi Al Goren ehdottamasta hiilidioksidiverosta:
"Niillä, jotka eivät maksa veroa, ei saa olla etulyöntiasemaa maksun laistajiin nähden ja siksi veron tulee olla maailmanlaajuinen."
Pessimististähän tuo on, mutta tasapuolisuus on silti tärkeää, jopa silloin, kun kukaan ei maksa.

Keskustelurikos

Kylläpä särisi korvaan kun ääneensä rakastunut, lopullisen totuuden opiskellut "aristoteles" keskusteli Jyrki Kataisen kanssa. Toimittajan luennoidessa oppimastaan Katainen jopa onnistui ilmaisemaan mielipiteenään useaan kertaan sanat: juuri noin. Ohjelmassa äänessä olleet hekilöt olivat molemmat ilmeisesti tutustuneet äänikirjaan.
Mitähän mieltä Katainen oikeastaan jostain oli, mistä ja mitä? Toimittaja ainakin oli.

Taistelussa syrjimättömyyttä vastaan

Sanomalehti Kalevan pääkirjoitussivun alakerrassa seisoi tammikuun 24. päivä maisteri Markus Penttisen kirjoittamana seuraava virke:

"Ilman Jörgen Haiderista noussutta rähäkkää olisi tuskin saatu läpi juuri silloin päätöksenteossa olleita EU:n syrjimättömyyden vastaisia säädöksiä."

Tahtoisin nyt omasta puolestani ilmaista sen yllättyneen ilahtuneisuuden, jota koin saadessani tietää, että EU on jo vuosituhannen vaihteessa ehtinyt puuttua sen alkuvuosia rasittaneisiin syrjimättömyysongelmiin.
Unionin mitä kiitettävimmästä toiminnasta voinemme Penttisen mukaan kiittää herra Haideria.
Kiitos, herra Haider.

- Hopeahousuaasi

Eurotuhnuja

Minkälaisessa päästöpilvessä mahtaa elellä Hesarin toimittaja Juha Akkanen, joka 27.1. julkaistussa kolumnissaan "Vihdoinkin EU-ilmasto!" väittää ilman olevan Brysselissä harmaata ja tuhnuista, mutta Helsingissä sitäkin harmaampaa ja tuhnuisempaa. Olen kuullut sumusta ja sateesta harmaata ilmaa sanottavan tuhruiseksi, kun taas tuhnu tarkoittaa äänetöntä pierua. Sen kaasuaineksen, rikkivedyn aiheuttama ilmasaos on kuulemma kellanvihreätä.
Nimim. Reilusti omalla äänellä

Jyrki Kataisen puhe Ilkka Kanervan syntymäpäiväjuhlissa 26010

Kanerva on kokenut sellaiset politiikan turbulenssit ja joutunut sellaiseen suohon, ettei siinä ole auttanut edes köliin nojaaminen (!!!!!) Olet kokenut sellaiset myrskyt ja tuulet, joissa monelta olisi sauva katkennut (!) ja piikkari tarttunut kurkkuun (!!), mutta sinulla on vain kokemus karttunut.
Moni on ollut valmis soittamaan kelloa merkiksi viimeiselle kierrokselle, mutta olet osannut aina asettaa jalan lankulle, ottaa tiukan niskalenkin ja tempaista sellaisen kaaren, että monelle molskin laidalla seisoskelijalle on mennyt tartanin murut kurkkuun.
Sinulla on ilmeinen kyky aina hankkia uusia matkaesite, joka antaa suuntaa niin itsellesi kuuin Suomelle. Politiikan linjavetoja et mittaa millimetripaperilla, vaan teet itseksesi uuden suunnan ja henkisen kurkihirren, jonka varaan Suomi voi tulevaisuudessa ripustautua.

Tästä on kyllä paha laittaa paremmaksi!!!

Ylinen kiinni olympiapaikassa/HS/28.01.2008

HS:n urheilusivulla silmiin tömähtää pelkoa herättävä uutinen: Ylinen kiinni olympiapaikassa.

