Skip navigation.
Home

Ilmianna fraasirikolliset: Arkisto 1

|

Fraasirikos on silmiinpistävä sammakko. Fraasirikollinen erehdyttää lukijansa tai kuulijansa ja aiheuttaa huimausta.

Alla näet varhaisempia fraasirikosilmiantoja. Uudet ilmiannot tänne: Ilmianna fraasirikolliset täällä!

Lisää ilmiantoja löydät täältä: Arkisto 1 | Arkisto 2 | Arkisto 3 | Arkisto 4 | Arkisto 5 | Arkisto 6
Entä tuomiot? Aristoteleen kantapään fraasirikos-tuomiot löytyvät täältä.

Albinonivaris

Tuttavani kertoi kerran varisparvesta, jossa oli yksi aivan valkoinen varis. "Se oli semmoinen albinoonivaris."

Internationaalinen televisio-ohjelma

Takavuosien kaunotar (missi?), joka veti telkkarissa ohjelmaa, johon katsojat saivat osallistua soittamalla, kuvaili ohjelmaa: "Se on sellainen internationaalinen, eli että katsojat saavat osallistua."

Vihreä verka

Jalkapalloilijat ratkovat pelejään usein vihreän veran ääressä. Minulle tämä kielikuva tuo mieleen ajatuksen, ettei paremmuutta saatu selville nurmikolla vaan piti siirtyä neuvottelupöydän ääreen.

Itse asiassa

Ajan hermolla roikkuvat ja omaa puhettaan ihailevat ehtivät viiden minuutin aikana tunkea jorinaansa useita kertoja sanomaa selventävän sanaparin "itse asiassa". Radiossa, televisiossa, naamakkain, missä tahansa. Kyllä niin...

kukkia poikkeaville

Paikkakunnan puutarhuri houkuttelee ohikulkijoita tienvieressä oleville kasvihuoneilleen mainoksella jossa lukee "kukkia poikkeaville". tarkoittanee varmaankin ohikulkijoita, mutta nyt ei kukkia ole myynnissä näköjään "normaaleille"

Kompa haudattuna

Saksantunnilla oli jossakin tehtävässä yllättävä vastaus ja opettaja totesi: "Tässä oli tällainen kompa haudattuna".

Särähdyksiä

Tahtoisin teurastaa kielestämme kaksi ristisiitosta: mediaseksikkään ja ikärasismin. Ei kaiken kiinnostavan tarvitse olla seksikästä, ja vanhemmat ihmiset kuuluvat samaan rotuun kuin nuoremmat.

En myöskään kaipaa merkitys- ym. -uusiotalouksia. Muutoin tarvitsemme niitten lisäksi myös taloustalouden.

Soittaja haudattuna

Kompa haudattuna on varsin mielenkiintoinen versio koira haudattuna -fraasista. Joissakin kielissä on koiran tilalla haudattu jänis, kettu, soittaja tai jopa suutari. Olikohan vastauksessa yllättävyyden lisäksi jotain epäilyttävää?

Presidentin Halonen

Ei se mitään kuultuna, kun pilkkuja eikä ajatusviivoja ei tarvitse radiossa Victor Borgen tapaan esittää, mutta kun painetussakin sanassa seisoo, että "Tasavallan presidentin Tarja Halosen mielestä..." Kuka tuo presidentin Tarja Halonen on? Salajuoniako - vai salajuonijako?

Pasi Heikura: "Selkeämpi kuilu"

Pasi Heikura sanoo ohjelmassaan Aristoteleen kantapää (kohdassa 9 min 45 sekuntia alusta): "Onko täs selkeämpi kuilu tämän hyvin normatiivisen ja vakaana pidettävän lakitekstin ja ihmisten arkiymmärryksen ja arkikielen välille?" ;)

Selkeä-sanaa käytetään yhä enemmän selvä-sanan sijaan, mutta selkeä kuilu tarkoittaisi kai jotenkin kirkasta tai läpinäkyvää kuilua. Ilmaus hämärtää ymmärrystä!

Sanojen selvä ja selkeä eroa on käsitelty Kotuksen jutussa:
http://www.kotus.fi/kielitoimisto/kielijutut/2004_12_selkea.shtml

Terveisin rouva K Simosta

Työkavereita myynnissä

Kyltti alennuskorissa muistaakseni näin: kollega paidat puoleen hintaan.

Tulema

Minua on jäänyt oudoksuttamaan tulema -sanan käyttö. Onko sille todellista tarvetta? Esimerkkejä ovat "Seminaarin tulemana saimme...", "Tästä oli loppu tulemana..."

Voisi aivan hyvin käyttää tulos -sanaa: tuloksena, lopputulos. Nostalgisoidaanko Laatokan Salmin Tuleman kylää vai mistä lie saanut alkunsa moinen sanasikiö?

Kirjoitetussa kielessä häiritsevät aina erikseen kirjoitetut yhdyssanaosat, mistä yllä on näyte toisessa esimerkissä.

kurssin reivaus

Varsinkin yritysjohto on alkanut viljelemään sanontaa "reivataan kurssia" kun liiketoiminta tarvitsee riuskoja otteita. Purjehduksesta väärin lainattu sanonta on alunperin tarkoittanut purjepinta-alan vähennystä kovenevan tuulen johdosta ja ollut muotoa "purjeen/purjeiden reivaus".

Missä näpit

Teemu Luukka kirjoittaa Hesarissa (HS10.1. C1):"Presidenttivaalien kaksi muuta pääehdokasta, Matti Vanhanen ja Sauli Niinistö eivät voi kehuskella laajoilla taideharrastuksilla, mutta näppinsä Suomen kulttuurielämään hekin ovat jättäneet".

Television vaalikeskusteluja seuranneena olen ollut huomaavinani, että
kummalakin on kaikki näppinsä vielä jäljellä.

Nimetön

Selkeä pyy!

Loistavaa tarkkuutta,rouva K. Simosta!
Juristien kanssa keskustellessa meinaavat Kotuksen artikkelit unohtua. Varaan ne käsille, kun seuraavan kerran haastattelen lainoppinutta!
Mukavuutta
-Pasi H.-

Huhumyllylle vettä

Suomalaisen Digitoday -verkkolehden uutinen oli otsikoitu varsin sukkelasti fraasia luonnottomasti taittaen:

"Huhumylly Applen kännykästä sai vettä"

Informatiivinen otsikki kaiken ka(i)kkiaan.

- JMK Helsingistä

Bode-rukka

Viikonlopun Iltalehdessä (14.1.) Ilkka Laitinen aloittaa artikelinsa
Kaikkien janoisten sankari: "Bode Miller pysyttelee myrskyn silmässä".
Myöhemmin jutussa käy selväksi, että Bode on joutunut todellisen
mediahurrikaanin uhriksi viinapuheidensa takia.

Ilmatieteen laitoksen Ilmakehä ABC kertoo myrskyn silmästä: "Myrskyn
silmä tarkoittaa hurrikaanin keskustan lähes tyyntä ja usein pilvetöntä ympyrän muotoista aluetta, jonka halkaisija on tyypillisesti 50-70 kilometriä. Myrskyn silmän ympärillä tuuli, sade ja ukkonen ovat voimakkaimmillaan. Myrskyn silmän ylikulun jälkeen tuulen suunta muuttuu vastakkaiseksi."

Siis missä Bode-rukka oikein onkaan?

Sylvi Kantele
Kauklahti

pilvin pimein

Muoti-ilmaus, jonka alkusointu vetoaa lapsiin ja rahvaanomaisen pop-lyriikan ihailijoihin ("Elämää & erotiikkaa"). Se lienee syntynyt keksijänsä nähdessä muuttolintuparvia taivaalla. Useimmiten sanonta sopii huonosti kontekstiin, esimerkkinä kirjan arvostelussa näkemäni "Tekstissä oli painovirheitä pilvin pimein".

mixing metaphors

Oluen kasvava suosio Ranskassa ei ole maassa kaikkien mieleen. Kouvolan sanomien toimittaja tiesi miksi: "Viinimaana Gallian kukolla on oma lehmä ojassa."

lähtökohtaisesti ym

Presidentti Ahtisaari sanoi usein tähän tapaan:"Lähden siitä, että saatasiin aikaseks ratkasu." Hänellä oli pääpainottomissa tavuissa aina lyhyt a ai-diftongin asemesta. Se siitä. Vaikka harvat enää sanovat "saada aikaan", vain minä puhun aikaiseksisaannoksista. Lähden siitä, että ... hakeutuu yhä useammin muotoon Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että ....

Akilleen kantapää -sivuston teksti on onnettoman pientä ja vaaleaa, minkä vuoksi en ole löytänyt siitä paikkaa, missä saivarrella sivujen toimittajien tuotoksesta. Paasaan siitä seuraavassa.

"monet ... pelkäävät saavansa kuulijakunnassaan ei-toivotun ... hienostelevan vaikutelman." Kirjoittaisin mieluummin "pelkäävät antavansa kuulijakunnalleen" tai "pelkäävät kuulijakuntansa saavan"

"kuka on lähinnä tulla valituksi presidentiksi" Suomen kielessä ön vanhastaan kartettu prepositioiden liittämistä I infinitiiviin. Urheilutoimittajat tosin tekevät parhaansa raivatessaan tietä uudelle käytänteelle, esimerkkinä "Mäkihyppääjä N. oli lähellä kaatua." Pelkkä "oli kaatua" ei riitä alkuunkaan, ja jostakin syystä "vähällä kaatua" ei kelpaa. Jos ollaan tarkkoja ja halutaan säilyttää superlatiivi, täytyneisi sanoa vaikkapa "keneltä jäi puuttumaan vähiten ääniä valituksi tulemiseen tarvittavasta määrästä". Varmaan tiiviimpikin ilmaus on keksittävissä. Teoriassa mahdollinen olisi "kuka oli vähimmällä tulla presidentiksi".

SK:n toimittajan blogi

"kirjoittaminen on haaveiden haaveilemista." (http://www.suomenkuvalehti.fi/blog.shtml)

lapis philosophorum

Näin suuren päällikön valinnan aikoihin on herännyt kysymys;hyppäisitkö sen johtajan viisastenkivirekeen, joka on valmis reivaamaan kurssia, vai onko tässä pallo ihan pihalla?

Nälkäiset jääkiekkoilijat

Torstain jääkiekkoilta Radio Suomessa: "Molemmat joukkueet lähtevät otteluun nälkäisinä."

Kuinka paljon ennen ottelua pelaajat siis joutuvat syömään, kun heillä on pelin alkaessa nälkä? Eikö ole raskasta pelata, kun on nälkä jo pelin alkaessa? Peli kestää kuitenkin aika kauan ja pesullakin pitää käydä. Kuinka kova nälkä onkaan pelin jälkeen?

Huhumylly Applen kännykkä

Tämä voidaan tulkita myös siten, että Apple on se huhumylly, jonka kännykästä sai vettä.

mikä ja minne

Kun halutaan kertoa, että ollaan kenties lyömässä hanskat tiskiin sanotaan, että heitetään kirves kaivoon. Hohtimet putosivat aikanaan kaivoon ja kirves lyötiin kiveen, ovatko maailmankirjat menneet sekaisin?

Tärkeä pienhiukkaslähde

"Autojen moottorit ovat tärkeä pienhiukkaslähde erityisesti kaupunkiympäristössä."
http://www.verkkouutiset.fi/

Täytyykin muistaa hengitellä syvään kylillä, jotta elimistöni saa riittävästi tärkeitä pienhiukkasia -:)

Oluenystävää punaviinikastikkeessa

"Viininjuoja syö oluenystävää terveellisemmin"
http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=85287

Tarkoittaako otsikko kenties sitä, että viininjuojat on kehittäneet terveellisemmän tavan syödä oluenystäviä.

Kirkkaasti hukkuen

Ehdotan kirkkaasti hukkumista fraasirikokseksi, rikkojana Helsingin Sanomien nettiliitteen toimitus.

"Torstaina valmistuneen HS-Gallupin mukaan Halosen kannatus oli
tiistaina ja keskiviikkona 51 prosenttia, Niinistön 49 prosenttia.
Ehdokkaiden välinen ero hukkuu kirkkaasti tutkimuksen
virhemarginaaliin."

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135218518614

täytyneisi sanoa ...

Vau! Suomi tosiaan uudistuu kieli pitkällä. Kuulin äsken myös toisen uutuuden: ... asia lieni silleen ja tälleen.

Luotsina peräsimessä

Varsinkin radiotoimittajien suusta kuulee nykyisin kuinka jääkiekkovalmentajat luotsaavat juokkueitansa niiden peräsimessä. Voi oikein kuulla kuinka toimittaja silmät säihkyen toistelee tuota latteutta, kun tämä on sattunut keksinään niin mainion kielikuvan. Fraasin käyttö ei myöskään anna oikeutta sen varsinaiselle merkitykselle, joka sillä on luotsin ammatissa.

-Bystanderi

Kirkko uusii toimintaansa

"Työntekijän vakaumus ei kuitenkaan saa näkyä työtehtävien hoitamisessa."
Näin totesi tällä viikolla Suomen ev.lut.kirkko!

Kirkossa: Vakaumus pannaan!

Ev.lut.kirkon työntekijän vakaumus ei saa näkyä. Kirkon vakaumus sen sijaan edellä olevasta näkyy: suvaitsemattomuus. Suvaitsemattomampiahan ovat juuri ne, jotka eniten huutavat suvaitsevaisuuden puolesta.. ja suvaitsemattomuuden yksi huipentuma kirkossa on se, ettei se halua työntekijöitä, joilla on vakaumus.
Uskomatonta! Kirjaimellisesti! Mutta tämä selittyy sillä, että kirkko on kirkko eli organisoitu usko eli uskonto. Ja uskonnolla ei ole mitään tekemistä uskon kanssa, sen Alussa olevan Totuuden kanssa, joka löytyy Raamatusta.

