Skip navigation.
Home

Ilmianna fraasirikolliset: Arkisto 2

|

Fraasirikos on silmiinpistävä sammakko. Fraasirikollinen erehdyttää lukijansa tai kuulijansa ja aiheuttaa huimausta.

Alla näet varhaisempia fraasirikosilmiantoja. Uudet ilmiannot tänne: Ilmianna fraasirikolliset täällä!

Lisää ilmiantoja löydät täältä: Arkisto 1 | Arkisto 2 | Arkisto 3 | Arkisto 4 | Arkisto 5 | Arkisto 6
Entä tuomiot? Aristoteleen kantapään fraasirikos-tuomiot löytyvät täältä.

"Joku häpy säilytetään"

HS tänään:
"Vanhasen tekstiviestit poistetaan Kurosen kirjasta viime tipassa"

"Joku häpy säilytetään. On koetettu varmistaa selustaa", Ojala luonnehti. Joitakin "kodikkaita" viestejä hän aikoo kirjaan jättää, joista "Vanhanen ei millään voi loukkaantua".

Mikähän häpy säilytetään....?

H-kirjain hukassa?

Miksiköhän "sh" ei enää sovi, kun shekistä on tullut sekki, tosin eivät pankit tuohon ole menneet, vaan shekkitilit ovat edelleen olemassa. TV:ssä joissakin filmeissä näkee noita outoja "uusia" sanoja vanhoista tutuista sanoista mulkattuina..

Mikä vika?

Mielestäni "shokki" kuin "shekki" ovat ihan normaalia suomea, lainasanoja muista kielistä. Miksi kummassa niistä ne h-kirjaimet pitäisi heivata? Ei käsitä??

Selkeä sää!

Sääterminä tunnettu "selkeä" alkaa olla joka haastateltavan ja tv-toimittajankin hokemana jo hieman kyllästyttävä. Sitä vallan ilahtuu, kun joku vielä sattuu sanomaan "selvä juttu" tms. selvää, kun sitä kerran tarkoittaa.

Kun 1980-luvulla törmäsin tuohon sanaan "selkeä" kummallisessa asiayhteydessä, jolloin sanan merkitys oli "selvä", oli se mielestäni jopa eksoottinen ilmaisu, vaan nyt alkaa jo todellakin tuntua hassulta tuon sanonnan leviäminen joskus hauskoihinkin, lievästi sopiviin, vaan yleensä epäsopiviin yhteyksiin..

Selkeästi on siis kyseessä hokema!! Vai?

Suomalaisen itsetunnon puutettako?

TV:ssä kaiken aikaa, jopa joskus toimittajatkin puhuvat "Eurooppaan menosta" tai Europassakin tehdään sitä sun tätä, kun tarkoitetaan Keski-Eurooppaa tai muualla Euroopassa sattunutta tai tapahtunutta..

Aina vain ihmetyttää, missä Uralin takana se Suomi näiden ihmisten mielissä oikein sijaitsee, kun heidän puheittensa mukaisesti Suomesta käsin katsoen Eurooppa on jossain "huitsin nevadassa" eli jossain muualla..

??

Minä kun olen aina luullut asuvani Euroopassa, siis Pohjois-Euroopassa, en missään Euroopan ulkopuolella. Olen 40-lukulaisia, joten identiteettini on tähän mennessä jo selvänä mielessäni!

Puhetaidon kouluttaja onnistui tehtävässään

Hyvää päivää, Aristoteleen kanta-astujat!

Lauantaina 10. helmikuuta kuuntelin Aristoteleen kantapäätä saadakseni puhetaidon kouluttajalta lohtua ja lempeitä viisauksia, kunnollista suomenkieltä miellyttävällä äänenvärillä ulosannettuna.

Mitä kuulinkaan? Kuulinko oikein vai vajosinko painajaiseen? Niinku... Tavallaan... Itse asiassa niinku... Tavallaan niinku... Niinku tavallaan...Niinku. Niinku niinku ja selvennykseksi vielä kerran niinku. Eihän kukaan muuten ymmärrä!

Kaiken kummastukseni keskellä kehuin hiljaa mielessäni suomalaista koulutustasoa. Onpa saatu kansa koulutettua - todella itse asiassa niinku ikäänku - puhumaan kuten (anteeksi: niinku) opettaja haluaa! Kun loppuni koittaa ja teologian pastori minut siunaa viimeiseen lepoon, hän tehnee sen niinku Isän, Pojan ja Pyhän hengen niinku nimeen. Amen, itse asiassa.

Miten käy elonpäivinäni minulle, jonka sanavarastoon niinku ei kuulu? Löytyykö maasta vielä muita kaltaisiani muinaisjäänteitä, joiden kanssa voisimme perustaa pieniä niinkuttomia saarekkeita? Joudunko tehokurssille ja jollen opi, täysimittaiseen puhekieltoon?