Onko judoedustajamme juuttunut kiinni esim. olympiapaikan maaperään ja sinne on lähetettävä pelastushenkilökuntaa? Vai onko kysessä taas doping-tapaus? Ehkä Ylinen on vangittu vihdoin kiinni maailmanlaajuisen takaa-ajon jälkeen Bulgariassa epäiltynä jostain rikoksesta.

Uutinen on STT:n, joten en epäile sen todenperäisyyttä.

Helpotuksekseni tekstistä selviää, että Ylinen on sijoittunut kolmanneksi olympiakarsinnoissa eli osallistuminen Pekingin kisoihin varmistui.

nimim. sanojen salaisuus

Itsekseen pyörinyt rekan rengas törmäsi autoon/HS/27.01.2008

Hallituksemme iloksi Suomesta on löydetty energiaasäästävä liikkumismuoto. Kemijärvellä itsekseen pyörinyt rengas herätti kummastusta. Tutkijat varmaan pohtivat nyt renkaan energialähdettä. Tässäpä pelastus Stora Enson palveluksesta vapautuville: uusia työpaikkoja luodaan nyt itsestään liikkuvia renkaita valmistavaan tehtaaseen. Renkaan määränpään ja kulkureitin määrittelyssä on vielä hiomista, sillä tällä kertaa rengas törmäsi autoon. Asiaa on valmisteltu ehkä salassa, ainakin lukijoilta.

Pettymys pimensi valoisat ajatukseni. Tekstin mukaan rengas olikin irronnut ohi menneestä rekan perävaunusta. Myöhemmin huomattiin toisenkin renkaan irronneen. Oletteko kenties törmänneet siihen?

nimim. sanojen salat

STT:n olisi syytä tarkentaa otsikkotekstejään, ettei Kemijärvellä synny tunteiden aaltoliike.

Fraasirikos

Luokanopettaja 1/2008 kertoo koulutuksesta seuraavalla otsikolla:

Luokanopettajien pajakoulutus puri Etelä-Pohjanmaalla

Pekka

TV1 uutiset, USA:n talous

TV1:n uutisissa 23.1.2008 klo 8:30 kommentoitiin USA:n taloutta seuraavasti: "Eilinen koronlasku oli laastaria
talouden vuotavaan haavaan".

paperilla asiat näyttää paremmalta, mutta...

Monesti paperilla moni asia näyttää paremmalta mutta nyt Turussa on otettu paperi uudenlaiseen hyötykäyttöön.
Otsikko Turun Sanomain nettisivuilla:
Veritaksen päätykatsomo jäämässä vain paperille

Ai, että lavealla tiellä vai?

Jos pitää käyttää kuluneita uskonnollisia kielikuvia (mitä jo sinänsä voisi kai pitää fraasirikoksena), niin ne saisivat olla oikein... Tai edes oikein päin.

8.1. Iltasanomissa Ville Hänninen arvostelee Päivän valintana tv-sarjaa Valheen hinta:

Yhden illan jutut ja syrjähypyt johtavat elokuvissa ja tv-sarjoissa usein turmioon. Varsinkin naisten on syytä kulkea laveata tietä, tai kadotuksen portit aukenevat.

Ai, että näinkö?

Tiger Woods saunassa

HeSa ma 28.1. 2008, sivu B10:

"Kauden avauskilpailussaan Kaliforniassa Woods, lajin supertähti ja maailmanlistan ykkönen, on heittänyt omalla pelillään lisää löylyä tähän keskusteluun."

Löylyn heittäminen keskusteluun voisi lähinnä tarkoittaa että vaijentaa saunassa keskustelevat ihmiset heittämällä oikein kovat löylyt. Keskustelu siis loppuu, eikä lisäänny niinkuin kirjoittaja on tarkoittanut. Vai halusiko kirjoittaja kuvata keskustelun muuttumista kiroiluksi ja ähkimiseksi.

Pahinta tapauksessa on kuitenkin Woodsin käyttämän löylydeden koostumus; Tiedän vain yhden tavan jolla voi "omalla pelillään heittää löylyä", ja mielikuva on vastenmielinen.

t.JAL.

Ylipäällikön talja

Hei Aristoteleen kantapää!

Ilmiantaisin Helsingin Sanomien toimittajan Antti Mannisen (HS 29.1.2008).