Sdp:n Rahkonen vaatii ryhmäkurin käyttöä seksin ostokielloss

HS 10.2. s. A4. Kiireinen otsikoita silmäilevä lukija voi saada harhaanjohtavan käsityksen Rahkosesta ja Sdp:stä. Vai voiko?

Miten silmät vuotaa?

Radio Keski-Suomen toimittaja kertoi tänä aamuna, miten ikävää on kun pakkasella silmät vuotaa kuin seula.

aistit sekaisin

"Sitten nähdään, miltä kuullostaa suomalaismusiikki amerikkalaisten silmin." YLEX aamushow 8.02.06 klo08:15
Ainakin Saksassa kuunellaan korvilla!
nimimerkki: pikkutarkka saksalainen Tampereelta

Sanotaan nyt sitten näin

Maailman ärsyttävin aloitus : kun kysytään jonkun mielipidettä, hän aloittaa sanomalla "Sanotaan nyt sitten vaikka näin, että . . . . .".

Siis miksi tuo muoto - miksi ei voi vastata "Minun mielestäni..." tai "Minun kannaltani....."

Aargghh!!!!

Ällöttävä tapa

Voimistuvaa vähenemistä

"Tyhjien toimistojen väheneminen voimistui Helsingin seudulla."

Mitä mahtoikaan Hesarin mukaan oikeasti tapahtua...(HS 20.2.2006)

Siis?

Mikä fraasi tässä on?

Tän tyyppinen

Jokainen itseään kunnioittava toimittajan radiossa haastateltava
sanoo nykyään muutaman kerran "tän tyyyppinen"
Onko sana tälläinen unohtunut?
Toimittajan kaikkiin kysymyksiin vastataan "hyvä kysymys"

Työmies Pudasjärveltä.

Verta kaukaloon

Näköradiossa ilmestyvä Urheiluruutu kommentoi Suomen jääkiekkomaajoukkueen taistoa olympiafinaalin loppuhetkillä: "kiekko ei mennyt sisään
kirveelläkään", Useiden suomalaisten tavoin seurasin kyseisiä loppuhetkiä television välityksellä silmä tarkkana. En kuitenkaan havainnyt kaukalossa
käytetyn mainittua teräasetta. Aiemmin sen sijaan on jääkiekkonäyttömöllä
nähty mm. Tappara ja Kalpa. Siksi epätoivoisilta Suomen otteet näyttivät,
että kenties kirvestä olisi kannattanut kokeilla - onhan sillä saatu näkyviä tuloksia jo
Lallin aikana. Koska kiekko ei Ruotsin maaliin liruttamalla suostunut
menemään, seuraavaan finaaliin voisi harkita myös kanuunaa, jolla kiekolle
saadaan sellainen lähtönopeus, että se läpäisee mahdolliset vastustajat.

Paljonko tuli?

Mikrobitin nettisivujen yhdessä uutisessa oli otsikko "Suomalaiselle suuret korvaukset musiikin p2p-jakelusta". Helposti tulee ymmärrettyä väärin..

Oikeustoimilla uhkaaminen

Yritysten ja yksityistenkin henkilöiden riitatapauksissa uhataan usein oikeustoimilla. Oikeudelliset toimet ymmärrän liittyväksi käräjäsaleihin. Oikeustoimilla toivoisin yrittäjänä minuakin uhkailtavan useasti, sillä sana merkitseen mm. kauppasopimusten tekoa eli tilauksia.

heikossa hapessa

Olen kuullut tätä älytöntä muoti-ilmausta käytettävän silloin, kun ei-niin-kilpailukykyinen yritys kaatuu "olihan se tiedossa, että se on vähän heikossa hapessa se firma", urheilijasta "suoritus jäi hieman alakanttiin, liekö x ollut heikossa hapessa" ja vessaan sammuneesta juhlijasta "no mä katoin, et onks toi vähän heikossa hapessa". Tuorein tapaus liittyi avioeroon "mä en oo jaksanu käydä missään, oon ihan rikki ja tosi heikossa hapessa".

Mistähän tämäkin lähtee? Pönttö se on...

Käräytäpä tämä, armas Pasi!

Hulvatonta!

Useassa eri yhteydessä kuulee käytettävaän sanaa hulvaton. Mikä ihme ja kumma on HULVA. Viime viikolla TV.n ohjelmatiedoissa kehuttiin jotakin komediaa hulvatomaksi. Siitä siis puuttui hulva.Otetaan esimerkki. Minulla ei ole ajokorttia. Olen siis ajokortiton. En tiedä omistavani hulvaa. Olenko siis hulvaton?
Jotakin negatiivista sen täytyy olla, koska kukaan ei kehu hulvallisuudella. Hulvainen? Hulvallinen ? Hulvakas?

Esmo Savolainen

Mieluisa lahja varusmiehille: verkko sotkuun

Turun Sanomien otsikko 14.01 :

"Huovinrinteen varusmiehille mieluisa lahja

Langaton verkko sotkuun"

Mikäs sen mukavampi lahja.

Tuolilta putoamaan suomeksi

"Tarinankertoja Anssi Kela oli pudota tuoliltaan kuullessaan ensi kertaa Johnny Cashin lauluja. Hän päätti tehdä saman suomeksi."

Näin kertoo Seura-lehti numerossaan 11/2006 sivulla 60. Tämähän on erinomaista, kun vain tietäisimme, mitä tapahtui. Päättiköhän tarinankertoja Anssi Kela siis pudota tuolilta suomeksi. Luultavastikaan hän ei päättänyt kuulla Johnny Cashin lauluja suomeksi ainakaan Johnny Cashin itsensä esittäminä.

Jospa tarinankertoja päätti tehdä tuolilta pudottavia lauluja myös suomeksi. Epäilemättä se on mahdollista. Jutun otsikoinnissa ei kuitenkaan siihen mitenkään viitata enempää kuin siihenkään, että tarinankertoja Anssi Kela olisi päättänyt tehdä suomeksi Johnny Cashin tuoliltapudottavia lauluja.

Mitäpä tuohon sanoisi muuta kuin, että äimän käki on kukkunut hiljaiseksi vetävin sanakääntein.

Lähipäivinä tapahtunutta

"Eteläsuomalaisia lähipäivinä häirinneet lumi- tai räntäsateetkaan eivät ole menneen talven lumia."

Iltasanomien internetsivulla 6.4.2006 kerrotaan noin pääsiäisviikon sääennusteesta.

Satuhäät

Viikon fraasirikokseksi ehdotan TV2:n Satuhäät ohjelmassa 7.4.2006 esiintynyttä: "Anu on kumppani, jonka kanssa elämä ei koskaan käy pitkäksi" -fraasia.

Mahtaa olla kuolettava kumppani!

ravintola-alan nimi parasta mainosta?

Ymmärtääkseni kaikki ravintolat myyvät tuotteitaan ja palveluksiaan positiivisilla mielikuvilla ja ruokahalua herättävällä mainonnalla. Mitä teille tulee mieleen catering-alan ammattiyrityksen nimestä KESTITYSLEIRI? Mielestäni se on kamalin mainoskielen kikkailu, jonka vitsin (!!!) kuulemma pitäisi houkutella asiakkaita. Minulta ainakin menivät ruokahalut. Ja myös ulkomaisilta Suomi-ystäviltämme...

Päässyt rempalle

Iltalehden tv-sivuilla toimittaja Laura Friman esittelee uutta puutarha-aiheista tv-ohjelmaa. Frimanin mukaan ohjelmassa pannaan uuteen uskoon "rempalle päässeitä" ulkoalueita.

Remppaa eli remonttia tehdään, kun jotakin kunnostetaan. Rempalleen eli huonoon kuntoon joudutaan.

Korvia myöten täynnä

"Olen korviani myöten täynnä tätä Suomen hauskimpaa miestä."
Kommentti eräästä tunnetusta tv-koomikosta Ilta-Sanomien nettisivuilla. Lause sekoittaa keskenään kaksi merkitykseltään vastakkaista ilmausta: "olen korviani myöten ihastunut" ja "olen kurkkua myöten täynnä". Kirjaimellisesti ihminen on tietenkin täydempi, jos hän on korvia myöten kuin pelkästään kurkkua myöten täynnä - liekö sitten ihastusta vai vihastusta.

Uhkaus

Olen ihmetellyt rikosten uutisoinnissa esiintyvää termiä "laiton uhkaus". Millainen siis on LAILLINEN uhkaus?

Haaskat tulivat paikalle

Helsingin Sanomat 15.4.2006. Miska Rantanen kirjoittaa otsikolla "Lööppijournalismi miehen iässä" ja siteeraa dosentti Mikko Uolaa. "Hentunen ei ollut vienyt Totuuden torvea kaupparekisteriin. Hänen kuolemansa jälkeen haaskat tulivat paikalle, rekisteröivät nimen ja jatkoivat lehden julkaisemista. Perikunta jäi nuolemaan näppejään."

Varmaan aika dramaattinen tapahtuma.

Poikkeamislupa

Aamuisin ilmestyvässä iltapäivälehdessä kerrottiin artistijulkimoiden tonttikeskittymästä. Jollekin tontille saa rakentaa "poikkeamisluvalla". Toisin sanoen, jos on lupa poiketa tontille, saa rakentaa, vai mitä häh?

Vastoin päin

Jos sanotaan: "Suomi ei ole lämmin maa, pikemminkin päinvastoin", se tarkoittaa, että lämpimänä maana ei-olemisen päinvastaisuus on lämpimänä maana oleminen, joten Suomi on lämmin maa.

Käsityöläismäki

Kaupunkilehti Turkulainen lyhensi taannoin uutisoidessaan Luostarinmäen käsityöläismuseon pääsiäisajan toimista kätevästi tuon museon paikan ja toimintafunktion tehokkaasti yhdistävän mutta pitkänpuoleisen nimiparin näppärästi Käsityöläismäeksi.
Ongelmaksi saattaisi muodostua se, että Turussa on myös Käsityöläiskatu, mutta se ei sijaitse väitetyllä Käsityöläismäellä päinkään.

Täyttäisiköhän

Täyttäisiköhän fraasirikoksen tunnusmerkit "Aristoteleen kantapään" jakson "Fraaseilla sisälle uuteen kieleen" alussa ollut vertaus eri maiden samankaltaisista sananlaskuista. Olen samaa mieltä siitä, että:

"ei kannata viedä hiiliä Newcastleen"
"on aivan turha viedä vettä rannalle"
"ei kannata viedä halkoja metsään"

kuvaavat samaa asiaa, eli että on turhuutta viedä jotain asiaa mukanaan johonkin, missä sitä on jo valmiiksi yllin kyllin tarjolla. "Ei kannata mennä merta edemmäs kalaan" mielestäni taas tarkoittaa sitä, että ei kannata lähteä etsimään etäältä sitä, minkä voi helposti löytää lähempääkin. Mielestäni noissa on vissi ero.

Sampo

Inteliumin vastaisku

Tietokone-lehden 4/2006 Ajankohtaista-osion otsikko tuskin tuottaa kenellekään kovin suuria ahaa-elämyksiä. Onhan päivänselvää, että otsikko viittaa tunnettuun tieteiselokuvaan Imperiumin vastaisku. Lukijan on myös helppo havaita, että otsikkoon on yhdistetty myös erittäin merkittävä prosessorivalmistaja.

Että toimittaja nuo asiat sovittaa samaan otsikkoon, saa ainakin minut tuntemaan oloni kiusaantuneeksi. Aivan kuin miettisin toimittajan puolesta, oliko tämä otsikko aivan varmasti paras, osuvin ja kekseliäin mahdollinen. Sama tunne toki iskee jokseenkin aina, kun joku pahoinpitelee tai väärinkäyttää sinänsä osuvia sanontoja.

Otsikko ei välttämättä ole fraasirikos, mutta ainakin voidaan puhua yksin teoin tehdystä fraasirikkomuksesta.

Laihat tulokset

MTV3:n ajankohtaisreportaasissa 45 minuuttia 19.4.2006 toimittaja Ripsa Koskinen sanoilihavuuden yleisyyttä ja laihduttamisen vaikeutta käsittelevässä jutussa:
"Lähes 60% on kokeillut laihduttamista viimeisen kahden vuoden aikana. Tosin tulokset ovat jääneet laihoiksi".

Jäin miettimään olisiko laiduttaminen sittenkin onnistunut...

Luistavaa otsikointia

Taloussanomien toimitus tuntuu päässeen jo vapputunnelmaan, niin vaudikasta on otsikointi tämän päivän (27.4.) verkkolehdessä. Taloussanomat mm. toteaa, että "Olvilla päihdyttävä vauhti Baltiassa". Lehti jatkaa samoilla linjoilla ja kertoo: "Neste Oil jalosti luistavan tuloksen". Sokerina pohjalla on toteamus siitä, että "Copterline nousi matkustajakuopasta". Sopii helikopteriyhtiölle. Mikähän se matkustajakuoppa muuten on, toivon, etten itse koskaan joudu moiseen kuoppaan.

- koo

Kon-Tikin jalanjäljet

http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/id33273.html

Työnantajanne mediakonsernissa ilmestyvä YLE24 raportoi: "Norjalaisryhmä purjehtii Kon-Tikin jalanjäljissä". Kenties Olav Heyerdahlin pojanpoika tietää sitten aikanaan kertoa, minkälaiset jalat Thorin Kon-Tiki-lautalla on ollut ja minkälaisissa olosuhteissa niistä on syntynyt peräti purjehduskelpoisen kokoiset painaumat. Yleisradion tv-uutisten mukaan taas Olav taas aikoo seurata isoisänsä Thorin jälkiä. Toivon, että ennen matkaanlähtöään Olav vielä tutustuu Tyynen valtameren jäätilanteeseen päiväntasaajan seudulla - saattaahan nimittäin olla, että jäljenjättöön soveltuvaa jääpeitettä ei ole alunperinkään ollut - saati että jäljet olisivat säilyneet kymmeniä vuosia seuraajaansa odottamassa.

