yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Pekka Lehtosaari tarinoi

XL_batman

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaarella on vankka kokemus elokuva-alalta. Hän on tehnyt yli viisikymmentä dubbausohjausta menestysanimaatioiden suomenkielisiin versioihin, esittänyt useita äänirooleja ja käsikirjoittanut kaksi pitkää elokuvaa. Parhaillaan Lehtosaari on tekemässä koko illan piirroselokuvaa Röllin sydän, jossa hän on elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja. Elokuvateattereihin Röllin sydän tulee loppuvuonna 2007.

Eskapismista luovuuden lähteille

Pekka Lehtosaari asui lapsuutensa Helsingin keskustan kaupunginosassa, jossa yöelämä on tunnetusti vilkasta ja äänekästä. Rauhattomien yöunien vastapainoa Lehtosaari haki mielikuvitusmaailmasta. Lapsuusvuosinaan hän alkoi ahmia elokuvia, sarjakuvia ja kirjoja. Ensimmäisen kosketuksen uuden luomiseen ja tuotostensa esittämiseen Lehtosaari sai ollessaan mukana lapsijäsenenä Kallion kirjaston nukketeatterissa. Siitä hän sai kimmokkeen ryhtyä keksimään viihdykettä ihmisille.

Pekka Lehtosaaren mukaan kaikilla luovilla ihmisillä on sisäinen pakko luoda jotain. Kukin toteuttaa luovuuttaan valitsemallaan tavalla ja Lehtosaari on kokeillut useitakin keinoja; teinivuosien musiikkiharrastuksista radio-ohjelmien tekemiseen ja myöhemmin elokuvien ohjaamiseen ja käsikirjoittamiseen.

Animaatioelokuvien tekeminen Suomessa

Animaatiotekniikalla tehdyissä elokuvissa eivät päde samat rajoitukset kuin elävien ihmisten kanssa tehdyissä näytelmäelokuvissa. Jos halutaan, että animaatiossa maapallo halkeaa kahtia, se on yhtä halpa toteuttaa kuin animoida linnun lentäminen taivaalla. Rajoitukset animaatiossa elävätkin elokuvallisen ilmaisun ulkopuolella.

Pekka Lehtosaaren mukaan animaatioelokuvien ongelma on, että niiden tekeminen vie kosolti aikaa. Muodikkaisiin näytelmäelokuviin on helpompi saada rahoitusta, koska onnistuneena ajan hengen kuvauksena kyseessä voi olla potentiaalinen hitti. Animaatioiden aiheet eivät voi olla sidonnaisia trendeihin tai muoti-ilmiöihin. Animaation tekeminen saattaa viedä viisikin vuotta ja elokuvan tekijät eivät voi tietää mikä on muodikasta viiden vuoden päästä. Tämän takia animaatioilta edellytetään pysyvämpiä arvoja ja pinnan alle kurkistavaa luovuutta tarinan kerronnassa.

Suomalainen elokuvamaailma

Pekka Lehtosaaren esittämä suomalaisen elokuvamaailman unelma on tilanne, jossa rahaa elokuvien tekoon on niin paljon, että myös muutamaan epäonnistuneeseen elokuvaan on varaa. Hänen mukaansa suomalaiset elokuvantekijät joutuvat pelaamaan aina varman päälle ja tämä on omiaan estämään uudenlaisten ja epätyypillisten kokeilujen syntymisen. Mahdollisuus ottaa riskejä voi synnyttää uutta ja luovaa ilmaisua, mutta suomalaisessa elokuvamaailmassa ei ole varaa epäonnistumisille. Siksi elokuvantekijät tyytyvät jatkamaan jo tutuksi käyneellä keskikaistalla, vaikka valtaväylältä poikkeaminen saattaisi avata eteen aivan uusia ja inspiroivia maisemia.

Videot

Pekka Lehtosaari tarinoi luovuutensa kimmokkeista ja elokuvien tekemisestä

Lapsuusajat

Elokuvien ohjaamisesta

Animaatioelokuvan tekemisestä

Animaatioelokuvan valmistuminen prosessina 
 

Poimintoja  

jazzpallo

Kansalaismedia valvoo

Verkosta löytyy nettipalveluita, jonne kuka tahansa voi lähettää videoita muiden katseltavaksi. Verkkomedian mahdollistamat vapaat julkais... Lue lisää