Ystävällisin terveisin
Liisa Niinkumaasta

(Päivi Rämö
paivi.ramo@hollola.fi)

Supisuomea

Puhetaitoa opetetaan nykyisin televisiossa maahanmuuttajille ohjelmassa "Supisuomea" (Meinasin kirjoittaa vahingossa "Suposuomea")
Kieltä käydään läpi astevaihtelun tarkkuudella. Todennäköisesti sen kurssin käynyt maahanmuuttaja osaa puhua suomea (kaikkine possessiivisuffikseineen) selkeästi paremmin, kuin keskiverto perskarin käynyt.

Nimim.
Korhonen vaan.

Raviuutinen Seinäjoelta. (YLE teksti-tv. sivu 117)

"Argon kaasutti voittoon Seinäjoella. Hannu Korpi sai tuuletella loppumetreillä"
Niin varmaan saikin tuuletella, jos Argon kerran kaasutti!
Olikohan se biokaasua vai argonia, tämä Argonin kaasu?

Nimin.
Liisi Rantaruikka, Lapua.

Poliiseista ja parituksesta

Käsittääkseni sana "pariskunta" liittyy ihmisten henkiseen ja fyysiseen pariutumiseen sekä vuolaisiin tunteenpurkauksiin kaapin paikasta ja muista olennaisista asioista. Miksi siis sanomalehti Länsi-Suomiessa ja iltapäivälehtienkin uutisissa mainittiin sana poliisipariskunta yliajotuomion yhteydessä?
Poliisipariskunta, poliisipariskunta, poliisipariskunta aiheuttaa ahdistusta, sillä nyt jäi vaivaamaan kyseisten poliisien perhesuhteet

Ainutkertaista

YLE Teema digi-TV sähköisessä ohjelmaoppaassa lukeee Nyhjää tyhjästä ohjelman informaatissa: "Taatusti ainutkertaista viihdettä". Ohjelma oli kuitenkin uusinta vuodelta 1991. Vanheneeko ainutkertaisuus noin 15 vuodessa?

Hannu Asamäki

Asenne edellä

YLE Extra vääntää lähetystornin uuteen asentoon -uutinen kertoo muun muassa näin:
"Huhtikuun lopussa aloittava YLE Extra aikoo lähteä asenne edellä kohti uusia yleisöjä." (http://www.yle.fi/uutiset/kulttuuri/vasen/id53386.html)

Mielenkiintoista olisi tietää, millaista lähteminen on, kun lähdetään asenne edellä kohti uusia yleisöjä. Muistuttaako se etäisesti perse edellä puuhun menemistä?

nimim. marttiO

Kevyet mullat

Keski-Uusimaa lehti otsakoi 15.2.2007 ruoka-sivullaan pohjoisen ruokia esittelevän juttunsa: Kepeät mullat käristykselle.

Kepeät mullat ei kuulu lempisanontoihini. Varmaan silläkin on paikkansa, se merkinnee kevyesti sanottuna lepää rauhassa tai hyvästit. Tekstissä ei kuitenkaan yritetä sanoa että poronkäristyksen suosio olisi hiipunut tai hiipumassa maan rakoon. Tarkoitus on puffata pohjoisen ruokia ja jotakin ravintolaa mutta ruokahalua nostattava ei otsikko ole.

Kieli kuolee

Aamulehden otsikko 15.02. yo-kirjoituksia käsittelevässä jutussaan:

"Toinen vieras kieli uhkaa kuolla"

Voisiko joku kertoa minulle uskollisena katselijananne, että koska se ensimmäinen vieras kieli oikein kuoli? Eipä ole tullut tästä asiasta luettua, edes AL:ssä.

Vaatetettu hyrrä

16.2. Ykkösaamussa Jaakko Laakso totesi, että Suvi-Anne Siimes on "kääntänyt takkia kuin hyrrä".

Nyt olenkin syvästi huolestunut, sillä tiedän monen suomalaisen hyrrän pyörivän talvisäässä vailla minkäänlaista vaatepartta - puhumattakaan sitten takin kaltaisesta välttämättömästä talvitamineesta. Aina avuliailta Keltaisilta sivuiltakaan ei löydy kuin herrainvaatehtimoja - missä viipyvät kaivatut hyrräinvaatehtimot?

Tuovi

Yle1:n fraasirikos

15.2. Tieteen viikossa toimittaja kertoi, että
miesten alkoholin kulutus "notkahti ylöspäin" .... mielenkiintoinen notkahdus!

