yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Suomalainen independent-elokuva

XL_kameramies
Kansainvälisessä elokuvamaailmassa puhutaan independent-elokuvista silloin, kun kyse on suurista elokuvastudioista riippumattomista tuotannoista. Suomessa riippumattomalla elokuvalla tarkoitetaan tuotantoa, johon ei ole saatu rahoitusta Suomen elokuvasäätiöltä tai tuotantoyhtiöltä.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten suomalaisiin indie-elokuviin törmäsi vain tietyillä elokuvaharrastajien festivaaleilla. Tallennemuotoina olivat joko perinteinen filmi tai vaihtoehtoisesti videonauha. Nyt kotimaisia riippumattomia elokuvia on helppo löytää verkosta bittivirraksi paketoituina ladattavina tiedostoina. Lisäksi niitä pääsee katsomaan kulkematta lippukassan kautta.

Independent-elokuva elää Itä-Suomessa

Vesuri Productions on kuopiolainen nuori tuotantotiimi, joka tekee independent-elokuvia pääsääntöisesti verkkolevitykseen. Vesuri syntyi kun kaksi lääketieteen opiskelijaa tutustui toisiinsa yliopistossa opiskelujen tiimoilta ja molemmat huomasivat olevansa kiinnostuneita elokuvien tekemisestä. Nuoret miehet yhdistivät voimansa ja synnyttivät vuonna 2004 synergiansa ensimmäisen ilmentymän, elokuvan nimeltä Metsuri. Elokuvasta tuli menestys kuopiolaisen independent-elokuvan underground-piireissä ja hyvästä palautteesta rohkaistunut Vesuri Productions ryhtyi välittömästi suunnittelemaan jo seuraavaa elokuvaa. Tähän päivään mennessä Vesuri on tuottanut jo kahdeksan verkossa julkaistua teosta ja joukossa on elokuvien lisäksi tilannekomediaa, traileri kuvitteelliseen toimintaelokuvaan ja dokumentti näytelmän tekemisestä.

Vesuri Productionsin verkkosivut:

www.vesuri.fi

Ilmaisun vapaus

Vesurin tuotannot ovat pienellä budjetilla ja talkoohengellä toteutettuja teoksia, joissa näyttelijäkaarti koostuu pääsääntöisesti kavereista. Vesurin ensimmäinen elokuva Metsuri oli tekijöidensä kumarrus kauhuelokuvien kerronnalle ja kuvamaailmalle. Tekijät avoimesti myöntävät käyttäneensä tarkoituksellisesti kauhuelokuvien kliseitä Metsurin elokuvallisessa kerronnassa.

Vesurin tuotanto ei keskity ainoastaan tekijöidensä suosimaan kauhugenreen, vaan mukana on myös sitcomia eli tlannekomediaa. Innoittajana on toiminut Vesurin tekijöiden kiinnostus TV:n huumorisarjoihin.

Independent-tuotannoissa tekijöille tärkeä piirre on vapaus tehdä haluamaansa materiaalia riippumatta aiheista tai tyylilajeista. Tekijöiden ei tarvitse leimautua tietynlaisten elokuvien tai dokumenttien tuottajiksi, vaan he voivat ohjata tarmonsa ja aikansa kunakin hetkenä kiinnostavaksi näkemäänsä aiheeseen tai lajityyppiin.

Internet harrastelijaelokuvien jakelukanavana

Internetistä on tullut yksi keskeisimmistä julkaisukanavista independent-elokuvien levittämiseen. Verkko mahdollistaa miltei jokaisen saatavilla olevilla välineillä toteutetun materiaalin julkaisemisen nopeasti ja suurelle yleisölle. Digivideokameralla ja tietokoneelle asennetulla editointiohjelmalla asiansa tunteva harrastelija voi toteuttaa elokuvan, joka saavuttaa hyvinkin suuren katsojakunnan, mikäli potentiaalinen yleisö tietää verkko-osoitteen josta teos on ladattavissa.


Suomalaisia lyhytelokuvien julkaisukanavia netissä:

www.pixoff.net
www.finfilms.net


Videot

Vesurin synty
Jere Vainikka kertoo Vesuri Productionsin synnystä.


Vesurin historiaa
Markus Heiskanen kertoo elokuvasta Metsuri ja Mikko Lepistö roolistaan Vesurin ydinryhmän jäsenenä.


Tuotantotiimi työssä
Jere Vainikko esittelee Vesuri Productionsin työnjakoa.


Elokuvien tähdet
Markus Heiskanen kertoo näyttelijöistä Vesurin elokuvissa.


Tilannekomiikkaa
Mikko Lepistö puhuu Eki ja Pete -sitcomista.


Netti jakelukanavana
Vesurin tiimiläiset puhuvat internetin harrastelijaelokuville tuomista mahdollisuuksista.


 
 

Poimintoja  

jazzpallo

Kansalaismedia valvoo

Verkosta löytyy nettipalveluita, jonne kuka tahansa voi lähettää videoita muiden katseltavaksi. Verkkomedian mahdollistamat vapaat julkais... Lue lisää