Vallaton presidentti

Paatunut fraasitaparikollinen YLE24 ei anna fraasirikostuomioistuimen kurinpidollisten toimenpiteiden estää yhteiskuntarauhan häiritsemistä. Tällä kertaa YLE24 lohkaisee, että "Riepula haluaa vallattoman presidentin". ( http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id34256.html ) Tällä viitataan Oulu Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula, joka on ehdottanut presidentin valtaoikeuksien karsimista. Presidentin virkaanhan on aiemmin ollut tarjolla puolivallattomia ehdokkaita, mutta näyttää siltä, että YLE24 on vaatimuksessaan tältä osin myöhässä. YLE24 malttaa kuitenkin jatkaa, että "Riepula riisuisi kaiken vallan presidentiltä", eikä että "Riepula riisuisi vallan kaiken presidentiltä", mikä olisi eittämättä johtanut fraasirikostuomioistuimen ennakkotuomioon keisarin vaatteista.

Santalan syytä työntää pää hiekkaan?

Luin ylen urheilu-uutimia jääkiekon mm-kisoista ja silmääni sattui Tommi Santalan haastattelu. (http://www.yle.fi/urheilu/mm2006/id38440a.html)

Siinä Santala vaatimattomasti vähättelee omaa rooliaan joukkueessa sanomalla:
"Ei yksi mies sadetta tee. Pelaan vain niin hyvin kuin pystyn ja yritän olla valveilla koko ajan."

Mahtaako Santalan motivaatio olla ihan kohdallaan vai onko hän jo kesälomafiiliksissä, kun ajatus harhailee sanontaan
"ei yksi pääsky kesää tee"
vai onko ajatuksena, että hänellä ei ole mitään ihmeellistä annettavaa joukkueelle, koska hän ei ole mikään poppamies tai sateentekijä.

Jos taustalla puolestaan on sanonta "ei sota yhtä miestä kaipaa", tämä horjuttaa yhtälailla uskoa sanojan motivaatioon.

Mene hyvä mies nukkumaan.

Raikka

Hautausmaan puut.

Eipä ole ihan ajankohtainen tämä fraasirikosilmoitus, mutta teen sen kuitenkin:

Muutama viikko sitten tv-uutisissa (en muista kanavaa) uutisoitiin Vantaalle tulevasta uudesta ja jotenkin uudentyyppisestä hautausmaasta. Toimittaja kertoi hankkeesta ja sanoi lopuksi jotenkin tähän tapaan: "Työt ovat jo alkaneet, sillä hautausmaan alta on kaadettu puut."

Uutisfilmistä päätellen puut oli kyllä kaadettu maan päältä, mutta ehkäpä sinne maan alle mahtuu paremmin, jos sieltäkin kaadetaan puut pois.???

Olli

itse asiassa tota niiku

Tehkää feature ärsyttävien loissanojen käytöstä. Pyytäkää vaikka joku
neurologi puhumaan siitä, mitä aivoissa tapahtuu, kun puolentoista
tunnin palaverin aikana osallistuja käyttää 115 kertaa ilmaisua "itse
asiassa", jopa neljä kertaa yhdessä repliikissä. "Niiku" on myös
aiheen arvoinen klassikko -- sen käyttö kuulemma alkoi sosiologipiireissä
1960-luvulla.

Keinut

Helsingin sanomat torstaina 25. toukokuuta 2006 "Kuluttajavirasto määräsi kyläkeinun aikuiskäyttöön. Museoviraston mukaan keinut ovat tappaneet ihmisiä satoja vuosia."

Vaihtoehtoisesti

hampaan koloon tai korvan taakse voisi panna vihjeen seuraavasta tapauksesta: Naapuruksen suunnittelivat kolmannen naapurin tyttären lakkiaiasjuhliin lähtöä.
- Kaikki varmaan säästävät kahvihammasta klo 14:ään. Kannattaneeko meidän mennä siihen ryysikseen?
- Kai se on kuumana koko illan. Jospa me myöhemmällä.

Kun välit tuleentuvat

TV 2:n Arvon veli (31.5.); esittelytekstissä
"Juhannuksen tienoilla olisi toimittava kolmen päivän aikana, jos ollenkaan. Arvo suostuu, mutta veljesten välit tuleentuvat. "
Saattavathan ne välit kypsyä, joutua valmiiksi, valmistua, mutta pitänee illalla varmistaa, etteivät ne sittenkin vaikkapa tulehdu!

syntynyt täydessä järjetyksessä

"Angelina Jolien ja Brad Pittin eka yhteinen lapsi Shiloh Nouvel tuli maailmaan keisarinleikkauksen avulla täydessä järjestyksessä, Jolien oma lääkäri paljasti tiistaina."

Näin uutisoi verkossa elisa.net 31.5.2006.

Perheenlisäys on iloinen asia! Onnea uudelle tulokkaalle! Mutta miten synnytään 'täydessä järjestyksessä'? En yrittämälläkään pysty kuvittelemaan moista. Toki tunnustan, että syntymistilanteeseen liittyy tiettyä järjestyneisyyttä, eri vaiheet seuraavat toisiaan jokseenkin odotettavissa olevalla tavalla. Mutta nyt tarvitaan selvennystä tilanteeseen!

nimim. Epatto

syntynyt täydessä järjestyksessä

Jospa tässä asiassa on ollut kyse samanlaisesta tapauksesta, kuin oli kuuluisalla lappilaisella tukkijätkällä ja tarinankertojalla Nätti-Jussilla.

Hän oli kerran reissullaan joutunut erämaataloon, jossa oli juuri vaikea synnytys menossa. Vauva oli syntymässä jalat edellä ja kumpikin jalka oli tulossa ulos eri reiästä. Paikalla olleet ihmiset olivat aivan hädissään, koska eivät tienneet mitä tehdä. No, Nätti-Jussille tämänkään asian selvittäminen ei tuottanut mitään vaikeuksia, sillä kun hän kutitti sen jalan jalkapohjaa, joka oli ulkona väärästä reiästä, veti vauva kutiavan jalan takaisin sisään ja lopulta synnytys sujui täydessä järjestyksessä.

Olli

Hengittäminen terveysriski.

Tämän aamuisessa ( 4.6.2006 ) Lapin Kansassa on STT-Björn Ådahlin kirjoittama juttu Hongkongin huonosta ilmanlaadusta. Juttu on otsikoitu:

Hengittäminen on saasteiden takia terveysriski Hongkongissa.

Näinhän se on tupakankin kanssa, senkin savun hengittäminen on terveysriski. Tästä terveysriskistä pääsee lopettamalla tupakanpolton, joten hongkongilaistenkin täytyy varmaan lopettaa hengittäminen voidakseen elää terveellisemmin.

Olli

Passi ei ymmärrä viisumia?

Ylen Radiosoittimessa on 5.6. otsikko: "Väärinkäsitykset matkustusasiakirjojen keskuudessa ovat lisääntyneet"

Ilmeisesti passi ei ymmärrä henkilökorttia, joka taas puolestaan ymmärtää väärin viisumin sanomiset. Jutusta tietysti selvisi, että kyse oli matkustajien vääristä käsityksistä matkustusasiakirjojen suhteen, mutta pistipä hymyilyttämään (vaikkakin samalla huolestutti), kun löysi tällaisen fraasirikoksen Ylen sivuilta.

Euroopan kansalainen

Ylen

Ylen pääuutislähetyksessä 06.06.06 kesäteatteriharrastaja vertasi Täällä Pohjantähden alla -teatterisovituksen agraariyhdyskuntaa nykyaikaiseen, ja otti esimerkiksi huonossa asemassa olleet torpparit. Torpparin kuulemma "isäntä saattoi ennalta varoittamatta ajaa pellolle". (Tällä ilmeisesti tarkoitettiin, että isäntä otti pellot takaisin hallintaansa, ja torppari perheineen joutui etsimään uuden asuin- ja työpaikan.)

Hyvältä maistuu

Opettaja-lehden päätoimittaja Hannu Laaksola kirjoittaa 6.6.2006 ilmestyneessä lehdessä Ruotsin hallituksen suunnitelmista lähettää Suomen opetushallitukseen selvitysmies, joka pohtii ruotsin kielen asemaa Suomessa. Viimeiseksi Laaksola toteaa:"Ruotsin kielellä on suojattu asema maassamme, mutta kielen vastustajat saavat juuri tällaisesta toiminnasta herkullista maaperää toiminnalleen."

Ankkurit nousee

Digitoday.fi uutispalvelu otsikoi: "Satama nostaa ankkurin kymmeneltä työntekijältään." Haparoivaa kaiken kaikkiaan. Merkitykset kääntyvät mielenkiintoisesti päälaelleen eikä niitä toimituskunnan puolesta ole vaivauduttu sen kummemmin miettimään. Inspiroiva rajatapaus.

- Pielavetinen

Kuuntelijan (vasta) reaktio

Tämän päivän (1.7.06) Kantapää ansaitsee pilkunviilailun ja kielellisen piittaamattomuuden nimissä välittömän kommentin, silla reaktio on reaktio. Jos sitä sitten seuraa vastareaktio, on se kyllä eri asia, mutta tässä tapauksessa siitä ei ollut kyse.

MJP

Niittäjä vai kylväjä?

Uutisotsikko:

"Tulitus niitti kuolemaa Irakissa"

MTV3, Kymmenen uutiset 9.7. -06

Ovatko Irakilaiset eläviä kuolleita? Onko tämä nyrjähtänyt lause uutisväen kannanotto sille että sota on väärin ja että kylvämällä kuolemaa niitetään kuolemaa? Ainakin näin maaseudun ihmisen mielestä otsikon olisi pitänyt kuulua, perinteiseen tapaan: "Tulitus kylvi kuolemaa Irakissa".

Niin tai näin, aivoni nyrjähti yllättävästä otsikosta niin että itse uutinen jäi kokonaan kuulematta ja näkemättä.

Kohtuullisen kohtalainen

Kari Keskitalo (Taloussanomat 8.7.06): "Kyllä tässä valtion rahoja joudutaan käyttämään aika kohtuullisesti".
Siis: vähän vaiko paljon? Tarkoittaako kohtuullisesti tässä samaa kuin kohtalaisesti? Kohtuullinenhan on kohtuuttoman vastakohta.

Kumpi tekee mitäkin?

Taannoin eräässä iltapäivälehdessä luki näin: "Mervi pakeni alasti riehuvaa Mattia". Vaan: kumpi olikaan alasti?

Yliluonnollisia voimia

Kuvateksti Kalevan verkkolehdessä 12. heinäkuuta:
"Salama teki pahannäköistä jälkeä Kajaanissa Parkinniementiellä. Onneksi ihmishengiltä vältyttiin."

Kuinkahan pahaa jälkeä ne ihmishenget olisivat tehneet, kun salamakin oli saanut paikat mullin mallin?

Suo-ojasta allikkoviidakkoon

Juoksu & Hiihto -lehti 4/2006 on eksyksissä fraasiviidakossa:

"Eksyessään kilometrien keräysviidakkoon, juoksija ohjaa itseään loputtomaan suohon." (sic.)

Ryhäsvalan eväät

Nyt-liite 14.7.2006 käsittelikin jo aihetta, mutta koska Suomen laki ei tunne häpeärangaistusta - eikä julkinen nolaus siten riitä rangaistukseksi - tälle tarvitaan fraasituomioistuimen päätös:

"evään sijainti, evään muoto, käyttäytyminen... tuplahengitysreikä tekee siitä joka tapauksessa hetulavalaan, ja jos se on seitsemänmetrinen... näillä perusteilla minä väittäisin että se olisi alle vuoden ikäinen ryhävalas."
Valastarkkailija Markku Lahtinen STT:n sähkeessä 4.7. klo 15:54

"eväksen sijainti, eväksen muoto, käyttäytyminen... tuplahengitysreikä tekee siitä joka tapauksessa hetulavalaan, ja jos se on seitsemänmetrinen... näillä perusteilla minä väittäisin että se olisi alle vuoden ikäinen ryhävalas."
Valastarkkailija Markku Lahtinen STT:n sähkeessä 4.7. klo 16:16

"evän sijainti, evän muoto, käyttäytyminen... tuplahengitysreikä tekee siitä joka tapauksessa hetulavalaan, ja jos se on seitsemänmetrinen... näillä perusteilla minä väittäisin että se olisi alle vuoden ikäinen ryhävalas."
Valastarkkailija Markku Lahtinen STT:n sähkeessä 4.7. klo 16:30

Varsinainen fraasirikosten Moby Dick, siis.

Odotamme kesän fraasirikosaaltoa tämän tämänkesäisen Ruokolahden leijonan ja tappajahauen tiimoilta:

"Evä-sanasta STT:tä, sarvesta härkää, evästä valasta ja nenästä miestä."

"Tilaisuus ei tee varasta, eikä eväisyys valasta."

"Evästä Lahtista, ettei ota evästä valasta."

Mies ampui vaimonsa kännykän haulikolla

Uutislehti Satasen lööppi muutaman päivän takaa oli hätkähdyttävä: Mies ampui vaimonsa kännykän haulikolla. En tiedä, mikä on järkyttävintä; perheväkivalta, kännyköiden monipuolisuus vai älypuhelinten ottaminen hengiltä.

Syvä hatunnosto

Matti Ahde kiitteli suomalaisia oopperalaulajia radiossa ja sanoi tekevänsä "syvän hatunnoston" näiden suorituksista.

Sotahylyn yllättävät tiedot

Helsingin sanomat otsikoi 13.7.2006 seuraavasti:
Sotahylyn ryöstösaaliista löytyi yllättäen tietoja internetistä

Yllättävää tosiaankin! Eipä uskoisi, että toisen maailmansodan aikoihin tiedettiin jo internetistä ja voitiin siitä sotalaivaan tietoa tallentaa! Vai oliko kyse sittenkin vain internetistä löytyneistä tiedoista, jotka koskivat sotahylyn ryöstösaalista?

Fraaseihinkin voi kompastua

"Niinpä sekä Lassen että minun piti vain niellä karvainen "kalkki", purra hammasta ja olla lannistumatta, kun kerran tiesimme, miksi juoksu ei kulje." (SIC)

runoilee Lasse Virénin valmentaja Rolf Haikkola kirjassaan Lasse Virénin menestyksen portaat.