Kuin vettä vaan

Aristoteleen kantapäätä esitellään ohjelmana niille, joilla on äidinkielellä puhumisen taito kuin vettä vaan. "Kuin vettä vaan" - olen toistuvasti miettinyt, minkä määritteenä tämä fraasi on. Taito kuin vettä vaan? Ei kuulosta hyvältä. Sen kuuluu olla verbin määritteenä,jotenkin adverbiaalisesti tapaa ilmaisemassa. On kuin vettä vaan? Ei kuulosta hyvältä sekään. Joko jollakin on tai ei ole. "- - ohjelma niille, jotka puhuvat äidinkielellä kuin vettä vaan". Tämä kuulostaa paremmalta, vaikka sen itse sanonkin.

*natisee keski-iän ikenen alla*

Tämmöistä sitä löytää netistä. Eikä varmasti ollut pianovirhe.

*hyvin on pillit pussissa*

Näin sanoi eräs entinen missi kysyttäessä että miten menee. Kun muistais vielä missin nimen.

Radion tulospalvelu yllättää

Radio ykkösen urheilutoimitus oli ilmeisesti itse yllättynyt urheilusuorituksista, koska toimittaja lupasi päivitellä tulokset jälleen tunnin päästä. Mikäs sen mukavampaa kuin istua rattoisasti radion ääressä ja päivitellä tuloksia yhdessä toimittajan kanssa.

"Extrahinnat"

Vaatteidenkorjausliike Pääkaupunkiseudulla luottanee palveluidensa laatuun ja rehellisyyteen, sillä sillä on varaa mainostaa näyteikkunassaan "extrahintoja":

http://194.100.28.240/temp/extrahinnat.jpg

Sanakirjan mukaan 'ekstra' tarkoittaa "ylimääräistä", "lisää". Jos ylimääräinen lisähinta ei asiakasta riitä karkoittamaan, niin eipähän hän voi jälkikäteen ainakaan väittää tulleensä sumutetuksi.

Lieventävä asianhaara on vaikean kahdelleriville jaetun yhdyssanan kirjoittaminen oikeaoppisesti tavuviivalla, sitä vastoin rapsut tulee epäsuomalaisesta x:stä.

Tontti rakentuu

Ymmärrän, että metsä kasvaa, joki virtaa ja paljon muutakin tapahtuu ilman ihmisen toimintaa. Kuntien rakennuskaavoissa ja muissakin erilaisissa rakennussuunnitelmissa käytetään nykyisin ahkerasti termiä "tontti rakentuu". Voiko tontti todella itse rakentua? Pitääpä tarkkailla naapurin tonttia, vaikka siellä ei ketään näy.

Pariskunta

Tuossa kyseisessä yliajossahan oli nimeenomaan kysymys avioparista. Yliajo tapahtui heidän kotipihallaan ja molemmat yliajetut olivat ammatiltaan poliiseja.

Hanssi

Vastakkainasettelu kilpistyy - tuleeko siis sopu?

Arto Nyberg haastatteli tänään TV1:ssä näyttelijä Vilma Melasniemeä Kotikatsomon sarjasta Poikkeustila. Melasniemi kertoi mm., että siinä tulee esiin sisä- ja ulkoministeriön välinen vastakkainasettelu, joka kilpistyy sarjan edetessä.
Kaiken järjen mukaan vastakkainasettelun kilpistyminen tarkoittaa sovun syntymistä. Hieno juttu! Mutta ei kai sopu vain laimenna sarjan jännitettä?

Pitkäjänteisyyttä vai pitkämielisyyttä ?

Skanska tekee tärkeitä ja kauan odotettuja Valtatie 2:n parannustöitä Vihdissä. Kaikkiin alueen koteihin on jaettu asukastiedote, jossa kerrotaa liikennejärjestelyistä ja työn aikatauluista. Lopuksi kirjeessä todetaan:
"Toivomme rakennuskohteiden lähiseudun asukkailta pitkäjänteisyyttä."

Ennen ne, jotka tekivät olivat pitkäjännitteisiä ja ne jotka odottivat valmistumista olivat pitkämielisiä. Olisiko osat nyt vaihtuneet ?

Jusa

Pari hajahuomiota

Kuuntelen paljon radiota, ja muutaman viime päivän aikana on korvaan tarttunut mm. seuraavaa:

"Bändi on soittanut tänä vuonna 18 vuotta yhdessä."

Melkoinen saavutus, mutta tulee toki ymmärretyksi, sillä

"Suomen kansa ikääntyy nopeammin kuin EU:ssa keskimäärin."

Ari

Ilmianto!

Kaikki tietävät, että ihminen voidaan lyödä kuoliaaksi, naurattaa kuoliaaksi ja joku voi jopa juoda itsensä kuoliaaksi, mutta että joku voitaisiin luulla kuoliaaksi, on ällistyttävä tieto!

