yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Me blogataan

XL kirjoituskone
Blogit ja blogaaminen ovat kuuma aihe nykyisessä mediakeskustelussa, mutta mistä tässä on oikeastaan kysymys?

Nettipäiväkirja

Yleisin määritelmä blogille on yhden tai useamman kirjoittajan ylläpitämä nettipäiväkirja. Tätä määritelmää tukee esimerkiksi blogien muoto kronologisessa järjestyksessä julkaistuna sivustona. Valtaosassa blogeja sisältö muodostuu kirjoittajan elämään läheisesti liittyvistä tai häntä kiinnostavista aiheista. Blogien aiheiden lisäksi, bloggaamisen tyylilajien kirjo on laaja. Blogosfääristä voi löytää lukuisia kirjoittamisen tyylilajeja; luonnontieteen harrastajan pedanttisista muistiinpanoista henkisiä patoutumiaan purkavan neurootikon vuodatukseen ja kaikkea muuta siltä väliltä. Usein blogin lukijat voivat kommentoida sitä ja syntyvässä vuorovaikutuksessa on yksi merkittävä syy bloggaamisen suosioon.

Verkostoitunut media

Bloggaamiseen kuuluu olennaisena osana verkostoituminen. Pelkkä hyödyllisen tai viihdyttävän sisällön kirjoittaminen ei riitä, koska bloggaajan on myös saatava lukijoita omalle blogilleen. Hyvä keino saada blogille lukijoita on käydä kommentoimassa muiden blogeissa. Kirjoittamalla kommenteja, joista kommentoidun blogin ylläpitäjä ja sen lukijat kiinostuvat, mahdollisuus saada uusia lukijoita kasvaa. Kommentin kirjoittaja saa useimmiten ilmoitettua kommenttinsa yhteydessä oman bloginsa osoitteen ja hyvin argumentoiva kirjoittaja saa helposti houkuteltua kävijöitä omalle sivustolleen.

Blogien löytäminen

Oma blogi on aiheellista ilmoittaa myös erinäisiin hakemistoihin ja listauksiin. Suomessakin on jo useampia blogilistoja, puhumattakaan kansainvälisistä blogihakemistoista. Kansainvälisessä mittakaavassa blogien määrä internetissä on valtava. Tätä kirjoitettaessa esimerkiksi Technorati - yksi suurimmista blogihakemistoista - on jäljittänyt verkosta 57.4 miljoonaa blogia.

Julkaisutoiminta verkossa

Pöytälaatikkokirjailijalle bloggaaminen on helppo väylä saada tuotoksiaan suuren yleisön tietoisuuteen. Kiinnostava esimerkki nettijulkaisemisen tuomista mahdollisuuksista on Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja. Vuonna 1998 Vuorinen alkoi kirjottaa nettipäiväkirjan muodossa juoppohullun antisankarin muistiinpanoja kokemuksistaan. Nettijulkaisusta kehittyi kultti-ilmiö ja siitä julkaistiin samanniminen esikoisteos, josta tuli huikea myyntimenestys. Kustantamon julkaiseman sarjan kolme ensimmäistä osaa on ylittänyt Kultapokkari- rajan ja viimeisin kirjana julkaistu Juoppohullun päiväkirja on osa neljä.

Yritysblogit

Yritykset ovat valjastaneet blogit käyttöönsä asiakaslehtien rinnalle ja sidosryhmäviestinnän välineiksi. Osa näistä blogeista on julkisia, mutta bloggaamista löytyy myös yritysten intraneteistä. Yksi luetuimpia julkisia yritysblogeja on suomalaisen tietoturvayhtiön News from the Lab -blogi. Kyseisessä blogissa ovat esillä viimeisimmät tietoturva-alan uutisaiheet ja ilmoitukset uusimmista tietokoneviruksista ja haittaohjelmista.

Videot

Päiväkirja siirtyi verkkoon
Bloggaaja Veloena kertoo omista kokemuksistaan nettipäiväkirjan kirjoittajana.


Blogien viehätys
IT-konsultti Sami Köykkä pitää blogosfäärin monipuolisuutta sen suurimpana viehätyksenä.


Bloggaaminen mielenterveystyönä
Veloena kertoo kuinka vakavasta depressiosta kärsivän henkilön blogin lukeminen antaa mahdollisuuden kurkistaa todellisuuteen joka elää teorian ulkopuolella.


Vältä yksityistietojen kertomista
Sami Köykkä varoittaa henkilökohtaisen materiaalin levittämisestä verkossa.


Yksityistä vai julkista?
Bloggaaja Veloena pohtii yksityisyyden ja julkisuuden problematiikkaa.


Jälkesi näkyvät verkossa pitkään
IT-konsultti Sami Köykkä muistuttaa, että nettiin laitettu tieto ei lähde pois, vaan voi tulla myöhemmin vastaan.


Bloggaaminen piristää journalismia
Tampereen yliopiston journalistiikan dosentti Ari Heinonen analysoi silminnäkijäblogien merkitystä journalistiikan tulevaisuudelle.


Blogien kautta paljastuu uusia asioita
Ari Heinonen kertoo kuinka blogit tuovat esille asioita, joita perinteinen journalismi ei uskalla esittää.


 
 

Poimintoja  

jazzpallo

Kansalaismedia valvoo

Verkosta löytyy nettipalveluita, jonne kuka tahansa voi lähettää videoita muiden katseltavaksi. Verkkomedian mahdollistamat vapaat julkais... Lue lisää