Karvaisen kalkkiksen olen nähnyt, ja karvaan kalkin osaan kuvitella, mutta mitä lienee karvainen kalkki?

"Hävisin jutun taisteluhelikoptereista saappaat jalassa."

Seura-lehden numerossa 33/2006 on haastateltavana puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Gustav Hägglund. Laajaa haastattelua on omalla asiantuntemuksellani voi kommentoida lähinnä vain tämän yhden lauseen osalta.

On outoa osallistua jutun käsittelyyn saappaat jalassa ainakaan sisätiloissa. Yhtä outoa olisi luonnollisesti, jos juttu olisi ollut käsiteltävänä muualla kuin sisätiloissa. Kysymys voi tietenkin olla sananmukaisesti taisteluhelikoptereista saappaat jalassa. Mahtaakohan helikopteri käyttää myös muita jalkineita.

Asiahan on niin, että joko haastateltava tai toimittaja tai molemmat ovat väärinkäyttäneet sanontaa kaatua eli siis kuolla saappaat jalassa. Onnellista on, että kenraali Hägglund ei ole kaatunut saappaat jalassa hävitessään taisteluhelikopterijutun. Muuta onnellista haastattelun tässä kohdassa ei sitten olekaan.

Lentopalloverkon sisäpuolella

(Lauantaina 19.8. Aristoteleen kantapäässä koskien Aamulehden toimittajan Yrjö Kareksen laatimaa otsikkoa)

"Mutta mikä parasta, Kareksen totuus pätee myös lentopalloverkon ulkopuolella." Ohjelman lause pistää miettimään missä totuus pätee silloin kun se pätee lentopalloverkon sisäpuolella.

Kyseisessä ohjelmassa puhuttiin myös intternetistä vaikka inter sisältää vain yhden t:n.

Hyvä IKEA!

Asiahan ei minulle tietysti kuulu, mutta kyllä se kiinnostaa.

Yrittääkö huonekalujätti IKEA muuttaa suomen kieltä mieleisekseen, kuten espoolaista kulttuurimaisemaa.

Uuden kuvaston Mitä jos... -otsikon alla (sivu 43) kaupataan ydinkoivusta kyhättyä (aikaisemmin polttopuuksi päätynyttä) hienoa pöytää, jonkä ääressä voit tyhjätä lautasesi.

Viittaako tämä kenties lastenosastolla myytäviin puhallettaviin lautasiin vai onko kyseessä tapa syödä ruoka lautaselta?

Minulle on kyllä kotona opetettu, että kaikki ruoka on syötävä, mutta tämä on hieman liikaa, minusta tyhjääminen kuulostaa lähinnä tyhjiön tekemiseltä ja niin tarkkaan lautasta ei tarvitse kyllä tömmata.

T: märlön brändö

Reaaliajassa

Yleisradion tekstitelevisio raportoi 31.8.2005

"tutkijat ovat ensi kertaa seuranneet supernovaa reaaliajassa"

Tarkemmin katsoen selviää onneksi, että supernova on ollut 440 miljoonan valovuoden päässä.

Olen pitkään ollut siinä uskossa, että sanontaa ei voi väärinkäyttää ja raiskata niin perinpohjaisesti kuin ilmaisua "sananmukaisesti", joka tuntuu nykyään merkitsevän yksinomaan päinvastaista. Tämä teksti-tv:n suoritus on kuitenkin ylittämätön. Liekö mitään aikaan liittyvää ilmaisua koskaan käytetty peräti yli neljän sadan miljoonan vuoden suurpiirteisyydellä? Tästä lähin sanoessani "anteeksi, taidan olla _hieman_ myöhässä" en tunne pienintäkään syyllisyyttä. Vaikka väittäisin olevani paikalla peräti reaaliajassa, olisi minulla silti löysää satoja miljoonia vuosia!

Onneton äänestysinto osuu omaan nilkkaan

Sunnutaina 3.9.2006 Helsingin Sanomain yleisön osastolla ripitetään nykynuorisoa:

"Onneton äänestysinto osuu omaan nilkkaan"

Kirjoittaja toruu nuorisoa äänestämättä jättämisestä ja sitten valittamisesta siitä, että opintotuet eivät saa huomiota budjettineuvotteluissa. Ei siinä mitään.

Otsikko sen sijaan tuskin voisi surkeampi olla. Jos kerran äänestämättä jätetään, niin tuskin innosta voidaan puhua. En myöskään ymmärrä, miten tämä äänestysinto on onnetonta - ei kai onnella ole asian kanssa tekoa, enemmänkin laiskuudella.

Ja omaan nilkkaanhan osuu lähinnä tarkoituksella jonkun muun päänmenoksi suunnattu hyökkäys, ei niinkään jonkin teon tekemättä jättäminen.

Lehdelle soittelemaan

Ilta-Sanomissa 1.9.2006 on juttu Susanna paljastelee, Jani harmistui.Siinä puhutaan kummankin mahdollisista uusista mielitietyistä, ensin Susannasta ja sitten Janista:"Mutta ei ole jäänyt Jani Sievinenkään lehdelle soittelemaan. Jani on nähty Helsingin yössä seurassaan näyttäviä naisia." Oikea sanonta on tietenkin lehdellä soittelemaan.

Käsikirjoituksen juurissa riippakiviä

Mielenterveyden keskusliiton Käsikädessä-lehdessä 4/06 Eeva Vänskän kirjoittama artikkeli "Isyys edellyttää tahtomista" alkaa näin:

"Isyystutkija Jouko Huttunen Jyväskylän yliopistosta määrittelee isyyden kulttuuriseksi käsikirjoitukseksi, jolla on juurissa riippakiviä."

Vähemmästäkin lukijan mielenterveys järkkyy.

Tahallista harhaanjohtamista

Otsikon voi rustata monella tavalla. Harhaanjohtaminen on helppoa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Asemiin+odotetaan+tuhansia+mielenosoittajia/1135221473803

Kaivavatko mielenosoittajat poteroita ja ryhmittyvät taisteluasemiin?

Ylen teksti-tv: "Satakunta vatsataudissa Keravalla". Ei sentään "Kerava vatsataudissa Satakunnassa."

Määritteellinen titteli

Höpsistä. Aiemmin oli yksinomaisena suosituksena, että titteli, tehtävä- tai virkanimike taipuu, jos siihen liittyy etumääritteitä (ulkopolitiikan korkealle edustajalle Javier Solanalle). Ihmisten kielikorva on kuitenkin muuttunut eikä aina ole helppoa tietää, taipuuko titteli vai ei. Siksi suomen kielen lautakunta on vasta tänä vuonna antanut suosituksen, että määritteellisen tittelin voi taivuttaa tai jättää taivuttamatta. On siis aivan oikein sanoa ja kirjoittaa vaikkapa peruskoulun rehtorin Minna Suomalaisen, mutta myös peruskoulun rehtori Minna Suomalaisen, vaikka jälkimmäinen tuntuukin toisista huolimattomalta. Korva kyllä sanoo, että titteli presidentti pitää taivuttaa ainakin pitemmässä muodossa: Suomen tasavallan presidentin Tarja Halosen. Eikö? Ja pilkkuja ei näissä tapauksissa nimen ympärille tule; tämä inhottavasti yleistynyt mutta virheellinen tapa on matkittu englannin kielestä.

Liito-oravat tekevät ihmeitä???

STT uutisoi Kansan Uutiset lehdessä Keskiviikon numerossa 06.09.2006, että liito-oravat "supistivat" voimala tonttia Jyväskylässä??? Jo on aikoihin eletty?

Lentopallomaila

Urheiluruudussa 9.9.2006 Suomen lentopallomaajoukkueen pelaaja Mikko Esko kommentoi voittoisaa Viro-ottelua: "ensimmäinen erä oli vaikea, siinä vähän puristettiin mailaa." Lentopallomailahan on instrumentti, jonka useimmat ovat saaneet syntymälahjanaan. Harvoin sitä kuitenkaan näkee puristettavan pelin tiimellyksessä - tuleehan niin tehdessään sitoneeksi kätensä. Onneksi ongelmasta päästiin pelin edetessä. Toivotan Suomen maajoukkueelle menestystä, joka toivottavasti johtaa lentopallomailan puristuksiin vaikkapa itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Persikkamaisen hiljainen?

Metsästystarvikkeita myyvän firman sivuilla kuvaillaan erään takin ominaisuuksia näin: "Pinta on käsitelty persikkamaisen hiljaiseksi." Onhan ne aika hiljaisia, ne persikat...

http://imanager.ip-finland.com/nordic_outdoors/tuotteet/camo/DH-Montana-Advt_detail.php

Kannibalismia?

Eilen 13.9.2006 Nelosen uutiset julkitoivat: "Ravintoloitsijapariskunta pidätetty ihmiskaupasta!" Tuli sellainen olo, että ovat myyneet kiellettyä lihatuotetta ravintolassaan.

T: Jabbari

Radiosta kuultua

Yle 1:n radiokuuluttajan juonto: Seuraavaksi laulaa sopraano Soile Isokoski ja pianossa on Marita Viitasalo.
Kuulijana ihmettelen joutuuko Marita Viitasalo olemaan pianossa kovinkin pitkään.

Maineen puhdistava hiekka

TV 1:n kuuluttaja lausui 17.9.06 esitellessään alkamassa olevaa jaksoa sarjasta Poliisikomentaja Blake näinkin kuolemattoman ajatuksen:
"Maineen puhdistamiseen tarvittava hiekka tiimalasissa käy vähiin."
Mistähän sellaista hiekkaa saisi ja vielä tiimalasiin? Tarve saattaa ilmaantua milloin tahansa.
Harri Raitis, kirjailija, Turku

Hyvää viiko alkua

Minua huimaa ja koko hyvä aamuohjelma menee pilalle, kun vähän väliä haastateltavat radiossa kiittelevät runsaasti ja lopuksi vielä toivottavat hyvää päivää.Huippu oli maanantaina aamulla, kun pari poliitikkoa, Häkämies Hgistä ja sitten joku demari Tampereelta puhuivat haastattelussa koko ajan toistensa päälle.Kun sitten haastattelun lopuksi Häkämies asiallisen lyhyesti vastasi haastattelijan lopetukseen:"kiitos", niin tamperelainen demaripa pani paremmaksi ja sanoi:" kiitos ja hyvää alkavaa viikkoa kaikille". En halua kuulla yhtään toivotusta päivääni enkä viikkooni, vaan asiallisia haastatteluja.

Synnytystalkoot

"Vuosittain noin tuhat naista Suomessa synnyttää vähintään viisi lasta."

Nämä urheat naiset pitävät Suomen väkiluvun kasvussa luonnonlakeja uhmaten. Uroteosta uutisoi Kaleva 4.3.2006 kertoessaan väitöskirjasta, jonka mukaan usea synnytys suojaa äitiä gynekologisilta syöviltä.

Kun punainen lanka avautuu

Vaihtoehtoista rock-musiikkia arvosteleva suomenkielinen nettizine Rokkizine on Aortaorta orkesteria arvostellessaan villiintynyt käyttämään erikoista fraasia.

"Ehkä taidan silti olla vaan sen verran yksinkertainen ja tyhmä kaveri, mutta kuitenkaan minulle ei ihan täysin auennut Aortaortan musiikin punainen lanka."

Olisi mielenkiintoista tietää millaisilla välineillä punaista lankaa pitää preparoida että se saataisiin auki.

Kasteilmoitusten luonnonvastaisuudet

Sanomalehtien kasteilmoituksista löytää usein mielenkiintoisia nimiä, mutta joskus niiden sisältö on suorastaan ällistyttävä. Viime kesänä Helsingin Sanomissa oli ilmoitus, jossa luki suurinpiirtein näin:
"...päivänä syntynyt suloinen pikku myyrämme sai kasteessa nimen..."
En muista enää päivää enkä nimeä, mutta minua mietityttää vieläkin minkälainen oli tuo syntynyt otus.

puotaa päälaella

21.9.2006 klo 12 uutisissa yle radio yhdessä kerrotiin säätiedotuksessa, että "päälaella on poutaa." Tarkoittaa mielestäni, että "päässä ei ainakaan sada vettä...

Kun välität mitä syöt

Helsingissä Kallion kurvissa sijaitseva "Punnitse ja Säästä" -kauppa on saanut nimensä oheen uuden iskulauseen:
"Kun välität mitä syöt."
Välittää jotakin ja välittää jostakin...pieni merkitysero.

Kuin junan vessa

Uusimman Matkaan-lehden takasivulla komeilee keittiökalusteita kauppaavan yrityksen mainos, jonka tekstiosa herätti hilpeyttä. Ajatuksen ymmärtää, mutta onkohan vertaus sittenkään paras mahdollinen. Näin se menee:

"Netto-myymälässä palvelu pelaa, hinnoissa ei kiskota ja kalusteiden kokoonpano toimii kuin junan vessa."

Olen jättänyt

Olen jättänyt oikeuskanslerille seuraavan valituksen Aristoteleen kantapään fraasituomioistuimen toiminnasta esparanton kieltä koskeneen jutun käsittelyssä. On syytä epäillä, että fraasirikostuomioistuin on toiminnassaan rikkonut fraasirikoslakia.

Kyseisessä jutussa NN kertoi englantilaisesta esperanton harrastajasta, jolle "Kalevala on auennut ihan eri tavalla esperantoksi kuin englantilaisen kääntämänä."

Olen itsekin joskus saanut harmikseni kirjastosta niteitä, joiden ääressä on kunnosta päätellen sammutettu paitsi tiedonjanoa, myös makeannälkää. Sellaisten tahmeiden opusten avaaminenkin on joskus hankalaa, mutta koskaan ei sivunkääntäjää ole tarvinnut hakea kanaalin takaa.

Salaperäinen hoitaja?