Timo Peltonen kirjoittaa Helsingin Sanomien radio & televisio -sivuilla 26.2. uudesta Jim-kanavan sarjasta Brotherhood: "...Hänen kuoliaaksi luultu veljensä Michael (...) palaa seitsemän vuoden poissaolon jälkeen ja alkaa tavoitella vaikutusvaltaa alueen rikollispiireissä."

Rosvo oli ehkä aikoinaan luultu ammutun tai lyödyn kuoliaaksi ja nyt hän palaa yllättäen elämään ja jatkamaan roiston puuhia! Hui!

Nyt kaikki luulot käyttöön ja luullaan pahimmat roistot maailmasta kuolleiksi - päästään niistä!

Terveisin
Anne Sorjanen, Heinola

Älä alennu ettei sinua alennuteta!

Varsinkin televisiosarjoissa suomennetaan
englanninkielinen lausahdus "don't patronize
me" ilmaisuksi "älä kohtele minua alentuvasti" tai "älä puhu minulle alentuvasti".
Tällä tavalla holhoavasta asenteesta luokkaantunut henkilö
kokee loukkaajan ikään kuin kumartuvan alaspäin samalla alleviivaten keskustelijoiden kesken alunperin vallinnutta henkisen tason eroa.
Sanassa "alentuvasti" on kuitenkin kiertoilmauksen olemus ja se vaatii mielikuvavoimistelua, joka ei sovi nykypäivän nopearytmiseen menoon. Nettipalstoilta löytyy ärhentelyä siitä, että ilmaisu olisi jopa tarkoitettuun nähden päinvastainen ja siten väärä. Lisäksi arkikielessä kukaan ei tunnu sitä käyttävän, mikä viittaa siihen, ettei ilmaisu ole elävällä tavalla kohdallaan ihmisten mielikuvissa. Ylen kääntäjät tekisivät kielenhuoltoteon, jos vaihtaisivat puheena olevassa fraasissa sanan "alentuvasti" suoremmin käsitettävään "alentavasti" -sanaan. Pekka.

Naurahti pokkana

Näin myös Marja-Liisan (Kirvesniemi) ladun varrella, Dalen naurahti pokkana.

Uutinen MTV3 STT/ MTV Internetin urheilusivuilla toimittajan toteamus Suomen hiihtovalmentajan haastattelusta.

Haluaisin nähdä, miten naurahdetaan pokkana.
Lasse Mäkelä
Yichun
Kiina

Lapsi pesuveden mukana

Turkulaisen Metalli 49:n jäsenlehti, 1/2007, 'Wärtsilän lopettamispäätös synnytti henkisen työsuojelun tukiryhmän':

"Työsuojeluasiamiehenä toiminut Ilpo Junni teki päätöksen laittaa nimensä ja puhelinnumeronsa ilmoitustaululle, jotta ihmiset saivat soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa hänelle.
- Ensimmäisten viikonloppujen aikana kävi niin, ettei kännykän akut riittänyt. Puhelui tuli tasaseen tahtiin ja ensmäset neljä viikonloppuu olin illat ja yöt puhelimes. Mä otin sen niin, että se oli mulle kevyempi, ettei kerinny omia asioita murehtimaan, vaan sitä otti niin kuin toisten murheet omaks. Sitte ku yritti niitä työstää, niin siinä meni omaki murhe vähän niin kuin pesuveden mukana samalla."

Lompakkoon varautuminen

Lapin Kansassa arvosteltiin 4.3.2007 dokumenttia Geisha kätkee minuutensa näin: "Japanilaisille miehille ilta geishan seurassa on statusasia. Heidän on tilattava geishansa etukäteen keskustoimistosta ja varauduttava paksuun lompakkoon. Illan kustannukset nousevat yleensä yli 3 000 euron."

Pienituloisen opiskelijana en kovin usein ole paksua lompakkoa nähnyt, joten en oikein tiedä, miten sellaisen kohtaamiseen tulisi varautua. Osaisiko joku kenties neuvoa?

Maija N.
Espoo

Useita päällysvaatteita

Erään sanomaomisteisen kaupallisen Yleisradion kilpailijan aamupäiväohjelmaa juontaa ajoittain Lasse Kurki. 5.3. puolen kymmenen maissa aamupäivällä hän koki lausua julki seuraavan totuuden puhuessaan Tom Russellista:

"hänen harteilleen ja niskoilleen on soviteltu Johnny Cashin manttelinperijän viittaa".

Toivottavasti Tom-rukka ei vallan paahdu perityn päällystakkinsa alla kun vielä pitäisi ottaa viitta päälle. Arvelen myös, että tiukin etiketti ei moista salli.

