yle.fiPäivä 4 Oslossa: Aavasaksaa ja muita Suomen ihmeitä

Julkaistu Ke, 19/05/2010 - 08:53
  • Kuunkuiskaajat kouluvierailulla (Kuva: Aila Havia-Venäläinen)
  • Jokaiselle Oslon ja sen lähiseudun kuntien kouluille annettiin kuukausia sitten jokin Euroviisumaa ikään kuin kummimaaksi, josta koulun oppilaiden piti sitten tehdä erinäisiä esitelmiä, kuvaelmia yms. kukin oman suunnitelmansa mukaisesti. Suomi sai hienosti kunnian olla Telenor-areenan kunnan, Bærunin koulun yläasteen kummimaa, ja meidät oli kutsuttu seuraamaan koulun esityksiä.

Ensin meille esiteltiin koulu, ja vastaan tuli nauravaisia ja iloisia nuoria ihmisiä, jotka huikkailivat meille ”moi” vähän joka nurkasta. Koulussa oli yhteinen projekti: musiikki- ja tanssiesitys, joka on moderni versio Tuhkimosta. Yksi ryhmä harjoitteli tanssia, toiset ompelivat puvut, kolmannet suunnittelivat, paljonko täytyy myydä lippuja, että menot saataisiin katettua.

Lounaan jälkeen meidät istutettiin kunniapaikoille , ja aivan aluksi saimme kuulla kuoroversiona Työlki ellää –kappaleen, mikä meni tosi hienosti. Sitten saimme kuulla haitarilla mm. Säkkijärven polkan, nähdä erilaisia kuvaelmia (mm. Suomen historia 3 minuutissa) ja nauttia musiikkiesityksistä. Faktapuolella oli tutkittu mm. Suomen matkailua, ja esitelmässä mainittiin Muumimaailma, Helsingin Temppelinaukion kirkko ja Aavasaksa. Ehkä MEKillä on vielä hommia edessään. Lämminhenkisen ja aidon tilaisuuden päätti Kuunkuiskaajien esitys.

Bærunin pormestarin ja rehtorin puheista ymmärsimme, miten ylpeitä he ovat koululaisistaan, eikä syyttä. Kaikki toivottivat onnea, ja sanoivat äänestävänsä Kuunkuiskaajia. Haloo Oslossa keskiviikkona tämä kaikki kuvan ja äänen kanssa.

Iltapäivällä osa porukasta jaksoi lähteä katsastamaan erinäisiä norjalaisia vene- ja laivamalleja Bygdøyn niemelle. Ensiksi näimme Kon-Tiki –museossa Thor Heyerdahlin Ra yksi ja kaksi, sitten Fram-museossa Nansenin, Svedrup ja Amundsenin luotsaaman Fram-laivan, ja sitten vielä yli tuhat vuotta vanhat viikinkilaivat. Silloin oli laivat puuta ja miehet rautaa.

Viimeisenä korkkasimme Henie Onstad –taidekeskuksen, jossa on nähtävissä taitoluistelija Sonja Henien mitalit sekä miehensä kanssa keräämä modernin taiteen teokset.

Huomenna Holmenkollenille, jonne ainakin maltalaiset ovat tulossa.

Kuvagalleria

  • Kuunkuiskaajat koululla
  • Koululounas maistui kaikille