Aamulehden etusivulla 13.10.2006 on uutinen:
Kuolleeksi luultu sairaalahoidossa. Jutussa mainitaan:
"Tampere ryhtyy antamaan elvytyspotilaille jo ambulansissa kylmähoitoa, joka suojaa keskushermostoa vaurioilta sydänpysähdyksissä."

Pitäisiköhän ryhtyä potilaaksi, jotta näkisi, miltä Tampere näyttää?

Mielipiteet jakautuvat

Kauhajoen kunnallislehti 13.102006 s.5 Otsikolla "Suupohjan jätteistä 83% uusiokäyttöön".
Jutussa Oy Botniarosk Ab:n johtaja Sven Söderlund viittaa jätteenpoltosta käytyyn keskusteluun seuraavasti:

Mielipiteet jätteen polttamisesta ovat jakaantuneet ja jakaantuvat edelleen.

Mitenköhän paljon niitä mielipiteitä on muutaman jakautumisen jälkeen?

talk show

Huono nimi puheohjelmille. Eikä sano mitään. Olemme oppineet kyllä että talkkarissa puhutaan. Mutta otsikot saisivat olla omalla kiellämme.

Veera

Pelkän skannerin käyttö?

Helsingin yliopiston atk-keskuksessa Kaisaniemessä on kuvankäsittelyyn tarkoitettu tietokone. Koneessa on lisävarusteena hieno skanneri. Koneen vieressä ollut lappu kiinnitti huomioni. Siinä lukee: "Tämä kone on varattu vain skanneria tarvitseville".

Onko kone tarkoitettu vain henkilöille, jotka tarvitsevat skanneria, vai henkilöille, jotka tarvitsevat vain skanneria? Jälkimmäisessä tapauksessa esimerkiksi tulostinta ei saisi käyttää.

Kykeneekö Tarja kynnelle?

Kauneushoitola KauneusKoodi mainostaa joensuulaisessa Karjalan Heili lehdessä seuraavasti: Katin ja Sannan lisäksi nyt kynnelle kykenee Tarja! Teemme yksilölliset ja toiveittesi mukaiset rakennekynnet sekä luonnollisen kynnen vahvistukset.

Sivusta tarkkailevalle herää vain kysymys taisteleeko Tarja asiakkaista nyt kynsin hampain... Alempana samassa mainoksessa isänpäiväksi 65 euron hintaan tarjottava "Karaiseva kynsihoito" ei tämän pohdinnnan jälkeen tunnu enää lainkaan houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Paskapuhetta!

Ei fraasirikos, mutta sattuva sitaatti:

Pyhäinpäivän Helsingin Sanomissa Tampereen yliopiston tiedotusopin professori ja valtio-opin dosentti Pertti Suhonen toteaa:

"Paskapuheella on toki paikkansa. Politiikan kieltä on vaikea kuvitella pelkkänä tosiasioiden kertomisena ilman retoriikkaa."

Fraasirikos

Hei!

Ilmiannan teidät!
Te Suomen kielen sventuuvat, viimeisen sillanpääaseman pitäjät! Rokanantit joiden närreen ohi ei yksikään rajarikkuri pääse!

http://blogit.yleradio1.yle.fi/aristoteleenkantapaa/fraasirikos

Suomenkielisten blogienne kasvavan listan alla lukee:

1 2 3 next> last>

NEXT! LAST!

Seuraava, Viimeinen? Eteenpäin, Loppuun?

Teppo

Totta

Teppo (edellinen viesti) ilmiantoi tämän palstan!

Anteeksiantamatonta, mutta totta: Palstan suomennoksessa on toivomisen varaa erityisesti erilaisten päivitysten jälkeen...

Pikkuhiljaa!

Ylläpito

Lumityöntyri!

Hei!

Tiistain 7.11.2006 Hesarissa C3 sivulla on vantaalaisen Puuilo OYn mainos.

LUMITYÖNTYRI teräskärjellä 5,90 €

Minusta firma tyri lumityön pahasti :-)

Teppo

Leveä spagaatti

Ylen TV-Uutiset 07.11.2006 18:00 kertoi ruotsalaisesta tulevasta astronautista Christer Fuglesangista:

"Fuglesangilla on ennenkin ollut toinen jalka avaruudessa."

Ilmeisesti, jos toinen jalka on avaruudessa ja toinen Maan kamaralla, on keskimäärin stratosfääressä.

Uutisten mukaan Fuglesang aikoo ottaa mukaansa Abbaa ja tehdä avaruudessa frisbeenheiton maailmanennätyksen. Me suomalaiset toivomme, että ennätys tehdään sillä Abban LP:llä.

Heitellä verilöylyä

Helsingin Sanomt 8.11.2006

Heikki Aittokosken juttu otsikolla Askelkuvio Pohjois-Koreasta Brysselin kautta Ypresiin (A12) sisältää seuraavan lauseen:

Ypres on belgialainen pikkukaupunki, jonka ympärillä heiteltiin täysimittaisena ensimmäisen maailmansodan verilöylyä. "Ensimmäisiä joukkoteurastussotia Euroopan historiassa. Ypres on relevantti paikka, jossa on arvokasta käydä". (Haastateltu virkamies Lauri Voionmaa)

Löylyä kyllä voi heitellä, mutta ei verilöylyä!

Läh. Helinä Penttinen, Jämsä

pingviinin sarvet

"Tietokone-lehden toimittaja Tero Lehto tarttui pingviiniä sarvista ja asensi Linuxin koneeseensa."

Tietokone-lehden 13/2006 sisällysluettelon laatija on tehnyt ehkä huomaamattaan suuren palveluksen luonnontiedon tunneilta laistaneille lähimmäisilleen. Linux-käyttöjärjestelmän tunnushahmo on pingviini, se tiedetään. Että kyseessä oleva laji on sarvipingiini, on huomionarvoinen asia varsinkin kun edes luonnossa ei tapaa sellaista pingviinilajia.

On varmaan luonnonlaki, että tämäkin suloinen ja ystävällinen pingviinihahmo joutuu puolustautumaan sarvin. Traagista sen sijaan on, että suunnittelija ei ole ollenkaan piirtänyt pingviinilleen sarvia.

Vaalilupauksia

Yleisradion tv-uutisten 11.11 18:00 mukaan SDP:n puheenjohtaja "lupasi tehdä kaiken, minkä osaa, jotta SDP menestyisi tulevissa eduskuntavaaleissa."

Taitaa olla tuota meille äänestäjille liiankin tuttua höttöistä vaalipuhetta.

Vai onko tosiaan niin, että Heinäluoma ei *osaa* tehdä hassuja ilmeistä eduskunnan kyselytunnilla, pieraista tv:n vaalikeskustelussa, mennä Linnan juhliin kaatohumalassa tai tatuoituttaa "olen politiikko - en puhu totta" otsaansa?

Tekoa pahentaa se, että

Tekoa pahentaa se, että Linuxin kanssa kilpailevan vapaan käyttöjärjestelmän, FreeBSD:n tunnushahmolla pirulla (engl. demon, tässä tapauksessa Daemon) on sarvet: http://www.freebsd.org/

Talvi yllätti puut housut kintuissa

Näin otsikoi TS 11.11.2006

Otsikon alla teksti jatkui:

"Syksyn lehti ei tänä vuonna ehtinytkään maahan. Turun keskustassa löytää hakematta puita ja pensaita, jotka ovat yhä täydessä lehvistössään."

- - -

Mielestäni mediaseksikkyys on mennyt aivan liian pitkälle, kun sitä on alettu soveltaa jo puiston puihinkin, vai kuinka?
Lisäksi itse kirjoittaisin viimeiseksi sanaksi "lehvistössään"-sanan sijaan "lehdessään".

Talvi yllätti puut housut kintuissa

Näin otsikoi TS erään kirjoituksensa 11.11.2006 ja jatkoi tekstiä:

Syksyn lehti ei tänä vuonna ehtinytkään maahan. Turun keskustassa löytää hakematta puita ja pensaita, jotka ovat yhä täydessä lehvistössään.

Kommenttini:

Mediaseksikkyys on jo liian pitkällä, kun sitä sovelletaan puiston puihinkin. Lisäksi tekstiin sisältyy väite, että puitten lehdet olisivat tulleet aiempaa hitaammaksi putoamaan maahan. Herää kysymyksiä: Ovatko lehdet aiempaa kevyempiä vai puut aiempaa korkeampia, vai ovatko lehdet tänä syksynä unohtaneet pudottautua syksyllä maahan?

Lisäksi käyttäisin sanan "lehvistössään" sijaan sanaa "lehdessään".

ei rikollista saa tuomita otsikossa!

Selvittyäni yhteenlaskusta pääsen asiaan:

Helsingin Sanomet tänään 13.11.06 sivulla B3:

"Oikeudenkäynnistä tuli kestosirkus Norjassa".
Ei kai raskain asein toteutettu "suurin, röyhkein ja raain" ryöstö sentään ole niin upea tai hauska, että sitä kannattaisi sirkukseen verrata? Eikä sen oikeudenkäyntiäkään, vaikka pitkittynyt onkin!

Mutta ennen kaikkea kuvateksti "Ryöstön päätekijä David Toska esiintyi oikeudessa syyskuussa." on ilmoituksen väärti.

Vaikka oikeussalin parvella luultavimmin kuultiinkin Toskaa, saa "esiintymisestä" kuvan, että Toska oli tilattu oikeuteen palkkaa vastaan.

Eikös esiintymään yleensä kutsuta vaikkapa Esko Salminen, Karita Mattila tai vaikka kestosirkuksen pelle, ei pankkiryöstäjää?!

Mopo karkasi Oulussa

Kalevan, tuon maakunnan ylpeyden, pääkirjoittajalla taisi olla aamukahvi juomatta, kun hän laati otsikon pääkirjoitukseen, joka julkaistiin 13.11. ilmestyneessä lehdessä. Tuo selkäpiitä karmiva fraasirikos on luettavissa täältä:

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=612531

Mopo karkasi laivassa? Oliko kyseessä papan Tunturi vaiko akan Solikka?

Tärkeä maali

Jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa ja muissa samankaltaisissa pallopeleissä on tavoitteena pelivälineen saaminen maaliin tai koriin. Ihmettelen aina kun radio tai tv selostaja sanoo maalin tullessa pelaajan tehneen "täkeän maalin". Eikö pelissä kaikki maalit ole täkeitä? Ainoa maali joka tosissaan on täkeä on ns. "voitto maali".

kaksinaamaisuus politiikassa

Eräs kansanedustaja ehdokas mainostaa itseään osoitteella: www.kaksinaamainen.com

Ei liene fraasirikos vai onko sittenkin?

kulkee kuin laiva raiteilla

Ylioppilaslautakunnan eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Aatos Lahtinen sanoi HS:ssa 29.10 2006, että
"voin hypätä junasta pois, sillä nyt on suvantovaihe, Lahtinen arvioi, vaikka häntä houkuteltiin vielä jatkamaan."

t. junanlähettäjä

Aistit sekaisin?

Torstaina 16. marraskuuta ilmestyneen Aamulehden konserttikommentoija ei oikein tiennyt minkä aistinelimen kautta väriaistimukset siirtyvät aivoihin rekisteröitäviksi. Hän nimittäin kirjoitti arviossaan Valo oratoriosta: "Kalevan kirkon askeettisesta perusharmaudesta ei ollut hajuakaan."

eikö vähemmällä mene perille?

Luin aamulla Keski-Uusimaa - lehdestä uutisotsikon : Raisio veti tuotteita markkinoilta jauhokoisan toukkien vuoksi. (ja lehti jatkaa...) Raisio joutui vetämään hiutale- ja myslituotteita pois markkinoilta jauhokoisan toukkien vuoksi. (ja seuraava kappale:)Elintarviketurvallisuusviraston mukaan tuotteiden takaisinveto johtui siitä, että niissä esiintyi jonkin koisalajin toukkia. (tämä kuullosti jotenkin jo ihan tutulta, mutta lehti jatkaa:)Raisiosta vahvistettiin maanantaina,että tuotteisiin oli päässyt varastoinnin yhteydessä jauhokoisan toukkia.
Lopuksi kerrotaan, mitkä kaikki tuotteet ovat kysymyksessä, ja se onkin hyvä, koska muutoin oltaisiin toistettu tämä lähes sama virke jo viidennen kerran!!
Palsta saatiin täyteen. T:Marjaana.

Maapallo veneessä

Tiistaina 21.11.Suomi ja Euroopan Unioni -ohjelmassa professori Heikki Patomäki puhui talouskasvun rajoista ja omien etujen ajamisesta. "Maapallo on samassa veneessä", hän totesi. Käsittääkseni samassa veneessä on yleensä henkilöitä, vähintään kaksi.

särö sopassa

Mielestäni tämä hipoo jo fraasirikosta:

Avasin autoradion työmatkalla 20.11. kello kolmen jälkeen iltapäivällä. Toimittaja haastatteli Lauri Ihalaista työmarkkina-asioista, keskusteltiin nähtävästi jostakin aiemmin käydystä neuvotteluista. Toimittaja ohjasi keskustelua sanoen: "mutta sitten soppaan tuli särö". Onneksi ei tullut säröä puskuriin. Ällistyin kielikuvasta sen verran, että tarkkaavaisuuteni liikenteessä oli herpaantua.

Jos soppa on niin kiinteää, että siihen tulee särö, ei siihen varmaankaan kukaan pysty enää lusikkaansa pistämään.

Jämsä putosi taivaasta

Jämsässä ilmestyvän paikallislehti Koillis-Hämeen ilmaisnumero Vekkari kertoo 23.11., että Jämsään ei perusteta kauppa- ja teollisuusministeriön palvelukeskusta. Jutun otsikkona on oudolta kuulostava "Jämsä putosi taivaasta".

Otsikon takana lienee sanonta "Jäi kuin Jämsän äijä taivaasta". Toimittaja (IP=Ilkka Palmu) on pahoinpidellyt Jämsän äijän lähes tuntemattomaan kuntoon.