Matti Kuronen, Espoo

fraasirikos

Sanomalehti Itä-Savo Savonlinnassa julkaisi 22.02.2007 uutisen "Savonranta maksaa taas muuttoavustusta". Ingressinä kerrotaan: "Nyt kuntaan houkutellaan asukkaiksi myös ihmisiä, jotka ovat jo syntyneet." Kunta maksaa 200 euroa muuttoavustusta henkilöille, jotka muuttavat kuntaan tämän vuoden aikana ja asuvat Savonrannalla vielä 2008.
Savonrannan kunnanhallitus oli todella tehnyt moisen päätöksen. Jo varhemmin kunta päätti "syntymättömistä asukkaista" eli lapsirahasta. Päätöksen mukaan vuonna 2006 ja edelleen 2007 aloitetaan maksaa k.o. vuosina syntyneille lapsille kymmenen vuoden aikana yhteensä 20.000 euroa, jos lapsi pysyy kyseisen ajan Savonrannalla. Varmaa tietoa ei ole, pitääkö jo maksettu summa palauttaa, jos kersa lähteekin kesken kaiken livohkaan Savonrannalta!

Ihan muu asia on nykytoimittajien huono kielitaju:
Vähän väliä lehdissä kirjoitetaan "suureellisesta" käytöksestä, kun tarkoitetaan "suurellista". Suure on ihan muuta tarkoittava sana.
Sanojen taivutus horjuu: kuokka, genetiivi on tietysti kuokan, mutta kakkua ei pasteta "vuokassa", vaan vuoassa. Ruoka osataan yleensä taivuttaa oikein: ruuan, ruuassa.
Puvun vuori näkyy taivutetun "vuoreksi", joka harvemmin mahtuu puvun sisään. Moni-sanan nominatiivin partitiivia "monta" saa päivittäin lukea muodossa "montaa kertaa"!

Onko suomen kielen taito enää edellytys toimittajan ammatissa?

Kysyy ikivanha toimittaja 1950-luvulta
(Pertti Mutka Savonlinnasta)

"lapsi pesuveden mukana"

Sanonta on muuten aika vanha, tunnettiin jo 1500-luvun Englannissa.
Syy oli ilmeinen. Ihmiset peseytyivät ylen harvoin ja silloinkin vettä säästettiin. Kun pesupaljuun pantiin haaleata vettä, siinä peseytyi ensin isäntä, sen jälkeen aikuiset miespuoliset perheenjäsenet, sitten emäntä ja tyttäret. Viimeiseksi pestiin jo hyvin likaisessa vedessä sylilapset. Huolimaton piika saattoi huljauttaa sottaisen pesuveden mukana lapsenkin huussin reiästä avoviemäriin!

Kertoo Pepe Mutka Savonlinnasta.

Itse alennun minuaalentavaan keskusteluun!?

On juuri näin kuin Pekka esittää. Itse löysin juuri kirjasta Kiista Kuolleenmeren kääröistä (Baigent & Leigh) suomennoksen "koppava vastaus osoittaa...akateemista alentuvuutta". Eli juuri väärinpäin käännetty. Pitäisi olla "osoittaa ylemmyyttä" tai "halua alentaa" tai "halua puhutella alentavasti" eli juuri niinkuin P esittää! Hienoa! Kieli huoltoon. Ja heti! Kalevi

Tiukka oravanpyörä

"Kiristääkö oravanpyörä pipoasi?" kysyy kansanedustajaehdokas Jukka Rajala (kd) Pirkanmaalta vaalimainoksessaan Radio Dein taajuuksilla (esim. 7. ja 8.3.2007)

Entä jos kiristää, mitä siitä on seurauksena? Pahoinpidelty pipo? No, ainakin mainos jäi mieleen, vaikka fraasirikollisin keinoin.

Tuomo Penttinen, Jämsä

Susille kärsiin??

Kiekko-Susille kärsiin Keuruulla

Näin otsikoi Jämsän alueella ilmestyvä paikallislehti pe 9.3.07 paikallisen jääkiekkoseuran peliä. Jutussa oli toimittajan nimikirjaimet IP, jotka kuulunevat Ilkka Palmulle. Hänellä käyttää yleensä aika värikästä kieltä, mutta eläinoppi taitaa olla sekaisin..

Helinä Penttinen Jämsästä

kaksi kertaa halvempaa kuin...

Erityisesti TV- ja Radiojuontajien puheessa ällistyttävän runsaana esiintyvä ilmaisumuoto.

Mahtaako tämä todellakin tarkoittaa seuraavaa..
hinta nyt = 1,
kerran halvemmalla ostettaessa sen saa ilmaiseksi,
mutta kaksi kertaa halvemmalla ostettaessa saa tavaran ja kauppias maksaa alkuperäisen pyyntihinnan ostajalle ???

