Jukka Haarma: Aivan liian aliarvostettu live-bändi: The Beatles!

Jukka Haarma: Aivan liian aliarvostettu live-bändi: The Beatles!

17.09.2013



Rock- ja pophistorian suuren tarinan kannalta on tavallaan onni, että The Beatles hajosi ajoissa, Jukka Haarma kirjoittaa.

Aina kun nykyisin luen ja kuulen sanat ”aivan turhan vähälle huomiolle jäänyt” tai ”aivan liian aliarvostettu” levy tai bändi, niin vastaukseni todennäköisesti on: ei ole. Tässä vaiheessa rockin ja popin historiaa lähes kaikki huomionarvoinen on kaivettu esiin, ja myös paljon sellaista, jota välttämättä ei olisi edes tarvinnut.

Toki tuo historia on täynnä vinoumia tai vääryydeltä tuntuvia yksityiskohtia, mutta suuressa  mittakaavassa tuo historia on mainettaan paljon oikeudenmukaisempi.

Niin kuin tuo Beatles, kaikkien aikojen suosituin (yli 2 miljardia myytyä albumia vuoteen 2012 mennessä), ja samalla kaikkien aikojen paras, merkittävin, tärkein ym. ym. rock & pop -yhtye. (Populaarimusiikin varmin fakta, ei mielipide.) 

Mutta onko yhtyeen historiassa sittenkin yksi, kyllä, aivan liian vähälle huomiolle jäänyt puoli eli Beatles live-bändinä?!

On yleisesti tunnettua, että yhtye lopetti live-esiintymisensä vuoden 1966 lopulla, koska a) yhtyeen musiikki kehittyi studiossa suuntaan, jota oli (silloisella tekniikalla) yhä vaikeampaa esittää konsertti-tilanteessa ja b) yhtye vietti aikaansa yhä enemmän levytys-studiolla ja turhautui keikkailuun, kun soittajat eivät kuulleet (silloisella tekniikalla) omaa soittoaan fanien huudoilta ja kirkumiselta.

Ymmärrettävää. Vuoteen 1966 mennessä The Beatles oli tehnyt valtaisan määrän keikkoja. Hampurissa ennen kuuluisuutta lähes 300 keikkaa, saman  määrän suosionsa alussa Liverpoolin Cavern -klubilla. Ja kohti kuuluisuutta mentäessä pelkästään vuonna 1963  konserttipäiviä oli yli 200 ja keikkoja ainakin 400 (yleensä kaksi illassa).

Varmuudeksi vielä: v. 1961 he soittivat Hampurissa 98 iltana peräkkäin, keikkoja, jotka alkoivat kello 19 illalla ja jatkuivat yleensä aamun tunneille.

Beatles live-yhtyeenä vilahti mieleen kun luin uutisen, että marraskuussa julkaistaan Beatles-kokoelma: ”On Air –Live at the BBC Volume 2”.  (Ensimmäinen osa julkaistiin v. 1994 ja julkaistaan nyt uudestaan samana päivänä 2. osan kanssa.)

Oli pakko myös tarttua pitkästä aikaa, siis ehkä kolmeenkymmeneen vuoteen, Beatles-vinyyliin ”The Beatles At The Hollywood Bowl”, joka on taltiointi yhtyeen vuoden 1964 ja ’65 keikoilta ko. paikassa ja joka julkaistiin v. 1977, monen vuoden harkinnan jälkeen. Muistikuvani oli oikea, kyseessä on huima live-levy, jota kirkuva yleisö ei suinkaan pilaa, vaan tekee levystä myös hienon äänidokumentin ilmiöstä nimeltä Beatlemania. 

Kolme asiaa

Esiin nousee ainakin kolme asiaa. Ensinnäkin, yhtyeen soitto ja laulu on komeaa, levy-versioista nopeutettua ja balladeista karsittua silkkaa nuoruuden energiaa. Toiseksi, tämä kaikki välittyy kuulijalle, vaikka äänitysolosuhteet olivat alkeelliset ja tallentavia ääniraitoja peräti kolme. (Nyt on kuulkaa kyse tunteesta, ei hifistelystä!)