Tuomo Penttinen
Jämsä

Oleskelulupa

Ulkomaalainen, Suomeen pakolaisena tullessaan joutuu anomaan "OLESKELULUPAA".
Sen saatuaan hän siis saa ihan luvan perästä OLESKELLA.

Minkä ihmeen takia hänet sitten syyllistetään oleskelusta. Työlupaahan hänelle ei myönnetty. Ei hän sitä tainnut pyytääkään.

Onkohan lakiteksti tältä osin oikein mietitty?

"Sauli" ei kelpaa keskustalle

Kokomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset kirjoittaa verkkosivuillaan http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=100269
kuinka hesarissa on ollut koko sivun ilmoitus, ettei "Sauli" kelpaa keskustalle. "Sauli"lla ei viitata Kokoomuksen entiseen puheenjohtajaan ja harmaantuvaan eminenssiin Sauli Niinistöön vaan ilmeisesti Kokoomukseen edustamiin arvoihin.

Kysymys on siitä, että meidän tulee löytää sisältämme pieni keskustalainen ikäänkuin osoituksena siitä, että tässä maassa on paljon keskustalaista ajattelua, että meissä jokaisessa on keskustalaisuutta sanoo puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Sauli Niinistöä ja hänen edustamiaan arvoja ei sinänsä arvostella, koska Keskustalla ja Sauli Niinistöllä on paljon yhteisiä ajatuksia.

Sauli ilman lainausmerkkejä oli tod.näk. vetänyt herneet klyyvariinsa, ottanut kalliin kaukopuhelun Luxemburista saakka ja ihmetellyt asiaa puoluesihteeri Korhoselle.

Jos mainostuksen tarkoituksena on saada huomiota, sitä tuli roppakaupalla.

Rangaistuksena ehdotan syyllisille elinikäistä hirttotuomiota.

T: märlön brändö

Saappaisiin istumisen nälkä

Tänä aamuna 1.12. YLE:n aamu-tv:n urheiluosuudessa Kärppien pelaaja ilmoitti haastattelussa Kärpillä olevan nälkää istua isompiinkin saappaisiin.

Urheilija

Urheiluruudussa 3.12 nuori

Urheiluruudussa 3.12 nuori thainyrkkeilijänainen kertoi saavansa thainyrkkeilykilpailuista "kicksejä".

Oikeastaan taisi käydä niin, että tämä oli fraasin ensimmäinen oikeinkäyttö suomen kielen historiassa ja koko muu maa saa hakea hyvityksyksesi fraasirikoksestaan kicksit Kontulan ostarilta.

Täydet piipussa

Kumparelaskija Mikko Ronkainen aikoo mennä koko kauden täydet piipussa. Mielikuvitukseni joutui koetukselle kun yritin miettiä mitä nämä "täydet" ovat. Olisikohan Mikko tarkoittanut peräti piipun olevan täynnä. Metsästäjänä kehottaisin tyhjentämään piipusta kaikki ylimääräiset "täydet". Täysi eli umpinainen piippu voi laueta ikävällä tavalla ampujan silmille. Tällaista kohtaloa emme toki huippulaskijallemme toivo, vaan hyvää menestystä niin rinteiden kuin lausahdustenkin lasketteluun. Ei siis muuta kuin kovat piippuun, lippaat täyteen ja ammuttuna kohti kumpareita. (Rikkomus paljastuu ylen nettisivuilta osoitteesta http://www.yle.fi/urheilu/alppilajit/id58489.html)

luonnon hifi-alueet?

Hei

Janne Kauppila kirjoitti Ylen 24 uutissa melusta ja hiljaisuudesta ja päätyi seuraavan lopputoteamuksen:
(http://www.yle.fi/uutiset/kulttuuri/taustat/id43640.html)

"Varoituksia ja jopa moralisointia piisaa, mutta yhteistä on se, että hyvä äänimaisema sisältää myös hiljaisia hetkiä. Tällaisia luonnon hifi-alueita on kartoitettu myös Suomessa, eivätkä korvalääkärienkään sinnikkäät muistutukset kohtuudesta mene toivon mukaan kuuroille korville."

Mitä ovat luonnon hifi-alueet? Hifi kun tarkoittaa äänentoistolaitteiden laatukriteerejä. Täyttävätkö luonnonäänet joissakin alueilla hifi-vaatimukset ja toisilla alueilla taas eivät?

Toiseksi herää kysymys, onko tämä yhteenveto kovin asiallinen ja palveleeko se lukijaa jotenkin. Tekstissä kuvattiin melun liittyvää tutkimusta ja korostettiin hiljaisuuden merkitystä. Sitten lopputoteamuksena on, että kysymyksessä on pelkkää moralisointia.

Tapani Ala-Mutka, Töysä
tapani.ala-mutka@sofisti.fi

ps. Aristoteleen kantapää on todella mielenkiintoinen ohjelma. Hyvää jatkoa!

Näin Rovaniemellä.

Rovaniemellä ilmestyy ilmaisjakelulehti Uusi Rovaniemi.

22.11.2006 ilmestyneessä lehdessä oli POLIISIUUTISIA-palsta ja se alkoi komeasti seuraavalla uutisella:

Nelostien ja Pappilantien risteyksessä vuonna 1987 syntynyt nainen törmäsi aura-autoon ohittaessaan sitä oikealta puolelta...

9.12.2006 ilmestyneen lehden TEKSTARIT-palstalla joku on käynyt lääkärissä ja hän valittaa lääkärin käytöksestä:

MIKÄ OIKEUTTAA lääkärin käyttäytymään alentuvasti asiakasta kohtaan? Missä ammattietiikka esim. urologilla LKS?
(LKS= Lapin Keskussairaala)

Olli

Kolme poimintaa

Poiminta viime keväältä Warkauden lehdestä: Tukevia perheitä tarvitaan lisää.
Hämmentävää. Onko terveysvalistus mennyt hukkaan? Eivätkö suomalaiset olekaan liian lihavia? Ilahduin otsikosta suuresti, voin keskeyttää laihdutuskuurini ja unohtaa syyllisyydentunteen herkkuja ostaessa. Hiiteen intomielinen terveysvalistus!

Poiminta Talo & Koti- lehden Joulukuun 2006 Nr 12:sta: Eva Solon lasinen (lintujen)ruokintapallo - valmistettu käsin puhalletusta lasista.
Ei voi muuta sanoa kuin VAU! Opiskelen ensimmäistä vuotta lasialalla ja minua kiinnostaa suuresti lasinpuhallus. En ole kuitenkaan koskaan kuullut, että puhaltaa voi myös käsillä. Missähän sellaista voisi opiskella? Olisikohan siitä helpotusta perinteiseen lasinpuhallukseen, joka on vaikeaa ja fyysisesti raskasta? Tutustuisin tekniikkaan mielelläni.

Piian euro on kapeampi (n. 50 centtiä) kuin rengin euro. Näin täräytti professori Kirsi Vainio radiohaastattelussa.

Jottako eurot on tunnettu näin kauan. Muistini mukaan eurot tulivat suomeen vasta 2002.

sini

Lähiaikoina

Ouluradiossa eräs naispuolinen nuoriääninen toimittaja käyttää lähes jatkuvasti ilmaisua "lähiaikoina" viittaamaan menneisyyteen, vaikka maillä on niinkin selkeä ja yksikäsitteinen ilmaisu kuin "viimeaikoina". Lähiaikoinahan viittaa tulevaisuuteen ja moinen ajanvirran kanssa sekoilu aiheuttaa kuulijassa huimausta.

Kiven alla

Ilta-Sanomat 7.12./Jussi Niiranen kirjoitti Juice Leskisen tulevasta siunaustilaisuudesta kertovassa jutussaan:

"(...)Kalevankankaalla hautapaikat ovat kiven alla, mutta Juice Leskiselle järjestyi hautapaikka pääportin läheisyydestä."

Hautapaikat voinevat tosiaan olla kiven - ainakin hautakiven - alla, mutta epäilen vahvasti fraasirikosta.

Voihan toki olla, että kirjoittaja tahtoi tarkoittaa "kiven alla" -ilmauksellaan kolumbaariota eli louhittua túhkauurnien säilytysholvia. Mutta epäilen. Eikä Kalevankankaan hautausmaalla kolumbaariota sitä paitsi olekaan.

Uutisen kohdehenkilö olisi itse lohkaissut yhden jos neljännenkin letkauksen aiheesta. Niihin voi tutustua vaikka Juicen "Tauko III"-levyllä, joka sisältää kolmen kappaleen kokonaisuuden, nimeltään "Pieni kalmistosarja".

t. nimim.
"Kalevasta Tammelaan muuttanut"

Voisiko sen tehdä useamminkin ?

Vihreää teetä säännöllisesti nauttivat saattavat kuolla sydäntauteihin muita harvemmin.

Keskisuomalaisessa 11.12.2006 Timo Sillanpää kertoo Japanissa tehdystä tutkimuksesta.

Edempänä jutussa kerrotaan, että mitä enemmän tutkittavat kuluttivat vihreää teetä, sitä alhaisempi oli kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin samoin kuin kokonaiskuolleisuus.
Olen aina kuvitellut, että kokonaiskuolleisuus on 100 %, joipa mitä tahansa.

Huh hellettä!

HS.fi otsikoi uutisen 17.12.2006 Venäjälle suuntautuneen rekkaliikenteen jonon lyhenemisestä seuraavasti: "Rekkajono alkoi sulaa Haminan ja Vaalimaan välillä".

Kuinkakohan korkeaksi lämpötila pääsi seudulla kohoamaan, että noin pääsi käymään?

PJ

Porkkanaa kerrakseen

Sitaatti Satakunnan Kansasta 17.12.2006 pääkirjoitussivulta.

"Eläkeuudistuksen porkkanat näyttävät sittenkin purevan."

Salasanailua

Eräs internet-palvelin on muodostanut fraasin "salasanan unohtaminen". Kun vastaan tulee herja "virhe salasanan unohtamisessa", voi olla alkuun vaikeuksia ymmärtää miksei salasana siis kelvannutkaan...

Korkeaoktaaninen

Huomasin Jukka Kemppisen tulleen mukaan.
Siispä haluaisin tiedustella häneltä, mitä hän tarkoittaa käyttäessään ilmaisua, että teksti (Lordi Jim) on "korkeaoktaanista"?
Wikipedian mukaan:
"Oktaani on haitallista, tulenarkaa sekä ympäristölle haitallista (ainetta)"
Tuttua minulle on bensiinin korkeaoktaanisuus (oktaaniluku) Siellä ominaisuus estää "nakutusta".
Eikö korkeoktaaninen teksti siis nakuta?
Nakuttavatko tekstit yleensä?

Kuuntelija Korhonen

Vanhaa viisautta

Yltäisiköhän seuraava oivallus Viikon fraasirikokseksi?

"Vanha viisaus on voimissaan: paras ottaa tukki pois omasta silmästä ennen kuin alkaa kaivaa malkaa toisen silmästä."
(HS:n Mielipide-palstalla 18.12.06)

Puutavaran runsautta ihmettelee
Naapurin Antti

Sitaatti KOTIMAA-lehdestä

Sitaatti KOTIMAA-lehdestä 23.12.2006: "Tuomiokirkko venyttelee kauniissa auringon paisteessa jouluaattona klo 13.50. Vaikka maa on musta, on kirkko vitivalkoinen. Avaan kryptan portin. Juhlallisesti korkkaan uuden puhtaan valkoisen paidan kääreistään. Vaihdan ylleni tumman sinisen puvun, jota saan kantaa joka päivä 27. päivään asti. Ensimmäinen työjoulu tuomiokirkon suntiona on aluillaan."

Jos suntio on nähnyt tuomiokirkon "venyttelevän", voisi olettaa, että hän on "korkannut" ehtoollisviinipullon paitapakkauksen sijasta, ja siitähän varmasti tulisi sanomista. Ei tämä ole ilkeilyä, osoittaa vain sen miten vaikeaa kirjoittaminen on, kun pyritään tuoreeseen ilmaisuun.

Nimimerkki Paukkaukko

Niittymäellä ei ollut maaliin sanan säilää

Lauantaina 23.12. NHL-ottelussa Philadelphia-Ottawa Ottawan tekemän maalin jälkeen selostaja Jani Alkio totesi:

"Antero Niittymäellä ei ollut tuossa maalissa sanan säilää"

Mopoilua laivassa

Laivassakin voi mopoilla. Näin menetteli erään rock-yhtyeen jäsen risteilyaluksessa 1990-luvulla. Se se vasta selkäpiitä karmi.

Mopo ei tosin karannut, vaan kuski pyrki mopolla karkuun. Mikä on laivan merellä ollessa oikeastaan se ja sama.

Malka

nimim. toinen: malka lienee todellakin alkuperäiseltä merkityseltään hirsi, joten puutavaraa on alunperinkin ollut runsaasti.

Mäenlaskua

Mika Kojonkoski urheiluruudussa 31.12.2006: "historia on osoittanut, että tulee myös alamäkiä."

Tuollaisen historiallisen päätelmän vetäminen lienee vaatinut mäenlaskun tarkkasilmäistä seuraamista vuosikymmenten ajan.

Kalojen uimatavoista

Kalevala Koru on juuri työllistänyt 30 suomalaista työntekijää. Tämä lienee innostanut KK:n toimitusjohtajaa Marja Usvasaloa runoilemaan Länsiväylän toimittajalle seuraavaan tapaan: "Täytyy ottaa riskejä ja uudistua. Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan."
Kalat kenties osaavat uida unissaankin, mutta tuskin sentään kuolleena:-)

Syntyneet vainajat

Kansanedustajien joulukorttien postituspulmista kertoo Iltasanomien verkkosivu 4.1.07. http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1295921

"Oinonen kertookin yrittäneensä poistaa vuoden aikana syntyneitä vainajia, mutta jättäneensä osoitteita omaisten vuoksi."

Vainajaksi syntyminen lienee aivan uusi ilmiö, sillä tähän asti vainajaksi on tullut kuolemalla.