Vai mitä te arvon toimittajat yritätte tarkoittaa ??

t. markku

Unilukkari fraasirikoksen kohteena

Yhden Suomen suurimman päivälehden viikkolehden mainoskilpailu tulee paljastaneeksi jo viime presidentinvaalien alla tapahtuneen rikoksen, joka ei vieläkään ole vanhentunut. Työväen presidentiksi ilmoittautunut mieshenkilö ilmeisesti haluaa laajentaa unilukkarin toimenkuvaa nykyajan kasvavia haasteita paremmin vastaavaksi. "Toimii unilukkarina silloin, jos olemme vaarassa menettää hyvinvointiyhteiskunnan avaimet." Unilukkari ei siis ainoastaan häiritse untamme vaan pitää silmällä, etteivät avaimemme huku kuin kirves pesuveden mukana. Kannatettava pyrkimys ei vapauta syyllisyydestä lievää törkeämpään fraasirikokseen!

Mistä saisi ostaa häkää?

Aamulehden 9.3.2007 yhdessä pääkirjoituksessa Lunta velkaiseen tupaan oli useitakin fraaseja, mutta ... "Asuntolainat ovat jo vuosia menneet kaupaksi kuin häkä" jätti mietittymään, että onko jo nyt, vaiko ehkä vasta tulevaisuudessa esimerkiksi autojen käyttövoimanakin jo viime vuosisadalla käytettyä häkää myynnissä huoltoasemilla? Vielä en ainakaan itse ole nähnyt biopolttoaineasemilla olevan tankattavissa häkää. Varmasti häkä siinä tilanteessa menisi kaupaksi, jos vaan autoissa sitä voisi käyttää. Vai tarkoitetaanko sitä, että asuntolainat nousevat ylöspäin eikä se raha mitenkään haise, jolloin häkä tainnuttaa, seurauksena myrkytyksestähän on kuolema.

Laskussa ei puuta eikä heinää

Oikeusministeri Leena Luhtanen STT:n (12.3.) mukaan"

- Mutta se, että kyllähän minä sen tiesin, että tämä toimittaja oli soitellut meille kotiin viikkokausien ajan milloin minkin merkillisen laskun perässä, jota oli selvitetty ja jossa ei ollut puuta eikä heinää."

Laskussa ei siis ollut puuta eikä heinää? Vai tarkoittiko ministeri sanoa, että asia ei sittenkään ole puuta heinää?

ällikällä lyöty

Kaleva 13.3 Oikeusministeri Leena Luhtasela. Jupakka tuli ministerin mukaan hänelle perjantaina "totta kai" täytenä yllätyksenä. Hän sanoi olleensa "ällikällä lyöty". "Mutta se, että kyllähän minä sen tiesin, että tämä toimittaja oli soitellut meille kotiin viikkokausien ajan milloin minkin merkillisen laskun perässä, jota oli selvitetty ja jossa ei ollut PUUTA EIKÄ HEINÄÄ". ...ettei menettelystä ollut hänelle ja hänen perheelleen "viiksen vertaa" hyötyä...
Olen kuullut et se ois päätä eikä häntää.
t.eeva

Puuta ja heinää

Leena Luhtanen, Ilta-Sanomat:

"Mutta se, että kyllähän minä sen tiesin, että tämä toimittaja oli soitellut meille kotiin viikkokausien ajan milloin minkin merkillisen laskun perässä, jota oli selvitetty ja jossa ei ollut puuta eikä heinää."

Olisiko laskun sitten pitänyt olla puuta heinää?

-Stade5000

"Tuhannen taalan kysymys"

http://www.arvopaperi.fi/article/id=21477

"Tuhannen taalan kysymys on, onko osakemarkkinoilla nyt nähty pohja. Itse uskon, että toipuminen jatkuu", Nozomi Securitiesin analyytikko Takahiko Murai sanoi Reutersille.

Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa aloitetaan suurin piirtein noista luvuista koti-Suomessakin - äkkinäinen luulisi, että kansainvälisten osakemarkkinoiden suunnan ennustaminen olisi jopa yli tuhannen taalan kysymys. Mutta kyllä analyytikko tietää.

Purkilla pusseja vastaan

http://www.taloussanomat.fi/page.php?page_id=162&news_id=20076070&p=1&rss=4
"Wrigley hyökkää purkilla pusseja vastaan"
Epäselväksi toimivatko hyökkäysvälineenä purkat vai purkki

Lamppujen käräytyspalvelu

http://www.taloussanomat.fi/page.php?page_id=158&news_id=20076190&p=1&rss=4
"Helsinki avasi käräytyspalvelun pimenneistä lampuista"

Kätevää, että lamppuja voi käräytellä webin kautta.