Manninen kirjoittaa Marsalkka Mannerheimin tiikerinmetsästystä käsittelevässä jutussa näin:

Intendentti Vera von Fersen iloitsi siitä, että Mannerheimin talja saatiin vihdoin esille.

Mannerheimin talja! Ei kai nykyajan sivistyneessä suomalaisyhteiskunnassa ole vajottu tuohon ikivanhaan ja barbaarimaiseen paheeseen, hautaryöstöön? Muinaisessa Egyptissäkin keskityttiin sentään vainajan arvoesineisiin ja jätettiin hallitsijan nahka rauhaan. Rest in peace, R.I.P., kunnioitettu Marsalkkamme!

Tuomo Komulainen

Ympäristöpotenssin viherseksikkyys?

HS - kaupunki - 30.1.2008

Toimittaja Jarmo Huhtanen kirjoittaa:

"Vihreiden ympäristöpotenssi on ainakin hetkeksi lerpahtanut. Sdp on kaapannut joukon viherseksikkäitä teemoja: ilmastonmuutoksen, keskustatunnelin hylkäämisen ja ruuhkamaksujen selvittämisen."

Mitä ihmettä ovat ympäristöpotenssi ja viherseksikkyys? Edes google ei tunne kumpaakaan termiä.

Tipaton maistuu yhä useammalle, Maaselkä-lehti 28.2.08

Haapajärvellä ja ympäristössä ilmestyvässä Maaselkä-lehdessä oli otsikkona: "Tipaton maistuu yhä useammalle." Jutussa kerrottiin tipattomasta tammikuusta, jolloin pidättäydytään alkoholijuomista. Lehden juttua lukiessamme emme voineet mieheni kanssa muuta kuin huudahtaa yhteen ääneen: viikon fraasirikos!

Äimistelyä ja laskiaspilaa

Aamulehti 4.2.2007 sivu B21
Otsikkona:
"Kurrin puhelu yllätti äimistyneen Helmisen"
Olikohan asia kerrottu Helmiselle jo aikaisemmin, koska oli äimistynyt vastatessaan Kurrin puheluun.
Teksti alkaa sitten näin:
"Se ei ollutkaan laskiaspäivän aprillipila."
Hmmmmm.....

Terveisin Anja Sukanen Aamulehden jakelualueelta

Leikkausjonoja kasvattamassa

Verkkolehti DigiToday kertoo Alcatel-Lucent:n toimista seuraavasti: "Alcatel-Lucent leikkaa 400 henkeä Ranskassa".

http://www.digitoday.fi/tyo-ja-ura/2008/02/04/rss/20083444/66

Otsikko tuo väistämättä mieleen Ranskan vallankumouksen aikaiset menetelmät vai olisko yritys tarjoamassa henkilöstölleen uusia terveyspalveluita.

"Emme halua kokea enää yhtä ainoaa sotaa"

Kyseinen otsikko hyppäsi silmilleni 4.2. Helsingon Sanomista Serbian presidentinvaaleista kertovan artikkelin yltä, jossa haastateltiin kadulla ihmisten tunnelmia vaalien jälkeen.
Otsikon sotaisasta toivomuksesta huolimatta toivoisin, että Serbian kansa selviäisi kuitenkin tulevaisuudestaan ilman yhtään ainoaa sotaa, siilä useamman samanaikaisen sodan käyminen on sekä äärimmäisen kuluttavaa, että sotahistorian mukaan myös tappiollista.

Ilmianto.

"Pietari otti Jeesuksen erilleen ja nuhteli tätä. Se hengellisyyden viitekehys, jonka Pietari oli rakentanut, oli uppoamassa kuin Jerikon muurit". Lainaus Hannu Kähärän aamuhartaudesta 8.2.08 Luulisi ammattilaisen tuntevan Raamattunsa paremmin.

Sika vai pässi?

Toimittaja Kirsi Virtanen mainitsi rakkaus -aiheisessa ohjelmassaan 6.2.2008, että "meitä viedään kuin vierasta sikaa". Liekö tuo tarkoitettu vitsiksi, sillä tavallisestihan narussa viedään pässiä ja vierasta sikaa lyödään.