Ja kolmanneksi, historiallisena muistutuksena, levyn 13 raitaa muodostivat silloisen Beatles-konsertin koko repertuaarin.  Itse asiassa  yhtyeen konsertit olivat yleensä 11-12 kappaleen pituisia eli kestivät yleensä noin puoli tuntia. Levykannen mukaan vuoden ’64 konsertin liput maksoivat neljä dollaria ja vuoden ’65 viisi dollaria. Paikalla oli kummassakin loppuunmyydyssä konsertissa 17 800 nuorta kuulijaa.

Liikuttavan pieniä lukuja tämän päivän perspektiivistä.  Kun Paul McCartney  palasi Hollywood Bowliin v. 2010, kuulijamäärä oli toki sama, mutta konsertin kesto oli n. kolme tuntia sisältäen 38 biisiä, joista 22 Beatles-ohjelmistoa.

Kalleimmat liput maksoivat 375 dollaria.

Mutta takaisin 60-luvulle. Niin kuin Beatles-manageri Brian Epsteinin työtoveri on todennut: ”Sinun oli nähtävä The Beatles lavalla. Ei riittänyt, että kuulit heidän levyjään radiosta. Sinun oli nähtävä heidät. Siksi Brian Epsteinin kuningasidea oli saada heidät esiintymään Amerikan televisioon, Ed  Sullivan Show:n.  Ja siksi oli niin tärkeätä, että he olivat koko ajan kiertueella. Tuota kautta ihmiset saivat tutustua yhtyeen jäseniin persoonina”.

Rock- ja pophistorian suuren tarinan kannalta on tavallaan onni, että The Beatles hajosi ajoissa. Yhtye säilytti nuoruutensa, viattomuutensa, ainakin konserteissa. Sen jäsenet jäivät kiertue-elämästä eläkkeelle 25-vuotiaina. 

The Beatles oli suuruuden aikojen konserteissaan aina nuori, energiaa pursuva popyhtye. Takanaan valtava määrä kokemusta.

Ylittämätön yhdistelmä.

Se oli. Sillä vaikka yhtyeen kaikki jäsenet vielä eläisivät, niin en minä ainakaan olisi erityisen innoissani vertailemassa kumman yhtyeen 70-vuotiaat jäsenet ovat pirteämmän näköisiä lavalla, Beatlesien vain Rolling Stonesien.

Mutta 60-luvun puolivälin molemmin puolin, The Beatles näytti loistavalta, soitti loistavasti ja otettiin loistavasti vastaan. He olivat tehneetkin tuohon mennessä jo yhden bändin elämäntyön. Tai jos sallitaan, satojen bändien elämäntyön.

Soittamalla. Soittamalla. Soittamalla. Keikkailemalla. Keikkailemalla. Keikkailemalla. 

JUKKA HAARMA

Jukka Haarma on kuunnellut musiikkia yli 50-vuoden ajan. Hän yrittää ymmärtää mahdollisimman montaa, joidenkin mielestä liian montaa populaarimusiikin lajia. Jukka on nykyisin Ylen eläkekortin haltija ja häntä innostavat musiikin lisäksi mm. hyvät sloganit, tennis, ulkoilmassa seisoskelu ja shoppailu. 

Kommentit (3)

Suosituin ei ole paras, ei todellakaan. Poikkeus vahvistaa säännön.

Olkoon, että on parempia tekijöitä kaikissa yksistyiskohdissa. Paitsi melodioissa.
Mutta kokonaisuus ratkaisee tässä tapauksessa.

Nämä olivat ovenavaajia kaikille perässätulleille.

>Anonyymi Su 10.11.2013, klo 16.34

Hyvä juttu. Kiitos, Jukka.
Odotan Live at the BBC -kakkosta.

>Ile Pe 1.11.2013, klo 19.03

Suosituin ei ole paras.

>_"- Ma 30.9.2013, klo 10.42

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä