yle.fiAila Havia-Venäläinen

Päivä 1 Oslossa: Aussifaneja ja kuvausta tihkusateessa

Iloinen jälleentapaaminen lentokentällä sai kaikki hyvään viisutunnelmaan, ja mikäs oli lentäessä, kun puikoissa istui Aki, Kuunkuiskaajien toinen taustalaulaja. Lämpimän Suomen jälkeen laskeuduimme Osloon - karut 11 astetta ja tihkua, mutta ei se haitannut, kun oppaamme Kaisa ja Camilla johdattelivat meidät bussille ja siitä hotellille.

Päivä 10 Oslossa: Sutinaa ja suomalaista mediaa

Tähänastinen meikkaus on ollut todellakin pientä siihen, mitä Rene ja Martti tänään tekivät. Oli lisätukkaa ja lisäripsiä ja lisäkultaa ja hyvä tuli. Tyttöjen pellavavaatteet ovat todella kauniit, mutta pysyäkseen esiintymiskunnossa (lue rypyttöminä) niitä pitää koko ajan silittää ja höyryttää. Uudestaan ja uudestaan.

Maanantai: Dei number nain

Waldoilla toooooosi pitkä päivä. Aamumeikkaus alkoi jo seitsemän jälkeen ja kisapaikalle täytyi taas lähteä pari tuntia ennen omaa vetoa. Sitten pari tuntia kestävä kenraaliharjoitus, josta kiireesti suurlähettiläs Matti Anttosen vierailuhetkeen. Onneksi maanantai oli vielä vapaapäivä, eivätkö ruuhkat olleet niin pahat.

Sunnuntai: Dei namber van

Kello soi kolmelta, eikä kellään ollut mikään hyvin. Paitsi ehkä koiralla, joka kävi ihmettelemässä, että mitä tuo tuossa oikein kukkuu ja lähti takaisin patjalleen. Tampereen ja Helsingin delegaatiot kohtasivat aikataulun mukaisesti Vantaalla ja eikun kohti Moskovaa.

Päivä 3 Oslossa: Onneksi olkoon Norja!

Hyyyrrraaaah! Eli eläköön Norjan kansallispäivä, joka alkoi muhevasti kuohariaamiaisella ja jatkui luokkaretkimäisellä joukkokävelyllä kohti kuninkaanlinnaa.

Päivä 12 Oslossa: Turistina on hyvä olla

Tänään vapaapäivä. Ihan kaikilla. Osa lähti museoihin, osa lepäsi ja osa nautti aurinkoisesta kelistä muuten vaan.

Keskiviikko: Dei namber ileven

Edustusta, edustusta, edustusta. Kolmen minuutin biisin vetäminen 120 miljoonan katsojan edessä on varmaan lastenleikkiä siihen verrattuna, miten paljon Waldot ovat viettäneet kameroiden edessä. Keskiviikkonakaan ei ollut lomapäivää, sillä suomalainen lehdistö vieraili hotellissamme.

Päivä 5 Oslossa: Turistina on hyvä olla!

Tästä ei oikeesti voi seurata kuin hyvää. Kaikki on sujunut tosi hyvin, Kuunkuiskaajat ovat pystyneet treenaamaan ja asut ja korut ovat kuosissa. Äänet kohillaan ja homma hallussa, joten tänään oli oiva päivä Turisti-leikkiin. Ai mihin? No, kyllähän te tiedätte: noustaan ilmastoituun bussiin, otetaan luku ja kuunnellaan, mitä opas kertoo.

Tiistai: Dei namber trii

Ja taas aamupalalle. Tarjolla on enemmän kuin mummovainaan seitsemän sorttia tuoreista ananaksenlohkoista makkaravalikoiman, juustotarjottimen ja leipäpöydän kautta mysli-muro-kurpitsansiemen(!)valikoimaan ja sieltä perinteiselle muna-pekoniakselille.

Waldo’s People luottaa yleisön ääniin

Waldo’s Peoplen laulajan, Karoliina Kallion ääni petti eilisessä toisessa kenraaliharjoituksessa. ”Ääni ei pysynyt ehjänä tärkeässä kohdassa, mutta nyt keskitymme täysillä illan esitykseen, jota olemme odottaneet innolla jo pitkään”, kertoo Karoliina ja lupaa antaa lavalla tänään kaikkensa.

Päivä 7 Oslossa: Joukkojen täydennystä

Kuunkuiskaajat Aftenpostenin kannessa. Kuunkuiskaajat Dagbladetin sisäsivuilla. Dagbladetin viisuasiantuntija arvioi Suomen esityksen ensimmäisen semifinaalin parhaimmaksi, joten luonnollisesti Dagladetin toimittaja Trine Jotain Jotain halusi kommentit Jossulta ja Sussulta.

Perjantai: Dei namber siks

Aikainen herätys ja puoli yhdeksän bussilla kisapaikalle, jossa jännitys edessä olevaa harjoitusta kohtaan on käsin kosketeltava. Ei Waldojen kannalta, sillä heillä on koreografiat hallussa ja tunnelma katossa, mutta ne äänet, ne äänet ja ne kuvat, ne kuvat. Ne olivat niin hakusessa vielä alkuviikosta.

Kohti Osloa!

Vaatteet, tsekattu ja pakattu. Hiukset, kammattu. Meikki, hyvin. Harmonikka, uusi ja pakattu. Liput, passit, mukana.

Päivä 9 Oslossa: Asiain hoitamista ja edustamista

Sunnuntai valkeni kuulaana, ja edessä oli edustamista ja taas edustamista. ”Tälläytyminen”, kuten Johanna asian ilmaisi, alkoi jo puolelta päivin ja kolmessa tunnissa Rene ja Martti tekivät taas täydellisyydestä kerran vielä täydellisempää.

Sunnuntai: Dei namber eitt

Yli viikko jo mennyt. Kaikki toistelevat täällä päätään puistaen, että mihin nämä päivät ovat menneet, eikä kukaan muista mitä eilen oikein tuli tehtyä. Paitsi, että ohjaaja Rami ja kuvaaja Kari eivät varmaan päivää yöstä erottaisi, jos olisimme täällä keskellä kaamosta, niin paljon he tekevät töitä sekä nettiin että televisioon. Eli tämänkin blogin syvin tarkoitus on pitää meidät kartalla.

Päivä 2 Oslossa: Kalanmaksaöljyn voimalla hurmataan kansainvälinen lehdistö

Ateenan viisuissa hotelliaamiaisella kaikki oli uppopaistettu oliiviöljyssä. Paitsi tuoreita vihanneksia tai hedelmiä - joita ei ollut. Moskovan viisuissa tarjolla oli paikallista kuohuviiniä. Siis aamiaisella. Siis useimmiten ennen kymmentä.

Päivä 11 Oslossa: Aika korua!

Tänään tytöt istuivat meikattaviksi aamukymmeneltä, ja taas on tukka hyvin ja korut näkyvissä. Johannan puvun etumuksessa on kolme Naisen ääni -korua, jotka ihan itse olen siihen ommellut. Täällä on moniosaaminen kunniassa ja koruttaminen onnistuu. Aika korua!

Tiistai: Dei namber ten

Vähän kympin päivä! FINAALIIIIIIIIIN! Eihän sitä nyt kukaan epäillytkään, mutta kuten jo järjestävä taho sanoo, että nämä ovat euroviisut ja kaikki on mahdollista. Niin kuin Valko-Venäjän putoaminen. Huhut kertoivat, että porukka oli issekseen kumonnut kuohuvaa viidennessä kerroksessa. Suomi sen sijaan juhli nukkumalla.

Maanantai: Dei number tu, eli harjoitukset ja lehdistötilaisuus

Ravitsevan ja monipuolisen aamiaisen jälkeen joukkomme siirtyi kohtalaisen sujuvasti kilpa-areenalle. Ensimmäiset harjoitukset edessä. Veri importat dei. Pukuhuone osoittautui inasen pieneksi, vaan mikä tärkeintä: siellä oli vettä ja tuoremehua.

Päivä 4 Oslossa: Aavasaksaa ja muita Suomen ihmeitä

Jokaiselle Oslon ja sen lähiseudun kuntien kouluille annettiin kuukausia sitten jokin Euroviisumaa ikään kuin kummimaaksi, josta koulun oppilaiden piti sitten tehdä erinäisiä esitelmiä, kuvaelmia yms. kukin oman suunnitelmansa mukaisesti. Suomi sai hienosti kunnian olla Telenor-areenan kunnan, Bærunin koulun yläasteen kummimaa, ja meidät oli kutsuttu seuraamaan koulun esityksiä.

Torstai: Dei namber tvelv

Porukalla melkein lomapäivä. Kuin luokkaretkeläiset konsanaan istumme jälleen viisubussiin ja suuntaamme kohti Euroopan suurinta ostoskeskusta. Perillä epäilen oppaamme huijanneen, sillä ei se nyt niin iso ollut, mutta pari tuntia meni ihan mukavasti.

Päivä 6 Oslossa: On se helppoa, kun sen osaa

Vajaassa viikossa tämmöisestä joukosta alkaa muotoutua jonkinlainen selviytymisasteen ylin yhtälö, johon muuttujien summan soisi olevan vakio. Silti ameebajoukkue ilostui kovasti, kun Norjaan laskeutui sekä äänimies että managerimies.

Keskiviikko: Dei namber forr

Tänään oli luppopäivä! Ihanaa! Sehän merkitsi sitä, että jengi alkoi viimeistellä soundeja ja koreografiaa, lukea työsähköpostejaan, buukata haastiksia, jakaa Waldo’s People propagandaa lehdistökeskuksessa, kuulla viimeiset kuulumiset kisapaikalla ja kirjoitella blogeja vasta aamuyhdeltätoista.

Perjantai: Dei namber thjööttiinj

Back stage. Bäkkäri. Tuo sanapari tai sen kökkö suomennus saa monen ihmisen kananlihalle. Varsinkin jos sinne ei ole pääsyä. Siellähän viihdekerma vetää smooltookkia turhainpäiväisyyksistä, puhuu pahaa niistäkin, jotka ovat läsnä ja vertailee taskukoiriensa vaatetusta. Bäkkärillä ei tarvita taskumatteja. Artisti maksaa.

Päivä 8 Oslossa: Piknikkiä ja miestanssia

Ensimmäisten joukossa suomalaiset astuivat Ager Brygge –nimisen linnoituksen nurmikolle. Norjalaiset ovat kovia ulkoilmaihmisiä, ja meillä olikin todella aurinkoiset olosuhteet piknikkiin.

Lauantai: Dei namber seven

Voiton päivä! Vaikka ei siltä tunnu, kun kello soittaa seitsemältä. Eilen illalla maahan saapuneet Jaana ja Peltsi otettiin messin ja eikun ohjuksia bongailemaan.