Terttu Nurmi

Rantautumisesta

Parahin Kantapää,
Kuulin juuri ohjelmastanne, että poliittisen korrektiuden käsite "rantautui" Suomeen. Rannikon asukkaana haluaisinkin kysyä onko Teillä, arvoisa Kantapää, tarkempaa tietoa millä kulkuvälineellä ja mahdollisesti missä kohdassa tuo rantautuminen on tapahtunut. Käyn usein rannalla ja tuijottelen merelle, mutta kyseistä tapahtumaa en ole havainnut täällä päin vaikka rannalla kyllä lojuu kaikenlaista meren mukanaan tuomaa. Olisiko kyseinen käsite vain aaltojen mukana passiivisesti kulkeutunut ja yön pimeydessä rantakivien välistä ryöminyt maalle niinkuin ensimmäiset maaeläimet ikään, vai ruotsinlaivallako ihmisvilinän joukossa olisi tullut? Pontimenani ei ole pelkkä ihmisen uteliaisuus, vaan myös huoli aluevesiemme koskemattomuudesta. Olenkin varma, että esim. Rajavartiolaitos olisi kiinnostunut tästä tiedosta. Selvitystä ongelmaan kaivaten.
Pasi Laihonen
Turku

Rasismipaikka

"Hamilton palaa rasismipaikalle"
http://www.iltalehti.fi/formulat/200802117234379_fo.shtml

Aku Ankka muinoin opetti, että "rikollinen palaa aina rikospaikalle". En kyllä siitäkään löydä oikeutusta keksiä uusia sana "rasismipaikka".

Varokaa masentuneita erikoislääkäreitä, jotka tekevät virhe

Duodecim julkaisi yllättävän otsikon www.terveysportti.fi -sivuilla. Juttu hämmentää minua, joka olen myöskin terveydenhoitoalan ammattilainen. Erikoistuvat lääkärit ovat masentuneita. Ja tekevät virheitä, koska ovat masentuneita. Kaikki tyynni!

Ajatelkaa: Teksti alkaa näin: "Masentuneet sairaalalääkärit eli erikoistumassa olevat lääkärit tekevät hoitovirheitä jopa kuusi kertaa enemmän kuin terveet. Työuupumus ei sen sijaan näyttäisi lisäävän virheiden määrää, vaikka lääkärit itse niin kokevatkin, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta"...
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Online 7.2.2008;doi:10.1136/bmj.39469.763218.BE)
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/bmj.39469.763218.BEv1
Minä en siis uskalla mennä erikoistuvalle lääkärille enää, koska hän tekee varmasti kohdallani hirvittävän hoitovirheen. Hui!

Kuka on tilannut viheralueille rakennuksia/Al 18.02.08/Mielipide

Aamulehden em. sivulla kysesisen artikkelin ohjausosioon oli toimittaja kirjoittanut lennokkaasti "Kaupunkilaiset tuskin tilaavat jokaisen pienen luononvaraisen virkistysalueen täyttämistuotetta, täyttämistä kaikkea muuta kuin täydellisesti"
Niin osuvasti ilmaistu tiivistelmä Tampereen virkistysalueiden maankäytöstä, että olimme vaimoni kanssa pakoitettuja sen lukemaan. Teksti selkisi, vaan eipä avautunut tuo toimittajan osio.

Alas ammuttu harha-askel

Tämä fraasirikos on Iisalmen Sanomien yleisön osastosta, mutta senverran veret seisauttava (iisalmelaisen Seppo Kääriäisen lanseeraama ilmaisu), että lähetän kuitenkin:

Mahdollinen Luuniemen lisärakentaminen on totaalisti tuhoon tuomittu usean mahalaskun tehnyt harha-askel, joka on moneen kertaan ammuttu alas demokratian tykillä.

Varmuuden vuoksi liitän mukaan koko esseen.