Historian siipien havinaa

Hei

MTV3:n Kympin uutisissa torstaina 4.1.2007 toimittaja Ulla Pullainen esitteli Kiinalaisen akrobaattisirkusryhmän Suomen vierailua ("Kiinalainen akrobaattiryhmä toi joulusirkuksensa Mikkeliin"). Jutussaan hän käytti fraasia "Historian havinasta huolimatta..".

Käsittääkseni historia ei kuitenkaan havise, vaan sanonta kuuluu "historian siipien havinaa", joten arvostamani toimittaja Pulliaisenkin olisi tullut käyttää sanontaa "Historian siipien havinasta huolimatta.."

Lassi

aamujumalan palvelus

Viime aikoina radion ja TV:n toimittajat, uutistenlukijat ja muut esiintyjät kolmisanaisia yhdyssanoja ääntäessään painottavat englantilaisittain yhdyssanan viimeistä sanaa. Tässä esimerkkejä, jotka näin lausuttuna kuulostavat vähintään hassunkurisilta: bruttokansantuote, talvikunnossapito, varapääministeri, luontopäiväkirja, lisäydinvoima, kauppamerenkulku, alkupuheenvuoro, päälakimies, ampumavälikohtaus, aivoverenvuoto, aamujumalanpalvelus, Peräseinäjoki jne. Vaatiikohan siis teiden pitäminen talvikuntoisina toimenpiteitä, minkähän kohtauksen ampumaväli lienee saanut, ei kai vaan aivoveren vuotoa ja tarvitseekohan aamujumala omat palveluksensa?

Eki

Muikenen kuin vaari!

Kalevassa ti 9.1. (STT,BNS) uutisoitiin ihmiskauppajutun käsittelyä Helsingin hovioikeudessa, jossa pääsyytetty tunnusti syyllisyytensä paritukseen. Jutusta ilmenee, että käräjillä mies kiisti kuin kiviseinä. Olen kyllä kuullut, että joskus seistään järkähtämättä tai vaietaan kuin muuri, mutta harvemmin olen kuullut kiviseinän mitään kiistävän tahi myöntävän. T. Harry Petter

Huumeet autoilussa

Lehdissä on usein otsikkona esimerkiksi

"Kolmea kuskia epäillään huumattuna ajamisesta Nurmijärvellä (04.01.2007)
- promenadi.net, lähde STT"

Kukahan nuo miesraukat oli huumannut? Asialla oli varmasti ollut jokin neljäs osapuoli! Onko huumattuna ajaessaan syyntekeeton?

Voisiko millään käyttää termiä huumeissa ajaminen? Vertautuisihan se melko helposti humalassa ajamiseen .

"Huumaantuneena" kuuluu lakitekstiin, mutta mitä ilmeisimmin rakkaudesta huumaantuminenkin on ratissa kiellettyä - totta kai, jos se vaikuttaa ajosuoritukseen.

Vaihtoehtoinen unilääke piristää..?

Suomalainen Kirjakauppa avaa alensa yllättävällä painotuksella: Piristävää unilääkettä vaihtoehtohintaan!
Ehkäpä unilääkkeellekin on nyt tehokkuuden aikakaudella haluttu määritellä uudenlainen, aiempaa laajempi toimenkuva. Tosin on aika epätodennäköistä, että otsikon yhteydessä mainittujen kirjojen -aiheina mm.sotatoimet, antiikin Kreikka, Stalin ja Titanic- kirjoittajat haluaisivat teostensa tulevan tunnetuiksi unilääkkeenä, vaikka sitten piristävänäkin.
Kysymys vaihtoehtohinnasta on myös mielenkiintoinen, mutta lienee kuitenkin unilääkkeen piristävyyttä yksiselitteisempi..?
Mikko-Oskari Koski

Pari rikosta ja ehdotus ohjelman aiheeksi

Fraasirikosta hipova lausahdus MTV 3:n uutisissa 11.1.2007 klo 19.: Georg Bushin päätöstä lähettää lisäjoukkoja Irakiin pidetään epätoivoisena oljenkortena.

Samaa sarjaa: Aamulehden 11.1.2007 kulttuurisivulla (s. 23) arvio J. Karjalaisen konsertista: "Lännen Jukka erottuu laajemmasta rock-kentästä kuin luomuruisleipä munattomaksi valkaistusta vehnäpullasta."

Muuten olen sitä mieltä, että näin vaalien lähestyessä ei olisi pahitteeksi käsitellä ohjelmassanne gallupjournalismia eli tapaa, jolla mielipidemittausten tuloksia koskevia uutisia otsikoidaan ja niistä kirjoitetaan. Tästä aiheesta minulla olisi meteriaalia runsaasti.

Terveisin

Pertti Suhonen

tällä haavaa

Minulla särähtää korvaan sanonta "tällä haavaa", joka tarkoittaneen samaa kuin tällä hetkellä. Mistähän tuokin sanonta tulee ja kenen haavasta siinä on kysymys?

Kiekuminen

Hei,
Ärsyyntyneenä olen viime aikoina joutunut kuuntelemaan kieleemme pesiytymisen aloittanutta kiekumista. Tarkoitan sillä painon siirtymistä viimeiselle tavulle tai sanan loppuosaan. Tällaiseen puhetapaan syyllistyvät useimmiten hyvin koulutetut nuoret naiset ja enemmän silloin kun ovat jännittyneitä. Mistähän päin tällainen puhetapa on adoptoitu? Tässä saattaisi olla ohjelman aihetta.
Terveisin "juntti"

Ruotsin lippu.

Huimaus iski kun luin 13.1.2007 ilmestyneessä Lapin Kansassa ollutta uutista otsikolla:

RUOTSIN LIPPU SÄIKÄYTTI RAKVERESSA.

TALLINNA Viron Rakveren asukkaat hieraisivat perjantaina silmiään, kun Rakveren linnoituksen tornissa liehui Viron lipun sijasta Ruotsin lippu.
Kyseessä ei kuitenkaan ollut kuningaskunnan valloitusretki, vaan inhimillinen erehdys, Virumaa Teataja- lehti selvitti verkkosivullaan.
Rakveren kaupungin tarkoituksena oli juhlistaa Viron vapaussodan muistopäivää Rakveren linnan omalla ritarilipulla, jossa on sinisellä pohjalla keltainen risti. Vahingossa tankoon hilattiin kuitenkin Ruotsin lippu, jossa samat värit ovat toisinpäin.
Oikea lippu saatiin torniin vasta iltapäivällä klo 14 maissa. (STT-Bns)

Ajatukset menivät päässäni heti aivan sekaisin, sillä muistelin, että Ruotsin lipun värit ovat kyllä juuri nuo edellämainitut. No, netistähän se apu tälläkin kertaa löytyi ja toden totta, Ruotsin lipun värit todellakin ovat toisinpäin, ei siis sinisellä pohjalla keltainen risti, vaan keltainen risti sinisellä pohjalla.

Olli

KELLONAJAT, nominatiivi vai parttitiivi

OLEN OPPINUT NÄIN:

1. Yli täyden tunnin. Kaksiymmentä yli viiden. - nomint.

2. Vaille täyden tunnin: kahtakymmentä vaille viisi. -parttit.

Nyt esim. radiokuuluttajat aivan yleisesti sekoilevat sijamuotojen kansa. Käyttävät esim. parttitiivia kaikissa ilmaisuissa.

Tällanen ottaa päähän!

Onko kielenkäyttö muuttunut vai kielitaito kadonnut?

Uutisissa

Vaikkakaan kommenttini ei ole fraasirikollisuutta koskeva, ehdotan kuitenkin, että tarkastaisitte, mitä TV1:n uutisissa sunnuntaina todella luettiin.

Uutinen meni jotenkin näin: "Myrskyn vuoksi oli varattu ylimääräistä henkilökuntaa, jota oli mahdoton tehdä..."

yst. terveisin

Pekka K.
Hyvinkää

Luonnonvarain tutkimussäätiön apuraha osui oikeaan!

HS 15.1.07. sivu C5.
Kyseinen tutkimussäätiö myönsi Oulun yliopiston tutkimusryhmälle, Raisa Latypov, Tuomo Alapieti, Eero Hanski, Tapio Halkoaho, Markku Iljina, Jouni Vuolo, Tuomas Karinen ja Sofya Chistyskova, 57 543 €.
Aihe on:
"Suomen mafisten-ultramafisten intruusioiden kontakti-tyyppisten PGE-esiintymien etsintästrategioiden kehittäminen".
Projekti on mielestäni erittäin tärkeä. Kiitän tuloksista jo etukäteen teitä kaikkia, Raisa Latypov, Tuomo Alapieti, Eero Hanski, Tapio Halkoaho, Markku Iljina, Jouni Vuolo, Tuomas Karinen ja Sofya Chistyskova.
Nimimerkki Jynkka.

"Tänä päivänä"

Kauhistus! Suomen kansa kuolemassa sukupuuttoon? Eilen (16.1.2007) MTV3:n kymppiuutisissa kerrottiin, että "lähes joka toinen suomalainen kuolee tänä päivänä sydän- ja verisuonisairauksiin". Järkytyin niin että meinasi yöunet mennä. Mietin, olenko minä se lähes joka toinen, mutta ainakin vielä tänään olen hengissä. Ja pieni epäilys myös syntyi, että oliko kyseinen päivä sittenkään eilinen, vai onko tuo kauhea joukkokuolema odotettavissa tänä päivänä (siis tänään).
Nimimerkki Ken elää, hän näkee

Kuuta taivaalta

Helena Petäistön ääni kertoi Kymmenen uutisissa Angela Merkelin parlamenttipuheesta seuraavasti:

"Saksan voimanaisen puhetta on odotettu kuin kuuta taivaalta."

Tällaisena alan vaatimattomana asiantuntijana minua ainakin pelottaa ajatus, että joku oikein odottaa kuuta taivaalta. Kuun taivaalta tuleminen olisi kuitenkin tapahtumana kenties taivaan putoamiseen verrattavissa, paitsi että kuu on merkittävästi kovempi ja painavampi.

Esa Härmä

Voi kauheata, ehtikö äiti ajoissa lääkäriin

Ilta-Sanomat kirjoitti verkkosivuillaan 17.1.2007: Hartwallilta pääsi mansikkainen lapsivesi.

Onneksi ei kyseessä ollut traaginen synnytyksen alku, vaan uusi nimenomaan lapsille kohdistettu mansikanmakuinen vesi.
Hitto, että pelästyin, ettei nyt vaan ois sattunu mitään.

T: valpas agenttinne Raicca

Kaikki takkuaa..

Erityisesti uutisankkureitten mielestä lähes kaikki takkuaa; liikenne takkuaa, talven tuleminen takkuaa, paperin vientikin saattaa takkuilla.
Mistä ihmeestä tämä takkuilu on tullut "sivistyskansan" kieleen? Ensimmäisen kerran lienen kuullut tämän takkuamisen talousuutisista. Muut ovat apinoineet tätä takkuamista armotta. Kerran taisi olla jopa niin että matalapainerintaman tulo takkuili Viron rannikolla ja se ehkä kääntyikin Venäjälle.
Muistini takkuaa - muistelenkin: Mitäs me käytettiinkään ennen kun meillä oli takkua?
Nykysuomen sanakirja: Takku on likaisuuttaan tm. toisiinsa takertuneiden karvojen muodostama sekainen kimppu.

Kun Nokian osake nyt takkuaa, niin niistä muodostuu esim. verestä ja sekaisista, toisiinsa takertuneista karvoista, seteleistä, ihmisistä ja osakepapereista muodustuva sekainen kimppu. Kuvastaako rahataloutta?

Valitettavasti pääsen harvoin kuulemaan Kantapäätä joten en tiedä onko asiasta jo keskusteltu.

- Savolaenen -

Jauhot suuta lähellä

Kauppalehden päätoimittaja Hannu Leinonen kirjoittaa kolumnissaan 19.1.2007:
"... , joka sai tilaisuudessa mielenkiintoisen energia-alustuksen pitäneen Fortumin Mikael Liliuksen nielaisemaan hämmästyneenä. ...
Lilius oli juuri alustanut isoista energiastrategioista, kun Inha kysyikin kuluttajahinnoista. Siinä olivat jauhot suuta lähellä."

Lukijalle jäi epäselväksi, miten Liliuksen pika-aterian lopulta kävi. Vai menivätkö päätoimittajalta "jauhot pöksyyn" kuten entiseltä formulaselostajalta?

Naispuolinen henkilö

Julkiseenkin kielenkäyttöön laajalti pesiytynyt rakenne "miespuolinen/naispuolinen henkilö" häiritsee ainakin minun kielikorvaani. Mihin mies ja nainen ovat kadonneet? Olisiko tässä Aristoteleen kantapäälle sopiva kielen rikkaruoho kitkettäväksi?

Kulutettu äiti

Uutispäivä Demarissa etusivun kuvateksti 17.1.2007

"Kulutustutkijan mukaan äitien kuluttaminen on tuottanut hyvinvointia"

Kolmen lapsen hyvin kuluneena äitinä olen tietysti tyytyväinen, jos tästä kuluttamisesta on seurannut joillekin hyvinvointiakin!

Tavaroiden oikeuksien puolesta

Huolestuttavaa nähdä, miten tavaroiden oikeuksia sorretaan alennusmyynneissä: "Discounted items do not have right to be changed" Ale-tuotteilla ei siis ole vaihto-oikeuttakaan.

Ällikkä ja mystiset puut

Vanhojakin fraaseja toistellessa herää joskus kuuntelemaan itseään, että mitä minä oikein sanoin. Esim. millainen ase mahtoi olla se ällikkä, jolla niin monen sukupolven ajan olemme tulleet lyödyiksi?

Uusista fraaseista minua on ajatteluttanut sanonta: Jokin asia tai tehtävä "pannaan uusiin puihin". Mihin puihin? Ei ainakaan samoihin mistä on kysymys, kun joku henkilö "menee puihin". Fraasien merkitys ei asiayhteydestä johtuen ole epäselvä. Minua vain kiinnostaisi, mistä "puista" on kysymys.