. . jatkoa toimittajien talousmatematiikkaan

Ulkolinja TV1 klo 14:30
Miesääninen toimittaja kertoi Pohjois-korealaisen työvoiman olevan kaksi tai kolmekertaa halvempaa kuin kiinalaisen työvoiman.

kuka suomentaisi ????

eli tarkoitetaanko tällä tosiaankin sitä että palvelun "ostaja" saa työpanoksen lisäksi rahaa työntekijän palkan tai kaksinkerkertaisen summan siitä että on suostunut työllistämään jonkun ??

Tupakoivat siittiöt

Luinpa savukeaskin kannesta isoilla kirjaimilla kirjoitetun varoitustekstin, "Tupakointi tappaa siittiöitä".

Olisi tuollekin hyvälle varoitustekstin paikalle voinut laittaa jotakin hyödyllistä tietoa tupakoinnin haittavaikutuksista. Sillä olen yli 90 prosenttisesti varma, jopa näin ilman yliopistollista lääketieteen koulutustakin, että siittiöt eivät polta tupakkaa.

Hyvä, parempi, paras.....

Nyt on formulakausi saatu käyntiin. Ääneen on taitanut päästä mr "Formula" (Kyllönen).
Sen voi päätellä kuulemastaan adjektiivi "hyvän" taivuttelusta. Sehän menee formulamaailmassa tällä tavalla:
Hyvä, parempi, paras, (parhaampi). parhain.
"Parhaimpia" urheiluselostajia löytyy tosin muistakin lajeista mutta Formula-Kyllönen sen muistaakseni aloitti.

Nimimerkki Nimetön.

Kiurun suu laulaa kuin sivuleikkurin terä

Näin kuvaa Satakunnan Kansa 19.3 erästä kansanedustajaehdokasta, ja kertovat hänen suunsa laulavan kuin terä. Haluaisin kovasti kuulla tämän sivuleikkurin laulavan.

SamiH

"Airbusin superjumbo päätti soidinlentonsa New Yorkiin"

"Airbusin superjumbo päätti soidinlentonsa New Yorkiin" otsikoi Helsingin Sanomat:

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Airbusin+superjumbo+päätti+soidinlentonsa+New+Yorkiin/1135225967555?ref=rss

Neitsytlennoista olen kuullut, samoin teeristä soitimilla. 380:han on neitsytlentonsa lentänyt, joten ilmeisesti tässä sitten oli kyse oikeasta soidinlennosta JFK:lle. Jäämme odottelemaan kuvia 380:n ja 747:n mittelöstä soidintantereella siivet levällään ja pyrstö harallaan.

Elävää ravintoa?

"Ei syödä tapettua sikaa" kommentoi kansanedeustajaehdokas Frederik tilannettaan vaalivalvojaisissa - tyylilleen uskollisena. Tosimieshän syö sapuskansa elävältä...

Päättyy kuin tähdenlento

Ylen Radio Peiliin kuuluttaja pisti vanhan fraasin uusiksi, ja totesi uutta tupakkalakia koskevan haastattelun jälkeen, että "sauhuttelu ravintoloissa päättyy kuin tähdenlento".

Onko Suomen puolustus estettävä ennalta?

Etsiessäni tietoa puolustusvoimien verkkosivuilta löysin seuraavan tekstin:

Puolustusvoimilta edellytetään kaikissa tilanteissa aluevalvontaa ja kykyä koskemattomuuden ja itsenäisyyden puolustamiseen.
Puolustuskykymme on estettävä ennalta sotilaallisen voiman käytöllä uhkaaminen ja maamme joutuminen sotilaallisten toimien kohteeksi.

Onko siis Suomen puolustuskyky puolustusvoimien mukaan estettävä ennalta sotilaallista voimaa käyttäen, vai mitä tässä oikein tarkoitetaan? Kirjoittajalta tuntuu hukkuneen sekä pää että häntä.

Ristiinnaimista

MTV3:n uutissivun jutussa (Vanhanen ja Forsius näyttäytyivät yhdessä
Julkaistu 26.03.2007 11:27 (päivitetty 14:19)) kerrottiin seuraavaa:

"Forsius oli taannoin lyhyen aikaa avioliitossa kansanedustaja Leena Harkimon (kok.) ex-puolison Hjallis Harkimon kanssa. Heillä on yksi yhteinen lapsi."

Ensimmäiseksi mieleen nousi kysymys, kenen kanssa Forsius olikaan naimisissa taannoin lyhyen aikaa, Leena Harkimon, ex-puolison vai Hjallis Harkimon kanssa. Sen selvittäminen kenellä sitten on yhteinen lapsi, onkin oheisen jutun perusteella vasta haastavaa.