Koti, uskonto & isänmaa
Iisalmen Sanomat kertoi äskettäin taas kerran, että Tennisseuran vuokrasopimusasiaa ei oteta teklassa uuteen käsittelyyn. Voimassa olevan asemakaavan mukaan Luuniemen kärki on rauhoitettu puisto- ja virkistysalueeksi vuoteen 2020 saakka kaupunginhallituksen päätöksellä.
Miksi kaupungin johto ja kaavasuunnittelusta vastaavat luottamus- ja virkamiehet tekevät kaavan naurunalaiseksi ja väheksyvät kaupunginhallitusta kun eivät ole vieläkään sopineet Tennisseuran kanssa vuokrasopimusta aina vuoteen 2020 saakka?

Menisikö joku viisas opettamaan ”demokratian ja kaavoituksen lyhyen oppimäärän” kaupungintalolle, jotta paperiin saataisiin lopultakin nimet?

Rautalangastakin voi vääntää mallin, jos homma on liian vaikea ymmärtää kuten nyt näyttää: ”jos isännän omistama vuokra-asunto on vapaa kesään asti niin isäntä kirjoittaa nimen vuokrasopimuksenopiskelijan kanssa kesään asti eikä vain jouluun asti”. Ohenmäkikin pullistelee upeita ´hajuttomia´ rinnetontteja vaikka grynderinkin käyttöön.
Mahdollinen Luuniemen lisärakentaminen on totaalisti tuhoon tuomittu usean mahalaskun tehnyt harha-askel, joka on moneen kertaan ammuttu alas demokratian tykillä. Miten tällainen vatvominen siedetään EU-sivistysvaltiossa?

Mitä olette menneet tekemään?

Tervehdys, hyvä Aristoteles,

lukekaa viimeisimmästä Mediuutiset -lehdestä Lääketeollisuus ry:n entisen johtajan kolumni Pharmaca Fennican toimittamiseen kuluvasta käsittämättömästä työmäärästä. Vaikka tämä sinänsä voisi olla vaikkapa kokonaisen ohjelmanne aihe, on otsikko tutustumisen arvoinen. Otsikon lukemisen jälkeen voittekin siirtyä suoraan kirjoittajan loppukiteytykseen ja tuomita itse itsenne fraasirikokseen yllyttämisestä.

Terveisin,

Jarkko Kiimingistä

Saarinen löysässä puussa

YLEn urheilutoimituksen elävä fraasi, Jussi Saarinen, kirjoittaa kolumnissaan jääkiekon tukalasta tilanteesta Suomessa:

"...liiga hirtti itsensä löysään puuhun sulkiessaan sarjan vuosituhannen alussa..."
(http://www.yle.fi/urheilu/jaakiekko/id98983.html)

Hirvittävä on lajin kohtalo, eihän löysästä puusta saa tehdyksi edes kunnollista mailaa.

****pää venäjälle presidentiksi?

Yle 1 uutiset 2.3.2008 klo 12:

"Venäjällä äänestetään tänään täyttä päätä presidentinvaaleissa"

Hyvähän se on, että presidentti on täyspäinen, mutta mitä se pää on täynnä?

-ihmettelijät Sotkamosta-

Huutorikos

YLE1:n uutta huippuyliopistoa – ohjelman mukaan huiputusyliopistoa – käsitelleessä MOT-ohjelmassa 3.3.2008 kertoi Martti Mäenpää, toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry:

Mäenpää: ”Tietysti meillä on työtä paljon jäljellä, ja ja tehtävä tulee olemaan haastava. Mutta oon täysin vakuuttunut siitä, että elinkeinoelämä vastaa huutoonsa, kun kerran valtio on tehnyt omat päätöksensä ja me saadaan, meillä ei oo ongelmia niin kun tässä suhteessa, etteikö tää yliopisto syntyisi.”

Niin metsä vastaa kuin siihen huutaa, mutta toivottavasti elinkeinoelämä ei tyydy oman huutonsa kaikuihin vastailuun, vaan lupaa vastata huutonsa eli yksinkertaisesti pitää lupauksensa.

Toivoo nimim. Nimetön, Kerava

Varkaat karkuteillä

Lapin Kansa -sanomalehti kirjoittaa 2.3.08 otsikolla Varkaat yhä karussa. Pikkujutussa kerrotaan, kuinka Ivalosta anastettiin auto ja varkaita ei ole vieläkään saatu kiinni/selville. Kuinkahan karua elon mäiske varkailla on? Taitaa olla karumpaa jutun kirjoittajarievulla, kun ei ole kellot kilkattaneet moisen ilmaisumuodon olevan suotavaa tullessaan vain sellaisen vaahtosammuttimen mittaisen pikkukaverin suusta (tai kynästä)..