Vast.odott. nimim. Ällikällä lyöty

Apua

Minua ärsyttää sana avittaa, sitä käytetään nykyään lehdessä kuin lehdessä.

Katsoin Googlesta hakusanaa "avittaa", ja sitähän löytyi! Talouselämä näkyy erityisesti kunnostautuvan asiassa, sitä löytyy sen nimisestä lehdestä ja kaikenlaisista katsauksista. Myös Helsingin Sanomissa sana esiintyy päivittäin asiatekstissä.

Heräsi epäilys, että onko kielitoimisto hyväksynyt sen sanan auttaa synonyymiksi.

nimim. Avuton

Oletko te sinä?

Vastahankittuun Jippii-sähköpostilaatikkooni tupsahti operaattorin tervetulotoivotus, jossa ei osata päättää, olenko minä sinä vai te:
"Mikäli unohdat salasanasi, voimme lähettää teille väliaikaisen salasanan rekisteröinnin yhteydessä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen."

ÄÄH, ähkäisee äkänen akka.

Mozartissa on voimaa vieläkin

Helsingin Sanomien nettisivulla, http://www.hs.fi/maailmanihmisia/artikkeli/Mozart+panee+siat+lihomaan/1135224344876 ,on otsikko, joka saa lukijan hämmästelemään: "Mozart panee siat lihomaan"

Aristoteles hyödynsi kun piti hyödyttää

Hei!

Pe 25.1. Aristoteleen kantapää kertoi mahdollisesti kansalaisia hyödyntävästä geologisesta tutkimuksesta, kun selvästikin oli tarkoitus puhua kansalaisia hyödyttävästä tutkimuksesta. Hyödyntäminenhän on hyväksi käyttämistä, mutta hyödyttäminen hyödyksi olemista, eikö niin.

Joku toinenkin oli jo ehtinyt huomata samassa ohjelmassa monikollisen teitittelyn "te olette tutkineet Kelassa asiointia", joka onneksi korjattiin myöhemmin samassa ohjelmassa.

t.
Kuuntelija Keski-Suomesta

Ollin ottivuodet?

Olli Saarela suuttui syytöksistä "Olin vain hajamielinen!"
IL nettisivut 26.1.2007 0:27

- Minulla oli voimakas jälkituotantovaihe päällä.

Hei tämä on mainio! Minullakin on usein aamiaisen nautittuani voimakas jälkituotantovaihe päällä. Kampean silloin ulkohuussiin tuottamaan.

Asun luonnon helmassa, ja etenkin näin talvissäällä on mukava katsella metsän eläinten öisiä kulkureittejä. Voi jopa löytää ketun tai mäyrän pesälle, jos niillä on ollut voimakas jälkituotantovaihe päällä.

Hyvä Olli! Hyvä suomi!

huudahtaa

Kielevä Visapää, vastaava tuottaja

(loput uutisesta)

Piti miettiä leikkausta, äänisuunnittelua ja pitää kaikki langat käsissä. Silloin saatan olla hyvin hajamielinen ja omissa maailmoissani, ohjaaja Olli Saarela, 41, kertoo välikohtauksesta.
Parhaillaan Suden vuosi -elokuvaansa markkinoiva ohjaaja järkyttyi julkisuuteen putkahtaneesta välikohtauksesta viime marraskuulta. Tuolloin Saarela oli ostoksilla Anttilassa Espoonlahdessa. Hän käveli kassan ohitse kahden maksamattoman päiväpeitteen kanssa.

Saarelan versio tapahtumasta on varsin arkinen.
- Olin lähdössä kaupasta pois muiden ostosten kanssa, ja unohdin maksaa osan tavaroista. Maksoin ne kuitenkin ihan omasta aloitteestani, Saarela kertoi eilen.
Olli raivostui perheen puolesta
Hänen mielestään vanhan asian esiin nostaminen saattaa johtua lähestyvistä vaaleista.
- Minuun kohdistuva negatiivinen julkisuus kääntyy myös Tanjaa vastaan, mistä olen tosi pahoillani.
- Eniten asia raivostuttaa Tanjan ja lastemme puolesta. Itse olen jo onnistunut rakentamaan panssarikuoren. Välitän sonnanheitosta vain, koska välitän rakkaimmistani.
Tanja Saarela: Ollin oppivuodet

Näyttää siltä, että nämä ovat varsinaiset Ollin oppivuodet. Pitänee aviomiehelle hankkia kaupassakäynnin personal trainer, kulttuuriministeri Tanja Saarela (kesk) kommentoi Iltalehdelle miehensä epäonnista kauppareissua.

SUSANNA YLILUOMA
susanna.yliluoma@iltalehti.fi
TAMPERE

kiekuminen ja väärä rytmitys

Tosi on. Sanojen loppuja painotetaan nykyisin hyvin yleisesti,varsinkin yhdyssanojen yhteydessä. Eri radiokanavien kuuluttajat, juontajat, väliinpölisijät, miksi niitä nyt kutsutaankin syyllistyvät myös näihin hyvin usein. Samoin painotetaan usein nimiä mainitessa etunimeä ja sukunimi livautetaan hyvin nopeasti ja nielaisten, jolloin selvää ei saa kuin etunimen alkuosasta.Toinen kummallisuus nykypölinässä on lauseiden eri osien painottaminen ja rytmittäminen siten, että lauseet pätkitään aivan mielivaltaiseti jolloin jopa lauseen merkitys saataa muuttua. Tätäkin kuulee kaiket päivät sekä radion etttä television puolelta.

Missähän lie vika?

Tuohon kiekumiseen kyllä löytyy ainakin yksi pitkäaikainen vaikuttaja; ohjelma, jossa heti alusta lähtien on tuota kiekumista harjoitettu. Ohjelma on tämän kantapääohjelman tekijöillekin erittäin tuttu ALIVALTIOSIHTEERI.
Taitaa olla niin, että ohjelmassa tuota kiekumista käytetään tietoisesti tyylikeinona mutta onpahan tuo tapa näköjään jäänyt tekijöille niinsanotusti päälle muissakin yhteyksissä. Sitä kuulee Aristoteleen kantapäässäkin!!!

Teitittely

Teitittely on meille suomalaisille kovasti vaikeaa.
Kuuntelin viimeistä Aristoteleen kantapää -ohjelmaa, jossa juontaja toivotti vieraan tervetulleeksi ohjelmaansa.
Liisa Raevaaralle hän sanoi näin:
Te olette olleet mukana tutkimuksessa jne.
Eikö olisi pitänyt Liisalle sanoa, että Te olette ollut...
Kun ohjelma niin kuuluvasti toitottaa oikeakielisyyden puolesta, olisi hyvä selvittää kuulijoille, miten se teitittely oikein tapahtuu.
Tapio Sakari

Erikoissuunnittelija

Mielenkiintoisessa ohjelmassanne vierailee joskus kielialan kielipoliiseja, jotka käyttävät ammattinimikettä "erikoissuunnittelija".
Mitä erikoista heissä tai heidän suunnitelmissaan on?
Eikö pelkkä suunnittelija riittäisi? Onko etuliite erikois pelkkää hienostelua?

Utelee ja ihmettelee
Juakko

Kaksimiehinen veljesduo

Hesarin Nyt-liitteen levyarvosteluissa (3/07) kerrottiin Velours Perfect-nimisestä kokoonpanosta seuraavaa: "Helsinkiläinen Exogenic-levymerkki on laajentanut artistijoukkoaan länsinaapuriin. Ulf ja Daniel Dufwenbergin muodostama kaksimiehinen veljesduo Velours Perfect on tosin Exogenicin taiteelliseen linjaan suhteutettuna..." Kaksimiehinen veljesduo! Olipa hyvä, ettei toimittaja tyytynyt pelkkään veljesduo-sanan käyttöön, vaan laittoi sille tuon tarkentavan 'kaksimiehinen'-sanan. Muutenhan lukijoille olisi jäänyt epäselväksi, että mitenköhän monta jäsentä tässä duossa oikein on, ja että mikäköhän on veljesduon jäsenten sukupuoli.

Suomalaisten juuret suojellaan

Eräs tuoreimman Vihreän langan (26.1.2007) juttu sai minussa aikaan oudon hämmennyksen tilan. Toimittaja Jussi Laitinen kertoo juttunsa otsikossa, että "Venäjä suojelee suomalaisten juuret" ja jatkaa kertomalla kuinka Venäjä perustaa valtavan kansallispuiston ulottuen aina Suomen rajalle. Hämmentyneenä jään odottamaan Vihreän langan seuraavaa numeroa, josta toivon lukevani, mitä alueella oleville venäläisille juurille tapahtuu - ja vielä enemmän haluan lukea lisätietoja siitä, miten Venäjän hallitus päättää suhtautua suomalaisista suojelluista juurista lähteviin rankoihin, oksiin ja latvoihin, sillä sehän koskettaa meitä ja metsäteollisuuttamme eniten.

Terv. Juureton

totuus

Suurin ongelma on se vaikka kaikki tietävät totuuden niin se on helppo kieltää juuri noin. Minä olen elossa joten se ei koske minua. Lisää pizzaa.

paha pyykki?

PYYKIT POLTTIVAT SAUNAN

(IL nettisivut 30.1.2007 0:40)

Kerrostalohuoneiston sauna ja kylpyhuone tuhoutuivat tulipalossa eilisiltana Helsingin Ruoholahdessa (jne jne jne).

Taisi olla melkoista likapyykkiä kun näin pääsi käymään? Valaisevampi ja valistuksellisempi otsikko kuuluisi vaikkapa että "huolimattomuus poltti saunan" tai "rojua kiukaalla, sauna paloi".

Nyt palon syy vieritetään ei-elollisen (toivottavasti) osapuolen kontolle, vaikka ihminenhän se tässä valitettavassa tapauksessa se tampio on.

väittää

KV

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200701295674521_uu.shtml

Rahan avulla

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomalaisten+mielest%C3%A4+sopiva+peruspalkka+sairaanhoitajalle+on+2230+euroa/1135224718566

"Rahan avulla hoitajien palkkoja voitaisiin nostaa."

Sepä vasta yllättävää.

"Varapääministeri" Eero Heinäluoma.

Eduskunnan kyselytunnilla 1.2.07 TV1:ssä käytti Tarmo Ropponen alussa termiä Varapääministeri ("Pääministerin ja Varapääministerin poissa ollessa...").
En tiennytkään, että Suomen hallituksesta löytyisi tällainen ministerinposti. Ei täällä ole varapresidenttiäkään (vara-arkkipiispaa, varapuolustusvoimain komentajaa, vara-aatoserkkoa ym, ym, ym.) Mitä asiaan sanoisi esim. Kaarlo Tuori?
Samainen tarmoropponen käytti titteliä "varapääministeri" selostaessaan joskus kesällä Turussa pidettyä Demareiden puoluekokousta.
Onko kyseessä demaripolitikointi? Tietämättömyys ei ainakaan, uskoisin.

Kysyy nimimerkki
Kuuntelija Korhonen.

Hallitus esittää nimihirviötä

Hallituksen esitys no 200 vuoden 2006 valtiopäiville
"Hallituksen esitys Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän sekä Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden välisen kumppanuussopimuksen toteuttamiseksi tehtyjen Euroopan yhteisön jäsenvaltioiden välisen sisäisen rahoitussopimuksen ja sisäisen menettelytapasopimuksen muuttamisesta tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laiksi sisäisen menettelytapasopimuksen muuttamisesta tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta"

Kuivakukkia

(Hämäävä tuo yhteenlasku. Mitenkähän se kohtelee meitä numerosokeita insinöörejä?)

Itse ajoin mainoskyltin ohi, jossa opastus puutarhalle. Siinä luki: "Kuivakukkien poiminta-aika x.00 - y.00". Piti lukea kahteen kertaan, ennen kuin ymmärsin, että siellähän kasvatetaan kuivakukkia! Missä maassa kasvaa jäätee?

laillinen uhkaus

Vaikkapa: Jollet maksa velkaasi niin vien haastat sinut oikeuteen.

Der Spiegel

Helsingin Sanomat 4.2.2007 kertoi näyttelijä Karo Laurosen pukeutuneen puheenjohtaja Jyrki Kataisen "peilikuvaksi" kokoomuksen vaaliristeilyllä.

Mutta miten olikaan asianlaita? Valokuvasta näemme, että Laurosen jakaus oli samalla puolella kuin Kataisen. Tosin Helsingin Sanomat puhuikin nimenomaan pukeutumisesta. Katsotaanpa. Laurosen solmion kuviointi on samansuuntainen ja puvuntakin napitkin samalla puolella. Herää kysymys, millaisia peilejä Sanomatalossa oikein on. Vai onko kyseessä sittenkin karmea fraasirikos.

Lahjahevonen

"Lahjahevonen yllätti Missi-Joannan"
Iltasanomat

Otsikon kirjoittaja muisti varmaan sanonnan "Lahjahevosta ei ole suuhun katsominen", mutta ei ehkä Missi-Joanna, koska
"Joannan suu loksahti auki, kun virkailija ojensi hänelle vaaleanpunaisen keppihevosen."

Ehkäpä lahjahevonen sai tilaisuuden katsoa missin suuhun: "On lahjahevosen missiä suuhun katsominen".

heikura teitittelee

Meitä on iso joukko kuuntelijoita joita yhä kiinnostaa toimittaja Heikuran tapa teititellä monikkomuodossa. Olemme lähettäneet aiheesta useita ilmiantoja, vaan eipä kuulu kannanottoa tai selitystä.
Tuleeko tästä päätellä että Toim. Heikura ei ymmärrä mitä tässä kysellään?

Kysyy
Kolmekymmentä kuubtelijaa

Tortun vääntöä Pohjanmaalla

5.2.2007 Maaselkä-lehdessä otsikolla "Nyt syömään Runebergia!
Kuvateksti kertoo:"Maisteluraati miellyttävässä työssään.Vasemmalta NN,NN ja NN.Kaikki löysivät suosikkinsa hyvien torttujen joukosta.Myös yhteinen suosikki löytyi väännön jälkeen."