Nimim. muna vai kana

Vakavuusongelma

Tänään 27.3. 2007 Helsingin Sanomissa julkaistussa ilmoituksessa huonekaluvalmistaja ASKO pyysi palauttamaan tuolimallia, jossa on vakavuusongelma. Vakavuusongelma ilmeni myös aamiaispöydässämme - kahvit olivat päätyä pöydälle juttua ääneen luettaessa.

Jääkiekko on masokistinen laji?

Tänään jatkoaika.com sivulla on juttu, jonka otsikkona:

"Jokerit janoaa äkkikuolemaa"

http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?ottelu=31175

Menen aika sanattomaksi tämän kielikuvan edessä. Toivottavasti teillä muilla olisi taitoa selittää minulle tämän kielikuvan todellinen merkitys, kiitos.

t: kiekko hukassa eli lätkä sudessa

Radio uutiset YLE 1

Radio uutiset YLE 1, 31.03.2007 klo 17.00. Otsikko:YHÄ USEAMPI SUOMALAINEN YLITTÄÄ SUOMENLAHDEN OMALLA AUTOLLAAN. Kysymys: Onko amfibioautojen myynti lisääntynyt huimaavasti, vai miten asian selittäisi?

Häpy tarkoittanee

Häpy tarkoittanee häpeää. Ei häpykukkulaa tässä yhteydessä...

Eli "joku häpy säilytetään" tarkoittaa, että ihan mitä tahansa ei sentään kehdata tehdä.

Itse ainakin ymmärsin

Itse ainakin ymmärsin uutisesta, että tässä puhutaan nimenomaan pariskunnasta, eli todennäköisesti avioparista. Ei siis poliisiparista, vaan mahdollisesti avioparista, jossa molemmat ovat poliiseja.

Putkirikon ennustaminen mahdollista

YLEn Pohjois-Pohjanmaan uutiset kertovat 10.4.2007: "Oulusalossa korjataan huomenna rikkoutunutta runkoputkea"

Oulunsalolaiset varautukoot huomiseen putkirikkoon varaamalla käyttövettä talteen riittävästi.

http://lotta.yle.fi/rsweboul.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentAB38C

/matti

se mikä ärsyttää on se

Tässä muutama usein toistuva fraasi, joissa on kaikissa sama, mielestäni suomen kielelle vieras rakenne:
1) Se mikä on tärkeää on se, että ...
2) Se minkä haluan sanoa on se, että ...
3) Se mitä tämä tarkoittaa on se, että ...
Näistä esim. kolmas voidaan korjata sanomalla vaikka
"Tämä tarkoittaa, että ...".

Kaupungin henkilöstö lisääntyi 163:lla

"Henkilöstökertomuksen mukaan Joensuun kaupungin henkilöstö lisääntyi 163 hengellä viime vuonna." Tämä uutinen oli Karjalaisessa 14.04.2007. Tämän mukaan kaupunki pitää aika tarkkaa kirjaa henkilöstönsä perheasioista ....

Fraasirikollinen Aristoteleen kantapäässä

14.4 ohjelmassa Pasi Heikura esitteli viikon fraasirikoksen. Esittelyn Hän aloitti lauseella: "Suomen kansallisooppera on yksi hienoimpia taidemuotoja." Olen aina tiennyt että ooppera on taidemuoto, mutta se oli uutta että Suomen kansallisooppera on taidemuoto. Olen pitänyt sitä lähinnä instituutiona ja taidelaitoksena. Liekö myös Tukholman kuninkaallinen ooppera oma taidemuoto, vai onko sillä jotakin yhteistä Suomen kansallisoppera -taidemuodon kanssa?

Fraasikeinottelu

Paholaismaisella kahvijuoppoudellako olette kyenneet perehtymään Stewart Lee Allenin kirjaan lukematta sitä ? Paljastittehan itse, että teoksessa on 'lukemattomia tarinoita'. Aivoissani käy hurja sirinä tiedostaessani yht'äkkiä, että koululaiset voisivat oppia vain kahvia kittaamalla tai kansanedustajat tutustua kaikkiin tylsiin asiakirjoihin vain eduskunnan kahviossa istumalla.
Loppupäätelmäksi totean, että pyytäkää ihmeessä kahvikauppiaalta suurta korvausta näin hienosta kahvimainosideasta.

Kädenpuristus virkeänä pysyneeltä.

Otto

Ylioppilasaukion UniCafe Oton päivänä 17.4.:

"Papu-tomaattikeitto
(itse otossa salaattipöydän vieressä)"

Mitäs Otto siihen sanoo?

Ilari

Jäätelönsynti

Jäätelönsynti

Ilmianna fraasirikolliset

Viikon fraasirikoksen tekijät nostetaan häpeäpaaluun!

Tähän alle ei enää oteta vastaan ilmiantoja. Ilmianna fraasirikolliset täällä!