Montako on pari?

Onko kenkäpari yksi kenkä ja pohjallinen? Kahvikuppipari on kuppi ja lautanen. Näin kertoivat kaupan myyjät, kun halusin ostaa mainoksen ilmoittamalla hinnalla kaksi kahvikuppia. Olin vähän nuori mies, ja punainen poskiltani kun poistuin kaupasta kuppiparitta.

Nim. poikapari

harhaanjohtava päiväys

TV-kanava Nelosessa pyöri ennen Oscar-gaalaa mainos, jossa kerrottin lähetyksen tulevan Suomessa sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä. Tästä voisi päätellä, että katsottavaa olisi ollut molempina öinä. Surukseni huomasin, että myös Kjell Wästö oli sortunut samaan virheeseen pakinassaan viimeisessä Yhteishyvä-lehdessä. Onko kyseessä pääkaupungin "murteesta"?

kullanhuuhdonnasta olympialaji!

Helsingin Sanomat 8.3.2008 kertoo urheilusivuillaan supersuositusta pika-aiturista Susanna Kallurista, joka on kotimaassaan supersuosittu. Artikkelin loppuhuipennuksena kerrotaan, että "Kallurilla on kaksi tavoitetta vuodelle 2008: Valencian MM-hallit ja Pekingin olympiakisat. Hän haluaa huuhtoa kultaa molemmissa."

Käsite känsäinvälisyys

11. maaliskuuta ilmestyneen Keskipohjanmaan etusivulla lukee Muistihäiriöisten määrä kasvaa -otsikon alla näin: `--Karpalokodissa tehdään pitkäjänteistä tutkimus-, kuntoutus- ja hoitotyötä, joka on saanut sekä valtakunnallista että känsäinvälistä tunnustusta.`

Olin tukehtua aamukahviini! Sivulla 4 olevassa varsinaisessa tekstissä tästä känsäinvälisyydestä ei kirjoitettu sanaakaan!

Terveisin Sanna

Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat 9.3.2008/Asunto-liite Juttu otsikolla: Mummoista, papoista ja tulipaloista

....isännöitsijä Joel Karvinen: .....saunapalo syttyi tavallisessa 60-luvun rivitalossa, jossa ei ollut minkäänlaisia sammutuslaitteita. RIVITALOASUNTO PALOI PÄREIKSI.

nimim. Mummo, joka huomasi todella jääneensä päreiden
höyläämisessä 60-luvulle

Kivisin siivin pilviä päin

Kaksi otsikkoa sanomalehti Pohjalaisesta.

7.3.2008: "Pilvinen sää esti kotkapatsaan ylilennon" ja

11.3.2008: "Kuolonkolarin ajaneet pakenivat poliisia".

Kyse on joko yliampuvasta elottoman luonnon personifikaatiosta, tai sitten jostain ihan muusta.

Kunnioittavin terveisin,
"Maalaismaisteri"

Tuolissa istuminen rasittaa

Trendiasiantuntija ja muotolija Leena Fredriksson toteaa Kauppalehdessä perjantaina 14. maaliskuuta artikkelissa Aitous puhuttelee, että hänelle itselleen tärkeä esine on isoäidiltä peritty Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli.

- Siinä on kaunis muotokieli, täydellinen ergometria, ja tuoliin liittyvä historia ja tarinat tekevät siitä ainutlaatuisen.

Lukijaa alkaa kiinnostamaan, kuinka tuolissa istumiseen on saatu liitettyä kliininen rasituskoe. On silti ilahduttavaa ajatella, että jo trendisuunnittelijan isoäidin elinaikana suomalaisessa suunnittelussa on yhdistynyt design kansanterveydelliseen näkökulmaan.

Ellei trendiasiantuntija sittenkin tarkoittanut tuolin täydellistä ergonomiaa.

Nimim. Erityistutkija Tampereelta